159 159 komentáře u knih

☰ menu

Bůh nedbá Bůh nedbá Steven Erikson (p)

Tady opravdu není o čem diskutovat. Tato kniha si ve všech aspektech zaslouží plný počet. Zpracování, postavy, zápletka, svět, spoustu věcí k zamyšlení a ten závěr... Za mě jedna z nejlepších fantasy, co jsem kdy četl. Oproti původní malazské serii malinko komornější, ale za mě spíš ke prospěchu. Bylo zde méně postav a byly více rozpracované a děj byl celkově více konzistentní a méně odbíhal od hlavního tématu, jak to má pan Erikson v oblibě.

22.04.2024 5 z 5


Nekonečno vítá ohleduplné řidiče Nekonečno vítá ohleduplné řidiče Rob Grant

Kdo miluje seriál, tak ocení i knihu. Překvapilo mě kolik scén (mnohdy velice povedených) se v seriálu neobjevilo. Ale i opřes to za mě seriál pořád vede.

22.04.2024 4 z 5


2184: Pád Kaspické republiky 2184: Pád Kaspické republiky Neil Sharpson

Zpracování knihy naprosto nádherné. Kniha dobrá, za mě trochu pomalejší rozjezd, ale ve výsledku poutavé čtení a určitě zajímavé poznatky k zamyšlení. Pro mě příjemné překvapení.

22.04.2024 4 z 5


Dallas 63 Dallas 63 Stephen King

Bylo to dlouhé čtení... ale stálo to za to. Kniha se vleče takovým pozvolným tempem a má několik hluchých míst. Ale to co mám na Kingovi nejradši, zde bylo opět splněno na jedničku a to je úžasně realistické vykreslení postav a jejich psychologie. Ale jako nejlepší věc na této knize vnímám její konec, který dodal knize zaslouženou pátou hvězdu. U Kingových konců obvykle pociťuji spíše lehké zklamání oproti zbytku knihy, ale tento konec mi stále zraje v hlavě a mě nezbývá než jej označit za naprosto dokonalý.

31.03.2023 5 z 5


Obléhání Macindawu Obléhání Macindawu John Flanagan

O chlup slabší díl než předchozí, ale stále paráda.

10.03.2022 4 z 5


Čaroděj na severu Čaroděj na severu John Flanagan

Další perfektní díl, který je od začátku do konce na 5*.

09.03.2022 5 z 5


Oheň z nebes Oheň z nebes Robert Jordan (p)

První kniha ze série Kolo času u které jsem měl problém jí dočíst. Morain dostává čím dál tím méně prostoru, což je na škodu. Egwain, Nynaeve a Elain se chovají jako by jm bylo nanejvíš 15 let a cloumala s nima těžce puberta. Kapitoly z pohledu Nynaeve byly někdy opravdu náročné dočíst. Naopak Mat se jako postava neustále zlepšuje a je čím dál tím více zajímavá. Samozřejmě je to celé zasazené stále do jednoho z nejvíce propracovaných fantasy světů a odehrávájí se zde události a bitvy, které co do velkoleposti předčí snad už jen Malazká série, takže stále krásné 4*

09.03.2022 4 z 5


Dlouhý pochod Dlouhý pochod Stephen King

Syrové dílo, které nijak moc nevysvětluje, ale rovnou jde na věc a popisuje bez okolků tuto příšernou reality show. King, jak už to je jeho zvykem, opět bravurdně popisuje lidskou psychologii jednotliivých postav dlouhého pochodu a člověk chtě nechtě k nim naváže vztah a po nějaké době už s nima doslova cítí každý nový puchýř a každou křeč v noze. Jedinou výtku bych měl k závěru knihy, který spíše tak vyplynul, to ale bohužel pociťuji u většiny Kinghových knih...

03.10.2021 4 z 5


Pramen povýšení Pramen povýšení Brandon Sanderson

Za mě stejně dobré jako první díl, stále tam panuje ona skvělá mysteriózní atmosféra pátrání po pravdě, kterou ještě umocňuje postava Sazeda, která dostala snad ještě více prostoru než v prvním díle a která je naprosto perfektní.

03.10.2021 5 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Naprosto geniální dílo, které se dá číst stále dokola a pořád skvěle pobaví.

03.10.2021 5 z 5


Finální říše Finální říše Brandon Sanderson

Moje první zkušenost se Sandersonem a zároveň jedno z nejlepších fantasy co jsem zatím četl. Všechny postavy jsou dobře a uvěřitelně napsány a ikdyž je hlavní postavou vůastně 16 ti letá holka (což bych obvykle považoval na negativum), tak byla sympatická a opravdu jsem si jí oblíbil.
Co se týče magického systému, tak ten považuji za jeden z nejpropracovanějších se kterým jsem se setkal a podobné "uspokojení" ohledně magie jsem zažil asi jen u Jména větru. Magii je v knize věnováno poměrně hodně prostoru což pro někoho (mě) je veliké pozitivum, ale věřím, že někomu to přijde zdlouhavé a moc popisné.
Suma sumárum jasných 5 hvězd a těším se na další díl.

21.04.2021 5 z 5


Ledová země Ledová země John Flanagan

Opět naprostá bomba. I přes to, že vím, že se jedná o knihu určenou pro mládež a tedy pravděpodobně nenastane masakr ve stylu hry o trůny, stejně jsem byl od poloviny knihy napnutý jak kšandy a vydrželo mi to až dokonce.

24.02.2021 5 z 5


Dívka na klíček Dívka na klíček Paolo Bacigalupi

Skvěle napsaná kniha o světě ovládaném korporacemi zabývajícími se genetickými modifikacemi rostlin a živočichů. O světě plném nemocí, kde i každé ovoce musí mít certifikát o nezávadnosti.
Kniha je čtivě napsaná, je plná zajímavých hlavních postav. S některými postavami bylo jednoduché se stotožnit s jinými to bylo težší, ale vždy se jednalo o velmi realisticky napsané postavy, které ikdyž dělali zlé věci měli vždy uvěřitelný motiv proč to dělají.
Za mě rozhodně plný počet a to jsem především fanoušek fantasy.

24.02.2021 5 z 5


Potoky krve Potoky krve Steven Erikson (p)

Povinost pro fanoušky Malazké knihy.

22.01.2021 5 z 5


Hrobka Hrobka Howard Phillips Lovecraft

Pár povídek bylo naprosto úchvatných. Lovecraft umí neuvěřitelně popsat tísnivou atmosféru. Část povídek byl ale spíš takový bizár. I přes to se nemůžu dočkat na další povídky.

22.01.2021 4 z 5


Stín se šíří Stín se šíří Robert Jordan (p)

Zatím nejlepší díl. Postupné odkrývání kultury Aielů je naprosto perfektní.

22.01.2021 5 z 5