Oheň z nebes

Oheň z nebes https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175225/ohen-z-nebes-175225.jpg 4 115 15

Kolo času série

< 5. díl >

ŠTVANICE NA VYVOLENÉHO HRDINU Z LEGEND ZAČALA… a Kolo času se otočilo již popáté! Jen málokterému klasickému fantasy cyklu se na tuzemském knižním trhu dostává takové péče jako monumentální sáze Američana Roberta Jordana. Nakladatelství FANTOM Print se rozhodlo neponechat nic náhodě a nové vydání série vypravilo do světa nejen v elegantní jednosvazkové úpravě, nýbrž také s původním, avšak revidovaným překladem Dany Krejčové. Nemluvě o tom, že ročně vyjdou tři až čtyři díly, takže pokud Vyvolení v čele s Temným nevstoupí do našeho světa, aby plány FANTOM Printu překazili, bude sága kompletní v horizontu několika málo let. Pátým dílem jsme se tak „přehoupli“ lehce přes první třetinu. Oheň z nebes se nese ve znamení divokého honu na ústředního protagonistu Kola času, Randa al’Thora, přezdívaného Drak Znovuzrozený, který byl vyvolen, aby se postavil temnotě. A tak se situace ve světě, který si bere to nejlepší z klasické tolkienovské fantasy, ještě více komplikuje a hrdinové musejí napnout veškeré své síly, aby páté kolo přežili… Tentokrát proti Randovi totiž nestojí pouze voje zla, které se snaží povolat zpět Temného, ale do přediva intrik se zapojí i Elaida, nová amyrlin Aes Sedai. Drak Znovuzrozený je ale připraven – jak se blíží Poslední bitva, sbírá armádu, která by mu měla pomoci zvítězit. Vydejte se proto do víru bitev, lásek a hrdinství a vězte, že „Kolo času se otáčí a věky přicházejí a odcházejí, zanechávajíce za sebou vzpomínky, jež se mění v pověsti. Pověsti blednou v mýty a dokonce i mýty jsou dávno zapomenuty, když se věk, jež je zrodil, vrátí. Ve třetím věku, věku proroctví, jsou svět a čas v rovnováze. Co bude i co je by mohlo padnout do rukou Stínu.“ Vyvolení jsou volní a již připravují plány na velký den návratu, kdy bude Temný opět volně kráčet po zemi. A nedílnou součástí jejich plánu je polapení Draka Znovuzrozeného. Elaida, nově jmenovaná amyrlin Aes Sedai, také pomýšlí na polepení Draka Znovuzrozeného. Ví, že se Temný každou chvíli osvobodí, že se blíží Poslední bitva a že Drak Znovuzrozený se jí musí zúčastnit, aby se Temnému postavil, jinak je svět odsouzen k ohni a zkáze. Elaida musí zajistit, že Drak Znovuzrozený půjde na svou předpovězenou smrt. A Rand al‘Thor, sám Drak, skrytý ve starobylém městě Rhuidean, čeká, až se pod jeho zástavou shromáždí válečné klany Aileů…... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

The Fires of Heaven , 1993


více info...

Přidat komentář

Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Naprosto ničím nepřekvapivá kniha ze série Kola času, přesto anebo právě proto je pro mě zatím ze série asi nejslabší. Vzhledem k tomu, že stále dávám 4* to o mém vztahu ke Kolu času něco vypovídá.

Mám trochu pocit, že formule, kterou knihy v této sérii drží se začíná trochu přejídat. Skutečně se příliš nedaří čtenáře překvapit a i autorův styl psaní dost spoléhá na několikeré opakování skutečností. Myslím, že se dostávám do bodu série, kdy očekávám, že autor začne být ke svým hrdinům trochu krutý. Ale ono jim pořád všechno prochází a mají přímo ukázkový "plot armor" samozřejmě "legalizovaný" tím, že jsou přece ta'veren. Pro mě to ale dost ubírá na napětí, kterého by příběh jinak dosahoval. A když už se někomu stane něco fakt ošklivého, tak nějak autorovi nevěřím, že má koule na to, aby to bylo trvalé. Snad nejhorší, co mi ale na knize vadilo je neskutečně vyhraněný pohled postav na opačné pohlaví, což je snad nejvíce patrné u Nyneivy, která dokáže negativní vlastnost přisoudit generalizovaně všem mužům, přičemž sama strávila minulý odstavec přesně tím stejným. Tenhle pseudofeminismus občas dosahoval takových rozměrů, až jsem měl pocit, že Jordan to musel brát jako parodii. Kdyby tím trpěla jedna postava, tam zajímavý charakterový rys, bohužel tím trpí téměř všichni hlavní hrdinové.

Každopádně ne vše bylo na Ohni z nebes jen negativní a troufnu si říct, že pozitiva mírně převažovala. Asi mě více bavily části s Randem a Aiely, ale ani "dámské" části nebyly špatné a dokázaly mě držet zainteresovaného. Oceňuji, že autor nezabředává do příliš detailního popisu bitev. Věřím, že na to v sérii dojde čas, ale v tuhle chvíli vidím těžiště příběhu jinde. Plány jednotlivých protagonistů nejsou nikterak zvlášť složité a není těžké je sledovat, přesto se daří občas něco držet pod pokličkou a čtenáře alespoň trochu překvapit. Jak už je u Kola času zvykem, tak závěr byl zvládnutý parádně, dokonce snad lépe, než v předchozích dílech, jelikož nebyl tak přepálený.

Dávám Ohni z nebes takové trochu slabší čtyři z pěti. Přeci jen věcí, které mě iritovaly bylo hodně, ale dát tři by mi připadalo až příliš kruté, vzhledem k tomu, jak mě kniha jako celek bavila. Jsem zvědavý, jestli se v dalším díle už autorovi povede vymanit z toho, aby všichni někam cestovali a zaměřit se na něco teochu jiného. To by byla příjemná změna.

Adam84
30.08.2023 4 z 5

Takže po pátém díle, mám stále chuť se k sérii kola času vracet a to i dvěma drobným výtkám navzdory.

První je opravdu drobná a týká se Odřivouse (zbraně kterou si Rand tolik oblíbil). Mám totiž trochu problém s čímkoliv, co maže lidi z historie. Jsem si vědom toho, že Kolo tká, jak si Kolo přeje a tedy, že v Jordanově světě nutně nemusí fungovat zákony kauzality tak, jak je znám z toho svého, ale přesto se dle mého, těžko príjímají drobné změny historie, které vlastně nikdy nemůžou být drobné, pokud jde o změny historie.

A druhá není nic menšího, než neustálé mudrovaní a povzdechy ženských postav nad tím, jací ti muži vlastně jsou, což prostoupilo celý díl a bylo to už trochu otravné.

Naproti tomu se ke konci knihy dějí věci opravdu nečekané, čemuž jsem rád, protože to dává chuť pustit se do dalšího dílu.


Hakkon
06.08.2022 5 z 5

V mnohých smeroch je kniha akoby druhým dielom predchádzajúcej, štvrtej časti, avšak veľakrát je kvalitatívne na vyššom stupni, čo je aj dôvodom pre plné hviezdy. Pomalé tempo tu absolútne nevadí - hoci sa dej posúva minimálne, vývoj charakterov a celkový worldbuilding je geniálny a taktiež je tu pár naozaj WTF momentov, ale len v dobrom. Veľké prekvapenie tohoto dielu je Mat, ktorý naozaj vyšiel z Drakovho tieňa a je asi hlavným ťahúňom tohoto zväzku. Koniec opäť čo sa týka akcie ide rakety a občas som sa ťahal od napínavosti za vlasy ako Nynaeva za svoj cop.

John6900
17.04.2022 4 z 5

Začátek takový vlažnější, ale pak už kolo tká opět bomby. Dějově krásně rozvinuté a jak už tu psal někdo dříve, čím více toho načtete a víc se ponoříte do celého obřího příběhu, tím je to celé jednodušší a mnohem líp se to čte(těch postav jsou fakt kvanta). Jsem zvědavý na Morain, takže hurá na další díl.

159
09.03.2022 4 z 5

První kniha ze série Kolo času u které jsem měl problém jí dočíst. Morain dostává čím dál tím méně prostoru, což je na škodu. Egwain, Nynaeve a Elain se chovají jako by jm bylo nanejvíš 15 let a cloumala s nima těžce puberta. Kapitoly z pohledu Nynaeve byly někdy opravdu náročné dočíst. Naopak Mat se jako postava neustále zlepšuje a je čím dál tím více zajímavá. Samozřejmě je to celé zasazené stále do jednoho z nejvíce propracovaných fantasy světů a odehrávájí se zde události a bitvy, které co do velkoleposti předčí snad už jen Malazká série, takže stále krásné 4*

MichalPuchovsky
27.12.2021 5 z 5

Dalo by sa mudrovať nad veľa vecami ako to urobili kolegovia nižšie, ale ja subjektívne Kolo času žeriem. Oheň z nebes som prečítal za osem dní, vtiahol ma do seba a bol z neho nadšený. Sériu by som prirovnal k vydarenému seriálu s množstvom sérií so zaujímavými postavami. Čím viac čítate, tým viac sa v svete Kola času cítite komfortnejšie a chcete viac.

denniys
06.10.2021 4 z 5

Toto je první díl této série, se kterým jsem měla problém. Části s Randem a Ailey mě vyloženě nebavily, naštěstí kapitoly z pohledu hrdinek ( Ninyeva, Elain i Egwain ) to zachraňovaly. Jsem velmi zvědavá na pokračování - hlavně situace kolem Moiran mi přijde neuzavřená.

Lolila
27.09.2021 5 z 5

Hon na Draka pokračuje.... Skvelé fantasy - veľa postáv, miest, klanov, temnota, viac dejových línií,... monumentálne. Som veľmi zvedavá aký bude seriál, ktorý sa natáča v Čechách.

Deia
28.04.2021 4 z 5

Po štvrtej časti, ktorá mi prišla vážne dobrá, som sa na túto naozaj tešila a aj táto časť ma teda veľmi bavila. Kolo času sa otáča a to naozaj poriadne. Síce niektoré dejové linky plynuli tak pomaličky, nebolo v nich veľa akcie, ale všetky mi prišli veľmi zaujímavé. Ako som písala už predtým, rozsah tejto série je skutočne epický a opäť sa mi to potvrdilo – na tých 550 stranách sa toho deje tak veľa (pričom niekedy mi príde, že skutočne sa toho deje ale málo), pritom niektoré postavy sa tu tentokrát ani nevyskytovali, napríklad Perrin, čo je škoda, lebo toho mám celkom rada (ale na druhú stranu, nebola tu ani Faile, čo je, naopak, skvelé). Tiež mi už postava Mata až tak nevadí, už aj ten mi začal pripadať veľmi zaujímavý, aj keď trošku ma hnevá to jeho popieranie toho, kým je. Čo mi ale začína vadiť, je strašná tvrdohlavosť a zaťatosť ženských postáv, vadilo mi to hlavne v kapitolách Egwain a Nyneivy, občas (teda celkom často) som mala chuť im poriadne vraziť. Celkovo ženské postavy sú v tejto sérii veľmi dominantné a aj keď väčšinou obľubujem silné ženské hrdinky, tu mi to už začína vadiť.

Luigi1
10.01.2021 5 z 5

Nemám co bych k tomu víc dodal,nádhera.

SkcSAM
29.10.2020 5 z 5

Piaty diel za mnou a zas Jordan bravúrne zvládol hlavne druhú polovicu knihy.Rand ma v tejto knihe ťažkú úlohu ako veliteľ, ale skôr aj keď nechce ako politik. Matt s jeho novými schopnosťami znova zaujal. Pred týmto dielom som to až tak nepocitoval, ale v tomto diely mi niektoré ženské postavy liezli na nervy,hlavne Elain a Nyneiva. Perrin chýbal, ale verím že autor to s ním rozbalí v šiestom diely.

Denisa.knizky
06.08.2018 5 z 5

Dalsi clanek do me oblibene sagy. Vice neni treba dodavat. Jsem velkym fandou.

TomTomis
20.04.2018 4 z 5

Další díl s hrdiny ságy. Kniha se mi četla dobře, i když jsem ji nečetl na jeden zátah. Dějové linie se rozbíhají, postav přibývá. Přijde mi , že díky pokračování jsou některé linie neuzavřené. Tak se po čase pustím do dalšího dílu. Snad úplně nezapomenu, kdo je kdo:)

Punkpele
20.10.2014 5 z 5

Nádherná kniha jako každá z této série
Není co dodat

petrulka
06.06.2014 4 z 5

Z celé série je tento díl pro mě zatím nejzdlouhavější. Nebo spíš, u tohoto mám poprvé dojem rozvleklého děje. Rand neskutečně dlouho bloumá aielskou pustinou, těch pravých "fantasy" momentů je vzhledem k objemu knihy poměrně málo. Ovšem to všechno smaže závěr knihy, který mě doslova rozsekal, některé strany jsem musela číst i dvakrát, abych je dokázala vstřebat..a smířit se s jejich obsahem..

Autorovy další knížky

Robert Jordan (p)
americká, 1948 - 2007
2012  79%Oko světa
1998  75%Oko světa 1
2019  85%Kolo času 0–14 (komplet)
2016  93%Bouře přichází
2017  94%Vzpomínka na světlo

Kniha Oheň z nebes je v

Právě čtených3x
Přečtených184x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce128x
Chystám se číst57x
Chci si koupit35x
dalších seznamech2x