2184: Pád Kaspické republiky

2184: Pád Kaspické republiky https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489040/bmid_2184-pad-kaspicke-republiky-Bxh-489040.jpg 4 30 8

Život v Kaspické republice naučil agenta Nikolaje Southa dvěma pravidlům. První: Nikomu nevěř. Druhé: Neudělej si nepřátele. Kaspická republika se považuje za poslední ostrůvek lidské rasy a humanity ve světě řízeném umělou inteligencí. Svět považuje Kaspickou republiku za brutální diktaturu, která své děti nemilosrdně drtí pomocí propagandy, izolace a policie. Pro Southa vše změní smrt prominentního novináře, a především odhalení, že největší obhájce režimu byl ve skutečnosti „stroj“, umělá inteligence operující v lidském těle. Do země přijíždí další „stroj“ identifikovat mrtvého. A nic se v Kaspické republice netěší větší nenávisti než stroje. Snad s výjimkou vládnoucí strany. Southův nový úkol je doprovázet „vdovu“ jej vrhne do víru zrady, vražd a spiknutí, které mohou republiku nadobro zničit.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Planeta9
Originální název:

When the Sparrow Falls , 2021


více info...

Přidat komentář

159
22.04.2024 4 z 5

Zpracování knihy naprosto nádherné. Kniha dobrá, za mě trochu pomalejší rozjezd, ale ve výsledku poutavé čtení a určitě zajímavé poznatky k zamyšlení. Pro mě příjemné překvapení.

Malarkey
26.11.2023 4 z 5

Super čtení! Co Vám budu povídat. Ne vždy máte štěstí na to, abyste se dostali ke knize, jejichž hlavním obsahem je futuristicky-komoušský děj, který je zasazen do prostředí fiktivní republiky v budoucnosti, ale zároveň z toho cítíte minulost pro někoho ještě relativně nedávnou.

Zde to všechno je a ještě víc.

Autor v prostředí komunisticky fašistického hnusu vypraví jednoduchý špionážní příběh. Ten je úderný, nekompromisní a poměrně jednoduchý, takže baví.

Složitější už je to s jednotlivými popisky prostředí, kde se autor vrací v minulosti hlavní postavy, ale i do budoucnosti po některých událostech. Navíc i popisuje to, jak Kaspická republika funguje a i to, jak funguje samotný svět ve 22. století.

No, jak jsem na začátku řekl. Toto je opravdu super čtení. Hodně nápadité, precizně napsané, ale místy i dost těžké na pochopení. Nicméně, chopila se toho Planeta9, takže si můžete být jisti, že u té snahy pochopit tuto knihu budete držet krásný kousek, který stojí za to mít v knihovně uložený. Krása! :-)


Dukát
26.07.2023 5 z 5

Výborná kniha, kterou jsem zhltnul jedím dechem - navíc s tématem navýsost aktuálním. Ale epilog mě hrozně zklamal a všem vřele doporučuji ho nečíst.

kirkpatrick
03.06.2023 3 z 5

Dávám tomu průměrné ohodnocení, nevím, co bych k tomu více napsal. Trochu jsem očekával něco jiného.

Finn69
16.05.2023 3 z 5

Teď tu zrovna máme velké haló ohledně umělých inteligencí, tak se mi akorát hodilo, když mi napsali z knihovny, že si můžu pro Kaspickou republiku přijít. Nakonec se z toho ale vyklubalo trošku něco jiného, než jsem čekal. On je to spíš příběh nevýznamného človíčka z hodně brutální diktatury, která má dost společného s Orwellovým 1984 (což naznačuje už český název). Je to takové peklo na zemi, a jak už to tak bývá, i tohle peklo mělo být původně ráj. Ráj lidských bytostí a jejich bezpečné útočiště před UI, místo, kde můžou svobodně žít bez nadvlády strojů. No, nevyšlo to.
Nebylo to špatné, ale cosi mi tam chybělo. Možná by to chtělo trochu víc příběhu, konec přichází dost náhle a úplně mi tam neseděl, jako by autor zapomněl kus rukopisu v taxíku a pak tam rychle něco dopsal, aby stihl termín.

Dzovicek
27.12.2022 3 z 5

Nijak zvlášť mě to neoslovilo, necítil jsem z příběhu příliš tísnivou atmosféru, jakou od dystopií očekávám. Každopádně myšlenka na zapojení umělých inteligencí do našich životů a zapracování do příběhu kvituju. Na dlouhé zimní večery oddechovka.

kruppe
23.12.2022 5 z 5

Tato kniha mě upoutala svou obálkou. Když se mi dostala do rukou, mohu říci, že Planeta9 si dala opět záležet a kniha vypadá skvěle.
Po dějové stránce- zápletka je jednoduchá, pozadí je složité. Jde vlastně o postapo? Když se většina lidstva dobrovolně vzdá své fyzické existence a stává se jen kódem?
Ti, kteří přenos vědomí odmítnou, vytváří svůj stát Kaspickou republiku. Z demokratické vlády se stává diktatura. A do této diktatury je situován děj. Detektivní, špionážní a dystopický thriller. 3/4 díla jsou výborné. Detektivní pasáže jsou prokládány flashbacky, reáliemi, občas úvahami. Trochu zpomalují děj , ale dokreslují atmosféru v Kaspicku. Připomíná to Orwella, Dicka či Gibsona. Škoda toho 30 stránkového epilogu... Ten mohl být kratší.
Překlad byl velmi dobrý (úplně vidím překladatele, jak se potí při vymýšlení toho, jak vybruslit z narážek postav na jméno hlavního hrdiny ).

trudoš
04.12.2022 5 z 5

Spisovatel Neil Sharpson napsal neuvěřitelně podmanivý příběh, odehrávající se v budoucnosti. Nejvíc přitom mrazí ze skutečnosti, jak autenticky vyprávění působí, včetně uvěřitelného technologického vývoje. Ať už autor mluví o lidmi posvěceném převzetí moci Umělou inteligencí, nebo o rozmachu digitalizace vědomí a jeho přenosu do uměle vytvořených těl, případně rovnou na síť; všechno to působí až děsivě jasnozřivě. Založení čistě „lidského“ státu, jenž se zuby nehty brání „strojům“ má pak své logické opodstatnění, stejně jako jeho proměna v hluboce totalitní stát, ve kterém je hodnota lidského života stejně pomíjivá, jako sněženky v dobytčím výběhu.
2184: Pád Kaspické republiky je psaný jistou rukou, připomínající mistrovská díla takových tvůrců, jakými byli Philip K. Dick či John Le Carré. Jednoduchá špionážní zápletka, tísnivá atmosféra policejního státu a dokonalá práce s psychologií postav dělají z románu nevšední zážitek, jež ve vaší mysli bude rezonovat ještě dlouho po dočtení.

Autorovy knížky

2022  85%2184: Pád Kaspické republiky

Kniha 2184: Pád Kaspické republiky je v

Přečtených31x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce41x
Chystám se číst34x
Chci si koupit15x
dalších seznamech2x