Bůh nedbá přehled
Kniha svědků série
1. díl
První díl nové série, která přímo navazuje na Malazskou Kroniku padlých. Uplynulo mnoho let od chvíle, kdy do malé osady na břehu Stříbrného jezera přišli tři teblorští válečníci, a s nimi krvavé masakry a chaos. Ač se městečko vzpamatovalo a teblorské kmeny již na jih nevyrážejí, vzpomínka na minulé hrůzy zůstává. Karsa Orlong, jeden ze tří, je nyní považován za boha, i když je to bůh odtažitý a lhostejný. Jeho kult je jedním z mnoha, které se objevily v celém malazském světě, včetně uctívačů Coltaina, boha s černými křídly, a kultu průvodce mrtvých Iskara Jaraka, oblíbený mezi říšskou soldateskou. Legie malazských mariňáků je na pochodu ke Stříbrnému jezeru. Objevily se zprávy, které naznačují, že kmeny za hranicemi se daly do pohybu. Mariňáci si nejsou jistí, čemu budou čelit. Třebaže malazská armáda prošla vývojem a dnešní mariňáci nejsou jako to ze starých časů, jedna věc se nezměnila: zvládnou všechno, co se jim postaví do cesty. Nebo při tom zemřou. V témže čase ve vysokých horách, kde žijí teblorské kmeny, povstal nový válečný vůdce. Poznamenán skutky Karsy Orlonga se hodlá svému bohu postavit, i kdyby to znamenalo prosekat si krvavou cestu skrz Malazskou říši. Výše v horách se vynořila nová hrozba a Teblorům se krátí čas. Invaze, jejíž hrozba dlouho visela ve vzduchu, má začít každou chvíli. Tentokrát to nebudou tři obyčejní válečníci. Tentokrát se země na jihu chystají zaplavit tisíce Treblorů. A v cestě jim stojí jen jediná legie malazských mariňáků…... celý text
Originální název: The God is Not Willing: The First Tale of Witness, 2021
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bůh nedbá. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 17 komentářůSouvisející novinky - Bůh nedbá (0)
Kniha Bůh nedbá v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 4x |
| v Přečtených | 76x |
| ve Čtenářské výzvě | 10x |
| v Doporučených | 3x |
| v Mé knihovně | 145x |
| v Chystám se číst | 60x |
| v Chci si koupit | 44x |
| v dalších seznamech | 3x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Steve Rune Lundin také napsal(a)
| 2002 | Měsíční zahrady |
| 2004 | Vzpomínky ledu |
| 2009 | Vichr smrti |
| 2012 | Chromý bůh |
| 2008 | Dům mrtvých |

90 %
77 %

Bůh nedbá pro mě byl (roku 2023, kdy jsem jej přečetl) po dlouhé době návrat k Malazu a musím říct, že to byl velice příjemný zážitek. Jedním dechem však dodávám, že jsem se místy cítil, jako bych četl druhé Půlnoční vlny či Dům mrtvých – do světa, v němž se už docela orientuju, mi Erikson nasypal kopu úplně nových postav, prostředí i magie a to jen se zdánlivě malými návaznostmi na předchozí knihy. Starých postav se zde vrací jen minimum a u některých jsem si třeba ani nevybavoval, že už jsem na ně při čtení někdy "narazil". Avizovaná hlavní postava této série – Karsa Orlong – zde chybí (ačkoli je často zmiňován), což mi nejprve přišlo zvláštní, při čtení jsem si však uvědomil, že mi tu vůbec nechybí a celý děj je nádherně připraven na jeho nástup.
Oceňuji styl, jakým je Bůh nedbá napsán. Připadá mi, jako by se Erikson příliš nepouštěl do filozofických orgií (z Daně pro ohaře mám pořád trauma) a často dobře vysvětluje, co se děje a jak fungují nové (či pro připomenutí i staré) prvky malazského světa – např. vztah ascendenta/boha a věřících. Děj je klasicky zdlouhavý, v některých liniích se toho zdánlivě moc neděje, ale to vše pak klasicky vyvrcholí ve velkém finále. Samotné zpracování vyvrcholení knihy mi ale na druhou stranu přišlo poněkud zmatečně napsané, hlavně proto, že se tam určité kapitoly odehrávaly před těmi předchozími, takže jsem si pak musel několikrát pročítat, co se vlastně stalo. Je ovšem otázka, jestli je chyba na straně knihy/autora, nebo na mé schopnosti porozumět textu a pořádně se soustředit.
Tak jako tak je to hodně dobré čtivo, ostatně jako (skoro) vždycky. S některými knihami hlavní série se to pochopitelně nedá ani srovnávat, ale jiné to zase překonává. Je to zkrátka takový Eriksonův průměr, který má však opravdu vysoko nastavenou laťku.