Komentáře knihy Ledová země

tondislav
28.04.2026

Tento díl se mi v nějakých částech moc nelíbil, ale má to i své světlé body. Jako třeba děj. Přijde mi že na sebe navazuje.

Haavard
05.04.2026

Třetí díl se od předešlých dvou opravdu trochu liší. Trhá se na dvě hlavní linky příběhu, v jedné se Will a Evanlyn po únosu do Skandie snaží ze všech sil přežít, v druhé pak Halt s Horácem dělají vše proto, aby našli cestu a mohli zachránit oba ze zajetí.

Jedna linka je lepší, živější, plná jednoduchého dobrodružství, druhá lehce stagnuje, hrdinové nabírají sílu a odvahu pokračovat dál.

Nezapomínám, že je to četba určená především dětem. S ohledem na to knihu nijak nesoudím a jsem stále zvědavý, jakým směrem se děj bude odehrávat dál.

Efesus
05.03.2026

3 díl z této série mě na začátku tolik nezaujal. První polovina knihy se pro mě celkem vlekla a oproti předchozím dílům trvalo o chvíli déle než jsem se začetl. Druhá půlka to ale dobře vynahradila. Tam to bylo už velmi svižné a opravdu mě zajímalo jak se bude příběh dál vyvíjet. Líbila se mi dějová linka s Horácem a Haltem, kdy tato kombinace perfektně sedí. Tento díl je celkově takový temnější, depresivnější a víc tísnivý. Možná je to i tím prostředím, kde je všude zima a chlad. Zde už jsme se tedy vydali do temnějších vod a jsem moc zvědaví jak příběh bude pokračovat a jak se nakonec celá zápletka vyřeší. Za mě opět skvělé pokračování série.

hnusák
06.02.2026

Pěkné a pohodové čtení, je vidět, že celé je to koncipováno pro mládež. Mne osobně trošičku vadí rozvleklost, sáhodlouhé popisy a úsměvná je rovněž Horácova natvrdlost. Jinak hezké, rád se do příběhu zaposlouchám.

Palorizek85
18.12.2025

Další důstojné pokračování ságy. Přečteno takřka na jedno nadechnutí.

animovanej medv
16.10.2025

Mě to hrozně baví!

1bublina
23.09.2025

Začátek mě bavil o něco méně, než předchozí díly. Cítila jsem trochu úzkost z vývoje příběhu Willa a Evanlyn a vlastně i Halta. Ale zhruba od půlky už to bylo zase dobrý a kvůli konci dávám plný počet. Už mám z knihovny půjčený další díl, takže jdu hned na něj.

-Ellie-
30.08.2025

Tenhle díl mě bavil o něco méně než předchozí, ale pořád mě to hodně bavilo! Rozhodně doporučuji.

PitoR
25.08.2025 audiokniha

Príbehy hraničiarov z Araluenu - 3. diel!
„Jen aby nebylo hůř.“

Hodnotím a píšem po 17. dieloch série „Hraničiarov učeň“, ktoré som doteraz absolvoval. Nebudem riešiť, kto by to mal čítať (počúvať), komu je celá séria venovaná, kto má právo ju hodnotiť, atď. Pustil som sa do toho v rámci letného oddychu a relaxu, a to vyhľadávam aj u kníh, do ktorých sa „obujem“. Jednoducho - chce to kľud a pohodu. Toho trápenia a nervozity je doma i všade okolo až nad hlavu…

Hraničiari strážia poriadok a dodržiavanie zákonov v kráľovste Araluen. Pri ich príbehoch a dobrodružstvách som si oddýchol a zabavil sa. Láska, priateľstvo, hrdinstvo, odvaha, zmysel pre spravodlivosť, ale aj intrigy, nenávisť, zloba, túžba po moci. Kvitujem, že tej fantasy tu bolo všeobecne poskromne, čo mne osobne vyhovuje viac. Páčil sa mi nadhľad, jednoduchosť textu i humor, ktorý tieto príbehy okysličil a obohatil. Nechápem lamentovanie niektorých „odborníkov“ nad zabíjaním zvierat, aj keď zjavne išlo predovšetkým o potrebu potravy a prežitia. A čo sústavné mlátenie a zabíjanie ľudí medzi sebou - lukmi, kušami, dýkami, kópiami, mečmi, oštepmi - to neprekážalo!? Také pokrytectvo sa len tak nevidí. Samozrejme, mnohé by sa dalo ešte okecať z tej i onej strany. Jeden príbeh lepší, iný menej vydarenejší, ale so sériou ako takou vyjadrujem všeobecnú spokojnosť…

Hraničiarske príslovie: „Věř, že tě nikdo nevidí a nikdo tě neuvidí.“

yankumi
15.08.2025 audiokniha

To je ON. Mého srdce šampión. Halt prostě nikdy nezklame, a dvojice Halt a Horác je bezkonkurenční. Chudák Will prochází nelehkým obdobím. Příběh je stále napínavý.

Matouš Ruml je v roli vypravěče vynikající.

Doporučuji čtenářům od 13 let.

VeDny
22.06.2025

(SPOILER) Vtipné. Minulé díly jsem blahosklonně ohodnotila jako kiďácké a naivně černobílé. Dobro a zlo. Nic mezi tím. No... tak to tady přestává platit. Dobrotivý král je nepřívětivý paličák, mistr hraničář nedokáže zachránit nevinné životy, čestný Horác se pouští do lží a fíglů, zatímco Skandijci zabíjí, zotročují a mučí. Will ztrácí víru a Evanlyn se zas tak nesnaží, aby je z toho dostala. Dvojrozměrný svět se začíná rozplývat do odstínů morálních dilemat a lidské nedokonalosti.
Na startu jsem se dost nasmála, když Horác s Haltem probíral holky a styděl se až za roh. To bylo řádně rozkošné.

Dionýsos
20.05.2025

(SPOILER) Syn Johna Flanagana asi vyrostl, byť knihy byly vydané ve stejném roce. V tomto díle byla patrná větší temnota a vyspělost děje. Moc se mi líbila reference na závislost, kde ve Skandii otroci konzumovali hřejivou trávu. Zajímavé také byly viditelné formující se vztahy a úkaz odpovědnosti.
Prostě klasika, Hraničářův učeň jen těžko čtenáře zklame.

Sefanele
26.04.2025

Stejně jako první a druhý díl i Ledová země mě hodně bavila. Od první stránky jsem se nemohla odtrhnout a ten víkend doslova proletěl, jak rychle jsem ji zhltla.

18LenkA12
22.03.2025

Další díl, který čtenáře opět zanese do země Araluenu a jeho sousedů. Hlavní postavy prožívají mnoho nečekaných dobrodružství a zvratů, občas i promarněných šancí. Děj příběhu zůstává otevřen pro další díly. Můžu jen a jen doporučit.

Margherita_N
05.03.2025

(SPOILER) Svým komentářům k předchozím dvěma dílům série Hraničářův učeň, které se nesly v duchu: „To je ale milý příběh pro mladší čtenáře“ se teď docela směju. That escalated quickly. Jako vážně se ten milý a čestný hoch, který před pár měsíci trochu natahoval z toho, že ho nevzali na školu, na kterou chtěl, stal zdrogovaným otrokem v cizí zemi? Pořád nemůžu uvěřit, co jsem to v Ledové zemi četla.
Willovu mysl zatemnila droga, kterou ho Skandijci zcela ovládají, a statečná královská dcera Evanlyn, která s ním padla do zajetí, to s ním nevzdává, naplánuje útěk a v úkrytu před smrtelným nebezpečím se Willa snaží závislosti zbavit, přičemž si vůbec není jistá výsledkem. S útěkem dětem pomůže jeden ze Skandijců Erak, který v srdci najde na rozdíl od soukmenovců měkké místo. Halt, Willův mistr, který je toho času ve vyhnanství, se mezitím s Willovým kamarádem Horácem vydává na záchrannou výpravu. No jsem zvědavá, kam se můžou stahovat mračna dál, protože tahle série má hrozně moc dílů a navzdory tomu postupuje tak nějak rychle. Mezi vydáním prvního a třetího dílu neuplynuly ani dva roky, působí ale, jako by byly určené pro jiné věkové skupiny, jako by čtenář mezi nimi měl zestárnout tak o pět let.

Ranger_games
14.02.2025

Tento díl nebyl tak dobrý jako předchozí ale jenom o trochu!
Nevím proč ale tento díl si moc nepamatuju. Ale pamatuju si že to bylo velmi dobré takže doporučuji!

marketa3815
12.02.2025

Poslouchala naše desetiletá dcera a tento díl se jí příliš nelíbil. Otroctví, drogy a výjevy násilí a mučení se jí rozhodně nelíbily a rozmýšlí se, jestli v poslechu dalšího dílu vůbec pokračovat.

špulo
16.01.2025

Priame pokračovanie predošlej knihy. Dokonca s náznakom temnejších farieb. Aj dej sa trochu viac zamotáva. Autor však vie čo a komu píše. A píše to fajne, ľahko stráviteľne a ja mu za to tlieskam ;))

kouzlavknihach
10.01.2025 audiokniha

Ve třetím dílu se bohužel naplnilo mé neblahé očekávání a celou knihu se řeší vysvobození Willa a Evanlyn ze Skandie.
Děj rozhodně není špatný, ale přišel mi dosti táhlý. Téměř nekonečný pobyt Skandijců na Skorghijlu mě už docela nudil. Jediný Halt to ze začátku zachraňoval. Na druhou stranu uprostřed knihy se konečně rozjela dějová linka u Willa a naopak kapitoly z Haltova pohledu mě moc nebavily.
Vážně mě už štvalo na konci knihy stále opakované slovní spojení "hřejivá tráva". I když tématika odvykání od drogy je velmi zajímavá a nečekala jsem ji tady.
Nakonec postava, kterou jsem si v knize nejvíce oblíbila byl Erak. Tak trochu mi nahrazoval Halta.

Johny_H.
19.12.2024

Tak zatím asi nejlepší díl. Líbí se mi zvláště odkaz a varování před drogami, která autor vytvořil vkusně pro mladé čtenáře. A konečně záporná postava v tomto díle má nějakou motivaci a hlavně inteligenci.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi