zuziV zuziV komentáře u knih

☰ menu

Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Zajímavé informace o Vile Tugendhat, určitě se objednám na prohlídku. Příbeh majitelů, rodiny Landauerových a dalších hlavních postav byl poutavě převyprávěn, ale dle mého názoru zbytečně ochuzen kvůli nepodstatným (či ne úplně dotaženým) dějovým linkám a dalším nadbytečným postavám. Třeba úplně odříznutý architekt Rainer von Abt - tak moc jsem doufala v rozvinutí pokračování v USA a to se bohužel nekonalo. Hodnotím 3*

22.04.2024 3 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

O knize jsem se dozvěděla před pár lety v Knižní šifře. Dle komentářů jsem čekala něco, z čeho budu úplně paf, ale wow efekt se nedostavil.

27.03.2024 3 z 5


Mluví k vám kapitán Mluví k vám kapitán Martin Moravec

Otevřený rozhovor se zajímavým člověkem v roli obdivuhodného povolání. O některých věcech jsem jako laik vůbec netušila. Stojí za přečtení.

27.03.2024 5 z 5


Láska ve světě lichých ponožek Láska ve světě lichých ponožek Marie Vareille

Knížku jsem si nechávala z hromádky k přečtení na únor jako poslední. Do půli knihy jsem si říkala, že je to takové průměrné čtení, kde nic-tu nic. Po několika x-stranách vždycky nahodile zakomponovaná důležitá nová informace do příběhu, moje hlava se snažila vše utřídit, pak zvrat a tohle jsem jsem ve své průměrnosti opravdu nečekala. Vše zapadlo jako poslední dílek puzzle do hezkého knižního obrazu. Pak už jsem lavinovitě dočetla a právě otřela slzu za poslední stránkou. Nechala jsem se zmást zařazením knížky, když ji paní knihovnice pro mě našla v oddíle červené sekce pro ženy. Budu muset navrhnout přeřazení (!), jelikož ji asi nečetli.

02.03.2024 4 z 5


Fazóna Fazóna Miika Nousiainen

Snad až do 3/4 knížky mi bylo docela smutno. Soucitila jsem s tak reálnými pocity všech zúčastněných. V každém z nich jsem našla kousek sebe. Velice dobře zapracovaný i nešvar dnešní doby - hltání postů na sociálních sítích - ale co je to? Opravdu jenom přikrášlená fazona.

26.01.2024 5 z 5


Ruce houslisty Ruce houslisty Alena Ježková

Dokonalá kniha. Až do poslední kapitoly jsem čekala právě na tu s Oldym a slzy mi tečou proudem. Slyším Bachovu Ciacconu a marně se snažím přijít na to, proč jsou lidi tak zabednění a nikdy, nikdy se z historie nepoučí. Nacisti, komunisté - jak mohou tvrdit, že nikdy se nežilo líp, než za jejich vlády. Jak se to po tak krátké době (necelých sto let) v Evropě ubírá znovu stejným směrem Děkuji za dojemný zážitek, paní Ježková.

17.01.2024 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Opravdu těžké téma, četlo se opět stránka po stránce jak je u paní Mornštajnové zvykem. Jediné, co mi na knížce vadilo a pak jsem už na to začínala být háklivá, bylo zmiňování lesa až příliš často.

02.01.2024 4 z 5


S Gretou si nic nezačínej S Gretou si nic nezačínej Susanne Abel

Zajímavá, poutavě napsaná knížka, přečte se jedním dechem. Rasismus je šílená věc - jestli v Evropě nebo v Americe. Navzdory konci je mi dost líto, že to dopadlo, jak to dopadlo (hlavně kvůli Gretě).

02.01.2024 5 z 5


Konyvran 1: Čarodějův zloděj Konyvran 1: Čarodějův zloděj Sarah Prineas

Pro pozitivní komentáře jsem půjčila z knihovny knížku synovi. Ten ji odložil, že ho nebaví (myslím, že to nebylo zapříčiněno příběhem, ale tloušťkou - ale jsou velká písmenka). Nedalo mi to a knihu jsem přečetla téměř jedním dechem. Perfektní příbeh sympatického ´zlodějíčka ´, který se stal učněm čaroděje, mě naprosto pohltil. Moc pěkně napsané, poutavé, napínavé, překvapivé, akorátně dlouhé, takže já si jdu zrovna pro další dva díly.

05.11.2023 5 z 5


Děvčátko Momo a ukradený čas Děvčátko Momo a ukradený čas Michael Ende

Knížku jsme původně půjčila pro děti, ale začetla jsem se první. Myslím, že pro děti to nebude příliš záživné čtení, ale pro dospěláky je určitě k zamyšlení. Bezpochyby. Aniž by pan Ende v roce 1973 při vydání knihy tušil, jeho dílo je tak nadčasové! (Při pohledu do dnešních dětských pokojíků by byl asi hodně zklamaný, nemluvě o zaměstnání dětí v dětských depech).

24.08.2023 3 z 5


Noc zázraků Noc zázraků Elizabeth Berg

Souhlasím s přívlastkem nenáročná knížka. Nejspíš mi asi nevyhovuje styl novodobých lektorů tvůrčího psaní. Jako nahrubo napsaný scénář k filmu - může být, ale abych řekla: dobrá knížka ke čtení, k tomu tam něco prostě chybí. Myšlenka dobrá, její zpracování nedokonalé.

23.05.2023 3 z 5


Doktorka z domu Trubačů Doktorka z domu Trubačů Ilona Borská

Tak a teď mohu po dlouhatánské době napsat, že jsem přečetla knížku, která je skvělá a mohu ji dál doporučovat. Tak bravurně zhmotněný (až neskutečný) příběh neskonale odvážné, moudré, cílevědomé, silné a dobrodružné ženy (včetně výpisků z osobní korespondence), zkrátka, to si musíte přečíst.
"Dopis je rozhovor...Kdybys viděla, s kolika lidmi já týdně hovořím, a na jakou třeba dálku. Také kniha je rozhovor: ptáš se, co udělá tvůj hrdina, s kým se potká, jak všechno dopadne. Ptáš se a spisovatel ti odpovídá. A na jakou třeba vzdálenost, v prostoru i v čase. Pomyslelas někdy na to, jak fantastický vynález je písmo? Já vím, teď už bude pomalu nemoderní, ale já radši píšu.."

30.04.2023 5 z 5


Smrt a další šťastné konce Smrt a další šťastné konce Melanie Cantor

Jako pohádka s předvídatelným dějem a doslova a do písmena kýčovitým koncem hodným telenovely ok.

17.04.2023 2 z 5


Na útěku: Neuvěřitelný příběh Josefa Brykse Na útěku: Neuvěřitelný příběh Josefa Brykse Luděk Navara

Spíš reportážní knížka, přišla mi trochu povrchní, letem světem, ne příliš poutavě zpracována. Každopádně popisuje zajímavý příběh letce RAF a odměnu za zásluhy od komunistů po válce.

13.04.2023 2 z 5


Král Krysa Král Krysa James Clavell

Krásný obraz chování lidí a vykreslení charakterů v krizových situacích.

18.02.2023 5 z 5


Přání Přání Nicholas Sparks

Od začátku předvídatelný příběh, ale stejně chytí za srdce… “ Ať jedeme, kam jedeme, vždycky si bereme s sebou sami sebe. To je jedna z obecných životních pravd.”

05.02.2023 4 z 5


Zatím dobrý Zatím dobrý Jan Novák

Obsáhlá knížka, popisující osud Mašínů a blízkých - rodiny a přátel. Po přečtení úvodu jsem myslela, že bude autor jednostranně zaujatý, ale překvapivě držel objektivní linii a je na čtenáři, jaký si udělá na mladíky a jejich činy názor. Poutavě napsáno, neuvěřitelného štěstí v celé únikové akci se jim dostalo (až na dva další přímo zainteresované, nemluvě o spoustě blízkých pozůstalých v ČS..). ke konci jsem měla pocit, že se autor věnuje převážně popisu Josefova života na úkor ostatních.

30.01.2023 5 z 5


Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Poutavě napsaný příběh o životě hlavní hrdinky, silné ženy, manželky a matky Anny, v poválečných letech. Doporučuji určitě.

13.01.2023 4 z 5


Charlie a tajuplná truhlička Charlie a tajuplná truhlička Jenny Nimmo

Hezky napsaná knížka. Dcera ji nejprve odmítla, tak jsem se do ní pustila sama. Začátek trochu zvláštní, než jsem se začetla a zařadila kdo je kdo, ale pak hezky odvíjející se, plynoucí příběh dobra a zla, tak jak to má být. Přečtu si i další v sérii.

26.12.2022 5 z 5


Nevinný Nevinný Ian McEwan

Knížku jsem si vybrala dle doporučení zde, ale absolutně netušila, o čem je. Prvních sto stran pro mě nezáživných, pořád žádná "akce", jenom strohé ne příliš zajímavé vyprávění, dle kterého jsem neuměla odhadnout, jakým směrem se tedy příběh bude rozvíjet. Neustále jsem čekala nějaký překvapivý vstup do děje a ono nic. Pak se spustilo až psycho drama, které pořád udržuje čtenáře v napětí. Určité pasáže jsem musela přeskákat (nepopisuji, ať neprozrazuji), jak věrně byly popsány. Příliš mi ale nevyhovoval styl psaní, ocenila bych více přímé řeči, po dalších knížkách autora s velkou pravděpodobností nesáhnu. Nicméně, zajímavé zasazení do historické události.

26.12.2022 3 z 5