ZuzaKoza ZuzaKoza komentáře u knih

☰ menu

Noční pták Noční pták Brian Freeman

"Člověk nemůže svoji paměti věřit. Vzpomínky lžou. Dokonce i ty hezké neříkají vždycky pravdu."

Paměť, vzpomínky, to je to, oč tu běží. Každý máme něco, vzpomínky, situaci, strachy, lidi, na co bychom nejradši zapomněli,vymazali,odstranili... - Ale co dělat dál?
Odpovidala:" Nejtěžší etapa je začít budovat něco noveho."-

Kniha mě bavila, nikde nenudila a donutila přemýšlet nad vlastní pamětí a vzpomínkami,které bych nejradši smazala. Nebo snad, se s nimi snažila naučit žít?

05.03.2022 5 z 5


Žena v kleci Žena v kleci Jussi Adler-Olsen

Nebylo to špatné...
Severské kriminálky jsou prostě super... Jediné, co mi trochu vadilo, bylo hodně jmen a názvů míst, což se mi trochu pletlo.... Nicméně miluju série a taky parťáky, jako tyhle dva, čili je jasné, že ji musím mít celou..

01.03.2022 4 z 5


Nezlomný Nezlomný Laura Hillenbrand

Děkuji zdejšímu uživateli za inspiraci, o které ještě neví, že jsem díky němu knihu objevila. ️
Jsou knihy, příběhy, osobnosti, na které nezapomenu, a tento mezi ně patří a troufám si říct, že je na 1.miste...Pri četbě mi několikrát tekly slzy proudem. Opět, tak jako u koncentračních táborů, nechápu, jak může být "člověk" k člověku tak krutý, nelidsky a na druhé straně, co dokáže člověk, ponizeny, zbavený práv, lidskosti, atd přežít..Tento příběh mě hodně silně zasahnul...od začátku do konce jsem hltala každé písmenko, sice mám problém s pamatovanim jmen, názvu, čísel, ale jméno Louis Zamperini nezapomenu. Obdivuji jeho odvahu, vuli žít, a nejen jeho, ale všech, ktere potkal stejný osud, stejná bolest a utrpení.
Opět mi to dokázalo, že pokud vytrvate, věříte, doufate v něco, co se zdá nemožné, splní se to..

09.09.2021 5 z 5


Ztroskotání Ztroskotání Emily Bleeker

Mě to bavilo.. Kniha je super čtivá,pořád nutí hltat kapitolu za kapitolou..
Baví mě příběhy na téma "přežití" kohokoliv kdekoliv..
Jen... Jednu hvězdu ubírám, za konec... Takhle to skoncit nemělo..samozřejmě záleží na každém. já fandila konci jinému..
A ještě jedna věc mi v příběhu chybí. A to popis, jak vlastně byli zachráněni? Ne, že by to mělo na něco vliv,ale...

04.06.2021 4 z 5


Mrazivé plameny Mrazivé plameny Jens Henrik Jensen

Jsem ráda, že jsem se nenechala odradit první polovinou prvního dílu.. Série je jako celek fajn.. Zajímavý příběh, plno tajemství, napětí a zvratů.. Oxena jsem si dost oblíbila a Margaret také..
Rozuzlení a vyřešení případu samotného, ale hlavně to, jak se dotýkal Oxena, bylo pro mě překvapení.
Jediné co, byl by mi příjemnější trochu víc konkrétnější a rozvinutejsi úplný závěr a také jsem si prala , aby se dali Oxen a Margaret dohromady...
Nicméně doporučuji, téma je zajímavé a nutí člověka k tomu aby ho napadla představa, že se něco takového opravdu v zákulisí politiky děje..

03.06.2021 5 z 5


Temní muži Temní muži Jens Henrik Jensen

Druhý díl ze série Oxen..
Jak jsem psala v recenzi k Oběšeným psům, doporučuji přečíst a nenechat se odradit, protože zápletka je skvělá, příběh taky, stejně jako v Temných mužích. A pokrok je, že nejsou chyby,jen sem tam..
Jinak opět napětí, překvapení...Závěr samozřejmě hodne otevřený.. Jsem zvědavá, jak to celé dopadne. 3. díl Mrazivé plameny jsem musela rozečíst hned po dočtení T. M.

20.05.2021 5 z 5


Oběšení psi Oběšení psi Jens Henrik Jensen

Knihu hodnotím 4 * a to proto, že je ze série a mám nyní rozecteny druhý díl. Jako samostatnou knihu bych hodnotila menším počtem,duvody uvedu. Nicméně jsem moc ráda, že jsem to s ní na začátku nevzdala a dočetla do konce, protože příběh samotný je super. Co mi ale vadilo a mě osobně hodne rusilo, byly gramatické chyby, vynecháváni slov, předložek atd.(kolikrat každá druhá stránka a na jedné stránce mnoho chyb) , také dost obsáhlé popisovani míst-prilis zdlouhavé, asi špatný překlad, nebo nevim.. Nicméně mě tedy zajímala zápletka a určitě stojí za to knihu dočíst.. Nakonec jsem nadšená a jak už jsem zmínila, druhý díl je oproti tomu jako nebe a dudy a jsem zažraná do každé stránky a hlavně bez chyb..Určite doporučuji, nenechat se odradit a dát 1.dilu šanci, příběh i zápletka skvělé...a pokračování též.

14.05.2021 4 z 5


Až na kost Až na kost Ellison Cooper

Naprosto parádní... Na žádné stránce se nenudite, napětí od začátku do konce, stejně jako v předešlých dílech.. Dej i styl psaní je nenucený a hlavně uvěřitelný. .A konec u tohoto dílu?? Spadla mi brada a zalapala jsem po dechu.. Dokonalá série a je jasné, že bude pokračování. Doufám že brzy...

30.04.2021 5 z 5


Predátor Predátor Jan-Erik Fjell

Žeru tuhle sérii,od prvního dílu až sem... Žádné zklamání ani nuda...hltam pokaždé 1 stránku za druhou..
Pevně věřím, že to nebyl poslední díl, nejsem připravena opustit Antona Brekkeho ani Magnuse Torpa... ❤️

02.04.2021 5 z 5


Moje Pacifická hřebenovka Moje Pacifická hřebenovka Monika Benešová

Po přečtení cesty PCT od Lucky Kutrove a následně Jakuba Čecha jsem se těšila na další příběh.. Přišlo ale že začátku velké zklamání... Monika cestu popisuje jinak (víceméně bez popisování míst,harmonogramu atd). Celkem dost mi to vadilo.. Nevtahne vás to na to místo.. Nicméně postupem si uvědomíte, že Monika píše o své "životní cestě", o pokroku, změně, pochopení sama sebe a víře v samu sebe.. O to v jejím příběhu jde a nakonec se mi i její cesta a kniha líbily..

22.03.2021 4 z 5


Jakubův cestovní deník 2 Jakubův cestovní deník 2 Jakub Čech

Po přečtení 1.dilu jsem byla zvědavá.. A musím říct, že se mi díl 2. líbil mnohem více.. Nebo tedy, líbilo se mi, že se Jakub více socializoval s ostatními hikery...Že nešel celou cestu sám a nepopisoval pouze místa kde se nachazel, v kolik vstával a kdy šel spat (to bylo v deníku o cestě PCT mnohdy jednotvarne, jen místa se měnila), ale že se zapojil mezi ostatní a psal o tom a myslím, že to neprospelo jen knize samotné, ale především Jakubovi... Jsem i ráda, že se připojil k dobré partě, Sára mi nebyla sympatická už od začátku a tak nějak jsem tušila, že to nedopadne.. Ve výsledku to ale myslím, bylo jedině dobře..
Těším se na 3. díl (věřím, že jednou bude) o AT, kterou měl Jakub absolvovat 2020,zel, kvůli covid situaci neodjel...

22.03.2021 5 z 5


Jakubův cestovní deník Jakubův cestovní deník Jakub Čech

Po přečtení PCT od Lucky Kutrove alias Goldilocks jsem pořídila i knihy o cestě dalších lidí, protože mě to celkem chytlo... Jakubův cestovní deník, respektive jeho cesta je jiná.. Zatímco Lucka si užívá a popisuje jak cestu, tak i své pocity, ale i socializaci na PCT, užívá komunitu a vše co poskytuje.. Jakub naopak popisuje většinou jen cestu přírodou, pocity míň. Je spíš samotář..
Líbí se mi obě knihy, obe pojetí..
Už jsem rozecetla Jakubův cestovní deník 2, kde jde CDT,ale to až v další recenzi...
Takže určitě doporučuji, je to čtení bez přemýšlení, odpočinkové, ale pozor, hltate jeho den za dnem a nedá se od knihy odtrhnout ;-)

07.03.2021 4 z 5


Z Paříže do Paříže Z Paříže do Paříže Joseph Joffo

Po shlédnutí filmu jsem byla na knižní předlohu opravdu zvědavá a těšila se na skutečnost... Nezklamala... Opravdu silný příběh 2 dětí a jejich třílete ceste za svobodou..
Je až neskutečné si jen představit, že svým dětem, 10 a 12 let sbalite pár věcí, něco peněz a pošlete je, ať se sami dostanou do bezpečí.. A ještě těžší je si v dnešní době představit, že to ty děti dokážou.. Ze si dokážou poradit, vymyslet, jak přijít k penězům, pracovat, pomáhat a hlavně přežít za každou cenu v situacich, kdy by i dospělí byli v koncích... Jo a Maurice jsou pro mě "kluci", které si v myšlenkách ponesu hodně, hodně dlouho..

28.02.2021 5 z 5


151 dní Pacifickou hřebenovkou – Dobrodružství Holky s bucket listem 151 dní Pacifickou hřebenovkou – Dobrodružství Holky s bucket listem Lucie Kutrová

Úplně SPEKTAKULÁRNÍ... Knihu jsem dostala od svého milého a teda :Zlato, tohle byla vážně trefa, děkuju :-*
Teď ke knize. Lucku jsem neznala a do knížky se mi moc nechtělo z představy, že to bude ne úplně zazivne... Ale opak je pravdou.. Já se u té knížky tak nasmala,Lucka je takové těle a podes, že to není možný..Dej je psaný po dnech a opravdu se nenudíte, na žádné stránce a už od začátku máte chuť si koupit letenku a projít PCT taky a vidět tu nádheru na vlastní oči. Kniha obsahuje spousty fotek k jednotlivým dnim a najdete v ní 5 měsíců života na ceste...Lucku jsem si oblíbila i z důvodu, že mi v určitých vecech připomíná samu sebe a ještě víc mě ujistila, že pokud věříme a neskutečně moc si něco přejeme, splní se nám to, ať je to cokoliv...
Určitě doporučuji..

18.02.2021 5 z 5


Přežil jsem to Přežil jsem to Hanuš Bader

Brečím...
Skutečný příběh člověka, který přežil ta příšerná zvěrstva, za která věřím,že každý nacista do jednoho, hnije v pekle...
Knihu zkrátka doporučuji, bohužel nelze říci "líbila se mi, hezky příběh" atd.. Ale na tyhle věci nesmíme zapomínat... Pokaždé, když čtu o lidech, kteří přežili tábory, citim neskutečný obdiv, že vůbec dokázali přežít... V tomto příběhu jsem se zatím asi poprvé setkala s tím, jak se autor sám přiznává s chováním "dravce".. Krádeže jidla slabším vězňům, prospecharstvi,ne úplně "hezke" chování, jen aby zachránil sám sebe...už za tu odvahu to přiznat, ho obdivuji, protože už to musí být velice ponižující... Pro "obyčejného" cloveka, je nepochopitelné, nebo asi ne zcela, že mu je jedno, že sní něci chleba, a ten někdo druhý den zemře, protože nedostal aspoň část jídla... Je hrozne, jak může člověk člověka ponizit, tryznit a donutit aby se choval jako zvěř v divocine, a navíc myslet, že je to v pořádku a vyzivat se v tom..
Zkrátka knihu doporučuji i když se nečte nejlehceji..

06.02.2021 5 z 5


Jeden z nás Jeden z nás Shari Lapena

Knížka se četla dobře, ale úplně mě nepohltila... Nevím, "něco" mi tam chybělo..
Každopádně celkem zajímavý příběh,spousta zápletek, zvratů, tajemství.. Spíš takové oddechové čtení...

23.01.2021 3 z 5


Mstitel Mstitel Jan-Erik Fjell

Třetí díl série.. Ani ten nezklamal.. Napinavé, místy, díky humoru Antona Brekkeho, úsměvné..
Jako ve všech dílech hodně míst, hodně postav a více časů..
Jedine zklamání je konec.. Ale dalo se to čekat..
Knihu, jakožto celou sérii doporučuji a už se těším na další díl Predátor..

05.01.2021 5 z 5


Pokoj stínů Pokoj stínů Jan-Erik Fjell

Nezklamal Práskač a ani Pokoj stínů..oba díly perfektní..
Strhující děj.. Napínavé... Humor Antona Brekka.. Ze začátku mě mátlo víc postav, ale zorientovala jsem se a už jen hltala stránku po stránce..
Závěr mě hodně překvapil.. Určitě doporučuji.

28.12.2020 5 z 5


Jsem zpět Jsem zpět Brenda Novak

Uf, co k tomu napsat... Nečetla jsem první díl, ale ničemu to nevadí.. Do děje jsem se začetla hned..
Příběh je děsivý, jako takovy, přesto dost snadno uvěřitelný, protože tato tématika skutečná je..
Misty jsou děj, scény a výjevy, popsány opravdu odporně detailně, až z toho mrazí a vyvolává strašlivý pocit,u mě až zlé sny..
Dávám sice 5 hvězd, ale mám jednu výhradu.. Ten konec.. Pokud ve 3tím díle Jaspera odhalí v 1. či 2. kapitole, tak v pořádku,jinak mi konec téhle knihy sedět nebude... A to proto, že Hilltop je malé město a Jasper jako důvod, proč se objevil u Amaroka doma byl, že mu chtěl sdělit, že viděl něco podezřelého u občerstvení, tak se poptal, kde ho zastihne v ten osudný večer.. A to mi nesedí, protože ať už by se poptal kohokoliv, přece by mu každý řekl, že ho najde místní putyce, kde byl box.. A za druhé, na malém městě se hned roznese, kdo Evelyn "zachránil" a příběh, jak se tam vlastně objevil... Ale Jasper, byl v hospode "zapadnout", tam se na Amaroka vyptaval ostatních, mluvil s lidmi tam a dokonce i s chlapkem přímo u "visící Sandy", kde Amarok byl také... Takže ti, ke kterym by se Jasperova verze dostala, by měli vědět, že lže, protože byl v hospodě, Amaroka viděl, a byl i u stromu...
Kazdopadně knihu doporučuji a těším se na další díl..

24.11.2020 5 z 5


Práskač Práskač Jan-Erik Fjell

Práskač předčil moje ocekavani, které bylo na nule.. Ovšem příběh mě rychle vcucnul a opravdu překvapil a bavil..
Do poslední kapitoly jsem neměla tušení KDO?
Knihu doporučuji.. I těm, které by téma Italská mafie, odrazovalo.. Příběh vás pohltí..

26.09.2020 5 z 5