Zdenik Zdenik komentáře u knih

☰ menu

Klan velkého medvěda 1 Klan velkého medvěda 1 Jean Marie Auel

Přečteno jedním dechem, úžasná kniha. Napínavá, dobrodružná, poučná - zajímavý byl pro mě svět duchů, rituály a pověry.

16.01.2021 5 z 5


Doktorka z domu Trubačů Doktorka z domu Trubačů Ilona Borská

Miluji příběhy o silných, inteligentních a inspirativních českých ženách. Zabolí, když člověk nahlédne pod pokličku a zjistí, že tyto ženy musely být často mnohem silnější než si dokážeme představit. Knihu jsem málem po té tragédii už nemohla otevřít - nepředstavitelná bolest, která snad ani nikdy nemohla přebolet. Škoda, že se na takové ženy zapomíná....

16.01.2021 5 z 5


Chyťte Žida! Chyťte Žida! Tuvia Tenenbom

Uf, co napsat. Kniha se čte dobře, ale zhruba tak od strany 150-200 se začíná autor opakovat. Vlastně by mohla mít polovinu stránek a sdělila by to samé. Autor se snaží o zprostředkování pohledu obou stran, ale až tak rovnoměrné mi to nepřijde :) Snaží se rozplétat vlastní zájmy lidí, organizací a států ve vztahu k Izraeli. Do toho média. Prostě nitky (ne-li lana) se tahají ze všech stran. Vždycky když čtu o takových manipulacích a prosazování vlastních zájmů, tak je mi zle.

16.01.2021 3 z 5


Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů Mary Ann Shaffer

Tyhle knihy miluji - jedním slovem nádhera. Knihu jsem si koupila na doporučení a nic jsem o ní nevěděla. Ze začátku trošku zmatenost ve spleti jmen adresátů/příjemců dopisů, ale následná linka příběhu, jeho eskalace a rozpletení. Nejedna slza ukápla nad příběhy lidí z ostrova. Smutná a krutá doba to musela být, ale pořád v ní existovali lidé, kteří si pomáhali a milovali se bez ohledu na okolnosti.

16.01.2021 5 z 5


Porodní bába od řeky Hope Porodní bába od řeky Hope Patricia Harman

Kniha byla takovou oddychovkou proloženou několika adrenalinovými událostmi. Krásně popsané zážitky a zkušenosti při nich získané porodní bábou - při porodu je potřeba zejména podpora, klid, vlídnost a porozumění. V knize mi akorát chyběl hlavní příběh (vše se jakoby odehrávalo na pozadí) a určitě by kniha snesla větší rozpracování po stránce faktografické.

16.01.2021 3 z 5


Z mého severoitalského deníku Z mého severoitalského deníku Marta Kučíková

Útlá kniha o první vlně pandemie v Itálii - čtivá, avšak jakoby se rutina zaběhlá při pandemii projevila i v knize. V té je několik humorných okamžiků, ale současně se dokola opakující témata (ač pochopitelná) o ochranných pomůckách, dezinfekci, úmrtí, doplňování zboží, komunikace se zákazníky ad. vždy s doplněním počtu umřelých....uf. Přišlo mi tu takové utápějící se.

15.01.2021 2 z 5


Na svačinu přišel tygr Na svačinu přišel tygr Judith Kerr

Kniha mě nijak neoslovila, je jakoby bez konce a neporozuměla jsem jejímu smyslu/tomu, co má dítěti předat....ale dcera je z ní unešená a musíme číst každý den :)

14.05.2020 3 z 5


Věčně zpívají lesy Věčně zpívají lesy Trygve Gulbranssen

Úchvatná kniha, která vás přenese do světa lázů a statků - do světa rivarity, pospolitosti, tradic , chudoby i bohatství, lidského utrpení i radosti. Kniha je opravdu skvostem, napsaná s láskou k severské přírodě.

25.03.2020 5 z 5


Alžběta II. - Pracující žena Alžběta II. - Pracující žena Anastázie Harris

Jedna z mála knih, jejíž přečtení jsem vzdala. Prostě to nešlo. Kostrbaté věty, příliš dlouhá soutětí, která spojují nesourodé informace, zmatené a přeskakuje z jedné myšlenky do druhé bez propojení. Velké zklamání.

25.03.2020 1 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Vezme dech. Bravurně napsaná kniha o neporozumění, křivdách, osudových zvratech, lásce k druhému, dětem a rodičům. Nejednou jsem měla měla na krajíčku. Silně a přitom bezprostředně popsané zlomové pasáže až člověka zamrazí. Vždycky u tohoto typu knih si na konci říkám - kdyby spolu lidé sdíleli jak slasti, tak strasti a mluvili spolu otevřeně o tom, co cítí a co vidí jako problém/křivdu, život by se jistě ubíral jiným směrem než směrem zášti, nenávisti a nepochopení.

25.03.2020 5 z 5


Historie včel Historie včel Maja Lunde

Úžasná a zároveň neskutečně smutná kniha. Dávám maximum hvězdiček - aktuální téma, perfektní práce s postavami, zvraty v ději a až do posledních stran člověk doufá, že to nemůže být pravda, že to musí skončit jinak. Za mě top i přesto, že ve mě zanechala zrníčko environmentálního žalu!

05.02.2020 5 z 5


Zločin v Yorku Zločin v Yorku Sam Thomas

Mám ráda historické romány a ideálně s ženami jako hlavními hrdinkami, takže zaměření knihy odpovídalo. Kniha je čtivá, občas napínavá, zvratů ale moc není a nemohu si pomoci, ale přijde mi, že když o ženách a zejména o příběhu porodní báby píše muž, je to jiné. Jakoby tam chybělo něco, nějaká jiskra, ženskost. Nevím, prostě jsem se tentokrát nemohla do hlavní hrdinky ani do její služebné nějak vcítit....

05.02.2020 4 z 5


Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Taková nenáročná kniha, občas pobaví, ale většinou jen jakoby text plul. Já nevím, nějak mě nenadchla - pointa dobrá, dobrý styl psaní, má spád, ale jakoby se vlastně ten mužský svět netočil okolo ničeho jiného než kolem sexu. Na mě příliš povrchní, asi nejsem cílovka :)

05.02.2020 1 z 5


Ošklivá vévodkyně Markéta Pyskatá Ošklivá vévodkyně Markéta Pyskatá Lion Feuchtwanger

Feuchtwanger je skvělým autorem historicých románů - zde neskutečně bravurně popsal intriky, podrazy, touhu po moci a bezmoci, nenávist, škodolibost a smrt, kterými byla a stále je politika prošpikovaná. Markéta byla neobvykle statečná politička.

10.11.2019 4 z 5


Sedmilhářky Sedmilhářky Liane Moriarty

Oddychová kniha se spoustou námětů k zamyšlení. Vždy když čtu nějakou takovou knihu (označenou román pro ženy) si uvědmím, jak silné ženy musí být a jak je pro spoustu lidí těžké najít pevnou půdu pod nohama. Skvěle mi seděl příběh Jane a Celeste, Madeline byla na mě už trošku přes míru.

10.11.2019 4 z 5


Pád Pád Simon Mawer

Úžasná kniha, která člověka vtáhne do světa horolezců. Vždycky mě dojímá příběh, ve kterém je ukryté nedorozumění nebo právě skrytá pravda, která přijde na povrch až příliš pozdě....

10.11.2019 5 z 5


Dědina Dědina Petra Dvořáková

Moje první kniha od Petry Dvořákové a za mě jedna z top. Ten jazyk, ta syrovost, naturálnost! Paráda! Úplně mě zanesla na vesnici, do té sítě vztahů lásky/zášti/nesnášenlivosti/závisti/malosti. Sice žiji také na vesnici, ale pořád jsem si při čtení té knihy říkala, že takto to přece nemůže být, že to takto mezi lidmi nemůže fungovat :D

10.06.2019 5 z 5


Dravec Mattoni aneb Živá voda Dravec Mattoni aneb Živá voda Bohuslav Machek

Kniha je to zajímavá, zejména tím, že život Mattoniho byl zajímavý :) Ale nějak mi nesedl styl podání - kniha se mi špatně četla, byla veli stohá/obecná na to, že by mohla mít i třeba 400 stran. Přišlo mi, jako by se autoři ani nesnažili o román, ale o faktický popis. Škoda!

10.06.2019 3 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Jedním slovem: perfektní!

10.06.2019 5 z 5


Fabrika Fabrika Kateřina Tučková

Za mě opět super kniha od této autorky. Mám hodně ráda historické romány/literaturu faktu, takže za mě top vložení informací alá z encyklopedie.
S čím trošku bojuji je ten přikreslený (či hodně vymyšlený) příběh, který vlastně nebyl až tak na faktech postavený. Je to škoda, člověk se pak ztrácí a autorka vlastně neuváděla v textu, co je její představa a co informace, které zjistila....

10.06.2019 5 z 5