Alžběta II. - Pracující žena

Alžběta II. - Pracující žena https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/291656/bmid_alzbeta-ii-pracujici-zena-bmz-291656.jpg 3 53 21

Alžběta II. čte tajné zprávy výzvědných služeb a jako jediná na této planetě se jimi zabývá už od dob Stalina. Vždycky když před Buckinghamským palácem zastaví vůz s novým premiérem, dotyčnému se nervozitou zrychlí dech. Nejde políbit ruce vetché prababičce. Jde se uctivě poklonit panovnici, která ho jedinou otázkou může zredukovat na politického zelenáče. Alžběta do svých deseti let snila o tom, že se provdá za farmáře a bude žít obklopená koňmi, krávami a psy. Zhroutil se jí svět, když se její plachý otec nečekaně stal králem a rodina musela do Buckinghamskeho paláce. „Bylo to jako bivakovat ve starém muzeu plném myší...“ Otci, s kterým do té doby skákala panáka, se musela začít klanět a i v zahradě mít naražený klobouk a chovat se způsobně. Alžběta v jednadvaceti přesvědčila nejhezčího oficíra v britském impériu, aby se do zlaté klece nechal zavřít s ní a společně zmodernizovali monarchii tak, že zůstala institucí, na kterou jsou všichni Britové pyšní. Alžběta odmítla být loutkou nebo filmovou hvězdou, tvrdě ve svém úřadu pracovala. Matka čtyř dětí si vysloužila v historii místo poslední skutečné a globálně uctívané královny.... celý text

Přidat komentář

dollu
04.04.2022 1 z 5

Původně jsem si vypisovala vše co se mi zdálo špatně, gramaticky, slovosledně atd. Ale většina je už sepsaná od jiných uživatelů. Knihu shrnu jen takto: hrůza, hrůza, hrůza. Nicméně hrůza čtivě psaná, ale to knihu nezachrání.

Beabooks
21.02.2022 4 z 5

Knihu napsala česká autorka, je členěna do krátkých tematických kapitol, takže nepostupuje chronologicky. V rámci jedné kapitoly tak čtete o mladé Alžbětě před korunovací a vzápětí o jejích vnoučatech. Místy to bylo trochu matoucí. Musím ale přiznat, že celkově se mi kniha četla velice lehce. Zajímavá a nečekaná fakta jsou totiž proložena zábavnými až bulvárními historkami a nechybí ani poutavé fotky.


speciale88
18.06.2021 5 z 5

Zajímavá kniha, něco sem se z ní i o Alžbětě dověděla. Není to úplná pecka ale dobré počtení.

Sabulep
26.12.2020 odpad!

Tohle byla snad nejhorší kniha, kterou jsem kdy četla. Bulvární styl psaní, kostrbaté věty, pravopisné chyby i překlepy a nejhorší ze všeho to skákání sem a tam v dějinách, postavách, faktech a domněnkách. Nedoporučuji ani nenáročným čtenářům, pro mě opravdu literární odpad

Zdenik
25.03.2020 1 z 5

Jedna z mála knih, jejíž přečtení jsem vzdala. Prostě to nešlo. Kostrbaté věty, příliš dlouhá soutětí, která spojují nesourodé informace, zmatené a přeskakuje z jedné myšlenky do druhé bez propojení. Velké zklamání.

DennisMoore
13.05.2019 3 z 5

Říkal jsem si: Tuhle knihu bych si dovedl představit jako nenáročnou přílohu nějakého mírně bulvárního časopisu, nic víc, nic méně. A teď vidím, že jsem nebyl sám. Rozmlsaný skvělým seriálem The Crown jsem se nechal v Levných knihách nalákat hezkou obálkou, příjemným formátem a fotopřílohou, no nicméně podivného překladu a chyb, které kolikrát snad ani nevznikly překladem (pod fotografií s JFK se o Kennedym píše jako o Robertovi), jsem si všiml až doma.

4444913
11.05.2019 3 z 5

Ještě bych pomstychtivě zdrbla některé výrazy nebo jména-asi nejznámnější britská střední škola pro chlapce je Eton a ne Eaton a spíš používáme výraz "Philip jedl toast,možno i moderněji toust"ale formulaci "jedl otoustovaný chléb"jsem ve svém věku objevila až tady.

4444913
16.04.2019 3 z 5

Tedy za prvé-Charles a Camilla naštěstí opravdu není podobná kniha, to je výborná kniha opravdového znalce-Británie,monarchie i obou v názvu.Tohle hop sem,hop tam bez ladu,skladu a nápadu je něco zcela jiného.I když vzhledem k tomu,že se občas někdo zeptá co že to královská rodina vlastně vůbec dělá to svůj smysl zřejmě má.Tradičně nejpracovitější členové rodiny princezna Anna a princ Charles absolvují kolem 600akcí ročně a královna po devadesátce pořád ještě mezi dvěma a třemi stovkami.Takže trochu přehled pro někoho kdo nemá představu knížka nabízí.

MortRainey
01.08.2018 3 z 5

Historicky nenáročný, chronologicky občas zmatený, nicméně zajímavý novinářský (s nádechem lifestylového tématu v ženském magazínu) pohled do světa nejdéle "sloužícího" monarchy na světě.

Silmarien
13.02.2018 3 z 5

Jednotlivé kapitoly tejto knihy by mohli vychádzať v nejakom ženskom týždenníku na pokračovanie. Zhruba taký mám pocit po dočítaní. Nič zložité, príjemné klebety i skutočné fakty napísané populárnym občas až jemne bulvárnym štýlom. Sem-tam som mala pocit, že čítam prepis obsahu niektorého dielu The Crown, ku koncu tam bolo príliš veľa Charles-Diana marazmu a keď si odmyslíme zopár zmienok, akosi chýbalo posledných dvadsať rokov Alžbetinho života.
Moje zaradenie do zľahka bulvárneho časopisu sa odvíja od použitého jazyka, autorka nie raz skĺzla do výrazov, ktoré by som v bežnej knihe nečakala.

Na napravenie chuti si zrejme musím prečítať inú knihu o hlave Commonwealthu.

martina.bella
29.01.2018 3 z 5

Poutavě popsaný život pozoruhodné ženy, spousta zajímavostí (ačkoli já toho předtím o Alžbětě moc nevěděla, tak nevím, zda zasvěcenější budou stejně spokojení). Líbilo se mi tematické "rozsekání" knihy: nečetla jsem ji chronologicky, ale skákala z kapitoly na kapitolu podle toho, na co jsem zrovna měla náladu.

zuzi1162
15.09.2017 3 z 5

Autorka se v ramci jedne stranky dostane z jednoho tematu na druhe, pak na treti a jako ctenar jsem se obcas doela ztracela.

Mergirus
05.09.2017 odpad!

Kniha mě velmi zklamala. Očekávala jsem nějakou chronologii, ale zde autorka dosti přeskakovala, pak se zpět vracela. Děj nemá žádnou smysluplnou linii, člověk se ztrácí v tom, o kom autorka zrovna píše. A to ani nemluvím o chybách v textu, kterých se dopustila korekce. Doufám, že v budoucnu narazím na lepší knížku o této panovnici.

petra106
28.07.2017 3 z 5

Autorka dodržuje časovou osu a souslednost událostí, ale jinak se mi zdá její psaní chaotické, přeskakuje, některé věci jsou tam úplně bez souvislosti, slovní zásoba je až bulvární, možná to byl úmysl...? Slovosled někdy není ani český, ani anglický, některá spojení zarazí ("jít do univerzity"). Za snahu tři hvězdičky, ale jinak slabý průměr, promrhané téma, škoda.

LadyCotton
22.05.2017 3 z 5

Ačkoliv se kniha čte dobře, min. od půlky máte pocit, že čtete nějaký bulvární časopis. Na můj vkus bylo dáno v knize zbytečně moc prostoru Dianě...

Leonor
09.02.2017 3 z 5

Pěkná knížka, útlá, vzaná s trochou nadsázky. A navíc ji napsala česká autorka, která v Anglii pobývala, což tuto knihu dělá unikátní. Čte se dobře, rozhodně se nenudíte. Ačkoliv nesnáším čtení bulvárních informací, zde mi to tolik nevadilo, neboť královnu nijak nesrážejí, naopak je cítit autorčin kladný vztah k ní.

Honey19
25.01.2017 1 z 5

Od knihy jsem čekala něco jiného. Kniha je velmi bulvární, připadala jsem si jako při čtení Blesku. Kapitoly ani odstavce chronologicky nenavazují, je v ní uváděno jedno před druhé bez jakéhokoliv smyslu. Za mne rozhodně ne.

Simi
19.09.2016 3 z 5

Čtivá, ale tak nějak moc populárně novinářská. Byla jsem velmi zvědavá, jak vyzní povídání o Alžbětě II. z pera české autorky, jejíž specialitou není psaní životopisů. Autorka ve své revue pospojovala zajímavé informace o panovnici (ví, co je prodejné). Z knihy je zřejmý obdiv k Alžbětě II. a s ohledem na toto si informace vybírá, klouže však spíše po povrchu. Chvílemi jsem tak měla pocit, že čtu životopis královny Viktorie. Dost mne překvapil pohled na Dianu. Říkám si, jak by tato kniha dopadla, kdyby byla psána k sedmdesátinám. Knihu jsem přečetla v letadle a vlaku při návštěvě tří výstav "90 Years of Style from The Queen's Wardrobe" a dobře jsem se bavila. Chcete-li důkladnější životopis, doporučuji spíše knihu Alžběta II. Život moderní panovnice.

MacBara
12.09.2016 3 z 5

Knížku jsem koupila na základě ukázky v časopise - ta se četla moc hezky a slibovala poutavé čtení.

Možná jsem malý znalec reálií Británie a královské rodiny, ale při čtení celé knihy mne občas zarážela nesourodost jednotlivých odstavců, které na sebe ani zdánlivě nenavazovaly, zmínka o jménech, která nebyla předtím uvedena, některé věty, které nebyly ani česky ani anglicky (slova byla česká, ale slovosled pokulhává, případně je použitý výraz, který není v češtině zažitý - např. poetické představy - neříkáme v češtině spíš romantické? Ta vs. ten image, apod.

Fakt je, že se to i přes tyto nedostatky čte celkem dobře. Tak nevím, Snad by měla autorka konzultovat se zkušenějšími, jak psát souvislý knižní text. Na konci mne napadlo, že to, co by udělalo text soudržnějším, jsou titulky- tak jak to známe z časopisů, každý odstavec uvedený titulkem. Takhle to působí jako kompilační seminárka s využitím různých zdrojů. Bavily mne osobní poznámky autorky, bohužel jich tam mnoho nebylo.

Takže jako série na pokračování do lepšího společenského časopisu výborné, k příští knize to chce zlepšit formu.

Hanina2412
31.05.2016 5 z 5

Knížka se moc dobře čte, nevadí mi "přeskakování". Jenom je škoda, že po Dianě už to autorka vzala zkrátka. Možná bude pokračování? Já bych byla ráda!

Štítky knihy

Alžběta II., královna, 1926-2022 panovnice

Autorovy další knížky

Anastázie Harris
česká, 1965
2016  62%Alžběta II. - Pracující žena
2019  76%Dítě v síti
2019  54%Královská revoluce: Kate a Meghan

Kniha Alžběta II. - Pracující žena je v

Právě čtených2x
Přečtených81x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených2x
Knihotéce49x
Chystám se číst16x
Chci si koupit4x
dalších seznamech4x