xolee xolee komentáře u knih

☰ menu

Můj poslední výdech Můj poslední výdech Paul Kalanithi

První půlku jsem přečetla velmi rychle, ale pak několik týdnů jsem se nemohla pohnout a jakmile se autor dostal ke své nemoci dočetla jsem během večera
Konec knihy popisuje jeho žena poslední jeho dny velmi emotivně.
Kniha ve mě zabechala velmi silné pocity

22.12.2023 5 z 5


Poprava Poprava Yrsa Sigurðardóttir

Nebyla by to Yrsa, aby se konec knihy pořádně nezapletl, ikdyž by mě zajímalo jak to celé dopadne. V předposledních kapitolách jsem byla trošku zklamaná z vraha…, můj odhad byl někdo jiný, naštěstí v poslední kapitole jsem si to potvrdila, ale až tak??! Chybělo mě trošku víc komplikací mezi Freyjou a Huldarem. Tak snad v dalším díle!

28.01.2022 5 z 5


Katarze Katarze Yrsa Sigurðardóttir

Pro me trosku slabsi dil ze serie, ale i tak skvele cteni. Zacatek byl pro me velmi desivy, ale pak jsem trosku predvidala, jake zapleteni budou mit rodice a zdravotni sestra a cekala jsem, ze se vztah mezi Frayjou a Huldara vice rozvine. A konec zase pecka, ikdyz jsem si roli zdravotni sestry takto predstavovala uz po jejim druhem vyslechu.

15.11.2021 4 z 5


Černá díra Černá díra Yrsa Sigurðardóttir

Freyja a Huldar, od prvniho dilu je miluju a hned jdu na dalsi! A stejne jako u prvniho dilu, nechutny pripad, kdy si clovek parkrat vytipuje uchyla/ vraha a konec Vas odrovna…a posledni kapitola no to me po…

14.11.2021 5 z 5


Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

V TV jsem zaznamenala seriál a chtěla jsem si nejdříve přečíst knihu a nestává se mi moc často, ale těším se až zkouknu seriál a mám větší očekávání. Knížku jsem četla velmi dlouho i přesto, že je to zajímavé téma hlavně vzhledem k dnešní době. Kdy nám přijde v knížce, že to by se přece stát nemohlo, mno ale teď se děje také plno věcí co by nám před rokem a něco přišlo absurdní. Knížka vyvolá víc otázek než dá odpovědí. Konec s přednáškou by tam být nemusel, nijak přínostný pro mě nebyl.

20.03.2021


Cizinec Cizinec Albert Camus

(SPOILER) Je jedno zda se v živote upneme k Bohu nebo se staneme “cizincem” ve společnosti, všichni stejně zemřeme, ať se v životě rozhodneme udělat to nebo ono. Kdo je ale svobodnější? Každý má právo na víru stejně tak jako má právo se k něčemu nevyjadřovat jako hlavní hrdina (tím by se aktuálně mohlo řídit plno z nás). V knize je krásně popsána společnost, která soudí bez vyjádření dotyčného, možnost má až po odsouzení. Typická povaha postavy Salamano, který vlastní psa na kterého nadává a když se mu zaběhne tak po něm smutní. Většině Mersault připadal nesympatický, bez názoru apod. Já jsem měla opačný pocit. Přijímal život tak jak byl, vyrovnaně a hlavně byl sám sebou.

“ Ale sebou si jistý jsem, a vším jsem si jistý, jsem si jistý svým životem i tou smrtí...”

07.02.2021 4 z 5


Jeptiška Jeptiška Denis Diderot

Děsivá knížka, plná beznaděje a nesvobody. Zuzana mi, ale často přišla velice naivní a těžko říct jak by dokázala “přežít” venku svobodná mimo klášter v té době a hlavně, že ta svoboda není taková jak si ji vysnila, což nakonec i zjistí.
Co mě trošku uvádí do rozpaků je jakým způsobem autor knihu napsal, kdy spolu se svými přáteli píše dopisy markýzi de Croismare jménem skutečné jeptišky, kdy její osud byl pro něj inspirací.

06.02.2021 5 z 5


DNA DNA Yrsa Sigurðardóttir

Celou dobu jsem si řikala, proč? Proč? Proč úvodní příběh? A v závěru jsem teda koukala... rozhodně jsem ráda, že nemám tyčový lux ani kulmu doma...
S každou kapitolou jsem chtěla číst dál a dál, jen škoda, že ke konci to bylo vyřešeno raz dva.

06.02.2021 4 z 5


Další dveře Další dveře Blake Pierce

(SPOILER) Nechce se mi moc verit, ze by otec vzal na sebe “vrazdu” svoji manzelky a chranil tim milenku a opustil sve deti a i 17 let po vrazde by si za tim stal...zvlast kdyz milenka je psychicky narusena.
Az druhe ohledani tela zjisti zbytky DNA za nehty, az druha prohlidka bytu objevi vyhruzne vzkazy, jak moc je tohle mozne? Chloe sice dostava pochvaly od nadrizenych, ale ve skutecnosti neposloucha sve nadrizene a x krat porusi zakon a i povahu jakou by agent FBI mel mit.
I presto se knizka cetla rychle, odpocinkove cteni na odpoledne.
Mozna sahnu i po druhem dile, ale nejspise v anglictine, protoze preklad opravdu nic moc.

28.01.2021


Adelheid Adelheid Vladimír Körner

Vyborne vystihuje vztahy mezi Cechy a Nemci po skonceni valky. Rozhodne me nesedi milostny pribeh, protoze knizka je psana vice z pohledu Viktora a z Adelheid jsem mela pocit, ze se snazi pouze prezit. Smutny pribeh jako smutna ta doba. Krasny zacatek s minovym polem, divkou s mlekem a krasny konec s divkou bez pleka a pole bez min.

17.01.2021 4 z 5


Ženy z Bohnic Ženy z Bohnic Edna Nová

Jedna hvezda za ilustrace! Druha za slovo zaverem od Terezy Slane. Bohuzel mi nesedl styl autorky, ackoliv je to ctive, ale mela jsem pocit zahorkosti, negativity (nekdo je bohaty - je spatny, nekdo objima stromy - je spatny, atd.). My, co nemate takovou zkusenost, ocekavame nejake pribehy a drama, ale v realite asi neni o cem psat, proto je skoda, ze se autorka nezamerila vic sama na sebe.

17.01.2021 2 z 5


Nezvestná Nezvestná Tina Frennstedt

Oukej, miluju horory, krimi, thrillery a vsechno okolo, jen dokud se nezacne popisovat treba dum/byt podobny tomu memu!! Velice ctive a nedokazala jsem knizku odlozit, nevadi, vyspim se v duchodu. Autorka Vas bude napinat a stejne kdyz uz si myslite, ze jste ji prokoukli a vite jiste, ze znate vraha, tak neznate. Obcas jsem se nedokazala spojit s pani vysetrovatelkou a proste byt to ja, tak to udelam jinak. Az budou prelozene dalsi dily, jdu do nich.

15.01.2021 4 z 5


Dědina Dědina Petra Dvořáková

S touhle knížkou jsem si připomněla plno vzpomínek z dětství, kdy jsem často jezdila k babičce na vesnici a plno postav z knížky jsem už potkala ve skutečnosti. Trošku jsem si musela zvyknout na drsnější styl psaní (samice potkana, psi). Ze začátku jsem bojovala s nářečím, ale to proto, že moje babička nebyla z Vysočiny. Knížka je všechno, jen ne humorná. Ocení určitě ti, kteří mají podobné vzpomínky z dětství, ale pro někoho kdo to nikdy nezažil knížka mu moc nedá, protože takový život na vesnici opravdu byl.

11.01.2021 3 z 5


Života sladké hořkosti Života sladké hořkosti Lída Baarová (p)

Kniha je velmi čtivá. Paní Baarovâ popisuje svoje vzpomínky o svém životě, o hereckém prostředí, o zvláštně smutné době, ve které jsem nežila a znám pouze z vyprávění, školy a nebo dokumentů. Čím jsem starší a vidím dokument o nějaké události, co jsem sama zažila, tak si uvědomuji, takhle to přece nebylo, takhle jsem to v tu dobu nevnímala, proto si myslím, že nám nepřísluší soudit pravost vzpomínek. A navíc co bych asi udělala já být v té době, na jejím místě...

22.12.2020 5 z 5


Jen láska je skutečná Jen láska je skutečná Brian L. Weiss

Velmi zajímavé téma, které se jen těžko dá vysvětlit a ještě složitěji napsat. Proto věřím, že někomu se četla složitěji. Ke knížce jsem se dostala náhodou, kdy jsem zaslechla, že se jedná o regresní terapii a dva pacienti, co se v životě nepotkali, vykládají stejný příběh a pan Weiss váhá, zda do toho zasáhnout nebo ne. Tohle me hnalo knížku dočíst. Autorovi poznámky na předešlé knihy, mě nakousli, že určitě si další přečtu. Knížku nehodnotím jako knížku, přeci jenom autor je více doktor/psychiatr a ne spisovatel, ale hodnotím jaké pocity jsem měla při četbě a že mě donutila přemýšlet nad tím, tím...❤️

08.10.2020 5 z 5


Malá duše a Slunce Malá duše a Slunce Neale Donald Walsch

Nemám děti a úplně si nedokážu představit jak by dítě mohlo pochopit tuto knížku/myšlenku, protože jako děti (ne)vnímáme špatné věci trošku jinak.
Knížka se mě velmi dotkla. Budu doporučovat přátelům, kteří na knihy moc nejsou a vůbec bych se nebála téma Bůh, protože knížka je spíše o postoji sebe sama k životu. Pro malé děti bych spíše dosadila postavy zvířátek než Boha a duše, protože kolik z nás dospělých rozumí Bohu a nebo duši?

„,A proto,“ řekl Bůh, „když jsi obklopena tmou, nehroz na ni pěstí, nezvyšuj svůj hlas a neproklínej ji.“

29.08.2020 4 z 5


Kathy Kathy Jan Štifter

Krátké čtení o velmi silném příběhu Kateřiny. Až mě mrzí, že knížka byla tak krátká, ale asi by ztratila své kouzlo a drama. Ukazuje smutnou realitu smíšených rodin/ Němců v Čechách po válce. Čtení mi přivodilo velice smíšené a zvláštní pocity o této době, kdy xx knížek vypráví příběhy obětÍ války, ale životy obyčejných lidí už nikdo nepřipomene, ačkoliv jejich životy také nebyli tak obyčejné.

27.08.2020 5 z 5


Noc na Karlštejně Noc na Karlštejně Jaroslav Vrchlický (p)

Kniha se krásně a rychle čte. Vhodné jako nenáročné úsměvné čtení, ale i také k zamyšlení kdy Karel IV. popisuje svůj vztah k Čechům nebo pasáže o lásce...
Jako většina jsem viděla jako první film, takže jsem si podvědomě představovala Brodského, Brejchovou atd., film je pro mě dokonalý a i knížka se mi velice líbila.

27.08.2020 4 z 5