Cizinec přehled
Hlavním hrdinou existenciálního románu Alberta Camuse je úředník Mersault, Francouz žijící v Alžíru. Dozvídá se, že mu v několik kilometrů vzdáleném útulku zemřela matka, a jede jí na pohřeb. Protože ji dlouho neviděl a navzájem si už neměli co říct, nijak ho její smrt nezasáhla. Na pohřbu neplakal, dokonce ani neznal její věk a hned druhý den šel se svou milenkou Marií do kina na komedii, jako by se nic nestalo. Poté se setkává s Raymondem, kterého opustila milenka a on se jí chce pomstít... Ve druhé části knihy Mersault uvažuje o životě a jeho smyslu, potýká se s vnitřní prázdnotou. Odmítá se obrátit k Bohu, přestože jej k tomu neustále přesvědčuje kaplan.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cizinec. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 251 komentářůSouvisející novinky - Cizinec (1)
Knihy, které mají méně než 200 stran
05.01.2016
Kniha Cizinec v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 38x |
| v Přečtených | 4 061x |
| ve Čtenářské výzvě | 290x |
| v Doporučených | 240x |
| v Mé knihovně | 433x |
| v Chystám se číst | 924x |
| v Chci si koupit | 185x |
| v dalších seznamech | 45x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
vraždy smrt zfilmováno francouzská literatura morálka dvojjazyčná vydání francouzština trest smrti Alžírsko spravedlnost existencialismus rozhlasové zpracování absurdno sociální romány osudové okamžiky filozofické romány osudAlbert Camus také napsal(a)
| 2005 | Cizinec |

93 %
74 %
58 %
Cizinec
Zajímavá kniha, jen tedy musím uznat, že jsem naprosto nepochopila jednání hlavního protagonisty. Napřed “á la mouchy snězte si mě” a “vše je jedno” a pak jakoby si začal zpětně uvědomovat, jaké konsekvence má jeho dřívější jednání.