Adelheid přehled

Vladimír Körner

Milostný příběh s nadčasovým významem. Tragický a svým způsobem nezdravý erotický vztah dvou lidí, kteří si jsou cizí národnostně, společensky, svým nejvnitřnějším založením i neřešitelným rozporem dobové situace. Hlavním hrdinou je voják západní armády, který se v úloze správce majetku po zavřeném nacistovi zamiluje do jeho dcery Adelheid. Tato žena je však vnitřně silnější, přijímá jeho dvoření, avšak ve skutečnosti jej nenávidí a podle této nenávisti také v kritickém okamžiku jedná.... celý text

Co říkají o knize uživatelé?

Tato novela zachycuje pocity a nálady lidí po druhé světové válce. Autor mistrovsky vykresluje atmosféru vykořenění a osamělosti. Hlavní postavy, Viktor a Adelheid, se snaží najít spojení v těžkých časech. Jejich vztah je poznamenán tragédií a bezvýchodností, což čtenáře silně zasahuje. Kniha je plná symboliky a melancholie, což umocňuje její hloubku a sílu. Více v komentářích.

Komu by se kniha Adelheid mohla líbit?

• Čtenáři hledající silné emocionální příběhy
  • Milovníci poválečné literatury
  • Fanoušci melancholických a symbolických děl
  • Ti, kdo ocení psychologické portréty postav

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Adelheid. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

heavy66
28.12.2025

Zvláštní příběh o lásce. V běžných milostných příbězích spolu muž a žena mluví. Viktor a Adelheid spolu většinou mlčí, ať je to kvůli jazykové bariéře nebo vzájemné národnostní averzi. Filmovou verzi jsem neviděl, i byl jsem zvědavý, jak to celé dopadne?! No jak asi!

všech 75 komentářů

Související novinky - Adelheid (1)

Knižní novinky (12. týden)

18.03.2019

Zfilmováno

Adelheid (1969)

Kniha Adelheid v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně104x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi