Adelheid přehled
Milostný příběh s nadčasovým významem. Tragický a svým způsobem nezdravý erotický vztah dvou lidí, kteří si jsou cizí národnostně, společensky, svým nejvnitřnějším založením i neřešitelným rozporem dobové situace. Hlavním hrdinou je voják západní armády, který se v úloze správce majetku po zavřeném nacistovi zamiluje do jeho dcery Adelheid. Tato žena je však vnitřně silnější, přijímá jeho dvoření, avšak ve skutečnosti jej nenávidí a podle této nenávisti také v kritickém okamžiku jedná.... celý text
Co říkají o knize uživatelé?
Tato novela zachycuje pocity a nálady lidí po druhé světové válce. Autor mistrovsky vykresluje atmosféru vykořenění a osamělosti. Hlavní postavy, Viktor a Adelheid, se snaží najít spojení v těžkých časech. Jejich vztah je poznamenán tragédií a bezvýchodností, což čtenáře silně zasahuje. Kniha je plná symboliky a melancholie, což umocňuje její hloubku a sílu. Více v komentářích.
Komu by se kniha Adelheid mohla líbit?
- Čtenáři hledající silné emocionální příběhy
- Milovníci poválečné literatury
- Fanoušci melancholických a symbolických děl
- Ti, kdo ocení psychologické portréty postav
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Adelheid. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 75 komentářůSouvisející novinky - Adelheid (1)
Knižní novinky (12. týden)
18.03.2019
Zfilmováno
Adelheid (1969)
Kniha Adelheid v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 3x |
| v Přečtených | 676x |
| ve Čtenářské výzvě | 71x |
| v Doporučených | 34x |
| v Mé knihovně | 104x |
| v Chystám se číst | 224x |
| v Chci si koupit | 40x |
| v dalších seznamech | 12x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
zfilmováno tajemství sudetští Němci Sudety poválečná doba pohraničí láska neopětovaná osidlování pohraničíVladimír Körner také napsal(a)
| 1967 | Adelheid |
| 1997 | Údolí včel |
| 1973 | Zánik samoty Berhof |
| 2007 | Písečná kosa |
| 1984 | Lékař umírajícího času |

77 %
81 %
Adelheid
Zvláštní příběh o lásce. V běžných milostných příbězích spolu muž a žena mluví. Viktor a Adelheid spolu většinou mlčí, ať je to kvůli jazykové bariéře nebo vzájemné národnostní averzi. Filmovou verzi jsem neviděl, i byl jsem zvědavý, jak to celé dopadne?! No jak asi!