wendys93 wendys93 komentáře u knih

☰ menu

Světlo mezi oceány Světlo mezi oceány M. L. Stedman

Ufff tohle pro mě bylo hodně silný a intenzivní čtení. V mnoha ohledech. Protože i já občas toužím po samotě a izolaci od lidí - i když tomu možná někdo někdo nevěří. I já jsem strašně dlouho hledala člověka, kterého budu bezpodmínečně milovat a kvůli kterýmu změním svůj život - i když to tak nějakou dobu nevypadalo, i já moc toužím po dítěti, po někom koho vychovám, komu předám svojí lásku ke kultuře a literatuře, komu vštípím hodnoty, které mi přijdou důležité.
V hlavních hrdinech tohohle románu sem se zkrátka hodně našla. I jim se tak nějak nedaří splnit si sny, i oni naráží na třecí plochy v samotě, ve vztahu, v neschopnosti naplnit vysněné rodičovství. A tak je v jednu chvíli každý sám i přes to, že se jeden druhého dotýkají, spí v jedné posteli, dýchají stejný vzduch. A je jen na nich, jak se s tím vším poperou a jestli ze života vyváznou se ctí a s hlavou vztyčenou.

15.04.2024 4 z 5


Naposledy jsem si vysnil Václava Hraběte Naposledy jsem si vysnil Václava Hraběte Petr Zemek

Těmhle textům člověk rozhodně nelze upřít inspiraci v básních právě Václava Hraběte a jemu podobných. Je plná životní bolesti, smutku, mladické nerozvážnosti, prudkosti, možná i zmatenosti, ale zároveň i síly a touhy po lepším životě, po naplněných láskách, po lepším životě, po svobodném dýchání. V dnešní době už takové pocity a životní úděl, který je často dát politickým režimem, rodinným prostředím, postavením, zná jen málokdo. A s každou další generací tyto aspekty, které kdysi, za dob našich rodičů nebo i prarodičů, utvářely právě undegroudovou poezii a hudební scénu mizí a vytrácí se někam mezi stránky školních učebnic a na pozadí starých fotek. Možná proto je mnohdy, nechci říct, že vždycky, ale mnohdy ano, současná poezie tak moc konzumní, jasná, přístupná, lehce dosažitelná a lehce pozapomenutá.

10.04.2024 5 z 5


Chapadla Černé hvězdy Chapadla Černé hvězdy Tereza Kadečková

Tereza Kadečková se ze souše ponořila do vod oceánů, od draků přesunula k rybám a vodním zrůdičkám a celej svět si tak trochu potopila. A ostatně...proč ne, že jo?
Skvěla napsat umí oba světy a i tady si neskutečně hraje. Se čtenářem, kterého si vodí kam chce jak poslušnýho věrnýho pejska - ona Terčina tvorba se opouští a zrazuje dost těžko, mimochodem a prostě jí chcete být věrní - a hraje si i s postavama, které nechává riskovat, obchodovat na černém trhu se zbožím i vlastní ctí, prodávat svoje tělo, tělní tekutiny, čest...
Chapadla černé hvězdy sou takovým mafiánským, dark thrillerem ve fantasy světě. A zas...proč by ne? Však to vždycky nemusí být o dracích, válečnících a takový tý okoukaný klasice ne?

08.04.2024 4 z 5


Ještě citlivější zpověď jednoho blázna Ještě citlivější zpověď jednoho blázna David Svoboda

David se tu veřejně a velmi naze zpovídá ze svých duševních problémů, které často vyústí i v problémy fyzické a zcela bez servítků a pozlátek ukazuje jaké to je žít s bipolární poruchou od okamžiku určení diagnózy, - což mimochodem není vůbec snadný proces - po jakési přijetí sebe sama, vyrovnání se s touhle skutečností a vykročení na novou životní cestu. To všechno bez fňukání, sebelítosti...
Tohle bylo hodně silný, emotivní, upřímný a v každém ohledu intimní čtení, který by mělo projít pod rukama úplně každýmu.

03.04.2024 4 z 5


Citlivá zpověď jednoho blázna Citlivá zpověď jednoho blázna David Svoboda

Citlivá zpověď jednoho blázna by si setsakra zasloužila poctivý knižní náklad, hezkej papír, sazbu, pevnou vazbu a hlavně, viditelnost na pultech knihkupectví. Otvírá totiž jedno velký téma, který bylo, je a bohužel už asi vždycky bude nesmírně aktuální a zároveň i plný stigmat, tabu, předsudků a odsudků.

03.04.2024 4 z 5


Kreténi Kreténi Lukáš Havlas

Rčení, že na každou svini se vaří voda platí v týhle knížce dvojnásob. Nadruhou stranu...co člověku dává právo vzít spravedlnost do vlastních rukou a dovolat se sám u sebe práva? Dá se něco takovýho obhájit?
Hlavní hrdina románu Kreténi nicméně takového dojmu nabyde. A celkem právem, dovolím si tvrdit. Protože rozmazleným parchantům, kteří si myslí, že můžou všechno, že se jich nějaká zodpovědnost netýká, že nemusí nést následky za svoje činy, by jen tak něco projít nemělo. Peníze člověku život nevrátí, spravedlnost si s nima taky nekoupíte a charakter nenapravíte. A když někoho nedokážou řádně vychovat a usměrnit vlastní rodiče, musí tuhle roli holt převzít někdo jinej.
Lukáš Havlas tady rozjíždí dost drsnou hru na kočku a myš, která, dost možná nebude mít vítězů, ale jenom kopu poražených.

03.04.2024 4 z 5


Živá minulost Živá minulost Veronika Martinková

Živá minulost je skvěle promyšlenou a funkční detektivkou, která nemá žádný slabý a prázdný místa, je čtivá do poslední scény... A joooo, to domácí prostředí, který je tu tím primárním nebezpečím a vlastně by z logiky věci, protože doma máme mít bezpečno, to je pro mě obrovskej tahoun celýho příběhu.
Takže...jestli ste fanda detektivek, tak si tohle určitě dejte. Fakt to stojí za to.

29.03.2024 4 z 5


Strasti s Bertem Strasti s Bertem Lenka Hnátová

Hele, nic netrvá věčně. A je trošku naivní myslet si opak. Nicméně k mládí takovýhle myšlenky a romantický představy patří. Stáří už věci vidí jinak. Hledí víc do budoucnosti, myslí na následky, uvědomuje si závažnost věcí a cítí větší zodpovědnost. A tak dopadne realita i na vztah Berta a Maxe, což se, celkem logicky, muselo dříve či později stát.
Je to jasný vyústění každýho vztahu. Člověk vystřízlivý, růžový brejle vyblednou, endorfiny vyprchaj. Vášeň, která mohla být velmi snadno zaměňována za lásku je v tahu. Takže je třeba věci rozštípnout, něco si vyříkat a třeba i ranit, pokud je to nutný. Protože žít v něčem, co není úplně zralý a vyspělý k normálnímu životnímu fungování nemá smysl.
Tenhle fakt si, bohužel, v pokračování Strastí vánočních svátků, uvědomuje jen jeden z aktérů. O to dramatičtější se celá situace stává, o to víc bolí a samozřejmě dochází i ke generačním střetům, které věci nikterak neusnadňují.
Strasti s Bertem se mi fakt líbily. Pro logický postup příběhu, pro částečnou disromantičnost, pro ty logický vyústění situací, který si nehrajou na hloupej romantickej kýč, kterej nevyhnutelně směřuje k happyendu.
Takhle to ve vztazích chodí. Obzvlášť v případě zásadních věkových rozdílů, který často souvisí i s mentální vyspělostí a přijetí faktů, která se nesmí zakrývat. Pak totiž vážně nemá smysl pokračovat.

25.03.2024 4 z 5


Bestie v uniformě Bestie v uniformě Lukáš Křišťan

To si tak poklidně ležíte ve svý posteli, spíte, sníte, manžel vám chrápe do ucha, dítě kope do ledvin, ste šťastný a spoko a najednou vám někdo zarazí sekeru do hlavy. Je po pohodě, po klidu, po životě...to samí udělá tvýmu muži, dětem, služce a kdyby moh, tak oddělá i babičku s dědou nebo tuláka, co přestává na seníku. Nezůstane nic.
@kristan.lukas kdysi narazil na příběh plný krve, smrti, slz, bolesti, zloby...a protože mu nedal spát nejenže se vydal místo, kdo kdosi, kdysi vyvraždil celou rodinu, ale na pár dní se zavřel do místního archivu, posbíral všechny informace, které šly dohledat a celou tuhle hrůznou událost sepsal od počátku do konce.
Od první rány přes vyšetřování a výpovědi až po samotné usvědčení. Díky tomu se tak můžeme vrátit do roku 1926, sledovat vrahovo konání z prvních řad a pátrat po indiciích a důvodech spolu s vyšetřovateli.

STREAM S AUTOREM: https://www.instagram.com/reel/C4bezGeLQ-H/?igsh=MWE0NzBqY2h4NnlzeQ==

25.03.2024 4 z 5


Vlk Vlk Jindřich Píša

Vlk se nedá číst po povrchu, je třeba mu naslouchat, vnášet do něj sebe, hledat smysly a přání mezi řádky nebo i kdesi hluboko pod nimi. Což samozřejmě není úplně něco, co vyhovuje každému čtenáři. Takže říct, že je to text, pro okrajové čtenářstvo není úplně nadnesený. I když v české literatuře máme i náročnější texty, to zas musím říct, takže se tímhle nenechte odradit.
Tohle je hodně zvláštní text s mnoha myšlenkami, kterým můžeme, ale nemusíme naslouchat, s přesahem, který nám na první dobrou nemusí v duši zarezonovat, s příběhem, který má nápad, funguje a který má rozhodně šanci mnohé oslovit. Pro někoho může být krásnou pohádkou, pro jiného moudrou bajkou, pro dalšího zas novelkou o hledání sebe sama a hodnot, které nám můžou udělat život...řekněme příjemnějším.

25.03.2024 4 z 5


Na neVěčné časy Na neVěčné časy * antologie

Máte rádi spíš blbý konce nebo ty šťastný ve stylu "a žili spolu šťastně až navěky"? Radši princezny, víly a spol. nebo kostlivce a návštěvy ze záhrobí? Příběhy miloučké nebo spíš trošku kruťárenský? Ať tak či tak dá vám tenhle sborník od obojího něco. Každej si tu přijde na svý.
Na neVěčné časy je totiž jak vitrína v cukrárně. Od čokolády přes ovoce až po fondán a marcipán. Příšery hrůzohrůzné i méně hrůzné, alternativní reality, osudy pohnuté i pohnutější, autorky nové i profláklejší. Příběhů ranec, každý jiný, originální, s vlastním hlasem a stylem vyprávění.
Člověk tak velice dobře najde to, co má rád, co ho potěší, co mu...na duši polahodí. Jasně, nemusí vám sednout všechno, ale třeba vás zrovna nějaký autor překvapí a tak sáhnete po jeho další tvorbě. A přesně takhle, myslím si, by měly sborníky fungovat.

17.03.2024 4 z 5


Plakat jsem si zakázala Plakat jsem si zakázala Lucia Olrinková

Dohromady nemůžu říct, že by mě celej ten příběh zklamal. Dostala jsem od něj totiž přesně to, co má mít. Romantickou linku, tady konkrétně trošku hate to love, chytrou, sebejistou, sexy, byť trošku arogantní hlavní hrdinku, nijak složitý příběh a i tak poměrně dobrý styl psaní a vyprávěcí linku, která celkem příjemně táhne čtenáře na další a další stránky. A jako bonus trošku těch starých tajemství a ran.
Žádná vysoká literatura, přesto ale v rámci žánru dobrý příběh, který neurazí a naprosto dokonale splní veškerý čtenářský nároky na romantickou oddechovku, kterou mnohé čtenářky v podobných knížkách hledají. A o to přeci jde, ne?

15.03.2024 3 z 5


Muž vdaných žen Muž vdaných žen Alex Walló (p)

Řekla bych, že každá z nás občas potřebuje nějakýho toho Daniela. A kdejakej Dan občas potřebuje ženskou bez problémů, co nemá zbytečný řeči a můžete si z ní udělat pohodovou milenku i parťáka na drink.
Závidím Danovi a s tímhle příběhem sem si hodně zavzpomínala na dobu, kdy sem žila dost podobně. Nezávazně, obklopená skvělými muži a literaturou.
Tenhle román je výborná věc, která by neměla chybět na žádném nočním stolku moderního čtenáře, který chce od knihy víc, než jen plytký příběh o lásce a sexu s předvídatelným vývojem a nesmyslnými scénami. Tady dostanete víc. A možná i něco navrch.

15.03.2024 4 z 5


Volání temnoty Volání temnoty J. B. Zmek

Velká škoda, že si tohle autor vydal vlastním nákladem, což je za mě fakt škoda. Za jedno sou to fakt super atmosférický texty, který by si zasloužily náležitou pozornost a viditelnost v knihkupectvích a za druhý by se díky profi práci redakce vychytaly malinkatý mušky, na který sem občas narazila. Ne, že by kazily dojem ze čtení, to vůbec, jen by ta knížka byla ještě o chloupek lepší.
Nicméně, tohle sou horory podle mýho gusta. S plíživým budováním atmosféry, strachem o hrdiny i o sebe - páč člověk nikdy neví, co číhá ve zdech - s hustou atmosférou, která ale pomalu řídne a tak se vám hůř a hůř dýchá. Nebo to bylo tím tajícím se dechem, to fakt těžko říct. Ať tak či tak, tohle čtení sem si moc užila. A to sem na horory docela pes.

13.03.2024 4 z 5


Syn draka Syn draka Kristýna Freiová

Tohle mě fakt bavilo. Bylo to zas něco novýho - jinej pohled na dobu, situaci, okamžiky, nové historické tváře, které dostaly dost prostoru k tomu se projevit. Navíc...jak sama autorka říká, je tohle tak trošku historická fantasy, takže ani o nějaký mysteriózno nebude nouze a na své si tak přijdou fakt všichni, řekla bych.
Přikládám i odkaz na stream s autorkou, kdyby se chtěl někdo dozvědět víc.

https://www.instagram.com/p/C4YTLDhMeae/?igsh=MTg1aGRibzIwcDlyZw==

11.03.2024 4 z 5


Koruna otráveného stromu Koruna otráveného stromu Vlaďka Sacká

Zvláštní, kam cesty člověka občas zavedou. Třeba moje práce a stream s @jiri_klecka, který proběhl na mém instagramu, mě přivedly k téhle knížce a její autorce. A sem za to moc ráda, protože kromě výborně propracované fantasy s prvky thrilleru, což je, jen tak mimochodem, fakt zajímá kombinace.
Krom toho je to dost silná a hluboká sonda do psychologie člověka, do její pokřivenosti a ohebnosti. Ukazuje, jak se dají davy, i jedinci, snadno ovládat, zmanipulovat, zfanatizovat pro záměry, které vládcům a mocichtivým přijdou skvělé.
Fantasy prvky jsou tu už jen příjemným bonusem a oživením, které...ne, že by tu nehrály důležitou roli, to samozřejmě ano, ale příběh sám by mohl fungovat i bez nich, protože jeho postavy, problémy, zvraty i celková zápletka by mohla být - a určitě i je - poplatné každé době, v každé zemi, v jakémkoli politickém uskupení. Což je, mimochodem, dost děsivá věc, když se nad tím zamyslíte.

02.03.2024 4 z 5


Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

Tenhle román skvěle kombinuje historický román s troškou alternativní falše a hrátek s "co by kdyby", okořeněný kapkou thrilleru a detektivní zápletky. (Ne)odsun sudetských Němců, poválečné trable na všech frontách, nepěkná vražda, volby, násilnosti...mezi tím se jak nudle v baňce plácá jeden novinář a spousta lidí by už radši od všeho a všech měla klid. To je dost dobrých námětů na román ne?
Pro mě osobně to bylo první setkání s kyšovsko-kotletovskou tvorbou a musím říct, že po dočtení sem fakt namotivovaná na to, přečíst si něco dalšího.

25.02.2024 4 z 5


Kluk z kostek Kluk z kostek Keith Stuart

Tohle je skvělá kniha. Dojemná, emotivní, smutná i veselá. Příběh v ní má obrovskou hloubku a pokud se mu rozhodnete naslouchat, tak má mnoho potenciálu pro to, zahrát v člověku na ty správné struny, otevřít jedno velké téma a hlavně...hlavně ukázat, že život s postižením, ať už se týká přímo vás, vašich blízkých, vašich dětí stojí vždycky za to.
A co si budem, vyrovnat se s tím, že vaše dítě není úplně škatulkový a, dejme tomu, klasický, není zrovna jednoduchý a najít v knížce, v krásně napsaném příběhu, aspoň inspiraci k tomu, jak to zvládnout a připravit mu krásný a bezpečný svět, je něco, co rozhodně pomůže.

20.02.2024 5 z 5


Svět v mé hlavě Svět v mé hlavě Valentýna Coufalová

Každý z nás má v hlavě spoustu věcí, bordelu, smetí, pocitů a tak. Zvlášť když ste ženská to se vám v hlavě děje věcí to byste chlapi nevěřili. Já mám třeba v tý svý takový věci, že si vůbec nejsem jistá, jestli by se to někdy dalo publikovat.
@liska.pise má o tenhle kousek odvahy víc. Všechny svoje myšlenky, pocity, názory a bordely hodila na papír
a rozhodla se vydat knižně. A byl to rozhodně odvážnej tah, který se navíc moc dobře čte a promlouvá k mnohým z nás, kteří mají v hlavě stejný smetí.

PS: Sem moc ráda, že jsem se mohla, aspoň trošku, podílet na kampani, která vedla k vydání téhle knížky. Snad bude lidem dělat radost

17.02.2024 4 z 5


Krev, monstra a cukroví Krev, monstra a cukroví * antologie

Krev, monstra a cukroví je jak brutální bonboniéra, pytlík lékořicovejch křupek, který vás sice pokoušou, ale vlastně zabaví a zbystří pozornost, flákota skvěle prorostlýho vepřovýho.
Každá z těch povídek je unikátní, což je vzhledem k pestré škále autorů celkem jasná věc. Každý z nich přichází s vlastním stylem vyprávění, vlastním jazykem, vlastními myšlenkami a monstrózními prvky, které do svých příběhů vkládají. A každý z nich odvedl skvělou práci.

16.02.2024 4 z 5