Koruna otráveného stromu

Koruna otráveného stromu https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518787/bmid_koruna-otraveneho-stromu-iko-518787.jpg 4 28 6

Skryli skutečnost za mýtus a svět se nikdy nedozvěděl pravdu o Filadelfském experimentu, jehož důsledky v současnosti pošlou Adama Turnera, britského vojáka a veterána z Afghánistánu, na nejnebezpečnější misi jeho života. Vycvičený profesionál se ocitá ve vzdáleném cizím světě ovládaném šíleným císařem, kde lidský život nemá žádnou hodnotu a praktikování magie znamená jistou smrt. Stává se loutkou ve hře o moc, v jejímž srdci dřímá strach z odkazu Rudé císařovny a proroctví o Prvorozeném. Podaří se Adamovi na tomto podivném místě přežít? Dokáže napravit staré chyby a zachránit své druhy ve zbrani, než bude pozdě? Komu může skutečně věřit? A má vůbec smysl bojovat v cizí válce? Cesta Adama zavede do mnoha koutů tohoto krutého, nehostinného světa, kde na něho čeká spousta nástrah, a on bude potřebovat pomoc čarodějky, zabijáka i ostříleného ochránce, aby jim dokázal čelit a splnil úkol, který si vytyčil.... celý text

Přidat komentář

kniznistranky
15.03.2024 4 z 5

Vedle našeho světa, tak jak ho známe, existuje i jiný svět. Édegom. Je to kruté a nemilosrdné místo ovládané šíleným císařem, který nehledí na blaho lidu, ale obává se svého nástupce. Narazíte tu na smrtící bouře, jedovaté rostliny, nebezpečné tvory a obyvatele několika ras. Svět, který voják Adam Turner během své mise navštíví, se čtenáři dostane pod kůži. Experiment, o kterém nikdo na zemi neví, skrývá víc tajemství a nezodpovězených otázek, než by Adam čekal. Putuje novým světem, aby zachránil parťáky a neúmyslně se zamotává do zdejší války, která je na spadnutí. Čtivé, kruté, vtipné a akcí nabité.

Autorka Vlaďka Sacká představuje v Koruně otráveného stromu svět, který nabízí všechno. Zajímavé místní klima, kulturu, "lidské" rasy, magii a byť to zprvu zní jako čistokrevná fantasy, o slovo se tu hlásí i prvky thrilleru a sci-fi. Začátek a první setkání se světem a hrdiny je drsný, poutavý a zkrátka chcete vědět, co se z toho vyvrbí dál. Velká část příběhu je nabitá akcí, ale objevují se i části, které některým čtenářům můžou přijít rozvláčné.

O světě Édegom by se dalo povídat dlouho, proto se pojďme podívat na postavy. Adam Turner je voják každým coulem a jeho cíl je jasný. Najít v tomhle krutém světě zbylé parťáky a dostat je zpět domů k jejich rodinám. Ovšem na tento úkol sám nestačí. Společnost mu dělá krásná malé čarodějnice Arial, která velkou část knihy působí jako chladný ledovec, který nic a nikdo nerozhází a krutý svět, který je jejím domovem, zná jako své boty. Charakter čarodějky mi moc nesedl a z mého čistě subjektivního pohledu ani po 400 přečtených stranách nejsem schopna říct, jaká vlastně byla.

Koruna otráveného stromu má i přes promakaný svět pár mušek. Akčních scén je tu spousta, ovšem občas se skoky mezi nimi děly až moc rychle. Měla jsem pocit, že hrdinové mají sedmimílové boty a přesunou se z místa A v jedné kapitole do místa B v té druhé, kde jde všem o krk a voilà - hrdinové jsou přesně tam kde mají být, v ten správný čas, aby vše zachránili. Jde ale o detail, mušku, kterou Stopař chytne v letu a rozdrtí mezi prsty dřív, než nad ní začne čtenář moc dumat. A věřte mi, při setkání se Stopařem by byly mušky to poslední, na co byste pomysleli.

Nedočkavě vyhlížím pokračování! Příběh z Koruny je sice tak nějak ukončený, ALE! Epilog krásně zamíchá kartami. Autorka si perfektně připravila půdo pro další díl a věřte mi, po dočtení budete chtít pokračování hned! Takže než nám vyjde druhý díl, utíkejte pro ten první a spolu s Adamem prozkoumejte, co všechno vám svět Édegom může nabídnout.

wendys93
02.03.2024 4 z 5

Zvláštní, kam cesty člověka občas zavedou. Třeba moje práce a stream s @jiri_klecka, který proběhl na mém instagramu, mě přivedly k téhle knížce a její autorce. A sem za to moc ráda, protože kromě výborně propracované fantasy s prvky thrilleru, což je, jen tak mimochodem, fakt zajímá kombinace.
Krom toho je to dost silná a hluboká sonda do psychologie člověka, do její pokřivenosti a ohebnosti. Ukazuje, jak se dají davy, i jedinci, snadno ovládat, zmanipulovat, zfanatizovat pro záměry, které vládcům a mocichtivým přijdou skvělé.
Fantasy prvky jsou tu už jen příjemným bonusem a oživením, které...ne, že by tu nehrály důležitou roli, to samozřejmě ano, ale příběh sám by mohl fungovat i bez nich, protože jeho postavy, problémy, zvraty i celková zápletka by mohla být - a určitě i je - poplatné každé době, v každé zemi, v jakémkoli politickém uskupení. Což je, mimochodem, dost děsivá věc, když se nad tím zamyslíte.


mnohoknih
21.02.2024 5 z 5

Máme skvělé autory a tenhle příběh je další, který to potvrzuje. Od první stránky mě zaujal, všechno a všichni jsou naprosto uvěřitelní. S Adamem Turnerem se seznámíme ve chvíli, kdy je ožrala a ztracená existence. A přitom to býval elitní voják. Jenže se událo něco, co nikdo nečekal a co se utajilo. To, že mluví s čímsi, co se jmenuje Job, ho vžene do náručí psychiatrů. Poměrně rychle se dozvíme, že byl, díky experimentu, v jiném světě. A že tam zůstali jeho parťáci a jeho smysl pro povinnost si myslí, že je tam neměl nechat. A pak se u něj objeví dívka Ari. A vezme Adama na další misi. Příběh dostane super spád. Svět Édegom je zlý a krutý. Jeho obyvatelé se snaží přežít za každou cenu. Adam zde objevuje věci a budovy z našeho světa. Je čím dál víc zmatený. Ari je rozená lhářka a sleduje svůj cíl. Postav tu není mnoho, jsou skvěle vykreslené, takže si k nim snadno najdeme cestu. Jejich ironický humor mě hodně bavil. Na všech územích světa Édegom zažíváme to, co naši hrdinové. U kanibalů strach, u ostrovanů odpočinek. A pak je najednou konec! A stovky nezodpovězených otázek. Pevně věřím v další díl. Pokud nepřijde, tak mi nezbývá než se bát o naši planetu.

MegaH
17.10.2023 5 z 5

Autorka nás zavede do krutého a surového světa Édegom. Je to svět nemilosrdný, kde musíte být ve střehu nejen před brutálními obyvateli, ale i před zabijáckou faunou a flórou. Je to nelítostný, otrokářský svět pod nadvládou šíleného císaře, kde mít magické schopnosti, rovná se rozsudku smrti...
Knížka je dost hutná, žádná zbytečná hluchá místa, psaná pro mě s velmi sympatickým jemným humorem, ironií i sarkasmem, obzvlášť kurzívou psaný text mě bavil. Nesmím zapomenout na asi milion popkulturních odkazů, které si tam hrozně sedly. Kdyby kniha měla dalších sto nebo dvě stě stránek, asi bych to i uvítala. Takhle budu nedočkavě vyhlížet pokračování..

vojtech6868
11.09.2023 5 z 5

Spoilery si nechám na později, až ji přečtu celou, ale práce s postavami je výtečná a mohl bych knihu i bez dočtení asi již doporučit každému, kdo má rád kvalitní postavy a zajímavě rozvinutý background o velmi zajímavém tématu... Jsem vážně zvědavý, co mi o titulu řeknou kamarádi, až ho dočtou.

JanaJanska
10.09.2023 5 z 5

Tuhle knihu jsem četla ještě když byla v plenkách. Bavilo mě sledovat, jak Adam a Ari rostou, vyvíjejí se a poznávají světy. Sledovat autorčinu cestu, hnát ji dopředu. A zrodil se skvělý příběh. Věřím, že redakční práce knihu pozvedly ještě víc a já se upřímně těším na přečtení. V mojí knihovničce má čestné místo.

Autorovy další knížky

Vlaďka Sacká
česká, 1985
2022  80%Pošli svíci po řece
2023  87%Koruna otráveného stromu

Kniha Koruna otráveného stromu je v

Právě čtených5x
Přečtených30x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených2x
Knihotéce69x
Chystám se číst60x
Chci si koupit10x
dalších seznamech2x