Pošli svíci po řece

Pošli svíci po řece https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497893/bmid_posli-svici-po-rece-rhA-497893.jpg 4 57 24

Když si manžel sbalil věci a odešel za jinou, mohla třicátnice Aneta udělat dvě věci – propadnout depresi, nebo sebrat síly a restartovat svůj život. A pak jí kamarádka nabídla, aby za ní přiletěla na návštěvu do exotického Vietnamu, a ona neváhá ani chvíli a vydává se do neznáma, aby si splnila dávný sen a v klidu zhojila rány. Zatímco si užívá chutí a vůní daleké Asie a pomalu propadá jejímu divokému kouzlu, netuší, že ji čeká setkání s tajemným mužem, které převrátí její dosavadní život naruby. Kým je ve skutečnosti šarmantní fotograf Petr? Zbyl v Anetě ještě prostor pro důvěru, odpuštění a upřímný cit? Když Aneta objevuje temnější stránku světa, v němž se ocitla, a odkrývá Petrova tajemství, v ohrožení se ocitá nejen křehký vztah, ale i její bezpečí. A Aneta se musí rozhodnout, co obětuje – lásku, nebo svůj život?... celý text

Přidat komentář

Shelzee21
17.06.2023 5 z 5

Milý příběh o zhrzené ženě, která odjela zapomenout. Zaujal mě popis Vietnamu a měla jsem dojem, jako bych tam opravdu byla. Děj odsýpá a kniha se tak čte dobře. Za mě dobré a určitě doporučuju :)

Jessybelle
15.06.2023 4 z 5

Mám z knihy trochu rozporuplné pocity, ale byla vcelku čtivá a mohu ji doporučit. A určitě si další knihu přečtu.
Aneta mi upřímně úplně nesedla, ale její sarkasmus jo. Tajemný Petr, no proč ne, holky letí na ty "zlobivé" kluky.
Některé věci jsem guglila, což na knihách oceňuji, nicméně popis nechutného vlhka, krys, odpadků by mě asi od návštěvy odradil.
Nutně nemusím mít u knihy hepáč, a vlastně byl to nebo nebyl, nicméně za mě ten epilog to trochu zazdil.


Lofda
29.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Nevím, jak to teď hned po dočtení všechno shrnout..?? Asi se hodně rozepíšu ;-)

Na knížku jsem narazila náhodou, díky oblíbené uživatelce Wabinka, tímto děkuji!! Když jsem zjistila, že se odehrává ve Vietnamu, bylo hned rozhodnuto a navíc jsem si ji mohla okamžitě online půjčit v knihovně, paráda!!

Ve Vietnamu jsme strávili letos v březnu tři týdny a já jsem se domů vrátila s tím, že jsem toho stihla poznat (a ochutnat ;-)..) hrozně málo a že se ještě někdy musíme vrátit a já do té doby musím o této úžasné zemi nasát co nejvíc informací jen půjde!!
Takže - najdou se pasáže (viz citáty co uvádím na závěr), kdy jsem si řekla, že takhle přesně jsem se tam cítila já, ale celkový dojem? Kdybych tuto knížku četla před tím, než jsme koupili letenky, asi by mě od návštěvy odradila. A to by byla hrozná škoda! Protože Vietnam je nádherný, plný neuvěřitelně milých lidí, výborného jídla a s neskutečně krásnou přírodou!!! A i když jsem si to dopředu vážně nemyslela, zamilovala jsem si i ten blázinec, který nabízí Hanoi, má to prostě svoje kouzlo. Takže, nás se nikdo nepokusil okrást, podvést, max. zjistíte, že jako turista máte "příplatek", což se vám stane i jinde a každopádně pořád jsou to směšné ceny.. Neviděla jsem jedinou krysu ani švába, nepotkala nás žádná "Faraonova pomsta".. Je to prostě Asie, s tím jsme odjeli a to jsme dostali. Vedro a dusno taky pár dní bylo, bohužel za nás i docela děsivý smog, což bylo snad ale jediné negativum (jo a komáři). Takže je mi líto, to co jsem od knížky čekala nejvíc - Vietnam a nový/ještě lepší pohled na něj, to jsem nedostala. Možná jsem jen naivní turistka, ale s dovolením si svou naivní iluzi ponechám, pro další návštěvu bude možná potřeba ;-)

Ale teď vezmu knížku z té druhé strany, a to jsou postavy - Aneta, Petr, Marta.. Musím říct, že tady mě autorka víc než mile překvapila, ten příběh mě opravdu moc bavil, líbilo se mi, že ani jeden nejednal podle "šablony".. Několikrát mě svým chováním dokázali překvapit, všechny ty leckdy vypjaté emoce jsem jim věřila. V tomto případě není co vytknout, snad jen ten kraťoučký epilog, já bych totiž moc chtěla vědět, jak to s nimi bylo dál??!!
Ta pointa související s názvem knihy, ta je vlastně geniální. Doufám, že se s autorčinými knihami ještě v budoucnu setkám, budu se těšit!!

"Marta říkala, že v ní vidí jen chodící bílou peněženku, ale Aneta získala i opačnou zkušenost. Možná chtěla mít nasazené ty růžové cestovatelské brýle, avšak začínala se tu cítit prostě dobře. A to jídlo!"
"I ona byla okouzlená. Zamilovala se. Tentokrát ne do muže. Zamilovala se do země. Do města. A tušila, že nejvíc se zamilovala do iluze." ;-)

tami1
19.02.2023 3 z 5

Podle mě je kniha taková nevyvážená, příběh skáče, vůbec neplyne. Křečovité dialogy jen dotvářejí rozpačitý dojem z knihy. Do čtení jsem se spíš nutila.

L.Helena
05.01.2023 3 z 5

Čekala jsem trochu silnější příběh zasazený do exotického prostředí, ale vlastně to bylo především o vyrovnávání se s rozvodem. Dialogy kamarádek mně přišly takové jalové, až křečovité, postava Petra je sice docela zajímavá, ovšem nebýt toho prostředí Vietnamu, tak je to spíš nuda. V závěru konečně snaha o drama, jenže to už celkový dojem moc nezachránilo. Kniha není špatná, je to takové nenáročné čtení třeba na dovolenou, jen jsem očekávala, že to bude víc dramatické, napínavé... Pár momentů mělo potenciál, ty však vyšuměly tak nějak do prázdna, jako by si autorka netroufla jít víc do hloubky. Škoda, že ty společenské problémy související s životem ve Vietnamu jen naznačila, a dál už je bohužel nijak nerozvíjela.

Fidibus
03.12.2022 2 z 5

(SPOILER) Je to takové naivní. Čerstvě rozvedená Aneta je pozvaná kamarádkou do Vietnamu. Ta odjede a Aneta se druží s tajemným Petrem, vědoma si toho, že ho vlastně nezná. Chce ho, ale zároveň jí přijde podezřelý. Zjistí, že má škraloupy, je s ním dokonce uvězněna. Je to vlastně takový nelegální ochránce. Rozloučí se a ona odletí a pak epilog. Trochu divné.
Z knihy čiší nadšení z Vietnamu, chvíli to jde, pak už nuda, zpestřením je tedy právě Petr a psychologie hrdinky. Konec je trochu akční. Číst jako relax se to dá.

pogmanka
03.12.2022 5 z 5

Za mě úžasná knížka, kterou jsem přečetla jedním dechem. Líbilo se mi prostředí Vietnamu a ráda jsem poznávala oba hrdiny, kteří mě neustále dokázali něčím překvapit, i když jsem si myslela, že už nic nepřijde. Hezky napsaný ženský román zasazený do prostředí ciziny. Jistě hrdinka mě někdy rozčilovala, no on i hrdina, ale to k tomu patřilo. Prostě takové milé oddechové čtení s naprosto nádhernou obálkou :3

katpas76
27.11.2022 3 z 5

(SPOILER) Při čtení knížky jsem byla rozpačitá. Po celou dobu jsem si neoblíbila ani jednu z postav. Aneta byla drzá, jízlivá a ve většině situací nepříjemná. Martu jsem moc nepoznala a postava Petra byla asi záměrně “záhadná”, na mě až příliš.
Oceňuji zasazení příběhu do Vietnamu, ale myslím, že šlo více využít potenciál (nelegální sňatky), který se knihou jen tak mihnul a přitom se jedná o hodně zajímavé téma, které mohlo příběh z obyčejné love story odvést trochu někam jinam.
Pár věcí, které mi fakt vadily:
- používání moravského “chcu”… vůbec mi moravský dialekt nevadí, ale pakliže měly postavy mluvit moravsky, tak i jindy a nejen když něco “chcou”
- kurzíva, která se objevovala pořád a neustále. Autorka jí vyjadřuje vnitřní pochody hrdinky, ale bylo toho opravdu moc. Navíc v případě takto psaného románu, kdy je Aneta ústřední postavou a objevuje se na každé stránce bych celou knihu napsala v ich formě. Z pohledu Anety. Tak by se daly lépe vystihnout její pocity, emoce, pochody… jako čtenář bych jí asi i lépe pochopila a její chování přijala
- zvláštní náhody, jako že v milionové Hanoi se potká Češka s několika česky hovořícími lidmi ihned po příletu?! Přišlo mi to neuvěřitelné.

I přes výše popsané se mi kniha četla dobře, byla to oddechovka a jako autorčinu prvotinu hodnotím třemi hvězdami, hlavně kvůli odvaze zasadit děj do cizí země a mile mě překvapil závěr. Pro mě tak akorát “sladký”, ale vlastně dost neurčitý.

Borufka_9
21.11.2022

Příběh ostravské holky, která porozvodu neví, co se sebou. Proč se nesebrat a neskočit za kamarádkou? No a, že ne ob ulici, ale až do Vietnamu... Takhle kniha není cestopis. Je to hořkosladká jízda exotickou zemí, kde se setkáváme s místní kulturou a mentalitou. S prostředím. A s lidmi. Knihu doporučuji každému, kdo má rád oddychové, přesto chytré čtení.

Sharona73
21.11.2022 5 z 5

Svezi a ctive. A i kdyby se mi kniha nelibila, dala bych aspon 4 hvezdicky za naprosto nadhernou obalku.

mysterygirl
19.11.2022 2 z 5

O životě ve Vietnamu jsem se nedozvěděla nic.

stju
30.10.2022 2 z 5

Když čtu předešlé komentáře, zjišťuji, že mé pocity z právě dočtené knihy Vlaďky Sacké jsou od většiny dost odlišné. Možná to bude i informací, která mě ke čtení zlákala - cituji z knihy: "Zdrojem inspirace se autorce stal několikaměsíční pobyt ve Vietnamu, který jí natolik učaroval, že zde zasadila celý příběh."
Mně totiž celý ten příběh připadal, i přes trochu urputnou snahu o atraktivní zápletku, takový nijaký a v epilogu ještě vylepšený radostnou novinkou... Ale co mi hlavně chybělo a na co jsem se těšila - TA atmosféra Vietnamu, která měla autorce učarovat. Nakonec jsem z ní zaznamenala jen ustavičné vedro, vlhko a hluk... Celkem pominu, že hlavní postava, na můj vkus až příliš často, prokazovala svůj originální smysl pro humor vtipnými hláškami nejčastěji o "oprsklých lázeňských veverkách" nebo se "opocovala až na zadku". Ale musím se přiznat, že mi úplně "rvalo uši (oči?)" sloveso CHCU/NECHCU. Nemám vůbec nic proti dialektům, naopak zrovna ostravský je mi velmi příjemný, ale proč, proboha, tak mluvili všichni? Chápu ještě u Anety, pocházela z Karviné, ale proč i Pražačka?
Takže za mne - velmi lákavá obálka, která kromě již výše uvedeného očekávání, byla důvodem, proč jsem po knize sáhla, jinak spíš zklamání.

bookcase
17.10.2022 4 z 5

Dobře se mi to četlo, autorka má svěží styl s lehkým humorem. Vietnam jako lokace super, vlastně jsem si říkala, že tam jsem ještě s žádnou knížkou nebyla. :)
Jen to "chcu, nechcu" mi rvalo uši.

Ivik3
15.10.2022 5 z 5

Knihu jsem přečetla za dvě odpoledne.Po dočtení mi bylo neuvěřitelně smutno, že kniha není delší.Nádherný příběh.Anetu jsem občas chtěla uškrtit a pak ji zas podat pomocnou ruku.
Žádný hloupý románek,ale příběh s přesahem, plný života,zrady, beznaděje,touhy, porozumění, procitnutí.
Moc si přeji,aby autorka napsala nějaký další příběh.

Irsaf
09.10.2022 4 z 5

Ani nevím co přesně jsem od knihy čekala, ale nakonec to nebylo tak špatný čtení... Na prvotinu už vůbec ne…
Zajímavé prostředí Vietnamu knížku pěkně obohatilo…
Za me celkem dobrý…

Martina1725
05.10.2022 4 z 5

Zajímavé prostředí a skvěle popsané, originální postavy i zapletka. Jen jsem asi čekala větší drama a konec méně předvídavý.

sarka9488
28.09.2022 5 z 5

Na to, že jde o prvotinu, velmi povedené, čtivé a proto dávám s radostí autorce 5* a doufám, že s psaním nepřestane.
I obálka se moc povedla.

mstychov
25.09.2022

Předně musím říct, že má kniha překrásnou obálku. Sympatický je i počet stran.

Příběh je zasazený do prostředí Vietnamu, kam na dovolenou odjíždí hlavní hrdinka Aneta. Ubytuje se u své kamarádky Marty. Ta jí svým způsobem nahrazuje mámu, protože její děství nikdy nebylo idylické.
Ve Vietnamu se v době, kdy musí Marta odjet do České republiky pečovat o svou mámu, seznámí s tajemným Petrem. Dohoda mezi nimi je jasná. Ani jeden nehledá vztah, zároveň však chtějí zůstat jako kamarádi.
Aneta díky němu pozná nejrůznější místa, kam se spolu s ní vydává i čtenář. Zároveň se tím ale dostával blíž a blíž k nebezpečí, které je s Petrem spojené.
Najde ve Vietnamu Alena zasloužený klid? Jak to dopadne s jejím vztahem s Petrem? Vyslyší Martina slova a bude se držet dál?

Za mě se jedná o knížku, která dokonale vykreslila prostředí, vztahy mezi lidmi a donutila mě přemýšlet. Moravské konverzaci nešlo odolat. Dost jsem se nasmála. :) Celou dobu jsem měla pocit, že je Aneta má kamarádka a já můžu zažívat dobrodružství s ní. :) Propojení příběhu s názvem knížky víc než oceňuji. Těším se na další dílo od autorky. :)

anndrra
22.09.2022 5 z 5

Moc se mi to líbilo, nemohla jsem přestat číst, nutně jsem potřebovala vědět, co bude dál. Rozjezd byl trošinku pomalejší, ale tady to tak bylo naprosto v pořádku. Marta mi připomínala paní, kterou dobře znám a s Anetou jsem se dokázala bez potíží ztotožnit. Líbilo se mi i to, že to skončilo právě takhle. A ta pointa se svící? No masakr. Jediné, co mě malilinko zklamalo, byl epilog, ten by si zasloužil možná trošku víc rozvést.

Majka1979
02.09.2022 4 z 5

Na začiatok musím povedať, že som čakala niečo úplne iné ako som si prečítala.
Ale príbeh ma veľmi zaujal. Aneta nie je len také obyčajné, nudné dievča. Je s tými všetkými svojimi problémami a aj svojim postojom k životu jednou zaujímavou dievčinou, ktorá odchádza za svojou kamarátkou do neznámej krajiny.
Je najskôr úplne vystrašená a keď tam nakoniec zostane sama, tak sa dokáže dostať do takých situácií, že sa človeku nad tým rozum pozastavuje.
Ale vo všetkom hľadá práve to dobrodružstvo. A to že sa zamiluje a samozrejme opäť do takého, ktorý si ju absolútne nezaslúži, o tom nie je pochýb. Ešteže má kamošku, ktorá je v tých najťažších chvíľach vždy pri nej. :)
Určite kniha stála za prečítanie a veľmi rada si ešte od autorky niečo prečítam :)

Štítky knihy

pro ženy tajemství Vietnam romantika nový začátek

Autorovy další knížky

Vlaďka Sacká
česká, 1985
2022  80%Pošli svíci po řece
2023  87%Koruna otráveného stromu

Kniha Pošli svíci po řece je v

Právě čtených1x
Přečtených61x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených4x
Knihotéce71x
Chystám se číst62x
Chci si koupit22x
dalších seznamech3x