Citlivá zpověď jednoho blázna

Citlivá zpověď jednoho blázna https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508016/bmid_citliva-zpoved-jednoho-blazna-1qw-508016.jpeg 4 15 5

Tato kniha je můj splněný sen. Kniha, která si našla cestu ke svým čtenářům a která vznikla na popud mých známých. Po letech prožitých se závažnou psychickou poruchou jsem kdysi začal psát blog. Tehdy ho četli hlavně mí známí a kamarádi. Avšak můj příběh a jednotlivé zážitky je natolik nadchly, že mi vnukli nápad vydat svůj životní příběh jako knihu. Citlivou zpověď jednoho blázna prolínají dvě časové linky, které se s každou kapitolou střídají. Prožijete se mnou začátky mé nemoci, dětství, šťastné momenty euforie i zážitky, kdy jsem se ocitl na samotném dně. Veselé vzpomínky tak jdou ruku v ruce se smutnými okamžiky, popisem zkušeností s pobytem na psychiatrii i šokujícími milníky. Řádek po řádku tak můžete sledovat vývoj mé osobnosti. Vydáním této knihy si zároveň plním svůj sen o přiblížení světa psychických nemocí a prostředí psychiatrie nezasvěcené veřejnosti. Rád bych svou měrou přispěl ke zmenšení stigmatizace této problematiky a možná dal naději někomu, kdo právě prožívá podobně složité období.... celý text

Přidat komentář

wendys93
03.04.2024 4 z 5

Citlivá zpověď jednoho blázna by si setsakra zasloužila poctivý knižní náklad, hezkej papír, sazbu, pevnou vazbu a hlavně, viditelnost na pultech knihkupectví. Otvírá totiž jedno velký téma, který bylo, je a bohužel už asi vždycky bude nesmírně aktuální a zároveň i plný stigmat, tabu, předsudků a odsudků.

Knihomolka97
23.11.2023 4 z 5

K této knize jsem se dostala díky samotnému autorovi, který mě oslovil a následně knihu zaslal, za což moc děkuji. Jinak by mě minula.
O bipolární poruše toho vím velice málo a vlastně ani neznám nikoho, kdo by touto psychickou nemoci trpěl. Takže jsem dostala možnost dozvědět se více, jak se s touto nemocí žije.
Autor popisuje své dětství, bouřlivé dospívání i dospělost. Jak se u něho nemoc začala projevovat, stavy bez tíže střídaly deprese či naprostá nechuť do života. Byl několikrát i hospitalizován na psychiatrii, kde jsem se mohla alespoň zhruba dozvědět, jak to chodí. Nečekejte žádné podrobné vysvětlování, je to jednohubka, která se pěkně čte a je doplněna fotografiemi. Trochu mi ale vadilo, že se některé za mě ne moc podstatné informace opakovaly vícekrát.
Autor má můj obdiv, že se svým příběhem vyšel na veřejnost, myslím, že je to určitě dobře.
Upřímně nerada hodnotím takové knihy hvězdičkama. Ale dala bych asi 4*/5*.


cornetka
01.10.2023 5 z 5

David nám bez příkras popisuje svůj životní příběh, ve kterém se pere s psychickou nemocí. V jednotlivých kapitolách se střídá přítomnost a minulost, což byl v tomto případě zajímavý styl. Prožíváme s ním hezké okamžiky, ale i propady na dno.

David si dokázal coby puberťák užívat života, byl společenský, nic neřešil. O to víc protichůdně pak působila jeho období, kdy nechtěl komunikovat a vlastně ani nic dělat.

Kvůli nemoci byl několikrát hospitalizovaný v psychiatrické léčebně a neustále byl pod vlivem léků - tedy pokud se nerozhodl je vysadit. Pro mě bylo děsivé zjištění, jaké mají antidepresiva a léky na psychická onemocnění vedlejší účinky a co mohou s lidmi udělat.

Oceňuji, že David šel se svým příběhem takhle na veřejnost. Ale svým způsobem je to dobře pro nás, kteří si neumíme představit, jaké stavy takto nemocní lidé zažívají.

Vyprávění mě maximálně vtáhlo do děje. Po přečtení poslední kapitoly ze současnosti jsem si říkala, jak to pokračuje dál? Jak se teď Davidovi daří?
A po přečtení poslední kapitoly z minulosti přišel šok! Nic prozrazovat nebudu, to si musíte přečíst sami.

Děkuji moc autorovi za zaslání recenzního výtisku. Kniha mě moc bavila, obzvlášť když se jedná o skutečný příběh. Za mě rozhodně palec nahoru!

Kníženka
09.04.2023 1 z 5

Kdo čeká, že se dozví něco ze zákulisí psychiatrického ústavu, konkrétní okamžiky a myšlenky člověka, který zápasí s duševní poruchou, ať nečeká mnoho, zrovna toto autor ve většině případů vynechal či popsal jednou větou a naopak přidal popisy dětství a mládí a všedních událostí. Kniha měla velký potenciál právě pro ten pohled člověka "ponořeného" uvnitř, škoda, že zůstal nevyužitý.

Wajny
07.01.2023 4 z 5

Citlivou zpověď jednoho blázna jsem začala číst hlavně z toho důvodu, že mě zaujala anotace a to, že jako laik o této problematice téměř nic nevím. Doufala jsem, že se dozvím něco nového, což se povedlo. Do této doby neměla tušení, jak funguje léčení, chod psychiatrie či sociální pomoc. Autor zde všechno vysvětlil a já alespoň na chvilku mohla nahlédnout do tohoto procesu.

Kniha má dvě časové linky, které se střídají. Jedna nám vypráví o autorově dětství a druhá o začínající nemoci. Jednotlivé kapitoly jsou krátké a svižné. Líbí se mi, jak se střídají šťastné vzpomínky a zároveň momenty, kdy se autor ocitnul na samém dnu. Avšak u pasáží z dětství mi přišli některé pasáže zbytečné a opakující se (výběr oblečení apod) a to mě dost brzdilo ve čtení.

Líbí se mi, že autor vše napsal zpříma, citlivě a nebojí se vše popsat do detailu. Je to hodně syrové a opravdu upřímné. Co se mi opravdu líbilo, hlavně u pasáží z dětství, byla určitá sebereflexe a to, že ne vždy všechno bylo správné a autor si to uvědomuje.

Kniha má skvělé poslání. Ukázat, jak žije člověk s bipolární poruchou, díky tomu pomoc někomu, kdo má stejné či podobné problémy a dále rozšířit povědomí o této nemoci.

#spoluprace

Instagram - Nikmakbooks