Veru99 Veru99 komentáře u knih

☰ menu

Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Kunderu miluji celým svým srdcem, již definitivně. Nesnesitelná lehkost bytí je kniha, která se mě opravdu dotkla - jak lehce spojuje syrové temné smýšlení doby a světa, nejvnitřnější lidské pohnutky a veliká filosofická témata, jako je láska nebo smrt. Nyní, kdy jsem zaklapla její desky, mám nepopsatelný pocit, neschopna upřednostnit jediné z témat, o kterých mě poučila a kterými mě zasáhla. Jako mládě oceňuji silné líčení událostí po válce(ojedinělá četba!), ale i náhled do tajů velké partnerské lásky nebo sexu. S radostí jsem se válela v intimitě myšlenek tohoto neskutečného Autora.

08.04.2015


Proces Proces Franz Kafka

Proces rozhodně není knihou pro každého, jako každé výjimečné dílo. Jeho neskutečná originalita je nesporně důvod, proč lidé tento skvost milují a nechápou. Já patřím do té první skupiny. Nečekala jsem od Procesu dodržování jakýkoliv pravidel, ani takový základ jako souvislou dějovou linku a nebyla jsem zklamaná, naopak - tak silná depresivní atmosféra, těžká jako tlustá chlupatá dusící deka, se jen tak nevidí. Ti, kdo z knih čerpají emoce budou nadšeni - neviditelná mašinérie něčeho vyššího, co člověk nedokáže sebemíň ovlivnit, neuvěřitelná zmatenost a obscénní absurdita, autobiografická nesvazatelná úzkost dohánějící člověka k šílenství, to je vše činí z Kafkova díla něco nepopsatelného a neuchopitelného a strašidelně fascinujícího.
(VELMI doporučuji k četbě poslouchat například jedno album pořád dokola.. požitek to dovede k dokonalosti, já si zvolila 100th Window od Massive Attack.. kdykoliv si ho pustím, vybaví se mi veškeré emoce)

07.02.2015 5 z 5


Sex v Praze Sex v Praze Jana Collins

Ještě snad nikdy ve mě kniha nevzbudila tak negativní emoce. Přijdu si přímo naštvaná, že autorka uráží veškerou literaturu už jen tím, že tak nazývá tenhle příšerný paskvil, co vyplodila. Nechápu, že ho někdo mohl vydat. Kniha je neuspořádaná, chaotická, ošklivě napsaná a nemá naprosto žádný smysl, ani sebemenší, není vzrušující, ani vtipná, ani poučná, jak se někdy Collins chabě snaží. 50 odstínu šedi je dle mého takový příjemný průměr erotiky. Opoti Sexu v Praze je ale božským zázrakem. Zkrátka naprosté zklamání.

26.08.2014 odpad!


Lolita Lolita Vladimir Nabokov

(SPOILER) Lolitu jsem dočetla před pár dny a jsem naprosto fascinována. Kniha je opravdu složitá na čtení, ale například já jsem se úplně zamilovala do vypravěčových podprahových poznámek, hrátek s jazykem i filozofickými zamyšleními. Nabokov nám předkládá děsivou realitu, naprosto nepřípustnou pro společnost, ale časem si k ní i k jejímu pachateli čtenář najde cestu, která ho zpětně straší. Samotné zneužívání mladé Lolity je ještě komplikovanější - je zlá, vyděračná, zkažená, to ona začíná s jakokoliv sexualitou, zneuživá samozřejmě špatné, ale věrné lásky Humberta. Musím ale souhlasit, že vražda na konci mi přijde jako hloupost, trochu poničující jinak skvostně napsaný, originální a velmi smutný příběh, který opravdu nutí k zamyšlení.

17.07.2013 5 z 5


Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Prostě úžasné a příjemně nepříjemné, dokonalé čtení, tedy ano, opět King nezklamal.

28.06.2013 5 z 5


Osvícení Osvícení Stephen King

Prostě dokonalé. King potvrzuje všechny své kvality, pro které je jedním z nejuznávanějších autorů. A znovu úplně jiný, neotřelý příběh a děsivě strašidelný. Kinga miluji a toho je jen další kniha, která mou lásku ještě více utvrdila. Film je oproti ní slabý a to je to výborné dílo.

28.06.2013 5 z 5


To To Stephen King

Dokonalá kniha. Co taky čekat od tak fantastického autora!! Nikdo by se neměl nechat odradit tloušťkou-příbeh je tak detailní a přitom dokonale poutavý, že jsem byla strašně ráda, že jsem si ho mohla užívat tak dlouho. Kingova prosnulá gradace, bezchybné popisy třeba ledničky i prostředí a úchvatná psychologie všech postav, prostě úžasné dílo, určitě jedno z nejlepších.

28.06.2013 5 z 5


Na cestě Na cestě Jack Kerouac

Od této knihy jsem opravdu čekala více, ale nějak jsem se nedočkala. Opravdu měnila generace, byla za vzor, mladickým ideálem žití? Někde jsem četla, že si Kerouac jen sednul ke stoji a na mnohometrový papír jen psal, co ho napadlo a vzniklo Na cestě a přijde mi, že je to naprosto výstižné, i kdyby to nebyla pravda. Kniha mě nezaujala, necítím neutuchající svobodu ani pravé přátelství, nerozumím hrdinům a kniza prostě nikam nemíří (vím, že to tak asi mělo být), ale nikdy jsem se neuměla donutit obdivovat něco, co sice pořáží všechny konvence, ale nic jiného nenabídne. Těšila jsem se na sex, drogy a nespoutanost, ale šílený Dean a na něm závislý Sal mě nijak neuchvátili.

28.06.2013 2 z 5


Zabiják Zabiják Émile Zola

Bravůrně napsaná, čtivá kniha se zdrcujícím příběhem. Když otevřete svoje srdce postavám, získají si vás tak, že už se neubráníte a spolu s nimi skončíte šíleným, nepředstavitelným koncem. Popisy nejsou vůbec dlouhé, naopak, jsou příjemné, příběh je napínavý a hlavně, děsivě pravdivý a poučný i v dnešní době.
Opravdu se vyplatí se vtírat těm, kteří nás zradí? Opravdu se lidé nemění? A samozřejmě, věčná otázka, věřit mužům? :P

28.06.2013 4 z 5


Černý obelisk Černý obelisk Erich Maria Remarque (p)

Nedokážu ani vyjádřit, jak mi tato kniha přirostla k srdci. Je tak krásně smutná.. každé mladá, ztracená duše porozumí okamžitě. I když se v ní objevují veselé okamžiky, stejně za tím vším vidím zoufalost, která schvátí mysli, které nemohou najít směr svého bytí, zvlášť, když se svět kolem nich hroutí. Neuvěritelně jsem se s hlavním hrdinou sžila a citím naprosto stejné pocity. Jako by nikdo nerozumněl zdánlivě nedůležitým otázkám o smyslu života a považoval je za zbytečné a přitom jsou tak důležité..

28.06.2013 5 z 5


Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Tahle kniha prostě člověka chytne za srdce a dělá si s ním, co chce. A to nikdo neví, co to doopravdy bylo, být ve válce. Je nádherná, je šíleně smutná, je úžasně napsaná a neuvěřitelně zoufalá a kříčí za všechny zemřelé, mladé duše, které si přejí jediné-aby se válka již nikdy neopakovala. I mě, mladou a neurvalou puberťačku, donutila plakat nad tak hrozným zvěrstvem, které lidé dokážou dělat, a které je navíc tak strašně nesmyslné. Naprosto každý by si tohle měl přečíst.

28.06.2013 5 z 5


Dlouhá trnitá cesta z pekla Dlouhá trnitá cesta z pekla Neil Strauss

Jsem velkou fanynkou Marilyna Mansona a tato kniha mi dala vše, co jsem od ní očekávala Je výborně čtivá, briliantně členěná, obrázky jsou úžasné. Celá je poutavá a člověka opravdu donutí se zamyslet, jak to v Americe chodí, že to tam opravdu není tak dokonalé, jak se zdá, ba naopak, zhoubné pro kohokoliv, kdo se odlišuje od všeobecného názoru společnosti.
O Mansonovi samotném kniha hodně vypovídá také. Ale podle mě je to jen dodatek, vysvětlení nebo obhájení pro lidi okolo něj, kteří ho soudí. On sám není výborný jen jako autor, je to především vynikající hudebník a při zaposlouchání člověk zjistí, že je to kvalitní hudba s neopakovatelným nábojem a, hlavně, velmi hlubokým smyslem, který se v dnešní době opravdu nenajde lehko. Jeho dílo je tedy spíše souhrnem toho, co ho poškodilo a proti čemu hudbou bojuje. Velmi poučné a smutně krásné.

28.06.2013 5 z 5