Obálka knihy Na cestě
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/3046/bmid_na-ceste-vAZ-3046.jpg 4.0 2293 2293

Román z roku 1957, který autorovi přinesl obrovskou popularitu i uznání kritiky a učinil z něj legendu. Kerouac zde nachází své osudové téma i vlastní hlas a metodu: horečně chrlený text odráží autenticitu svobodného života, nesvazovaného konvencemi průměrnosti. Takový život a lidé, kteří jej dovedou žít, jsou pro něj ideálem, jejž se neustále pokouší naplnit a zachytit v postavách svých knih. Na cestě je strhující a přesvědčivý amalgám fikce a autobiografických prvků, dodnes inspirující čtenáře k nalézání vlastní svobodné cesty.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název: On the Road, 1957

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na cestě. Přihlašte se a napište ho.

Pablo70
30.06.2025 4.5 z 5

Tato kniha bývala symbolem svobody, symbolem, který byl tehdy nedosažitelný. Dnes ji čtou často znudění svobodní mladí lidé, aniž by chápali její podstatu. A nepřipadají jim ani vzrušující pasáže o jazzu, o be-bopu, který byl na scéně jako novinka právě v tuto dobu.
Byly doby, kdy jsme čekali na Kerouaca: 1.2. 1979 se před Odeonem shromáždil dav cca pěti set lidí. Někteří tu čekali od šesti do rána. Studenti to fotili. Mělo vyjít Na cestě.
K desáté otevřeli, asi 20 lidí si koupilo knihu, načež zavřeli, že další výtisky nemají. Lidi byli naštvaní. Prodejna byla zavřená a asi za 20 minut vyběhla rozčepýřená vedoucí: Lidi, rozejděte se, jedou sem policajti, já za to nemůžu.
Načež lidi začali odpadávat, ti rozzlobení chtěli Knihu přání a stížností. Ale nic nepořídili. Jel jsem domů.
Na cestě jsem sehnal až v našem okresním městě, kam jsem dorazil půl hodinky před zavíračkou.
Tak to chodilo. Kniha pak kolovala po všech kamarádech a známých…
Toto je zápis z mého zápisníku z roku 1979.

Pekky
22.06.2025 5 z 5

Všechno co jsem chtěl vědět a nevědě, jsem se tu dozvěděl. Knihu sem v mládí četl a ve stáří poslouchal a to vyborně načtenou panen Zavřelem.

1Klárka1
14.06.2025 5 z 5

Poprvýkrát sme sa stretli na strednej škole... O "beat generation" som na hodine počula samé negatíva, a tak som ešte viac túžila po tejto knihe. Hneď po vyučovaní som došla do knižnice, a ona tam na mňa čakala. Bol piatok, a keď som dočítala poslednú vetu, boli tri hodiny ráno. Prešlo desaťročie a mám ju opäť v rukách. Už som úplne inde, no tie pocity ostali... Úžasné. Chuť po slobode. Vravieť veci tak, ako sú, bez obalu, bez pozlátka. Naozaj skvelá!!!

Související novinky - Na cestě (0)

Zfilmováno

Na cestě (2012)

Kniha Na cestě v seznamech

v Přečtených3 616x
v Mé knihovně756x
v Chystám se číst1 052x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)