Na cestě přehled
Román z roku 1957, který autorovi přinesl obrovskou popularitu i uznání kritiky a učinil z něj legendu. Kerouac zde nachází své osudové téma i vlastní hlas a metodu: horečně chrlený text odráží autenticitu svobodného života, nesvazovaného konvencemi průměrnosti. Takový život a lidé, kteří jej dovedou žít, jsou pro něj ideálem, jejž se neustále pokouší naplnit a zachytit v postavách svých knih. Na cestě je strhující a přesvědčivý amalgám fikce a autobiografických prvků, dodnes inspirující čtenáře k nalézání vlastní svobodné cesty.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na cestě. Přihlašte se a napište ho.

Všechno co jsem chtěl vědět a nevědě, jsem se tu dozvěděl. Knihu sem v mládí četl a ve stáří poslouchal a to vyborně načtenou panen Zavřelem.

Poprvýkrát sme sa stretli na strednej škole... O "beat generation" som na hodine počula samé negatíva, a tak som ešte viac túžila po tejto knihe. Hneď po vyučovaní som došla do knižnice, a ona tam na mňa čakala. Bol piatok, a keď som dočítala poslednú vetu, boli tri hodiny ráno. Prešlo desaťročie a mám ju opäť v rukách. Už som úplne inde, no tie pocity ostali... Úžasné. Chuť po slobode. Vravieť veci tak, ako sú, bez obalu, bez pozlátka. Naozaj skvelá!!!
Související novinky - Na cestě (0)
Zfilmováno
Na cestě (2012)
Kniha Na cestě v seznamech
v Přečtených | 3 616x |
v Mé knihovně | 756x |
v Chystám se číst | 1 052x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
drogy zfilmováno americká literatura cestování Beat generation, beatnici alkohol rozhlasové zpracování podle skutečných událostí cesta, roadtrip tuláctví, bosáctví, vagabundážAutorovy další knížky
2005 | ![]() |
1984 | ![]() |
2008 | ![]() |
2005 | ![]() |
2009 | ![]() |
Tato kniha bývala symbolem svobody, symbolem, který byl tehdy nedosažitelný. Dnes ji čtou často znudění svobodní mladí lidé, aniž by chápali její podstatu. A nepřipadají jim ani vzrušující pasáže o jazzu, o be-bopu, který byl na scéně jako novinka právě v tuto dobu.
Byly doby, kdy jsme čekali na Kerouaca: 1.2. 1979 se před Odeonem shromáždil dav cca pěti set lidí. Někteří tu čekali od šesti do rána. Studenti to fotili. Mělo vyjít Na cestě.
K desáté otevřeli, asi 20 lidí si koupilo knihu, načež zavřeli, že další výtisky nemají. Lidi byli naštvaní. Prodejna byla zavřená a asi za 20 minut vyběhla rozčepýřená vedoucí: Lidi, rozejděte se, jedou sem policajti, já za to nemůžu.
Načež lidi začali odpadávat, ti rozzlobení chtěli Knihu přání a stížností. Ale nic nepořídili. Jel jsem domů.
Na cestě jsem sehnal až v našem okresním městě, kam jsem dorazil půl hodinky před zavíračkou.
Tak to chodilo. Kniha pak kolovala po všech kamarádech a známých…
Toto je zápis z mého zápisníku z roku 1979.