Ver777 Ver777 komentáře u knih

☰ menu

V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Jemně napsaný příběh o náročné době vycházející ze vzpomínek lidí, kteří zažili deportaci do pracovních táborů na Sibiři. Osobně jsem měla o osudu obyvatel pobaltských států za 2. světové války jen zcela mlhavou představu. Jsem ráda, že jsem se dozvěděla něco nového a jsem ráda za lidské a nezdolné charaktery hlavních hrdinů..jiní lidé by pravděpodobně ani neměli schopnost tuto nepřízeň osudu přežít a tím pádem o svých zážitcích následně vyprávět..

07.03.2022 5 z 5


V lese visí anděl V lese visí anděl Samuel Bjørk (p)

Mnoho příběhů..na první pohled by se zdálo zbytečných, ale postupně začnou dávat smysl, začnou se proplétat a doplňovat, až se dopracují k překvapivé pointě. I v této severské detektivce mají hlavní vyšetřovatelé kostlivce ve skříni, ale ne tak velké, že by nutně museli narušovat vaši duševní rovnováhu. Hlavní hrdinové mají zajímavé charaktery, které mohou být pro někoho neuchopitelné, ale mě se líbily :-). Poslouchala jsem tuto knihu při dlouhých cestách autem a než jsem se nadála byla jsem v cíli jak autem, tak v knize. Je moc pěkně namluvená. Za mne určitě vhodné k přečtení. V současné době pokračuji 2. příběhem série.

07.03.2022 5 z 5


Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Seč oslavovaný spisovatel, mne bohužel neoslovil. Knihu jsem nedočetla, což se mis stává málokdy. Severské detektivky mám ráda, mám jen jednu drobnou podmínku...potřebuji, aby vyšetřovatel byl psychicky vyrovnaný, aspoň trochu. Tady jsem nevěděla jestli je větší psychopat kriminalista nebo kriminálník. Pokud máte rádi hodně temna, tak vám to sedne. Pokud ne, vyberte si nějakého jiného spisovatele.

27.08.2021 2 z 5


Skála Skála Peter May

Trochu drsné, ale nesmírně poutavé a napínavé. Osobnosti seversky komplikované, události zamotané a konec překvapivý. Vřele doporučuji. Pro mne jedna z mých nejoblíbenějších sérií.

27.08.2021 5 z 5


Čaroděj Zeměmoří Čaroděj Zeměmoří Ursula K. Le Guin

Zamne je Ursula Le Guin PANÍ SPISOVATELKA. Neotřelé nápady, zajímavé charaktery, úsporný styl psaní a přitom je vše rečeno a navíc se vám knihy vejdou i do malé kabelky :-).

27.08.2021 5 z 5


Pochovejte mě pod podlahu Pochovejte mě pod podlahu Pavel Vladimirovič Sanajev

Zajímavý příběh, zajímaví hrdinové, poněkud vyšinutá a emočně nevyrovnaná babička. Kniha stojí za přečtení, je tenká a drobná, budete ji mít přečtenou šup šup. Mně ale rušily slovní inzulty vůči dítěti, proto jsem ji četla dlouho a prokládala jinými příběhy. Pokud víte, že vám vadí vulgarismy používané vůči dětem, není to kniha pro vás. Pokud zatnete zuby jako já, může vás svým způsobem pobavit.
Za slovní ataky vůči malému chlapci ale hvězdičky dolů.

27.08.2021 3 z 5


Magyk Magyk Angie Sage

Krásná fantasy kniha pro děti. Četla jsem ji sice již jako dospělá, ale i tak se mi moc líbila. Je jemná, více méně bez drasťáren, což jí vůbec neubírá na poutavosti. určitě vhodný dárek pro děti, od kterých si ji můžete půjčit k přečtení :-).

27.08.2021 5 z 5


Královna Města stínů Královna Města stínů Christoph Marzi

Věčná škoda, že autor již nic dalšího nenapsal...

27.08.2021 5 z 5


Strážkyně mlžných kamenů Strážkyně mlžných kamenů Christoph Marzi

Opět jedinečné...

27.08.2021 5 z 5


Tajemství zpívajícího města Tajemství zpívajícího města Christoph Marzi

Dívám se na recenze ... vnímání umění je opravdu subjektivní ... já z celé této trilogie byla unešená, nadšená ... hlavní hrdinka mi byla neobvykle blízká a i vše, co zažila, čemu musela čelit...rozhodně jedna z mých nejoblíbenějších fantasy.

27.08.2021 5 z 5


Rogenovo oko Rogenovo oko Jarmila Mlčoušková

Univerzitní město s tajemnou atmosférou (zobrazeno na vnitřní straně obálky krásnou mapou). Univerzita pro čaroděje, lovce, objevitele, řemeslníky...dvě kamarádky, Karmína alias Rianet a Elenis, jedna rebelka, druhá slušňačka, pátrací kámen, záhadná Galéra, Arcimág, Paní cest, Lovec ...to vše, ale nejen to, tvoří zajímavý příběh, který se dobře čte a ve kterém nechybí napětí, láska, touha, humor ale i spousta zajímavých bytostí, detailů a názvů. Na konci příběhu zjistíte, že ne všichni jsou takoví, jací se zdáli na začátku. Pravděpodobně budete mít také pár otázek...nicméně by nás měly čekat ještě další díly.
Kniha se opravdu dobře čte. Je napsaná lehkou rukou a svižným tempem, hodně dialogů a méně popisů. Mohu vřele doporučit.

27.08.2021 5 z 5


Jak jsem nebyla na Lvech a jiné příhody Jak jsem nebyla na Lvech a jiné příhody Martina Preissová

Vtipné fejetony, které vám umožní nahlédnout do života jedné téměř normální rodiny s výraznými osobnostmi a které vám umožní zjistit, že radosti i starosti všedního dne hlavních protagonistů mohou být podobné těm vaším.

17.07.2021 4 z 5


Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Pokud se vám líbil první díl, nemusíte se bát, že vás druhý díl zklame. Nezklame. Je stejně dobrý jako ten první a po jeho přečtení budete brouzdat po internetu a zjišťovat, kdy už vyjde "trojka".
Karin Lednická dokázala to, co nepodaří každému..umožnila čtenářům zamilovat se do "obyčejných hrdinů", jejichž největším darem je jejich charakter.
A jako prvním díle se dozvíte mnoho zajímavých faktů z historie oblasti, kde se příběh odvíjí.

16.07.2021 5 z 5


Pět kroků od sebe Pět kroků od sebe Rachael Lippincott

Představit si život pacientů s cystickou fibrózou není pro zdravého člověka snadné. Tato kniha vám ho přiblíží. Pobavíte se a i se dozvíte něco nového. Kniha je navíc velmi čtivě napsaná a nemusíte být dospívající ani young adult, aby se vám líbila a aby vám potvrdila, že zdraví a láska jsou ty nejdůležitější hodnoty napříč všemi věkovými skupinami.

15.07.2021


Tady byla Britt-Marie Tady byla Britt-Marie Fredrik Backman

V "Babičce" vám bude Britt-Marie pravděpodobně lézt na nervy, protože je to "protivná bába". Ale v této knize si ji zamilujete, neb zjistíte, že je ve své podstatě velmi laskavá a čestná a že se na ní "jen" podepsal nedostatek lásky a odmítnutí od těch, které milovala.
A samozřejmě se zase dost nasmějete.

15.07.2021 5 z 5


Babička pozdravuje a omlouvá se Babička pozdravuje a omlouvá se Fredrik Backman

Jedna z mých nejoblíbenějších knih, díky které jsem se začala více soustředit na superschopnosti lidí, kteří mne obklopují. Pokud si říkáte: "Proč zrovna na superschopnosti?" Přečtěte si knihu a uvidíte. Je to velmi lidský příběh, který vás rozesměje i rozpláče.

15.07.2021 5 z 5


Padněte na kolena Padněte na kolena Ann-Marie MacDonald

Pokud mne někdo osloví s otázkou: "Půjč mi nějakou dobrou knížku". Téměř vždy sáhnu po této knize.
Silný příběh...rodina vám toho může tolik dát, ale i tolik vzít a udělat z vás člověka, kterým byste možná nikdy nebyli, kdybyste vyrůstali s někým jiným.

15.07.2021 5 z 5


Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně Elena Ferrante

Přijde mi, že o této tetralogii bylo napsáno již vše. Přeji všem, ať vás tato kniha uchvátí jako mne, a budete jen žasnout nad genialitou autorky a její schopnosti vnímat niterné nuance lidských charakterů, jejich tužby, lásky, sebeobětování, potřebu být šťastný, ale i krystalizovanou nenávist a zlobu. A to vše zasazeno do reálií, o kterých většina Čechů, dovolím si tvrdit, neví příliš mnoho.

15.07.2021


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Úžasná kniha plná silných charakterů. Krásně se čte. A pro člověka, který žije v jiné lokalitě, také spousta zajímavých historických faktů, o kterých neměl ani tušení.
Paní Lednické moc gratuluji a věřím, že ještě napíše spoustu krásných knih. Autorů, kteří dokážou napsat román na světové úrovni, nemáme mnoho.

11.07.2021 5 z 5


Tíha vesmíru Tíha vesmíru Jennifer Niven

Čtivá kniha, která se dobře a rychle čte. Optimističtější než Všechny malé zázraky. Zajímavé pojetí toho, jak se lze vyrovnat s traumaty, nepochopením a pocitem odlišnosti.
Určitě doporučuji k přečtení bez ohledu na věk.

11.07.2021 5 z 5