Padněte na kolena

Padněte na kolena https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183590/padnete-na-kolena-183590.jpg 4 124 37

Formou takřka klasické epické ságy se rozehrává temný, ale hluboce působivý příběh rodiny Piperových, plný postupně odhalovaných šokujících tajemství, vedoucích k jednomu z nejpřekvapivějších rozuzlení, jaká lze najít v próze dvacátého století. "Příběh o rodinných tajemstvích, hluboko pohřbených událostech, vzpomínkách a pohnutkách, které činí z lidských vztahů takřka neproniknutelnou záhadu" ..... hvězda současné literatury se zápletkou hodnou Victora Huga“...četba s dráždivým odhalováním pravdy připomíná nekonečné loupání cibule – včetně nezbytných slz“ Vancouver Sun... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

Fall on Your Knees , 1996


více info...

Přidat komentář

krejcovka76
15.07.2023 2 z 5

Nemohla jsem se začíst. Příběh se odvíjel velice pomalu a přestože na závěr došlo k osudnému momentu, který je během celé knížky pouze naznačen, tak nemůžu dát víc než 2*. Celkově mě příběh nebavil, spíše nudil.

Evaho73
23.03.2022 3 z 5

Úprimne povedané mám po prečítaní tejto knihy veľmi rozporuplný pocit.
Páčil sa mi tak trochu metaforický štyl, akým je kniha napísaná. Niektoré dejové línie boli zaujímavé, iné znepokojujúce, ale bolo tam aj veľa takých, ktoré sa vyvíjali veľmi pomaly a boli nudné.
Každá postava bola tak trochu záhadná a zahalená rúškom tajomstva, ktoré sa pomaly rozúzluje, aby nakoniec životné príbehy štyroch sestier ostali bez víťazov, či porazených.
Ako celok toto dielo na mňa zapôsobilo ako literárny guláš, v ktorom bolo všetko a nič s horkou príchuťou na jazyku.
Niekedy menej je viac...


Acamar
15.03.2022 4 z 5

Rodinné historie mívají nějaké ty zasuté kostlivce, ale v této knize, třebaže celkem objemné, je děsivých tajemství, ran osudu, utrpení a temných zákoutí duše až neuvěřitelně... Těch téměř 600 stran však uplyne velmi rychle... autorka svým čtivým, přístupným, ale zároveň kultivovaným a bohatým jazykem zručně zvládá přeskoky v čase, psychologickou plastičnost, rozlišitelnost i vyzrávání postav, správně dávkované náznaky a postupné rozptylování mlhy nad rodinnou tragédií a vinami .... a to vše s nonšalancí erudovaného romanopisce, až se nechce věřit, že je to prvotina.

Evazita
03.03.2022 1 z 5

V polovině knihy četbu odkládám. Připadám si, jako bych četla nějaké úvahy blázna.

alcahanca
22.01.2022 5 z 5

Emocionální jízda od začátku do konce, co vás nutí číst a číst, až vše zapadne do krásného, smutného, někdy až neuvěřitelného příběhu. Proplétají se tu všechny variace lásky - sourozenecká, rodičovská i milenecká, k tomu trocha historie, hudby, téma rasismu. Výborný příběh rodiny Piperových vám určitě zůstane v paměti.

PetK
08.11.2021 3 z 5

Když jsem tu knihu před víc než měsícem cca v půlce odkládala, říkala jsem si, že si jen dám pauzu a vrátím se k ní. Ale prostě se mi nechtělo a teď už jsem samozřejmě ztratila nit, což samo o sobě svědčí o tom, že mě nějak nezaujala. Nelze jí upřít kvalitu, jen pro mě byla příliš... jednotvárná? Nudná? Něčím mi připomínala Osmý život pro Brilku, což je teda extra velké sousto, ale Brilku jsem četla se zatajeným dechem, tomuhle zkrátka nějaká ingredience chyběla.

Katka2382
12.08.2021 5 z 5

Nooooooo,tak to tedy byla jízda.Něco takového jsem opravdu nečekala.Styl psaní mi hodně připomínal Steinbecka,konkrétně Na východ od ráje.
Kniha se četla uplně sama a jen opravdu nerada jsem ji odkládala a věnovala se jiným činnostem.
Rozhodně doporučuji k přečtení.
Už mám v knihově zamuvenou Kam létají vrány.
Autorka je rozhodně Paní spisovatelka.

Ver777
15.07.2021 5 z 5

Pokud mne někdo osloví s otázkou: "Půjč mi nějakou dobrou knížku". Téměř vždy sáhnu po této knize.
Silný příběh...rodina vám toho může tolik dát, ale i tolik vzít a udělat z vás člověka, kterým byste možná nikdy nebyli, kdybyste vyrůstali s někým jiným.

Zuzulet15
02.12.2020 4 z 5

Sila tejto knihy spočíva nielen v príbehu, ktorý je stavaný na ťažkých témach, ale hlavne v spôsobe vyrozprávania. Toto je tak skvelo napísané, že mi občas bolo ozaj tažko na duši..

růžestolistá
17.09.2020 5 z 5

Silný příběh, v němž je sice mnohé odhadnutelné, ale stejně vás nakonec dostane. Protože přijde něco, co vůbec nečekáte. A najdete tu lásku i nenávist, vášeň i lhostejnost, souznění i zatracení.

Elisa220
14.06.2020 5 z 5

Startovní čára života - rodina. Jak vás sváže, jaké vzorce chování do vás vetkne, dovolíte si vzdorovat? Podrobíte se?
Děsivé a nádherné čtení. Nehledám v románu dokonalost, hledám tam duši, nechávám se omotávat nití vyprávění a nechávám se pohltit. Jak krásné je mít sourozence, jak těžké jsou některé vztahy. Viď Mercedes? Kam nás může posunout nebo i odbočit víra. Ano já jsem padla na kolena, protože tak nádherný román o těžkosti žití, aby člověk pohledal.

micha-ella
22.05.2020 4 z 5

Když jsem dočetla tuhle knížku, měla jsem chuť jí otočit a číst znovu. Nevím, jestli kvůli pochopení toho, co se pochopit nedalo nebo pro krásu a výstižnost jazyka nebo kvůli nevyjasněným místům a nepravděpodobným situacím (například putování Lili, to množství vaření a jídla vzhledem k příjmům rodiny, a kolik že měřila Rosie?...) Je to dlouhý a nahuštěný román takové síly, že mi připadal jak nabitý samopal - tak možná, ale až po nějakém čase, přece jen znovu smáčknu spoušť.

BUBINA1971
25.11.2019 5 z 5

Prokletá rodina Piperových. Strhující rodinná saga. Naprosto mě tahle knížka uchvátila.

lucie.8
24.10.2019 2 z 5

Začalo to slibně, ale asi od poloviny se mi děj neuvěřitelně vlekl. Převládaly nudné pasáže a když se stalo něco zásadního, odbylo se to vždy jen v pár větách. Z hlavních postav mi k srdci taky nikdo nepřirostl.
Zpětně (cca po měsíci) když na knihu vzpomínám, vybaví se mi hlavně řeči o náboženství.

Heyhey
02.08.2019 3 z 5

Slibný začátek vystřídala podivná výplň a posledních 200 stran jsem měla pocit, že čtu velmi obsáhlé nekrology mnoha osob. Po předchozí chvále velké rozpaky.

Alizon
23.04.2019 5 z 5

Desive, nepochopitelne, komplikovane. Prvni dve "knihy" me hned vtahly do deje a ja cetla s napetim co bude dal. Po smrti jedne z hlavnich postav jsem nechapala, o cem chce autorka psat na tolika zbyvajicich stranach, cekala jsem ze se dej bude vyvijet nekam jinam a najednou ...? Nasledujici cast me tak trochu nudila, vypraveni mi prislo rozvlacne a porad jsem cekala kdy "padnu na kolena". No a ono to prislo ... pomalu, polehoucku, do stredu deje se dostava Frances a ja mela chut (jak uz tu nekdo pise) stridave ji obejmout a profackovat. V tehle knize je tolik zmaru, slozitych vztahu a destruktivni lasky, stastne jsou snad jen vedlejsi postavy. A potom prisla posledni cast, denik Kathleen a ja pochopila. Nevim nad kterym osudem se mi chtelo plakat vic. Nektere drobne vytky bych v knize mela, jiste casti by mohly byt zkraceny, jine naopak vice rozvedeny. Nekdy mi dramaticky styl vypraveni a neprime naznaky (vzpominky Frances na "krest miminek", kdyz ctenar stejne "vi", tak nac to drama) prisli az prehnane, ale celkove je to kniha, ktere mi z mysli jen tak nevymizi. Jsem rada, ze jsem se k ni v ramci ctenarske vyzvy dostala.

Taťka Hraboš
12.04.2019 5 z 5

Jedna z nejkrásnějších a současně nejhroznějších knih, co jsem kdy četl. Strhující vyprávění plné postav, které (téměř všechny) mají své tajené, temné stránky, nutící je až k hrůzným činům, jež děj zamotávají důmyslně jako výbornou detektivku. Emocionálně velmi vyčerpávající četba – ale jednoznačně stojí za to se do ní pustit.

deirdre
07.03.2019 5 z 5

Jeden z najstrhujúcejších románov, aký som kedy čítala. Akoby vyskladaný z obrázkov, hrôzostrašných aj nádherných, postupne odkrývajúcich históriu jednej rodiny, ako aj osobnú históriu každej jednej postavy, aj s jej najhlbšími myšlienkami a túžbami, tajomstvami, nie hocijakými vinami a zápasmi. A ten jazyk! Padla som na kolená... Celé dobre!

allyce
25.10.2018 5 z 5

Také jsem padla na kolena, bylo to těžké čtení, časté popisy a vzletná dlouhá přirovnání jsem cítila jako brzdu, odvádějící mě od podstaty příběhu, který si mě vzal celou. Rodinná sága o bolesti, beznaději i naději, vnitřních démonech, touze a smíření.

ZÓNA
11.03.2018 5 z 5

Po celých 400 stran textu mi tento román přišel složitý. Překombinovaný. Na úzké ploše přespříliš informací a osudů postav. Posledních 150 stran byla agónie, smršť, znechucení, odpor a především smutek.
Smutek z víry, z otcovství, z nevinnosti a lásky. V knize není špetka radosti, byť se některé postavy snaží...
Přestože dávám nejvyšší hodnocení, dovolil bych si podotknout, že kniha by na svůj obsah měla být objemnější, mohla by být vícedílná a prospělo by to její kvalitě. MacDonaldová je mistryní popisu a zde svoje umění zbytečně upozaďuje nad tempem příběhu.
V některých závěrečných pasážích románu mi bylo až nevolno, netuším, kde tato autorka bere látku pro svoje příběhy.
Román má krásné postavy, dech beroucí závěr a rozmanitost dějů, které se nedají jen tak snadno napsat. Retrospektivní závěr knihy čtenáře umlčí definitivně. Prostě jen zaklapnete knihu a padnete na kolena...