Vandiba Vandiba komentáře u knih

☰ menu

Němý křik Němý křik Angela Marsons

Jsem milovníkem severské krimi a kniha mě zprvu nezaujalo natolik, abych si ji pořídila. Ježíšek však učinil toto rozhodnutí za mě a já jsem ji slupla jako malinu během 2 dnů. Postava Kim je naprosto excelentní! Je to silná, inteligentní žena, která není dokonalá, ale neskutečně houževnatá a temperamentní. Zamilovala jsem si ji hned na začátku. Příběh má spád a neskutečně rychle utíká. Když už si myslíte, že víte, co se stalo a kdo to byl, tak vás autorka pěkně vyvede z omylu. Parádní počtení!

30.12.2017 5 z 5


Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Wow! Keplerovina jak má být, autor opět nezklamal. Jednu hvězdu dávám dolu za poloboha Jurka, který je nezničitelný a nedotknutelný. Těším se na pokračování. :)

18.12.2017 4 z 5


Prázdné křeslo Prázdné křeslo Jeffery Deaver

Wow! Naprosto parádní. Kniha napínavá od začátku do konce. Deaver zase nezklamal!

05.11.2017 5 z 5


Pevnost devíti věží Pevnost devíti věží Qais Akbar Omar

Kniha se četla úplně sama - je čtivě a hezky napsaná. Občas jsem s nějakými pasážemi bojovala a některé popisy trestání jsem musela chvílemi rozdýchávat, ale i tak to bylo zajímavé čtení a rozhodně doporučuji přečíst.

30.10.2017 3 z 5


Střet králů Střet králů George R. R. Martin

Ze začátku jsem se opět nemohla začíst, ale pak jsem hltala další a další stranu a přála si, ať to neskončí. Pravdou je, že některé pasáže byly popisovány dopodrobna a knize možná škodí, ale u jiných byl větší popis lepší pro představivost. Za mě rozhodně super počtení a těším se na další díl. :)

03.10.2017 4 z 5


Hra o trůny Hra o trůny George R. R. Martin

Wow.. dlouho jsem se odhodlávala pustit se do série knih a nakonec rozhodnutí nelituji. Díky velkému ohlasu na seriál má kniha neskutečně složité zaujmout čtenáře a překvapit ho. Všechny série seriálu jsem zhltla jako malinu a knize moc šancí nedávala. Teď musím svůj názor přehodnotit. Kniha je naprosto skvěle napsaná a má výbornou atmosféru, která mě nutila číst dál a dál. Už mám nakoupené další díly a těším se, až se ponořím do dalšího dílu.

25.07.2017 5 z 5


Slib, že mě zabiješ : blogoromán Slib, že mě zabiješ : blogoromán Martin Fendrych

Na knihu jsem narazila velkou náhodou v knihkupectví a ihned mě zaujala - převážně z důvodu ztotožnění s hlavními hrdiny a prostředím, ve kterém se odehrává (popis rakouských hor je excelentní - lépe bych to nepopsala). Celkově na mě kniha zapůsobila. Jediné s čím jsem se nemohla sžít byla obecná čeština a komentáře uvedené na konci každé kapitoly, které mají buď zaplnit místo v knize nebo čtenáře ovlivnit. Kniha mi nepřišla špatná, ale nejspíše se k ní v nejbližší době nevrátím...

16.06.2017 3 z 5


Vlny zmítané smrtí Vlny zmítané smrtí Carrie Ryan

Na knize mě nezaujal ani obal, ani samotný obsah. Knihu odkládám do knihovny, ale již nyní vím, že si ji opětovně nepřečtu.

23.05.2017 1 z 5


Tanečník Tanečník Jeffery Deaver

Mám pocit, že předchozí knihou autor nasadil laťku vysoko a druhým dílem (Tanečníkem) jsem bohužel skončila zklamaná. První dvě třetiny knihy jsem se nudila a říkala si, že tomu "něco" chybí a nemohla se stále začíst. Poslední třetina a vyvrcholení příběhu byl přesně ten Deaver, kterého jsem celou knihu hledala..

23.05.2017 3 z 5


Levhart Levhart Jo Nesbø

Po předchozím díle trošku zklamání.. Někdy ve 3/4 knihy mi přišlo na mysl, že kniha klidně mohla být o 200 stránek kratší a čtenář by ani tak o nic nepřišel. Stejně tak mi lezlo na nervy ten nespočet postav, které v knize byly. Moc se mi líbilo prolínání se Sněhulákem a určitá empatie detektiva se sériovým vrahem. I přes určité zklamání sérii s HH nezavrhuji a těším se na další díl.

19.04.2017 3 z 5


Sběratel kostí Sběratel kostí Jeffery Deaver

Wow - takhle bych jedním slovem shrnula příběh o Sběrateli kostí. Už po pár stránkách si říkáte, že ten detektiv je neskutečný morous a leze vám na nervy, ale přesto ho milujete a přejete si, aby jeho vyšetřování neskončilo. Při čtení jsem se párkrát přistihla, jak téměř napětím nedýchám a čekám, zda oběť newyorská policie zachrání či nikoli. Neuvěřitelný hon kočky a myši. Rozhodně má detektiv Lincoln Rhyme místo v mé knihovničce.

27.01.2017 4 z 5


Svědkyně ohně Svědkyně ohně Lars Kepler

Kepler dokáže psát zajímavě a poutavě. Svižný příběh vás během chvilky strhne a vy hltáte další a další stránku dokud nedojdete na konec a přejete si, aby to ještě pokračovalo. Rozuzlení vražd se celou knihu táhne (v podstatě je to hon za dívkou, která je vrahem "bez motivu") a poté je během pár stránek odhalena skutečná tvář vraha a jeho důvod, příběh tak nabírá jiné obrátky. Vraha už si dokážete v první polovině tipnout, ale autor vám stále dává najevo, že nic není takové, jak vypadá a snaží se vás ve vašem odhadu zmást. Kniha je rozhodně napínavá, ale předvídatelná - to však neztrácí na její kvalitě a nadšení pokračovat ve čtení. Rozhodně se těším až se vrhnu na další díl!

18.01.2017 4 z 5


Zápas o osud lidstva Zápas o osud lidstva Christy Raedeke

Ačkoliv už nejsem v tom "pubertálním věku" ve správném slova smyslu, tak kniha se mi líbila a musím pochválit autorovu schopnost uvést do děje a nastolit "poutavou" atmosféru.
Pravdou je, že samotné Mayské proroctví mi nikdy nepřirostlo k srdci a neznám přesné detaily, které v knize autor rozebíral, což kvituji jako takové menší mínus pro knihu. Nejen tedy, že mě rozčilovalo, že jsem se nezvládala orientovat v historických událostech a souvislostech, což vedlo k tomu, že některé pasáže jsem byla nucena si přečíst několikrát, abych pochopila o čem se vlastně mluví a abych opět našla nit, jak se říká, ale zároveň mě velice zklamal konec knihy. Čekala jsem nějaké rozluštění celkové záhady, svržení "zlé moci" na základě toho, že se stmelili mladí lidé, ale bohužel nic takového nepřišlo. Konec mi celkově přišel poměrně dost useknutý a vlastně ani nevíte, co se nakonec stalo se strýčkem hlavní hrdinky (zda je to tedy klaďas či záporák). Nechci však být pouze kritická, protože samotná kniha nebyla až tak špatná. Chvílemi byl příběh poměrně poutavý, ale stále jsem měla pocit, že se nemohu vcítit do hlavní hrdinky. Občas mi přišla kapitola naprosto o ničem a říkala jsem si, kde už je ten konec? Jiná kapitola se mi zas líbila, ale to je asi u každé knížky. Nemohu se rozhodnout, zda se mi kniha líbila či nikoli. Přečetla jsem ji sice během 2 dnů, ale celkový dojem z knihy nemám takový jaký bych si od dobré knihy představovala..

01.12.2016 2 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Komentář dávám přibližně týden od dočtení knihy, jelikož mám poměrně dost smíšené pocity. Ke knize mě přivedla kolegyně a nespočet billboardů s upoutávkami na film od Tima Burtona, které vypadaly dost lákavě.

Zprvu mě kniha nadchla. Četla se snadno, příběh byl snadno uvěřitelný a jeho skutečnost podtrhovaly přidané fotografie. Poté mi přišlo, že se autor pohybuje stále v kruhu a někdy po polovině kniha ztratila své kouzlo. Nedokázala jsem se ztotožnit s hlavním hrdinou a jeho pocity a rozhodnutí mi občas připadaly naprosto zcestné. Když jsem dočetla poslední stránku knihy, neměla jsem pocit, že bych si musela koupit další díl a pokračovat, ba naopak byla jsem zklamaná, že vlastně kniha nemá téměř žádné rozuzlení..

01.12.2016 2 z 5


Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy Jean Giono

Kniha kraťoučká v počtu stránek, přesto s velkým posláním. Příběh je velice příjemný a zahřeje u srdíčka, přesto je toto věc, kterou bychom si měli všichni uvědomit i bez přečtení takové knihy. Co týče do počtu stránek, tak osobně preferuji delší příběhy, ale nedokážu si představit, že by tento příběh byl rozveden na dalších 150 stránek. Popravdě bych jej ani neprodlužovala v té formě, co je nyní je příběh svěží, živý a čtivý.

12.10.2016 4 z 5


Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Naprosto úžasná kniha, kterou jsem hltala do poslední stránky. Jsem vášnivý knihomol a od prvopočátku své "čtecí éry" nemůžu vystát detektivky. Na Sněhuláka jsem náhodou narazila na internetu při hledání nové knížky do sbírky - přiznávám, že jsem se trošku bála, že to bude opět jedna z těch detektivek, kde si přečtu prvních 150 stránek a odkládám ji, jelikož se nic neděje.

Sněhulák mě nadchl nejen příběhem, ale i stylem jakým autor knihu vypráví, kdy se můžete vžít do situace detektiva, oběti i vraha a přesto až do konce nevíte, kdo sériovým vrahem je. Báječně zpracované. Už teď se těším, až se vrhnu do dalšího dílu. :)

06.10.2016 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Knihu, kterou můžete číst znovu a znovu a neomrzí se. Velkým plusem je, že když ji čtete již po několikátý zjistíte, kolik věcí jste předtím přehlédli, a nebo jak se váš názor na danou věc změnil..

18.07.2016 5 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Naprosto excelentní příběh! :) Knihu jsem zvládla přečíst během pár dnů a nemohla jsem se od ni odtrhnout. Hlavní hrdinka alkoholička je naprosto skvělá! Některé pasáže mi samozřejmě přišly přitažené za vlasy, ale celkově byla kniha úžasným odreagováním a relaxací. Zároveň jsem se celou dobu zvládala vžít do všech postav, jelikož mě samotná kniha k tomu nutila a až do konce vlastně nevíte, kde je pravda - chvíli podezříváte tuto postavu, v další kapitole jinou a nakonec zjistíte, že to udělal někdo, koho byste v sebemenším nepodezřívali.

Zároveň autor zvládl skvělým způsobem stmelit příběhy všech postav a ukázat čtenáři, že nic není, jak se na první pohled může zdát.

18.07.2016 5 z 5