Střet králů
kniha od: George R. R. Martin
KoupitKoupit eknihu
Čas zešílel. Deset let dlouhé léto pokoje a hojnosti se blíží ke konci, a jako zuřivá bestie se neodvratně blíží krutá, mrazivá zima. Dva mocní muži – král Robert Baratheon a lord Eddard Stark – kteří třímali žezlo moci v časech nuceného míru, jsou mrtví. Zatímco oblohu protíná znamení zkázy – kometa barvy krve a plamene – o moc nad rozdělenou říší bojuje šest frakcí. Eddardův syn Robb byl korunován za Krále severu. Na jihu vládne domnělý následník trůnu Joffrey Baratheon, oběť intrik dvořanů v Králově přístavišti. O trůn usilují také dva Robertovi bratři a ke starému způsobu dobývání se rovněž vrací v nemilost upadlý rod Železných mužů. V bitvě o světadíl riskuje svou existenci i exilová královna, Matka draků. A na severu se muži Noční hlídky vydávají do krutých končin za Zeď, aby se vypořádali s Divokými a Jinými, co tam přebývají. Na pozadí krvesmilstva a bratrovraždy, alchymie a válek lze cenu slávy měřit jen krví. A chuť vítězství mohou poznat pouze muži a ženy z té nejtvrdší oceli... a s tím nejtvrdším srdcem. Protože – když se střetnou králové – chvěje se celá říše....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79149/big_stret-kralu-3mQ-79149.png 4.73569Píseň ledu a ohně / Pieseň ľadu a ohňa 2.
Žánr:
Literatura světová, Romány, Fantasy
Vydáno: 2011, Talpress
A Clash of Kings, 1997
Komentáře (261)
Kniha Střet králů

Bohužel patřím k těm, co se vrhli na knihy až po shlédnutí seriálu. Logicky jsem tedy byl ochuzen o některé zvraty, jelikož seriál je knihám poměrně věrný. Nicméně i přesto, že jsem věděl, kam se bude děj ubírat, jsem se od knihy nemohl odtrhnout. Nejlepší postavy za mě bezesporu Arya a Tyrion.

Po seriálu jsem se vrhl na knihy a jak mi první díl přišel, že se od seriálu příliš neliší, tak podobné pocity mám i u Střetu Králů. Seriálová předloha se té knižní zatím hodně drží, což mě trošku mrzí.
Je ale třeba říct, že je to stále fantasy, které patří mezi to nejlepší, co kdy v knižním světě v tomto žánru vyšlo. 944 stran mluví za vše, ale kniha se čte skvěle i přes svojí obrovskou tloušťku. A stejně jako v seriálu mi přišli všechny dějové linky skvělé až na Brana, který mě vůbec nebaví, ale v kontextu celé knihy je to mistrovské dílo a těším se na další díl.

Jako nemilovnik fantasy jsem si to docela uzival. Obcas jsem mel problemy se prinutit, otevrit a zacist cist... Ale stejne tak jsem mel pak problemy s tim ctenim prestat. :)

Ani druhý díl nezklamal. Děj utíká sám. Moc se mi tu líbila Arya. Její postava se krásně vyvíjí a bavila mě ze všech nejvíc (lepší než v seriálu). Ke konci knihy je výborné číst myšlenky Theona, jak se to v něm všechno pere. Naopak kapitoly s Daenerys teď tolik nezaujaly jako v prvním díle, ale chápu, že si musela projít i touto putovnější fází, která toho tolik čtenáři neposkytne. Opět varuji slabší povahy krve, usekaných končetin, znásilnění a podobných hrůz je tu samozřejmě s válkou v plném proudu mnoho. Než se pustím do třetího dílu, asi to proložím nějakým románem nebo jinou oddechovkou. Pokud jste se zamotávali v prvním díle v množství postav, tak čekejte nyní dvojnásobek + názvy všech rodů + bonus názvy desítek lodí. Někdy mě ten výčet jmen už nebavil a netušila jsem, kdo ke komu patří nebo kdo k jaké lodi. I když na konci najdete hezký jmenný seznam. Knížka velmi vydařená,napínavá, čtivá.

Nedávno jsem (konečně!) dočetla knihu Střet králů, což je druhý díl ze série Píseň ledu a ohně. Myslím si, že je ten příběh natolik obsáhlý a zamotaný, že ani nemá cenu sem psát jakousi anotaci, protože bych to pravděpodobně jen všechno vyspoilerovala. A to si myslím, že u knih takového rázu nikdo nechce.
Na tento druhý díl jsem se moc těšila jednak proto, že jsem četla první díl a byla jsem z něho přímo nadšená, jednak proto, že jsem zhlédla celý seriál a minimálně z té první poloviny sérií jsem byla unešená a pořád jsem přemýšlela jen a jen o Hře o trůny.
Musím se přiznat, že mě druhý díl rozhodně nezklamal, bylo zde mnoho akce, napětí, intrik a zkrátka všeho, na co je člověk v Písni ledu a ohně zvyklý. Jen byla trochu škoda, že jsem musela hodně číst z úhlu pohledu postav, které tolik nemusím. Ale pan G. R. R. Martin umí ten příběh napsat tak, že to vlastně je pořád velice záživné čtení. A to vskutku oceňuji. Na knize se mi opravdu moc líbil styl psaní a složitost děje. A samozřejmě nemohu zapomenout pochválit obálku, která je naprosto perfektní!
Kniha nebyla tak dobrá jako první díl, stále však byla bravurně napsaná a stále patří mezi mé nejlepší knihy, které jsem kdy přečetla. Rozhodně bych celou tuto sérii doporučila fanouškům fantasy, kterým zároveň nevadí krutost v knihách a lechtivé scény. A samozřejmě jim nesmí vadit, že jsou ty knihy docela tlusté.
Štítky
Locus Poll Award (ocenění) americká literatura války zrada magie zfilmováno pomsta čest hrdinská fantasy
Autor a jeho další knihy
2019 | ![]() |
2000 | ![]() |