undodendron undodendron komentáře u knih

☰ menu

Politika Politika Adam Thirlwell

Láska jako politikum. Nekonvenční vztahy zakrývající autorovy myšlenky se čtou dobře, utkvělo mi to v hlavě i když už je to let, co jsem ji četl. Patrně to bude tím nádechem punku, vztahů jež hlavní postava prožívá.

18.11.2011 4 z 5


Možná že odcházíme Možná že odcházíme Jan Balabán

Kniha desetiletí a přitom je kvalitativně sotva poloviční oproti Zeptej se táty... Jeho cit pro situaci a existenciální prožitek je údivuhodný, ale jak píše Weil, některé povídky působily trochu strojeně. Spíš to vidím jako rozcvičku, na jejíž úroveň však nedosáhne ani v době největší síly možná 90 % autorů

18.11.2011 5 z 5


Intimní schránka Sabriny Black Intimní schránka Sabriny Black Emil Hakl (p)

Má v sobě trochu toho punkerství, kterým pulsuje Topol, ale mnohem mírnějšího. Zaujalo mě to pro svoji formu syrovosti při prožívání té doby... jak se ale tady dává hodnocení 90%?

02.11.2011 5 z 5


...a povídky aneb sexuální mizérie a jiné story ...a povídky aneb sexuální mizérie a jiné story Jan Pelc

Možná, že někteří autoři napíší za život jednu dvě dobré věci, tyhle povídky (na rozdíl od "...a bude hůř") mezi ně nepatří. Pelc musí příběh prožít aby ho mohl věrohodně napsat.

02.11.2011 2 z 5


Zločin a trest Zločin a trest Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Nechtělo se mi ale přečetl jsem ji a je to opravdu skvost.

pro WEIL: V Dostojevského knize dělá člověka vědomí svého svědomí, proto je konec takový jaký je. Jinak by to byl příběh o patologickém jedinci - (ne)člověku.

01.11.2011 5 z 5


Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Četl jsem a čekal a čekal a ničeho se nedočkal. V základu to není zlé - metro jako jediný možný prostor pro přežití, ve kterém dost vykonstruovaně působí snad veškeré světanázory, ale příběh a reakce postav i různé motivy jednání jsou "divné" a konec, s prominutím, hloupý. Čtivá kniha je a má jakýsi nápad i atmosféru, ale připadá mi dost nedotažená a to jak v logice příběhu, tak popisu světa, ve kterém autor příběh vypráví.

01.11.2011 3 z 5


Klíč je pod rohožkou Klíč je pod rohožkou Vlastimil Třešňák

Karlínský Karl Inn Surprise v New Yorku a Lendl v kuchyni za železnou oponou... a také estébácké zrůdy a ta podivná česká mentalita... výborná kniha. Kdo četl ...a bude hůř by si měl dát i tuhle pochoutku.

31.10.2011 5 z 5


...a bude hůř ...a bude hůř Jan Pelc

Už je to let, co jsem jí četl a pořád mám v hlavě atmosféru hospodské čtyřky v 9 ráno nebo situaci, kdy se shrbený v křoví raději nechal pomočit kamioňákem než aby se prozradil...

31.10.2011 5 z 5


Sestra Sestra Jáchym Topol

Četl a přečetl, ale měl jsem u hranice 1. třetiny krizi... pak mě to ale smetlo a sedřelo z kůže.
Sestra je nabitá energií a ovlivnila mě na celý život.
Škoda jen, že film byl úplně mimo...

27.10.2011 5 z 5


Zeptej se táty Zeptej se táty Jan Balabán

Román je jako prudká řeka. Večer jsem ji koupil a druhý den ráno dočetl.
Ta možná zdánlivá nedotaženost je podle mne dána tím, že neustále čekáme odpovědi na naše otázky. Když nepřicházejí, jsme zklamaní. Balabán nám ale odpovídá, jen jiným způsobem a v trochu jiné sféře, než jsou naše očekávání ukotvena.

26.10.2011 5 z 5


Cesta Cesta Cormac McCarthy

Jedna z nejlepších knih co jsme četl. Jestliže všechno, co jsme kdy dokázali, proměníme v prach, co se stane z nás? "Cesta" je ukázkou naděje v beznadějné situaci. Naděje, že ještě zůstaneme lidmi i když se touláme spáleništěm a víme že to nejcennější, vlastní děti, nejsme schopni ochránit. McCarthyho vize současného světa je mrazivá.

25.10.2011 5 z 5


Myšlení obrazem Myšlení obrazem Miroslav Petříček

Proč z té knihy mám pocit, že končí tam kde musí pokračovat?

25.10.2011 4 z 5


Druhá Druhá Jiří Špaček

Možná to zní divně, ale tahle kniha má to, co by podle mě měla mít každá kniha: nosné myšlenky, které člověka nutí přemýšlet a někdy i rozčílí. Ne že bych ke knize neměl žádnou výhradu (občas skřípe stylistika, no možná je to jen autorův styl :) ), ale tohle je skutečně přemýšlivá sci-fi s napínavým příběhem, ještě k tomu česká!

25.10.2011 5 z 5


Hastrman Hastrman Miloš Urban

Dočetl jsem, ale tahle zelená agitka mě moc nepřesvědčila...

25.10.2011 3 z 5


Zmizet Zmizet Petra Soukupová

Ze začátku jsem si připadal ohromený způsobem jakým vykresluje atmosféru, detaily které se člověka dotknou, ale po přečtení první části jsem si uvědomil, že to zafungovalo stejně jako reklama na antiperspirant. Shlédneš ty okouzlující "obrázky" a pak si uvědomíš, že nejde o nic důležitého. Za chvíli se na knihu zapomene, protože nic nepřináší, i když je velmi dobře napsaná.

25.10.2011 3 z 5