Zločin a trest přehled

Zločin a trest
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/1106/bmid_zlocin-a-trest-dr0-1106.jpg 4 2868 2868

Děj se odehrává v Petrohradě ve druhé polovině 19. století. Hlavní hrdina student Rodion Romanovič Raskolnikov je velmi chudý a právě z nedostatku peněz je nucen odejít ze studií. Rodion žije v zatuchlém pronajatém pokoji, nemá peníze, hladoví, ale přesto nemá zájem si najít nějakou poctivou práci. Aby dokončil školu, chce se jeho sestra provdat za bezcharakterního boháče Lužina. Rodion je zásadně proti a sestře sňatek rozmluví. Rodina napadají hrůzné myšlenky, jak lehce přijít k penězům...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Academia

Преступление и наказание (Prestuplenije i nakazanije), 1866

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zločin a trest. Přihlašte se a napište ho.

Sahalea
15.04.2025 4.5 z 5

Začátek knihy byl trochu zdlouhavý, příběh se rozjížděl pomalu a hlavní hrdina strávil velkou část v horečkách. Ale postupně se to rozvinulo v silný a promyšlený příběh s výborně vykreslenými postavami. Líbilo se mi, jak autor ukazuje, že nikdo není čistě dobrý nebo zlý – každý má v sobě obojí. Zajímavé bylo i kontrastní pojetí postav: ženy jako morální kompas, zatímco muži byli spíše problematičtí. Konec byl opravdu silný a stojí za to.

TheodorAFM
23.03.2025 5 z 5

Můj první Dostojevskij, stále jeden z nejlepších.
Zkuste si žít život, kde se v Raskolnikovi vidíte. Zkuste si představit, že jste spáchali zločin. V období svého prvního (pokusu o) čtení jsem si takovou vnitřní krizí procházel a řeknu vám, že to bylo opravdu něco.

Bacileus
21.03.2025 4 z 5

Ach, ten konec... já nesouhlasím, protestuji! Silné dílo, jemuž v nesmrtelnosti nebrání ani forma, která se jeví zdlouhavě, zejména v nekonečných žvanivých sekvencích, které byť vedou přesně tam, kam mají, mohly by si ledacos odpustit. Podobnou myšlenku jakou se zaobírá Raskolnikov, zpracovává též Hitchcockův snímek Provaz.

Knihomolové a další knižní novinky (24. týden)

08.06.2023

Zvrácená pouta, Netvor a další knižní novinky (48. týden)

28.11.2022

Nové eknihy zdarma (únor)

04.02.2020

Čím temnější noc, tím jasnější hvězdy. Čím hlubší žal, tím blíže Bohu.

Na světě není nic těžšího než upřímnost a nic lehčího než lichocení. Je-li v upřímnosti jen kapička falešné noty, dochází okamžitě k disonaci a po ní k ostudě. Avšak v lichocení může být falešné všecko až do poslední noty, a přesto zůstane příjemné a působí potěšení, sice hrubé potěšení, ale přesto potěšeni. A i kdyby byla lichotka sebehrubší, určitě se bere nejméně z poloviny vážně. A to platí pro všechny společenské stupně a vrstvy.

Kniha Zločin a trest v seznamech

v Přečtených4 366x
v Mé knihovně1 142x
v Chystám se číst1 454x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)