Běsi přehled
Předposlední román Fjodora Michajloviče Dostojevského (1821–1881) byl marxisty a zejména Gorkým a Lunačarským léta odsuzován jako pamflet brojící proti revoluční akci, nicméně světoznámému znalci temných pohnutek lidské duše v něm šlo především o to, jak a zda vůbec se jeho milované Rusko vyrovná s démony. Inspirován procesem s anarchistou Něčajevem, jenž jako zastánce bezohledných praktik boje připravil o život svého oponenta z ilegálního hnutí, vytvořil spisovatel rozsáhlý portrét generace, která ve snaze vymanit se z rutinní morálky a kulturních vzorců svých rodičů nyní váhá mezi módním mysticismem a pragmatickým rozumem, mezi rozvracečským násilím a pokornou důvěrou v dobro. Toto obrozování sleduje Dostojevskij prostřednictvím provinční kroniky, v níž nenápadný pozorovatel zaostřil na trojici mužských protagonistů: bezstarostného dandyho Stavrogina, zakomplexovaného radikála Kirillova a mocichtivého pleticháře Verchovenského, jejichž výstřelky jsou podrobovány obecnějším zkouškám cti a lásky. Dílo z roku 1872, rozvíjející řadu motivů z Idiota a předjímající rodinnou tragédii Bratrů Karamazových, bývá označováno za autorovo nejkrutější. V roce 1988 je na filmové plátno převedl režisér Andrzej Wajda.... celý text
Co říkají o knize uživatelé?
Dostojevského román "Běsi" vyvolává silné emoce a rozmanité názory. Čtenáři oceňují jeho psychologickou hloubku a komplexnost postav. Mnozí z nich se ztotožňují s jeho filozofickými myšlenkami a varovnými předpověďmi o společnosti. Někteří však považují knihu za obtížně čitelnou a rozvleklou, což může odradit méně trpělivé čtenáře. Navzdory tomu je pro mnohé "Běsi" jedním z nejlepších Dostojevského děl, které zanechává silný dojem a podněcuje k zamyšlení o lidské existenci a morálce. Více v komentářích.
Komu by se kniha Běsi mohla líbit?
- Čtenáři hledající psychologické a filozofické hloubky
- Milovníci ruské literatury a klasických děl
- Ti, kteří se zajímají o morální a existenciální otázky
- Čtenáři ochotní se ponořit do složitějších příběhů
- Obdivovatelé Dostojevského jako autora
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Běsi. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 45 komentářůSouvisející novinky - Běsi (1)
Nové eknihy zdarma (červenec, 6. díl)
09.07.2019
„Úplná svoboda bude tenkrát, až bude lhostejné, až bude lhostejné, zda žít či nežít.“
Kniha Běsi v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 27x |
| v Přečtených | 595x |
| ve Čtenářské výzvě | 27x |
| v Doporučených | 42x |
| v Mé knihovně | 328x |
| v Chystám se číst | 346x |
| v Chci si koupit | 61x |
| v dalších seznamech | 12x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Fjodor Michajlovič Dostojevskij také napsal(a)
| 2004 | Zločin a trest |
| 2004 | Bratři Karamazovi |
| 2008 | Běsi |
| 1958 | Bílé noci |
| 2020 | Idiot |

82 %
79 %

moje první setkání s Dostojevským trochu složitější četba ale i tak dobrá
Kniha velmi dobře ukazuje kam může i přes dobré umysli dojit radikalismus
Rád si od autora něco ještě přečtu.