Uražení a ponížení přehled

Uražení a ponížení https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12712/bmid_urazeni-a-ponizeni-29B-12712.jpg 4 331 331

Dostojevskij je pokládán za romanopisce Sankt Petersburgu, strávil zde řadu let, zde prožil opojení z úspěchu své prvotiny „Chudí lidé“, zde byl také zatčen, souzen a postaven před popravčí četu. A zde také v roce 1881 zemřel. Situoval sem děj většiny svých povídek a několika velkých románů. Z ponurých, sychravých zákoutí města na Něvě, ze zatuchlých příbytků, které jsou sídlem prostopášnosti, neřesti a utajených zločinů, jako by se vynořily i postavy románu Uražení a ponížení, jejichž osudy autor spojil s osudy obyvatel petrohradských paláců. A jako v ostatních románech Dostojevského, ani zde nenajdeme nekomplikovaný vztah dvou bytostí, nýbrž složitý obrazec mučivých milostných vztahů a propletenců, kterých nejsou ušetřeny ani děti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Academia
Originální název:

Униженные и оскорблённые (Unižennyje i oskorbljonnyje) , 1861


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Uražení a ponížení. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (52)

Janina2609
22.01.2023 5 z 5

Mistrovské dílo. O knize jsem si před jejim čtením nic nezjišťovala, jen jsem na ní měla dávno políčeno. Dostojevskij totiž nikdy nezklame. Zpočátku se mi román zdál příliš sentimentální a uvzdychaný.
S přibývajícími stránkami, určitými náznaky prolínání děje, ale hlavně díky nádhernému citovému vykreslení nálad, povah a osudů všech postav… nešlo přestat číst.
Líbila se mi kompozice románu, kdy autor rozvíjí děj do dvou zdánlivě nesouvisejících příběhů a v závěru, pomocí vrcholícího napětí, podráždí čtenářovu zvědavost.

Vydání z r. 1956, skvělý překlad Bohumila Mathesiuse a doslov Julia Dolanského.

“Kolik je prolito v celém románu slz! Kolik je v něm hlubokého hoře, co nevyslyšených vzdechů a modliteb! Nejvyšší stupeň odporu, jehož jsou uražení a ponížení schopni, je hrdé mlčení. Pohrdání i za cenu, že tím zničí a zahubí sami sebe.”

Leničkovec
27.08.2022 5 z 5

Tato kniha se mi moc líbila! Souhlasím s tím, že některé dialogy mi přišli dost nudné, obzvlášť jsem tam neměla ráda toho Aljošu. Nicméně nelituji toho, že jsem to skousla a knížku dočetla až dokonce, což doporučuji i vám. Obzvlášť už skoro od poloviny vás ten děj "vcucne a vyplivne až na konci".

Dílo mě osobně prohnalo různou škálou emocí: Od radosti, dojetí, smíchu po nechuť, beznaděje a smutku. Opravdu hluboké a dost psychologické dílo!

Za mě vhodna kniha (jako další jiné od Dostojevského) především pro lidi, které baví psychologie a aspoň trochu rozumí lidské duši.


Romcha
26.08.2022 5 z 5

Děj románu se odehrává v Rusku v první polovině 19. století. Protože hlavní hrdina - mladý a nadějný spisovatel "Váňa" Petrovič, do určité míry představuje samotného autora, dozvíme se proč vznikla Dostojovského prvotina a jak tehdy mladého spisovatele přijala kritika a čtenáři.

Urážení a ponížení jsou zároveň pozoruhodnou sondou do hloubky lidských duší a nemilosrdně odhalují krutost i neřesti tehdejší ruské společnosti. Pozoruhodné je, jak bouřlivé diskuze tato kniha do dnešních dnů mezi Dostojovského fanoušky vyvolává.

Výtečný román pro všechny, kteří chápou, že slzy nejsou známkou slabosti, ale ukazují, že v sobě ještě máme nějaké city.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Nové eknihy zdarma (červenec, 6. díl)

09.07.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Uražení a ponížení v seznamech

v Právě čtených10x
v Přečtených484x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených33x
v Knihotéce327x
v Chystám se číst150x
v Chci si koupit25x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

ruská literatura

Autorovy další knížky

2004  89%Zločin a trest
2004  92%Bratři Karamazovi
2008  87%Běsi
1958  81%Bílé noci
2004  85%Uražení a ponížení