Druhá

Druhá https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86338/bmid_druha-vdc-86338.jpg 4 25 9

Zpráva o existenci planety Nearth, zveřejněná na tiskové konferenci po skončení summitu představitelů regionů, vyvolá na celém světě velký ohlas. Civilizace na Zemi je na vysoké technické úrovni, řízená umělou inteligencí. Lidstvo žije sice už sedmdesát let bez válečných konfliktů a vypořádalo se i s bídou a vážnými nemocemi, ale za pokrok zaplatilo zdevastovaným přírodním prostředím. Nearth v souhvězdí Tabulové hory s nedotčenou flórou a faunou by se mohla stát zdrojem života pro obnovu Země, a tak je vyslána kosmická loď WeLive2 s lidskou posádkou. Mezi vyvolené se s pomocí přítele dostane i komunikační agent Marek. Znuděný mladý muž se musí adaptovat na nové životní podmínky a je konfrontován nejen s nástrahami divoké přírody, ale nečekaně se střetává i s neznámými obyvateli planety. V součinnosti s ostatními členy posádky bojuje o holý život.... celý text

Přidat komentář

ZÓNA
10.01.2024 3 z 5

Protivenství lidské rasy popisovaná autorem v tomto sci-fi příběhu nejsou dvakrát příjemná.
Slibně se vyvíjející téma osciluje v mírně dobrodružném středu knihy, aby na závěr vykrystalizovalo ve velmi zajímavou pointu, ovšem v příliš krátkém rozpětí.
Suše psaná fantastika, víceméně bez emocí a modelovaná postavami, které se ne úplně sžívají s čtenářovými představami o takových lidech. Velmi filmový hlavní hrdina se příliš neslučuje s podmínkami, které autor vytvořil a z jeho počínání během knihy máte rozporuplné pocity.
Jak již jsem uvedl, námět je impozantní a žánrově knihu nelze hanět.
Pokud milujete výpravy ke hvězdám, lidstvo v nesnázích a zároveň žijící v daleké budoucnosti plné "vymožeností", knihu si rozhodně nenechte utéci.

Stauff
18.12.2020 5 z 5

Tenká knížka, která vás nutí k neustálému zamýšlení se na sebou samým i nad společností, jako celkem. No a výsledky těch zamyšlení, nejsou pro mě osobně, ani pro tu společnost, vůbec příznivé.
Nejde ani o to, že se děj odehrává převážně na jiné planetě, ale o to, kam se jako lidstvo řítíme a kdo nás klepne přes prsty. Jestli jsme jako jednotlivci i jako společnost vůbec ochotni vzdát se pohodlí a jednat v souladu se zdravým rozumem, nebo jestli jsme tak sobečtí, že už toho nejsme schopni a plnou parou míříme k zániku.


Baruš111
20.04.2020 5 z 5

Tato knížka se mi líbí. Byl to místy napínavý a zajímavý děj. Konec mě mile překvapil.

Mátová
17.11.2016 5 z 5

Kniha, nad kterou se nejde nezamyslet. Mnohem víc než o sci-fi v ní jde o lidi jako takové a nosné myšlenky, které jsou jednak nadčasové a jednak aktuální. Zanechala ve mě otisk, byť se nepouští do hlubokých psychologických rozborů. Prostě je to tam - mezi řádky.
Po technické stránce by ještě snesla zásah redaktora (občas trochu zaskřípala stylistika), přesto si myslím, že stojí za to si ji přečíst. Hodně se mi líbilo neobvyklé grafické zpracování, bohužel trochu degradované typografickými detaily, které by také šly doladit.
Autor ji vydal vlastním nákladem a skončila v Levných knihách za směšných 29 Kč... smutné.

NiNo
16.09.2016 5 z 5

Po dlouhé době kniha českého autora, která opravdu stála za to. V mnohých směrech není "dotažená", a tak musí čtenář zapojit notnou dávku fantazie - vzhledem k žánru i tématu je o to děsivější, vyvolává celou řadu otázek nejen "Co když?", ale hlavně "Co až?". Doporučuji.

t.adm
30.08.2016 5 z 5

Sci-fi mě obvykle nebere, ale před knihou Druhá smekám.
,,Myslela jsem, že člověk se už nechová jako nejpřízemnějšími pudy posedlý barbar z lesa, a on to zatím jen dokonale skrýval."

veriszv
17.08.2016 5 z 5

Skvělé, děsivé, skvělé!!!

LenysekC
12.03.2016 4 z 5

Koupila jsem za pár korun v Levných knihách, zrovna den potom, co na ČT dávali Fokus VM o konzumu a během čtení jsem ještě absolvovala Duškovo představení Čtyři dohody. A teď čekám, kdy mi přestane běhat mráz po zádech. Je fakt děsivý, do čeho se to řítíme a ještě si tleskáme, jak jsme chytrý...
Po stylistické stránce jsem četla čtivější knihy, ale v málo které bylo tolik hlubokých myšlenek a postřehů. A oceňuji, že text byl bez chyb a překlepů, je vidět, že si s tím autor vyhrál. A vůbec, pokud si tohle Jirka přečte, ať mi napíše do zpráv, ráda doplatím za knihu plnou cenu :)

undodendron
25.10.2011 5 z 5

Možná to zní divně, ale tahle kniha má to, co by podle mě měla mít každá kniha: nosné myšlenky, které člověka nutí přemýšlet a někdy i rozčílí. Ne že bych ke knize neměl žádnou výhradu (občas skřípe stylistika, no možná je to jen autorův styl :) ), ale tohle je skutečně přemýšlivá sci-fi s napínavým příběhem, ještě k tomu česká!

Štítky knihy

sci-fi

Autorovy další knížky

Jiří Špaček
česká, 1976
2011  81%Druhá
2006  80%Půvabné vyhlídky na Čechy
2012  0%Turistické okruhy po Česku
2015  0%Turistické okruhy po Česku 2

Kniha Druhá je v

Přečtených36x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených6x
Knihotéce13x
Chystám se číst14x
Chci si koupit2x