tuommo tuommo komentáře u knih

☰ menu

Spolčení hlupců Spolčení hlupců John Kennedy Toole

JKT nám servíruje kvalitní humorný román plný pitoreskních neutrálně-záporných postav. Vedlejší postavy románu tu slouží jako satirická obžaloba tehdejší společnosti. No a pak je tu samotný Ignácius, vzdělanec, geometrik, středověký teolog a hlavně svině první kategorie, který vše spojuje a vytváří děj. A díky za něj! Jeho myšlenkové pochody a donquichotský odboj mě více než bavil.

Doporučují 4 párkaři z pěti... a já také.

02.04.2024 4 z 5


Atomové návyky Atomové návyky James Clear

Můj návyk přečíst každý rok alespoň 1 soft skill knihu byl tímto splněn. Je vlastně fajn si občas přečíst o věcech, které třeba i (pod)vědomě dělám a uvědomit si je, zhodnotit a třeba i přenastavit... metodika návyků i zbavování se špatných je popsána solidně. Celkově spokojenost jak s knihou, tak i s tím, co jsem si z ní vytáhl a použil.

06.02.2024 4 z 5


Netvoři a mytické bytosti Netvoři a mytické bytosti Giuliana Rotondi

Fajn ilustrace, svižné popisy a fakta o monstrech a bájných nestvůrách...

Čteno dětem před spaním, aby měly hezké sny:-D...

Za mě jednohubka a další knížka snad bude mít nějaký pohádkový příběh...

28.01.2024 3 z 5


Nesnáze českých sexbytostí Nesnáze českých sexbytostí Michal Ježek

Vztahovka na dovolenou... kniha má dvě odlišné části: rychlo rande, kde se Hanako dozvídá o bizarních situacích svých protějšků - tady hlavní dějová linka stojí. Ve druhé polovině knihy se děj rozjede na plné obrátky a to až do konce.

Celkově za tři + hvězda navíc za krásnou obálku.

27.12.2023 4 z 5


Čarodějný mlýn Čarodějný mlýn Jurij Brězan

Pohádkový horor se snovým nádechem. Před četbou jsem znal pouze vynikající animovanou klasiku od Karla Zemana. Od té se kniha částečně liší: je brutálnější co se počtu obětí i způsobů jejich usmrcení týče a je výpravnější... doporučuji

08.12.2023 5 z 5


Conan z Cimmerie. Svazek IV Conan z Cimmerie. Svazek IV Julien Blondel

Parádní kresba a dobré příběhy o Cimeřanovi... Za mě spokojenost.

27.11.2023 4 z 5


Co by můj syn měl vědět o světě Co by můj syn měl vědět o světě Fredrik Backman

Jednohubka s vtipnými rodičovskými situacemi i fajn poselstvím.

26.11.2023 4 z 5


Červený trpaslík – Omnibus Červený trpaslík – Omnibus Rob Grant

OnlyFans kniha! Původní seriál je kultovka. Kniha obsahuje spojovací články mezi jednotlivými díly a nabízí 2 alternativy pokračování... Je tam dost doplňujících střípků, ale dějově je to překombinováno... Také nechápu, proč se to tisklo ve dvou fontech, které k sobě nepasují?

16.11.2023 3 z 5


Řeč ikon Řeč ikon Emily Potts

V té knize je fakt hodně ikon a málo textu... K dílu mám několik výhrad. Autor na straně/dvoustraně prezentuje projekt a grafiku, kterou k němu dělal... blbé je, že většina projektů mu neprošla, autor prezentuje svůj styl, který se dost opakuje. Chybí mi tam větší hloubka v textu - jak postupovat, čím se inspirovat, jak grafiku navrhovat... Knihu pošlu dál, třeba (web) designérům by se šikla...

20.06.2023 2 z 5


Uprdelismus Uprdelismus Jan Menděl

Meditací k sebepoznání a uprdeličtějšímu já... pár vět k zamyšlení tu je... je to takový úvod do úvodu úvodu k meditaci...

18.06.2023 3 z 5


Portnoyův komplex Portnoyův komplex Philip Roth

Roth bravurně popsal vnitřní rozpolcenost hlavního hrdiny, i možné (rodinné/židovské) příčiny tohoto rozpoložení. Leč nesedla mi únavná forma přívalů stížností a hořekování, které se opakovalo. Stojí za přečtění, ale že bych si to někdy v budoucnu zopakoval? Asi ne.

02.05.2023 3 z 5


Broučci Broučci Jan Karafiát

četl jsem to nedávno dětem a i pro mě to byla knižní premiéra... milé a dětské dílo, ale cítíte z toho i tu starost rodičů a dospělých...a ta syrovost života/smrti se vám dostane pod kůži...

27.11.2022 4 z 5


Tetička Julie a zneuznaný génius Tetička Julie a zneuznaný génius Mario Vargas Llosa

(SPOILER) První setkání s Vargáskem a psavcem Camachem dopadlo na výbornou. Lima někdy v polovině minulého století, hmotně nuzný, leč energický život Vargase, který popisuje dvě osudová setkání... Trochu škoda toho rychlého "epilogu", který nevysvětlil, proč to nakonec s tetkou nedopadlo, ale jinak bravo!

08.08.2022 5 z 5


Mluvčí za mrtvé Mluvčí za mrtvé Orson Scott Card

Spíš než sci-fi napsal OSC komunitní román z portugalské kolonie. Trochu mi to připomínalo epizodu ze Star Treku lehce švihlou latinskoamerickou telenovelou, kde má vše své řešení:-)... Je to originální a oproti jedničce změna jako hrom... V sáze pokračovat nebudu, nějak mě nenalákala ta horší hodnocení a seznam literatury k přečtení je pomalu stejně dlouhý jako let na Lusitánii.

11.07.2022 4 z 5


Příběhy matematiky Příběhy matematiky Milan Mareš

Průlet vývojem matematiky od prehistorie po současnost s jasnými milníky a hlavními postavami, které určovali směr... za mě tak akorát a v případě, že mě popadne matematický chtíč na konkrétní téma, budu googlit... doporučuji jako doprovodnou literaturu.

29.06.2022 4 z 5


Jak se žije v Myšákově Jak se žije v Myšákově Walko

Čteno dětem (3 a 5) před spaním...dost je to rozhicovalo:-D... příběhy jsou jednoduché, doporučuji to doplnit citoslovci a zapojit komentář ke krásným ilustracím... a výsledek pak bude stát za to.

27.04.2022 4 z 5


Chlapec, krtek, liška a kůň Chlapec, krtek, liška a kůň Charlie Mackesy

Kniha o sebepřijetí a přátelství. Co stránka, to věta a kresba... výtvarný styl podtrhoval myšlenku věty... některé myšlenky se určitě dostanou pod kůži... děj tam fakt není...s knihou se dá pracovat a určitě se k ní znovu dostanu.

24.04.2022 3 z 5


Enderova hra Enderova hra Orson Scott Card

Tahle wigginovic rodinka se povedla... máma a táta sice stojí za starou bačkoru zato jejich ratolesti...inu více se dočtete v knize, která pro mě nebyla ani moc o sci-fi, bylo to spíš o šikaně a prosazení se v drsných podmínkách vojenského "internátu"... Zajímavě přetavená vize budoucnosti do současnosti - Demosthénes a Locke = dnešní influenceři/youtubeři...doporučuji číst, ale trochu se obávám v pokračování této ságy, když vidím ta slabší hodnocení dalších kousků...

21.04.2022 4 z 5


Velká kniha pohádek o zvířatech: Pohádky, bajky a legendy Velká kniha pohádek o zvířatech: Pohádky, bajky a legendy Angela McAllister

Tahle sbírka pohádek se moc povedla. Beru ji jako návrat ke kořenům. Některé pohádky jsou tu pohádkově brutální, žádné slinty kolem, a tak to má být! Kniha je též bohatá na moc fajn ilustrace. Dětem se příběhy líbily, rodič si to také užil... Dobrý kauf, místo v naší knihovně má zajištěné.

05.04.2022 5 z 5


Den opričníka Den opričníka Vladimir Georgijevič Sorokin

Třikrát hojda autorovi i překladateli. Den opričníka je, když už nic jiného, jazykový/stylový/slohový klenot. Příběh samotný, veskrze přímočarý a pro čtenáře zajímavější spíš prostředí a reálie ruské jsou - až z toho dnes zamrazí. Na wikině k nalezení je zajímavá a přibližující analýza "Slova a díla" tohoto:
https://en.wikipedia.org/wiki/Day_of_the_Oprichnik

Musím přiznat, že druhá půle brzdí a nic zásadního (včetně housenky barevné) nepřináší.

Stojí za přečtení, pak to pošlete Praskovně.

Jdu to zapít kvasem a vodečkou. Pak za Tátou naším pojedu medákem zvučným a koksíkem bělostným své útroby obohatím.

21.03.2022 4 z 5