Uprdelismus

Uprdelismus https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/461421/bmid_uprdelismus-EwI-461421.jpg 4 274 77

Autor poznal všechny možné příručky k lepšímu životu, k němuž mají pomáhat různé meditace, cviky či dechová cvičení. Proti tomuto trendu se však obrátil a řešení našel v obráceném gardu. Podle něj je mnohem účinnější mít všechno u prdele. Proto také vymyslel svůj novotvar, který v knize rozvíjí. Až se postupně naučíte věci okolo nevnímat tak vážně a dokážete se nad ně jednoduše povznést, teprve tehdy docílíte opravdové osobní svobody.... celý text

Přidat komentář

Ixbalanke
28.03.2024 5 z 5

Ten úvodní popis ke knize zcela nesedí. Naopak kniha vede k meditacím a různým pracím se sebou, svými myšlenkami, svým egem. Ale je napsána, tak nějak, pro ty co jsou alergičtí na "ezo", nebo tak nejak. Vtipně napsaná a velmi dobrá. Přečetla jsem spousty duchovních knih a tato bude patřit k mým oblíbeným. Dá se říct, je to kniha o buddhistickém myšlení.

Jonna
25.03.2024 5 z 5

Knihu jsem dlouho, kvůli názvu, přehlížela - obrovská chyba. Kniha mi hodně pomohla oživila mi věci, co už jsem znala, a dala je do nových souvislostí. Knihu má stále po ruce.


aktijnov
14.03.2024 4 z 5

První setkání s autorem a docela zvláštní čtení, které nutí člověka se zamyslet. S některými kapitolami se ztotožňuji - je tam řada trefných poznámek, u jiných jsem na rozpacích. Ale určitě doporučuji k přečtení.

Petratra
13.03.2024 4 z 5

Skvělá inspirace pro více i méně úzkostlivé jedince... Líbilo se mi. Instagram Honzy Menděla sleduju dodnes a ráda si přečtu i další jeho knížky.

Nuttelka
18.02.2024 5 z 5

Evidentně půjdu proti proudu, ale já s touto knihou naprosto souzním.. našla jsem se ve spoustě situacích a naštěstí s věkem už vím (nebo si to aspoň myslím), jak sama se sebou pracovat.. "Uprdelismus" mi naprosto kápnul do mého rozpoložení a stavu mysli, takže já dávám plný počet a budu se ke knize často vracet..

knihomolka_eli
02.02.2024 4 z 5

Knižka Uprdelismus sa mi veľmi páčila. Obsahuje praktické tipy, ktoré sa určite každému človeku v živote zídu. Veľa autorových myšlienok skutočne stojí za zamyslenie. A hoci veľa z toho, čo nájdeme v knižke, určite už dávno vieme, nezaškodí si to občas znovu pripomenúť.

Pri čítaní som sa väčšinou názorovo zhodovala s autorom, napr. v tom, že naozaj strácame čas a míňame svoju energiu na kopu nepodstatných vecí...a pri tom ich stačí mať u prdele :)

V niektorých veciach však s autorom nesúhlasím, ale chápem, ako ich myslel a aj prečo má taký názor. Občas zachádzal až príliš do ,,EZOsféry", čo mi síce nevadí, ale nie som ani jej nadšenec. Mám známeho, ktorý vyznáva hinduizmus a preto mi neboli ani autorove myšlienky, ktoré šli týmto smerom, úplne cudzie, ale neprišla som tomuto smeru v živote zatiaľ na chuť :)

Knižku budem určite odporúčať, ak si totiž trochu odmyslím tie EZO-myšlienky, tak obsahuje veľa trefných a pravdivých poznámok, ktoré nám môžu v tomto uponáhľanom svete pomôcť pochopiť, čo je skutočne dôležité a čomu dôležitosť zbytočne prikladáme...každý si v nej môže nájsť to svoje, rovnako ako ja :)

Za knižku ďakujem Monike Horákovej, usporiadateľke štafety, Knižka mi veľa vecí pripomenula, ukázala nový pohľad na niektoré situácie a som rada, že sa ku mne dostala.

Adam144778
28.01.2024 5 z 5

Poslouží především pro lidi duchovnem nepolíbené, kteří ovšem mají o duchovno zájem. Autor v jednotlivých kapitolách rozebere různé oblasti života, ve kterých je dle něj důležité uprdelistickou životní filozofii aplikovat, a k tomu přidá svůj příběh, který, alespoň pro mě, posloužil hlavně v době, kdy jsem cítil silnou beznaděj. V neposlední řadě plusem knihy je to, že je psána srozumitelným jazykem pro obyčejného čtenáře. Uprdelismus je vnímání všech věcí kolem nás, ale udržení si přirozeného odstupu od nich, aby nás nepohltily. Autor ovšem podotýká, že naučit se přemýšlet jako uprdelista je dlouhodobý proces, takže ti, kteří čekají, že lusknou prstem a "mají to", budou zklamaní...

pige
05.01.2024 2 z 5

Velké zklamání.
Vlastně vůbec nic nového, jen plní balastu o tom, co bylo v jeho předešlých knihách.

11zuzik
09.12.2023 3 z 5

První polovina knihy se mi líbila a četlo se mi to samo. Druhá polovina už nebyl úplně můj šálek. Nejsem ani fanda toho, že je v knize používáno přespříliš vulgarismu. Asi rozumím záměru, že autor chtěl držet notu s názvem knihy, ale podle mě mohl ubrat. Každopádně kniha mě donutila přemýšlet, jak dojít k většímu vnitřnímu klidu a to věřím, že je cíl knihy.

rosotaj
06.11.2023 5 z 5

Tohle je přesně ta kniha, od které jsem neočekával nic, ale o to víc jsem dostal a o to víc mě nadchla. Hrozně dobře se čte. Je plná pozitivity a je z ní cítit jakási naděje v lepší/kvalitnější život. Je pravda, že ke konci kniha trochu ztrácela dech, ale celkově vzato pořád dobrý.

Sova15
26.10.2023 5 z 5

Knihu mi půjčila kolegyně, které jsme před lety koupili, protože má vše - s prominutím- u prdele. Je velmi zajímavá, ale musí se při čtení přemýšlet a nechat si rady prostoupit tělem až do hlavy. Než to má člověk tam kde autor popisuje, chce to dlouhý trénink. ale výsledek je potom skvělý.

Kristulda
01.09.2023 4 z 5

Zajímavá kniha, určitě si přečtu jeho další knihy.

Jaryad
10.08.2023 3 z 5

Ale jo, motivační knížky mám celkem ráda. Mnohem víc se mi líbilo třeba Ho'oponopono, jako že mi ta technika něco dala a pomáhá, když se člověk potřebuje uklidnit při nějaké situaci. U Menděla je ale fajn, že je to takové odpočinkové čtení, které také působí uklidňujícím způsobem. Uprdelismus neznamená, že by člověk jednoduše hodil věci za hlavu, ale pokusí se je přijmout, poučit se, prožít je a docílit stavu a nějakého zdravého rozumu, kdy si člověk sám v sobě řekne - tak a teď se přeci nechci trápit, chvíli se zastav po velkém muku a zamysli se. Takže dokáže vlastně tak nějak laskavým způsobem člověka na chvíli ukotvit.

tuommo
18.06.2023 3 z 5

Meditací k sebepoznání a uprdeličtějšímu já... pár vět k zamyšlení tu je... je to takový úvod do úvodu úvodu k meditaci...

Aligi
01.06.2023 4 z 5

Pěkná čtivá naučná kniha, ale nelíbí se mi, jak autor používá v každé kapitole xkrát slovo p*del atd.

freestyla
18.05.2023 5 z 5

Pár zajímavých myšlenek z knihy:

Celý západní svět je nastavený způsobem: "Když jsi nešťastný z toho, co se kolem tebe děje, změň věci kolem sebe a budeš zase šťastný." Mnohem moudřejší a praktičtější je však východní filozofie, která říká: "Když jsi nešťastný z toho, co se kolem tebe děje, změň se tak, abys mohl být šťastný i v tom." Ovšem tady se dostáváme k velkému kamenu úrazu. Lidé rádi mění všechny a všechno možné, jenom ne sami sebe, protože změnit sám sebe je to nejtěžší a nejbolestnější.

Pokaždé když se přistihnete, že se kvůli něčemu trápíte, zastavte se a uvědomte si, jaké myšlenky vaše trápení způsobily. Na začátku je totiž vždycky myšlenka. A protože jedna událost vyvolá v každém člověku jiné myšlenky, každý člověk reaguje na stejnou událost jinak.

To strach je matkou nenávisti a mnoha zel na světě. Ten, kdo se nebojí, nepotřebuje ubližovat, nemusí kolem sebe kousat, nemusí soutěžit a předhánět se,...

Bolest v životě je nevyhnutelná, ale utrpení je dobrovolné.

Pomstychtivostí trpí především ti, kteří mlčí, když mají mluvit, a pak to chtějí dorovnat, když už je po všem.

Nikdy nezappomeňte, že nevíte, jak dlouhý bude váš život, ale nebojte se smrti. Jste nesmrtelné duše a smrt je jenom návrat domů. Nemůžete zemřít a nikdy nemůžete nic podstatného ztratit, protože všechno podstatné se nalézá ve vaší duši. Čím víc si tohle budete uvědomovat, s o to větší lehkostí a kvalitou se vám bude žít. Je jedno, v jakém stavu svět je, protože to nejdůležitější je váš mikrokosmos. Když v něm vládne pokoj, bude všechno dobré, i kdyby kolem vás bylo všechno zlé.
Nevadí, že to zatím neumíte. Snažte se a chtějte to. Bude to dlouhá cesta, ale každý krko vám přinese odměnu a různá dobrodružství. Nemůžete udělat chybu, protože každá chyba je skrytá lekce, kterou jste potřebovali a která by vám později chyběla. Nebojte se žít naplno. Nemáte co ztratit.

A nezapomeňte, že nikdy nejste sami, i kdyby se to tak stokrát zdálo. Vždy tu byla, je a bude láskyplná síla, která vás miluje a vede na každém kroku. Mluvte k ní, proste ji, věřte jí a nechte se jí vést. Uvidíte, že všechno dobře dopadne a všechno skvěle zvládnete! Věřím vám a nebojím se o vás.

sarka45
13.04.2023 4 z 5

Kniha se mi svým obsahem velice líbila a ráda ji doporučuji dál. Nicméně forma už tolik ne. Nelíbí se mi, že se autor podbízí čtenářům používáním vulgarit. Myslím si, že to nemá zapotřebí a knize to škodí. Mně se víc líbila kniha Cesta ven ze šíleného světa, kterou jsme si přečetla po přečtení této knihy. Ta jde víc do hloubky a nikomu se nepodbízí. Ale chápu, že se autor snažil své myšlenky přinést většímu okruhu čtenářů a že se to dnes bohužel děje touto formou (bohužel i v divadle). Obsahově mi to všechno dávalo smysl, zapadlo to do mého pojetí života. Ale chápu, že to není pro každého, někdo je na tyto myšlenky příliš racionální, potřbuje mít všechno podložené vědou a čísly, a to tady rozhodně nehledejte. Já si myslím, že není škodlivé věřit "ezoblábolům", jak to nazývají někteří čtenáři v komentářích níže, když to pomůže duši a nikomu jinému to neubližuje.

Etilik585585
28.02.2023 odpad!

Budu-li knihu brát jako ,, učebnici " osobnostního rozvoje která má pomoci k tomu, aby
se člověk cítil lépe a lépe se dokázal vnitřně vyrovnat a zvládnout různé životní situace,
pak je to obdobné jako u většiny učebnic a potažmo i u knih které člověk čte obecně:
něco vás zaujme a něčemu nerozumíte či se tím musíte z nějakého jiného důvodu ( ty důvody mohou být různé to ať každý posoudí sám) ,, prokousat! , pokud knihu nepřečtenou
rovnou neodloží . Takže abych to nějak uzavřel: i v této knize si lze vybrat některé poučky či praktiky , které pak můžeme ve svém životě , biť třeba modifikované tak aby vyhovovali přímo nám použít. Záleží na každém co si vybere a jak s tím naloží , může se stát ,že si nevybere nic, ale i tak , alespoň zjistil , že tato cesta není pro něj.

JointlieKat94
14.02.2023 4 z 5

AUDIOKNIHA.

Audiokniha namluvená Filipem Švarcem se mi moc líbila!

Knihu, jako tu papírovou, jsem minulý rok koupila mé milované tchýni (no opravdu!) s tím, aby měla vše víc trochu.. no víte kde. :) Ale nějak jsem na ní nemohla zapomenout a tak jsem si koupila audioknihu..

Jsem z toho opravdu mile překvapena! Jednu kapitolu jsem si dala asi 4x a do toho jsem ji pustila asi polovině rodiny.. našla jsem se v ní a takhle mě mohla rodina konečně pochopit. Takže to zafungovalo jako inspirace pro další knihu, kterou již mám taky doma. :)

Kapitoly, ze kterých jsem si opravdu něco vzala, je tam spousta věcí, nad kterými se dá rozmýšlet a věřím, že to zabere, pomůže to vyřešit některé problémy. :)

Knihu rozhodně nemohu srovnávat s Důmyslným uměním jak mít všechno.. tu jsem nečetla. Ale tohle se mi líbilo na tolik, že si pořídím i papírovou verzi. :)

Lucissia
02.02.2023 4 z 5

Přinejmenším zajímavá kniha, s něčím souhlasím, s lecčíms asi ne, ale četla se mi moc hezky. :-)