Komentáře knihy Enderova hra

dnes

Skvělé.

sgjoli
08.03.2026

Po nějakých 7-8 letech jsem se rozhodla dát si opakování, abych si tento příběh připomněla. Neb jsem zjistila, že si pamatuju velice malinko. Tentokrát jsem sáhla po audioknize - namluvili Pavel Rímský a Filip Kaňkovský.
Nevím, jestli to bylo mým momentálním rozpoložením, ale tentokrát jsem si to neuměla užít tolik, co posledně. Přesto mne ale pořád "dostává", jak si společnost, s níž se tady setkáváme, uměla obhájit to, že do bojů proti nebezpečnému nepříteli, jsou nasazeny malé děti. Bojechtivost, nenávist na straně jedné, na straně druhé náročné tréninky, týmovost, strategie, budování důvěry - to se tu buduje od útlého věku. A dospělým to přijde v pořádku. To si čtenář pak říká, co je to za společnost? A opravdu je situace tak tíživá, že nebylo jiného řešení?
Oceňuji ale to, že to není jen tak jednoduchá sci-fi, kde má čtenář naservírované vše na zlatém podnose. Jsou tu určité pasáže, kde se od čtenáře čeká určitá pozornost a ochota přemýšlet nad situací, společností, řádem světa.
Nakonec nechávám 4 hvězdy, i když tentokrát by asi byly trochu slabší. Ale jsem ráda, že jsem si to mohla připomenout.

PŮVODNÍ KOMENTÁŘ
Začátek byl trochu složitější a chybělo mi tam bližší časové určení, kdy se kniha odehrává, ale jinak jsem si knihu moc užila. :-)

Knihu jsem četla v rámci společného čtení na ČBDB a jsem ráda, že jsem se zúčastnila, protože bych jinak o této knize neměla vůbec povědomí. A to by byla fakt škoda, protože Enderova hra mne fakt bavila. Mrazí mne z toho, co společnost byla schopna dělat s malými dětmi – obrat je o dětství, byť to mělo být z důvodu velkého poslání, nějakého většího poselství. Aby bylo zachráněno lidstvo, generace dětí přišly o dětství a staly se z nich bojové stroje. Začátek knihy byl trochu pomalejší, ale pak se to rozjelo a byla to fakt pecka. Z některých věcí mne trochu mrazilo. No a ten konec mne dostal. Každopádně se jedná o skvělé čtení a nedivím se, že má kniha tak pozitivní hodnocení. Určitě mohu doporučit.

felixrr
19.02.2026

(SPOILER) O Enderově hře jsem slyšel poprvé před x lety, patrně trochu se zpožděním v souvislosti s filmem. Pak jsem si na ni vzpomněl a konečně přečetl až nedávno. Kdybych měl začít pozitivy, celkový koncept mi přijde dobře pojatý, neotřelý, s povedeným prostředím. Moralizování a odhalení na konci mi trochu připomnělo konec prvního Metra (možná inspirace?).

Zvraty jsou půl na půl. První, tj. že bezprostřední nebezpečí nehrozí a v roli útočníků jsou tentokrát lidé, jsem nečekal. Naopak ten druhý, že úplně závěrečná série simulací už je reálná bitva, byl za mě dost očividný.

Jediným větším problémem jsou za mě postavy. Většina je tak jednorozměrná, že působí jako karikatura. Enderova sestra Valentine je podle všeho nejmilejší člověk v dějinách, přitom v příběhu nemá téměř žádnou roli. Naopak Peter je popisován tak, že i Stalin vedle něj vypadá jako Gándhí. Titulní génius mě sice nijak neštval, zároveň jsem si k němu ale nevytvořil žádné pouto, když je to dokonalá postava bez jediné chyby. Jeho efektivita nezná mezí - v bitvách a strategii naprosto vyniká, podřízení ho na slovo poslouchají, šikanátory posílá do kómatu nebo rovnou na onen svět. Oproti jiným vyvoleným, jako Harry Potter, nebo Thomas z Labyrintu, není nijak zábavné sledovat jeho vývoj. Ender je zkrátka skvělý už na začátku, a na konci je ve všech ohledech ještě víc skvělý, akorát s depkou, že vyvraždil celou rasu. Přečteno v originále.

Kate3003
16.02.2026 audiokniha

Tento příběh jsem poprvé viděla ve filmové podobě a tehdy jsem vůbec netušila, že je podle knižní předlohy. Vzhledem k tématu jsem zvolila formu audioknihy a jsem za to ráda. I když je příběh svým způsobem zajímavý a zpracovaná témata jsou skvělá, tak díky velkému množství popisů taktiky a dlouhému časovému období, kdy se děj odehrává, by to pro mě bylo na čtení nejspíš zdlouhavé.

Audiokniha je načtena dvěma interprety. Pavel Rímský i Filip Kaňkovský se mi poslouchali dobře a k příběhu jejich hlasy sedí. Tempo audioknihy bylo dobré a nemusela jsem nijak výrazně zvyšovat rychlost. Jednotlivé kapitoly odděluje hudební vsuvka, kterou já v audioknihách nevyhledávám, ale tady mě nijak nerušila, protože se jednalo o krátký úsek.

Na této knize mě bavil vývoj jednotlivých postav, ale úplně si nejsem jistá, zda v některých situacích reagovaly úměrně svému věku. Na druhou stranu díky tématu a oblasti, do které je příběh zasazen, se těžce posuzuje, zda je jejich chování adekvátní. Je zde velmi dobře zpracovaná manipulace určité skupiny a to, jaký vliv na ni má prostředí.

V porovnání s filmovým zpracováním se mi některé části zápletky více líbí v knize, kde dostaly více prostoru, ale kniha měla i části, kde se děj trošku zastavil na úkor popisů a myšlenek hlavního hrdiny. Chápu, že bylo potřeba čtenáři pořádně ukázat veškerá morální dilemata spojená právě s válkou, ale někdy to bylo trochu zdlouhavé. Na knize mě hodně zaujala atmosféra příběhu, kterou se autorovi povedlo velmi dobře vykreslit.

Takže celkově za mě velmi zajímavý příběh. I když mám určité výtky, tak bych knihu doporučila. Pokud se v audio verzi objeví i další díly, tak je rozhodně vyzkouším. V klasické knižní podobě asi zatím ne, protože si nejsem jistá, jak by mi v tomto provedení příběh a styl vyprávění sedly.

Za poskytnutí audioknihy k poslechu děkuji Audiolibrix.

MegaH
30.01.2026 audiokniha

Poslechnuto jako audio a velmi bych v této formě uvítala i další díly. Skvělý příběh! Ta premisa, využívání dětí ve válce, díky hře vs skutečnosti je geniální. Stejně jako všechny úvahy a ty následky.

ondra.mazurek
25.01.2026

Knížka, kterou mám velmi rád a to navzdory jejím tak trochu přehnaně filozofickým závěrečným kapitolám, které částečně vytváří prostor pro další pokračování. Napínavý příběh šikovného kluka, který se díky snaze a odhodlání snaží odvádět nejlepší práci a přiblížit se oslavovanému hrdinovi. Jakkoli je prostředí vesmírné akademie unikátní, vlastně se příliš neliší od mnoha běžných středních škol a i náš hrdina získává přátele, v některých případech nepřátele, snaží se a spousta věcí v něm vyvolává otázku "Proč vlastně".

puczmeloun
16.01.2026

Čteno po shlédnutí stejnojmenného filmu, tedy hlavní překvapení jsem již měl za sebou. Na druhou stranu ale potěšila ve filmu ignorovaná pozemská linie a více fungující (a logická) "zápletka" s termiťáky. Zajímavé, čtivé, originální - asi není co více řešit...

LauraDuSantiago
04.11.2025

3/4 knihy šly shrnout do jedné stránky. Politické úvahy mě nebavily. Je to v podstatě válečná kniha (popisy soubojů), jen v prostředí bez gravitace. To mě taky nezaujalo. Ale za několik opravdu zajímavých zvratů dávám body do plusu.

Beltrix
18.09.2025

Takové typické "hvězdné války" v nezvyklém podání. Hlavní hrdina byl velmi netypický svým věkem a myšlením. I přes tuto velmi zajímavou zápletku se to ale nečetlo moc dobře - kniha popisuje časové období v řádu let, což nutně znamená, že místy to působí jako pouhý výčet toho, co se dělo a kazí to tak vtažení do děje a touhu pokračovat ve čtení.

Kniholenka_DK
13.09.2025

Cesta mimořádně talentovaného dítěte napříč výcvikem na vesmírného vojenského velitele. Působí to jako jednoduchý příběh pro pobavení mladších čtenářů, ale ukrývá toho pod povrchem překvapivě mnohem víc a rozhodně neurazí ani dospělé. Vedlejší vrstvy příběhu jsem při čtení vnímala a líbily se mi, ale formulovat se mi nechtějí, protože já jsem knihu četla čistě pro zábavu. Pokud se ale někdo chce příběhem zabývat detailně, tak najde spoustu podnětů k diskuzi. Z tohoto pohledu se jedná o hodnotné literární dílo, ve kterém si každý může najít to své.

Příběh mi přišel originální a závěr velmi překvapivý. Kniha byla psaná a funguje i jako samostatný, uzavřený příběh, takže navazující díly v sérii není nutné číst. Předmluva mi dávala mnohem větší smysl až jako doslov autora.

Hodnotím lepšími čtyřmi hvězdičkami. Plný počet nedávám, protože ačkoliv kniha byla opravdu zajímavá, tak jsem ji na mé poměry a na to že má jen 300 stran četla poměrně dlouho. Tzn. že mě tak úplně nepohltila a občas jsem u ní dokonce i lehce usínala, ale asi mi jen zrovna ne úplně sedla do nálady. Každopádně chystám se někdy zkusit i další knihy ze série.

vaclav5335
06.08.2025

Nevím, čím to je, že knihy , kde se vyskytují dětské hlavní postavy působí tak dobře. Například Harry Potter, To. Enderova hra je taky krásné čtení, s Harrym ji samozřejmě nesrovnávám. Nechybí napětí, mezilidské vztahy. Ender je sympatický, takže mu celou knihu dost fandíte. Závěr opravdu stojí za to. Konec knihy mě docela překvapil. Určitě doporučuji.

staso1112
16.07.2025

Jedna z 10 mých nejoblíbenějších Sf, pár tisíc jsem jich četl.

LiliDarknight
01.06.2025

Tento príbeh vo mne vyvolal mnoho protichodných emócií. Na jednej strane všetky tie fascinujúce stratégie a opisy bojov a všetkého s tým spojeným. Na tej druhej strašil obraz ľudstva, ktoré žije v zmysle viery, že účel svätí prostriedky. Navyše sa neštítili obetovať pre súčasnosť svoju budúcnosť. A otázkou ostáva, či si ľudstvo, ktoré ničí samo seba, ešte zaslúži spásu.

No, chápem, prečo je kniha považovaná za žánrovú klasiku.

Mooneylan
02.10.2024

Před lety jsem viděla film a vlastně jsem neměla tušení (jako u většiny filmů), že předlohou byla kniha. Dostala jsem se k ní v audio verzi a musím říct, že je to parádní. Stejně jako film dokáže tíživost vykreslit dost dobře, i když kniha je poměrně rozvláčná, co do popisu bitevní školy. Ale o tom to je, abyste pochopili Enderovu depresi... Pokud si takhle při podzimu chcete dát nějaké to old schoolové sci-fi, Enderova hra je přesně pro vás.

bumble
21.07.2024 audiokniha

Možná jsem trochu přísný, ale od knihy jsem čekal víc. Film jsem viděl a líbil se mi a tak jsem byl zvědavý na podrobnosti o důvodu války a co všechno o mimozemské civilizaci ví. Šlo zde však hlavně o taktiku a nácvik formací v bitevní, tréninkové herně. To bylo za mě zbytečně dlouhé a rozvláčné. O mimozemšťanech jsem se z části dozvěděl prakticky až na konci.
Hloubku knihy mi stačil ukázat film lépe než kniha samotná.

Atlantis
05.06.2024

Musel jsem si po přečtení dát chvilku na vydýchání a uspořádání myšlenek. Enderova hra je totiž ve svých základech zvláštní kniha. Neustále šikanovanému Enderovi jsem nedokázal fandit. Ten jeho geniální mozek totiž nepoznáváme do hloubky, prostě mu všechno jde dobře a rychle. Děním na vojenské škole taky trávíme až příliš často, jednotlivé bojové akce jsou zbytečně podrobné, protože ve výsledku nejsou naprosto potřeba. Jediná jiskřička lidskosti hlavní postavy tak přichází v okamžiku, kdy psychicky i fyzicky zkolabuje. Část na Zemi je pak vyloženě divná a Card si tam jen hodní svoje ego, jak dokáže předpovídat budoucnost. Tak proč tak vysoké hodnocení? Jedním slovem - atmosféra. Celá kniha je prodchnuta velice podivným podhoubím, plným nervozity, náznaků a šedých zón, že vás bude bavit ji číst. Vy prostě tušíte, že se tady někde hraje velká fraška, že nic z toho nebude jen tak, a tak čtete a čtete a on je najednou konec. Hořkosladký, melancholický, finální. To je taky důvod, proč se nepoženu do pokračování, za mě je tohle ukončení tak akorát.

Sauron
08.05.2024

Tak asi před rokem a půl jsem sem dal komentář s tím, že si to jednou přečtu znova a pochopím to. No, přečetl, a stala se z toho vedle Duny a Vládců loutek moje nejoblíbenější sci-fi, a jedna z mých nejoblíbenějších knih vůbec. Nápad, no, ten je spíš průměrný. Jako wow, ale čekal bych spíš nějakou kratší povídku.
Nápad je základ každé sci-fi. Dobrá scifárna musí (většinou) mít nějaký originální ústřední nápad(asi jsem teď řekl téměř každé knihy a teď jsem za hlupáka. Nu což...).
Ale to zpracování! Nesmírně čtivé, propracované, a ještě k tomu s morálním aspektem. No, co víc si přát. Sice ji dostal k vánocům bratr, ale už navždy bude trůnit v mé knihovničce.

denib
11.04.2024

Tohle byla lahůdka. Přečetla jsem na doporučení a "doporučiteli" jsem vděčná :-) I když se jedná o svět, který neznám, příběh je tak dobře napsán, že jsem neměla nejmenší problém se do něj vžít a všechno vidět ve své fantazii. Vyvolal ve mně celkem dost emocí. Vůbec jsem nevnímala, že to je fikce a měla jsem regulérní vztek na to, jak se s Enderem - dítětem!!! - zachází. Žasla jsem, co musí zvládat, za co všechno ve svém věku nese zodpovědnost a jak jinak se díky tomu musí chovat oproti jiným vrstevníkům. A ten konec, to teda byla síla. Opravdu hodně jsem to prožívala. Výborné sci-fi. Rozhodně si přečtu další díl a doporučuji.

Bety.Černická
31.03.2024

První díl se mi líbil více než druhý. Možná je to tím, že pak zabrousil příliš do filozofických úvah. Přesto si myslím, že jde o knihy, které by si měl přečíst každý sci-fista :) (Možná před tím, než se podívá na film.)

Koty7
13.03.2024

Kultovní Cardovo dílo, které předpovědělo mnohé. S touto knihou a Enderovým světem se díky otci stýkám už od mala. Také by se to dalo považovat, za jednu z prvních Young Adult vlaštovek. Hezky předpověděl například nástup sociálních sítí atd. Film sice takovou díru do světa neudělal, ale v mém srdci bude vždy mít své místo. :)

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi