terryaknihy terryaknihy komentáře u knih

☰ menu

Ester Ester Markéta Prášková

Ester je nádherný příběh, který je plný emocí a výborných postav. Hlavní postava Lída je neskutečná bojovnice, milovnice a zároveň velký dříč. Co je člověk schopný obětovat pro přátelství a jak dokáže změnit život válka i na venkově, kde se dosud žilo v poklidu a všichni si pomáhali?
Příběh o Ester a vlastně i Lídě, Marii nebo Tondovi, vám rozhodně doporočuji. Autorka má úžasný cit pro tříštěňí emocí skrze psaná slova. A ikdyž kniha není dělená na kapitoly, díky stylu psaní a nutnou zvědavostí, budete chtít číst dál a dál :).
Kompletní recenzi najdete zde v záložkách recenze :).

20.04.2024 5 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Příběh se těší velkému úspěchu u většiny čtenářů a jak už to tak bývá, když je něco v jeden čas všude, pořídím si tu knihu, ale hned se do ní nepustím
Nakonec jsem se k příběhu dostala ve formě audioknihy a jsem za to moc ráda, ono by se v papírové podobě možná stalo, že bych knihu odložila, ale byla by to ve finále škoda. Hodně dlouho mi totiž trvalo si uzpůsobit to, že příběh je kronika. Nečeká mě nějaké velké boom, žádný napínání strun, ale prostě “obyčejný život lidí v těžké době.
Když se s tím moje hlava spokojila, ponořila jsem se do jednotlivých postav a snažila se sledovat jejich vazby a prolínání. Mrzelo mě, že se tu válka pouze mihla v pozadí, čekala jsem, že to bude stěžejní téma nějaké části. Přesto mě poslech nakonec bavil, zajímal mě vývin každé postavy a myslím, že se brzy pustím do pokračování.

13.04.2024 4 z 5


Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Violet je poslána svou matkou do akademie Basgiathu, aby se stala jezdkyní (ačkoliv celý život chce být písařkou). Jenže kromě otce jsou (či byli) všichni v rodině jezdci. Už od začátku mají jezdci plnit težké úkoly a rozhodně tu nikdo nikoho nechlácholí. Buď to zvládneš nebo zemřeš. Je to taková občas GOT, padají tam jako hrušky :D. Violet prochází skrz knihu skvělým vývojem a i když je drobná, postupně přichází na své způsoby, které jí pomáhají v setrvání v akademii. Nejlepší část ovšem začíná, když se na scéně objeví draci! Když se ke slovu dostanou draci, má to takový vtipný i ponurý nádech, což se mi strašně líbilo. Jejich popisy, jejich chování, ale i to, že ve svých jezdcích probouzí jejich signety (zvláštní síly). Xaden je zpočátku nevrlý a touží Violet zabít, protože je dcerou generálky.
Jako klasická fantasy, je tu spousta proměnných, spousta vedlejších postav (některé si zamilujete, jiné nenávidíte, ale i ti prochází zajímavým vývojem). Zároveň to ale není zmatečné, nikde jsem se neztrácela a i romantika zde není až tak ujetá a je dobře vystavěná. Co velmi oceňuji jsou určité detaily, které autorka měla dobře promyšlené (signety postav nebo třeba barva knihy ;)). Samozřejmě bych se nejraději pustila do dalšího dílu hnedka, ale pokud se nemýlím, tak do podzimu snad vydržím :).
Po dočtení jsem nad hodnocením přemýšlela, protože mi tam vadily lehce dvě věci - ach bohové (to je děsný překlad :D) a trochu jsem nepostřehla náhlou změnu Xadena. Nicméně na to myslím ještě další den, hledám fanarty, ukápla mi při čtení slza a bylo to nej fantasy, co se mi dostalo do ruky.

13.04.2024 5 z 5


Bílá nemoc (komiks) Bílá nemoc (komiks) Jan Štěpánek

Velmi dobře zpracovaný grafický román Čapkova díla, který je protkán kresby od Jana Štěpánka. Stejně jako příběh, tak i grafika je velmi ponurá a dobře tak navodil správnou atmosféru. Bílá nemoc je takové nadčasové dílo, které nám poukazuje na spoustu problematiky a navíc nám dodá jisté ponaučení. Sice takovou extrémní cestou, ale život není procházka růžovým sadem. Kdybych si měla dnes skládat seznam k maturitě, Čapkova díla by tam rozhodně nechyběla. Nebojte se klasicky a klidně bezhlavě se vrhněte na tohoto autora. Nebudete litovat :).

01.04.2024 4 z 5


Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Uff. Tohle není mé první setkání s autorkou, takže jsem věděla, že úplně šťastné čtení/poslech to nebude. A nebyl, vůbec. Houbařka je jedna asi z nejdepresivnějších knih, která se mi dostala pod ruku. Ale byla velmi dobře napsaná. Autorka nám tu představuje ponurý příběh Sáry, která denně chodí na Šumavě do lesa sbírat houby, které pak za pár korun prodá do místní hospůdky. Postupně se dostáváme pod Sářinu skořápku a když navštíví pohřeb své matky, začnou se nám odkrývat rodinná tajemství. Proč je sama na Šumavě? Jaké měla dětství? Co denně ovlivňuje její myšlenky? Za mě je tu velmi dobře popsána psychologie postav a nebýt pár nudnějších pasážích, hodnotila bych plným počtem:).

01.04.2024 4 z 5


Příběh mateřídoušky Příběh mateřídoušky Miriam Blahová

Třetí kniha od Miriam je stejně jako ty předchozí takové pohlazení na duši. Pravdou však je, že zpočátku jsem se do knihy nemohla začíst a překvapivě mi byla sympatičtější linka z přítomnosti s Aničkou. Postupně, jak čas plynul, jsem zjistila, že se ke knize strašně ráda vracím a začala mě linka minulosti s Věrou neskutečně zajímat. Velký klobouk dolů autorce ohledně historických faktů, které hezky zakomponovala do svého příběhu tak, že mě kniha zároveň i obohatila o nové informace. O smutné části naší historie, kdy Česko a Polsko mělo mezi sebou napjaté vztahy. Kdy vznikla v Lomné první česká škola a zároveň se žena dostala k doposud nemožné pracovní pozici.
Miriam má neskutečný dar nám skrze svůj příběh představit několik postav, ke kterým si vždycky čtenář dokáže vytvořit vřelý vztah. Ať už to byla Věra (cílevědomá, dravá a milující), Madlenka (plachá, milá a chytrá) nebo třeba Adam (laskavý, oddaný a milující). Celý námět s mateřídouškou se mi líbil a já se asi po 40 přečtených stranách začetla a vždycky jsem se těšila, až si Anička k pytlíčku přivoní.
Krásný příběh, hezké a čtivé zpracování, milé postavy a emocemi nabitý konec. To vám vše Příběh mateřídoušky nabídne :).
Na konci knihy je navíc malé překvapení v podobě odkazu na dobové fotografie Lomné a také bonusová kapitola :).

28.03.2024 5 z 5


Nikdo není sám Nikdo není sám Petra Soukupová

Neskutečně smutný příběh jedné rodiny, která se potýká s několika problémy. Petra Soukupová velmi dobře popisuje velké strasti dnešní doby, kdy minimálně s jednou se každý z nás někdy potká. Veronika je tou snaživou dcerou, která má dobrý vztah s dětmi, ale s rodiči to už není nejlepší. Jezdí tam hlavně proto, že jí jinak nadávají, že jí vůbec nevidí. Když tam však i se svou rodinou je, její rodiče jí vůbec nerespektují. Vegetariánce Maje (dcera Veroniky) nenápadně podstrkují masové jídlo, Veronice vždy vyčtou, že je tam málo ale její sestru velebí do nebes. Sestru, která žije v Londýně a na rodiče si ani nevzpomene. Den, kdy však zemře její maminka, ten všechno změní. Rázem nastává velký kolotoč ohledně pořádání pohřbu, který musí Veronika udělat celý sama. Následně nám autorka servíruje to, jak si rodina žije poté. Jak se Veronika pere se svým životem, s prací, s problémy svých dětí a ještě starostí o svého otce a psy její maminky. Příběh je občas protkán určitými paradoxy (rybaření), ale zároveň se dotýká několika důležitých témat (problémy ve škole, úmrtí, pracovní povinnosti či odporu promítaného skrze stravu).
Velmi se mi líbí, že i tady jsou pohledy dětí, který příběhu dávají velmi dobrý nádech a autorka nám popíše, co se náctiletým může honit v hlavě.
Rozhodně si nenechám ujít další knihy Petry Soukupové, tohle bylo velmi povedené. Navíc jsem knihu poslouchala jako audioknihu, jejíž přednes byl 5/5 hvězdiček :)!

24.03.2024 4 z 5


Pět set mil od tebe Pět set mil od tebe Jenny Colgan

Krásná anotace, která nás zavede do venkovského Skotska a nikdy nespícího Londýna. Obě postavy jsou příjemné, ale jestli mě něco jen trochu mrzelo a vlastně i překvapilo, tak to byla velmi jemná romantická linka, která tu ale úplně nehrála první housle. Navíc konec byl potom takový lehce uspěchaný, což byla velká škoda, vzhledem k tomu, jak se tato linka pomalu rozvíjela. Daleko více se autorka věnuje závažnějším tématům jako je třeba posttraumatický syndrom, náročná práce ve zdravotnictví atd. Díky popisům dvou krásných míst má příběh lehký caplinovský nádech, což jsem si při čtení velmi užila. Jedná se o milou jednohubku a jelikož to bylo mé seznámení s autorkou, rozhodně se chystám i na další její příběhy.

17.03.2024 4 z 5


Poslední večeře Poslední večeře Anna E. Wahlgren

Poslední večeře vám nedá napínavý krvák a obří zvraty. Naopak se autorka skrze partu různorodých přátel věnuje mezilidským vztahům a hlavně psychologii každé postavy. A to bylo brilantně zvládnuté, takže za to má u mě kniha velký plus. Parta lidí, kde každý má nějaké tajemství, ale Ava se rozhodne po 10 letech všechny pozvat na večeři a vyřešit, kdo tehdy zabil jejich kamaráda Williama v jeho bytě, když u něj všichni byli doma.
Z počátku jsem pár tipů měla, kam by se příběhl mohl ubírat, ale byla jsem vedle. I když to není plné zvratů, přeci jen jsem párkrát překvapená byla. Postavy se někdy chovaly trochu zmatečně, ale líbilo se mi, že každá byla jiná. Navíc nápad s tajemnými krabičkami a i ty obrazy, to bylo fajn zpestření.
Pokud máte rádi psychologické thrillery, tak tahle kniha je určitě dobrou volbou!

12.03.2024 4 z 5


Srdcová desítka Srdcová desítka * antologie

U většiny autorek jsem již měla tu čest číst jejich příběhy, ale velmi mě zajímalo setkání s Michaelou Klevisovou, Scarlett Wilkovou a Petrou Klabouchovou. Každá autorka zde nechala jednu povídku a i když jsem s jednou povídkou měla velký osobní problém a jedna mě úplně nechytila za srdce tak, jak měla, byla jsem i velmi překvapená a celkově antalogii hodnotím velmi vysoko.
Určitě bych moc ráda vyzdvihla povídku Michaely Klevisové, která opustila od krimi žánru a napsala hezkou a miloučkou povídku o rodině a důležitosti zázemí. Zároveň milým překvapením pro mě byly povídky od Kláry Mandusové a Zdenky Hamerové. Byly příjemně čtivé, měly určitou hloubku a vyvolaly u mě zajímavou směsici emocí.
Velký boom pro mě byla povídka od Miriam Blahové, jejíž knihy miluju a tentokrát se pustila se svou povídkou do většího dramatu a já byla při čtení napjatá jak kšandy - WOW :).
Absolutním zklamáním a velkým naštváním pro mě byla povídka od Scarlett Wilkové. Rovnou píšu, že se jedná o osobní problém, protože autorka si vybrala jako téma povídky to, že se chlapovy zhnusí žena u porodu a následně se na tom snaží postavit bussiness.
Celkově je to za mě ale velmi povedená krásná kniha, s moc hezkou přebálkou a se spoustou povídek od úžasných autorek. Po každé povídce navíc máte krátký medailonek dané autorky i několik jejich knih. Určitě vím, že knihy od Michaely Klevisové a Petry Klabouchové si musím šoupnout na svém TBR výše :).
.
Celkově hodnotím 4,5 hvězdiček.

11.03.2024 5 z 5


Tichá pošta Tichá pošta Tereza Herzogová

Šárka už několik let chodí s Ivanem, ale dělí je opravdu velký věkový rozdíl, což se nelíbí Šárčině rodině. Daleko více by chtěli, aby zapustila kořeny a měla děti a rodinu s někým perspektivnějším. Ostatně maminka Helena se jí třeba pokusí bez jejího souhlasu dohodit vlivného právníka... Šárka řeší úplně jiné problémy. Mezi prací ve škole a přípravou festivalu, má ještě malé tajemství. Jenže když se seznámí s Bartem, otevírají se jí úplně nové dveře. Kterou cestou se Šárka vydá?
Jedná o milý román, který je psaný jednoduchým jazykem, takže se dostanete k příjemnému čtení. Autorka se zde věnuje i skrze několik vedlejších postav různým problémům, mezilidským vztahům, nevěře, hudbě, práci, psaní Nádherná kniha z venku a velmi pěkná uvnitř. Líbilo se mi, jak příběh skončil, myslím, že i zde je lehký prostor klidně pro nějaké volné pokračování. Vedlejších postav je zde opravdu mnoho a klidně by si zasloužily svůj vlastní příběh. Co ještě velmi oceňuji je autorčin skvělý humor, kterým je kniha protkaná. Jediné, co mi při čtení vadilo, byla menší písmenka. Trochu obtížně se mi to četlo, kór jak čtu většinou po večerech . Postava Ivana mě taky lehce při čtení zklamala, ale detaily vám sem vypisovat nebudu, ať tu nespoileruji.
.
Hodnotila jsem 4,5 hvězdiček.

09.03.2024 5 z 5


Vánoce na skotském hradě Vánoce na skotském hradě Donna Ashcroft

Kniha je na pohled díky své obálce velmi lákavá a na přitažlivosti ještě jako třešnička na dortu, je doporučení od milované autorky série Romantické útěky, Julie Caplin. Příběh je moc hezky plynulý, od začátku víme, kam nás bude tak nějak směřovat, ale to u romantiky není nijak překvapující. Romantická linka je zde hezky vystavěná, uvěřitelná a příjemná.
Belle je velmi obětavá a když omylem srazí postarší Edinu a potluče jí kotník, tak jí nabídce pomoc. Edina totiž žije sama na hradě a s nemocným kotníkem se ani nezmůže na zatopení v krbu. Když se však její vnuk Jack dozví, že se k ní nastěhovala cizí žena, vidí v tom špatné záměry a rozhodne se za babičkou vydat.
Všechny tři postavy jsou zde příjemné. Velmi se mi líbilo, jak se Belle a Jack různě podezírají. Belle si myslí, že Jack chce hrad babičce vzít a Jack zase podezírá Bellu, že je podvodnice.
Jelikož Belle plní Edině vánoční přání, kniha má opravdu hezký nádech Vánoc. Velmi mě pak mrzelo, že jsem knihu nestihla číst v prosinci (byla beznadějně vyprodaná), což podle mě zapříčinilo to, že jsem si jí 100% neužila, jak bych mohla. Jedná se však o hezký romantický příběh, jehož romantickou linku budete mít rádi, ale za mě tam ten “Caplinovský nádech byl hodně cítit.

04.03.2024 3 z 5


Bodyguardka Bodyguardka Katherine Center

Už na začátku dostane naše hlavní postava Hanna několik životních ran. Zemře jí maminka, opustí jí přítel a v práci jí nařídí dovolenou. Ale ona nechce “odpočívat, i když si to přála její mamka. Chce se vrhnout do práce a nad ničím jiným nepřemýšlet. Ono to ani jinak v její práci nejde. Dělá bodyguardku a lítá všude po světě za klienty, kde je třeba. Tentokrát se však naskytne práce po boku slavného miláčka Hollywoodu - Jacka. Hanna do toho prvně nechce jít, nechce se jí předstírat přítelkyni, ale nakonec jí šéf společně s Jackem přesvědčí.
Líbilo se mi prostředí, kde se příběh odehrával. Zároveň práce bodyguardky je pro mě v rámci knih celkem neprobádané téma, takže kdyby tam bylo více informací o práci, nezlobila bych se. Obě hlavní postavy byly vcelku příjemné, ale nelíbil se mi Hannin žárlivý expřítel a trochu mě mrzelo, že příběh neměl žádný větší boom. Bylo zajímavé celkem sledovat Hannu, jak v jedné chvilce je čistě profesionální, ale v další je prostě “jen člověk
Jedná se o příjemné romantické čtení, od kterého od začátku přesně víte, co dostanete. Asi bych si knihu zvolila spíše na léto k vodě, jako takové nenáročnější čtení, ale vzhledem k tomu, že na začátku se příběh rozjíždí o Valentýnu, to nakonec nebylo vůbec na škodu :).

14.02.2024 3 z 5


Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Audiokniha :)
Rodina, vztahy, alkohol, změna režimu, špatná výchova. Tohle je asi pět výrazných bodů, kterými bych představila audioknihu Pláňata.
Petra Dvořáková mě před nějakou dobou dostala svou knihou Vrány a já věděla, že i tady mi při čtení bude ouzko. A taky že bylo. Mnohokrát. Téma rodinných vztahů autorka ovládá s neskutečnou detailností, takže člověk se cítí, jak kdyby bydlel ve stejném domě a seděl s nimi u jednoho stolu. Problémy a výčitky, které se nesou mezi třemi generacemi jsou do očí bijící a když to dopadá až na malou Pavlínu, tak mi je ouvej.
Příběh je vyprávěn ze tří pohledů (také tří interpretů, kteří byli úžasní!) - maminka, tatínek a dcera Pavlínka. Společně mají rodiče ještě jednu starší dceru Janu a žijí v domě s maminčinými rodiči. Zase se mi potvrdilo, že více pohledů je jenom o to více lepší pro pochopení celého kontextu. Každý se s něčím pral a zároveň jeho chování ovlivňovalo jeho okolí, hlavně členy rodiny. Například, když si maminka v hlavě naříkala, jak se Pavlína nakrucuje před zrcadlem a že to je děsné, a přitom v Pavlíniných myšlenkách bylo, že má krásnou maminku a chtěla by být jako ona. Líbil se mi přechod Pavlínky z malé holčičky do teenagera, jak se postupně měnil styl jejího uvažování. Líbilo se mi také, jak autorka dokázala popsat prostředí, hlavně změnu doby, když došlo k pádu režimu a rodiče jeli třeba poprvé do Rakouska nakupovat. Chování otce mi bylo silně nesympatické a to, jak se vyjadřoval k Pavlíně, to mi vždycky stály chlupy po celém těle.. Jedna z nejhorších knižních postav..
Za mě je tohle další nádherně propracovaná hostovka a já se těším na další autorčinu tvorbu.

12.02.2024 5 z 5


Svatba Svatba Nicholas Sparks

Kdo jste četl Zápisník jedné lásky, tak si určitě pamatujete Noaha a Allie. Jejich nádherný a naprosto láskyplný vztah, ze kterého vzešlo několik dětí. Svatba se zaměřuje na Jane a hlavně na jejího manžela Wilsona, z jehož pohledu je příběh vyprávěn. Wilson zapomněl na 30. výročí a začal vnímat, že jeho vztah se ženou značně kolísá. Postupně prochází minulost jejich vztahu a rozhodne se, že s pomocí Noaha, kterého chodí navštěvovat, vymyslí překvapení, aby jí po roce vynahradil zkažené výročí a zároveň všechny ty roky předtím, kdy se více věnoval práci, než rodině.
Je to krásný, jemný a srdceryvný příběh, který nás zavádí do života dvou lidí, kteří se milují, ale zapadli do stereotypu. Wilson svou ženu miluje, ale cítí ve svých vzpomínkách, že se jejich vztah postupně přeměnil a je čas s tím něco dělat. Současně návštěvy Noaha a jeho vzpomínky na Allie jsou hezkou třešničkou, jelikož jejich vztah a hlavně jejich snaha o jeho budování, je krásný příklad.

11.02.2024 5 z 5


Leonardo da Vinci Leonardo da Vinci Jean-Charles Gaudin

V tomto díle jsme se přenesli s Maestrem a jeho přáteli do Florencie z 15. století. Skončil středověk, nastoupila renesance a svět byl natěšen na všechny tvůrčí schopnosti, kterými umělci oplývali. Malování, či sochařina. Setkání s da Vincim nebo Michelangelem. Jejich slavná díla a navíc vrtochy tehdejší doby, s tím vším nás komiks seznámí. Jediné, co mě mrzelo, byly ty žabomyší války, které jsou zde vykresleny. Mělo to působit humorně a v tom seriále tomu i tak bylo, ale takhle v té grafické podobě (která byla jinak moc hezká), mi to nějak nesedlo a naopak mě to rušilo, když jsem se snažila pochytit všechny důležité historické události.
Spousta informací, která je nasáčkovaná na necelých 50 stranách. Bavilo mě to, slupla jsem to během vypití jednoho kafíčka a byla to pro mě opravdu jistá nostalgie.

11.02.2024 3 z 5


Než zjistíš pravdu Než zjistíš pravdu Elena Minářová

Psychologické thrillery pro mě vždycky byly jedním z mých oblíbených žánrů, takže po přečtení anotace jsem nezaváhala a knihu si chtěla přečíst. Je pravdou, že mi anotace trochu něco připomínala, ale o tom později. Navíc mě zlákala i velmi povedená obálka, kniha je opravdu moc pěkně provedená.
Úzké okolí, bohaté rodinky, cvičení jógy a kafíčkování. Tak vypadá začátek knihy, kdy Amanda společně s kamarádkou Iris chodí skoro denně na jógu, poté si zajdou do kavárny dát kafíčko a dortík napůl. Aby přece moc nepřibraly. Sice tak to spíš cítí Iris, ale Amanda má takovou tu vlastnost, že se chce každému zalíbit a být s ním za dobře, takže ve všem Iris vždycky vyhoví. Poslouchá její neustále nářky, ale Amanda si nikdy nestěžuje. Jednoho dne se ale objeví v kavárně Maddie, což postupně Amandě změní život. Maddie je úžasná, milá, obětavá.. S čímkoliv pomůže a je Amandě vždycky k ruce, i v případě pomoci okolo dvou dětí, které má Amanda s Willem. Iris ani Willovi se však Maddie nelíbí, že se jim do života začal intenzivně montovat cizí člověk, jenže Amanda se nedá a s Maddie tráví více a více času. Protože, kdo by nechtěl takovou kamarádku, která vás vyslechne, dáte si s ní pořádnou anglickou snídani a na závěr každá svůj dezert?
Proč se Maddie nastěhovala jako bezdětná a nezadaná do bohaté čtvrti, kde bydlí jen rodiny? Co se skrývá pod pokličkou vždy milé a obětavé Maddie?
Thriller, který svým námětem připomíná tak nějak spojení knih od Shari Lapeny a B.A.Paris. Bohatí majíc svá tajemství, které postupně díky retrospektivám vyplouvají na povrch. Styl psaní byl jednoduchý a tím dobře čtivý, byl tam pohled obou hlavních postav, zmíněné retrospektivy a velmi důležitý epilog :). Ze začátku mi pohled od Maddie přišel trochu zbytečný, jelikož v podstatě opakoval to, co jsme předešle četli u Amandy, ale postupně jsem pochopila, proč je i její pohled tak důležitý. Co mě štvalo, tak byla naprostá naivita Amandy. Chování Maddie, v podstatě cizího člověka, bylo tak do očí bijící! S čím jsem také měla ještě problém, byly jména hlavních postav. Protože Amandě přátelé říkají Mandy a spolu s Maddie jsem občas ztrácela hlavu :D.
V celku mi příběh přišel jako takový pohodovější thriller, nějak jsem se extra nebála a moc jsem nebyla napjatá, což mě během čtení trochu mrzelo. Nedostane se tu žádnému obrovskému zvratu, ale autorka dokáže celý příběh udržet čtenáře na vlně, i když trochu tušíme tak cca od půlky, odkud vítr vane. Co to ale naprosto vyšperkovalo, tak byl konec. Nejvíc mě osobně potěšil epilog, který mi ujasnil, proč je tento příběh ukotven jako psychologický thriller a celé to podtrhl. Možná bych to považovala i třeba za drama, jelikož tu máme tajemství, rodinné problémy, alkoholismus nebo třeba trable v přátelství.
Pokud máte rádi knihy Shari Lapeny, či se vám líbili Sedmilhářky, tak po této knize sáhněte, rozhodně neuděláte chybu :).

11.02.2024 4 z 5


Nezastavuj Nezastavuj Dominika Hájková

Před třemi lety jsem knize Neutečeš propadla a zamilovala si autorčin styl psaní. Velmi mě potěšilo, že se podařilo autorce vydat i pokračování a já se těšila, jak znovu ožije lehce napínavý příběh Alice.
Knihu jsem přečetla skoro na jeden zátah (nemít mimčo, tak mě nic nevyruší :D), což jen dokazuje, že styl psaní je krásně čtivý. Zároveň je vcelku popisný, ale vzhledem k tomu, že kniha má jen 160 stran, tak toho není příliš. A právě ten celkový rozsah je to jediné, co mě na knize zklamalo. Já bych tak ráda četla o 100 stran víc. Tak ráda bych, kdyby autorka trochu protáhla ten konec, který byl lehce uspěchaný.
Nicméně pohledy z několika postav, náhledy do minulosti, vyřešení určitých věcí, které se v prvním díle odehrály, když to řeknu - povrchově. To se mi velmi líbilo. Zároveň bylo na příběhu znát, že autorka pracuje s dětmi a je při jejich popisu velmi vnímavá (Lucinka je prostě zlatíčko!).
Ve finále hodnotím 4,5 hvězdičkami a velmi se těším na další autorčinu tvorbu. Přála bych, aby se jejím knihám dostalo více pozornosti :).

19.01.2024 5 z 5


Tíživé ticho Tíživé ticho Robert Bryndza

Roberta Bryndzu si vždycky ráda přečtu, ale tentokrát jsem si tuto jeho poslední knihu poslechla ve formě audia. V první řadě mě hrozně mrzelo, že jsem neslyšela svůj milovaný hlas Martina Stránského, který namlouval Dívku v ledu. Nicméně jsem se spokojila s ženským hlasem a ve finále díky hlavní postavě Maggie to nebylo až tak špatné. Začátek byl výborný, nadupaný a kniha našlápnuto na napínavý thriller. Bohužel tak v půlce přišel zlom, začaly se dít až neuvěřitelné věci a můj zájem začal postupně uvadat. Maggie byla taková žena štěstěny a až absurdity trochu Nakonec se z toho vyklubal průměrný thriller, ale popravdě, znovu si příběh neposlechnu.

12.01.2024 3 z 5


Drahý Aarone Drahý Aarone Mariana Zapata

Zapaty předností je opravdu velmi promyšlený příběh, kde nás slimákovou rychlostí seznamuje s životy našich postav. Tentokrát tu máme Ruby, která dostane Aarona, vojáka, na psaní skrze nadaci Pomoci vojákům. Část knihy je tedy psaná formou emailové komunikace, takže stránky pod rukou velmi rychle mizí a čtivost je tedy rychlá a poměrně dost jednoduchá (což u Zapaty je dobré plus, protože její knihy jsou pěkní cvalíci). Já si při čtení přišla jako návratem k mým seznamkovým dnům, kde se člověk vždycky oťukával. Jen musím přiznat, že Ruby mi nebyla vůbec sympatická a ta romantika mě vůbec nechytila. Autorka je pro mě prostě jako loterie, někdy je to pecka a někdy hořké zklamání :(.

12.01.2024 3 z 5