Srdcová desítka

Srdcová desítka https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529844/bmid_srdcova-desitka-659e7efb45759.jpg 4 50 17

Povídkový soubor od oblíbených autorek z nakladatelství Motto. Michaela Klevisová, Jana Poncarová, Barbora Šťastná, Petra Klabouchová, Scarlett Wilková a další skvělé spisovatelky pro vás připravily pestrou mozaiku originálních příběhů. Prožijete s nimi osud italské uprchlice a českého mladíka za první světové války, vražedný thriller o přijímačkách na střední školy, vtipnou sci-fi o dokonalých robomanželkách, psychologický horor o hlubinách mateřské duše nebo ironický příběh z kurzů pro skutečné muže.... celý text

Přidat komentář

1alena1
22.04.2024 5 z 5

Kniha se mi moc líbila a připadá mi to jako výborný nápad představit české autorky. Přestože povídky psaly na jiná témata než jsou jejich obvyklá, jsou opravdu zdařilé a bavily mě.
Děkuji a doporučuji

prostekaca
15.04.2024 3 z 5

Cením nápad takhle prezentovat práci svých autorek. Pokud si chcete zhruba představit, co od které ze spisovatelek nakladatelství Motto čekat, tenhle soubor je skvělý průvodce.

Osobně rozhodně nelituju, že jsem si na něj udělala čas, protože ne všechny autorky jsem doteď znala.

A i když byly povídky nakonec až na jednu nebo dvě průměrný, ráda jsem nový autorky poznala a aspoň jsem zjistila, že až mě bude honit mlsná na něco romantickýho (nedělejte, že to taky tak nemáte), mám sáhnout po knihách od Kláry Mandausové a naopak na thriller nebo detektivku by se mi mohla hodit Zdena Hamerová. Od té bych mimochodem povídek brala klidně mnohem víc. A ověřila jsem si, že Barbora Šťastná je sázka na jistotu.

Jen mi teda moc nepřišlo, že by se autorky vydaly daleko od svých typických žánrů.

PS. Cílovka je jasná už z obálky. Obávám se, že moc mužů tenhle soubor neocení. Ale třeba se pletu.


le21nka
08.04.2024 4 z 5

Deset povídek od deseti českých autorek v útlé knize. Pohodové čtení. Různá témata a žánry. Velmi dobře se četlo. Skvělý tip na další knihy od autorek, od kterých jsem ještě nic nečetla.

MartaPear
07.04.2024 5 z 5

Naprosto dokonalé čtení! Kromě povídky Miriam Blahové, která mě vůbec neoslovila, jsou všechny ostatní skvělé. Každá úplně jinak pojatá a o něčem úplně jiném, jedna smutná, druhá vtipná, třetí tak trochu fantasy. A jsou nabité emocemi a nutí člověka k zamyšlení nad tím kterým problémem, situací, vzpomínkou. Doporučuji, doporučuji, doporučuji!!!

nada3314
04.04.2024 3 z 5

Knížku jsem dostala jako dárek, tím, že nemám moc načtené české autorky, tak jsem si říkala, že tohle je fajn příležitost poznat styly psaní autorek. Povídky jako takové nevyhledávám, mám raději delší ucelenější romány, kde je vše do detailu popsané. Nicméně jsem se do příběhů pustila a zklamaná jsem rozhodně nebyla.

Povídkový soubor je plný rozmanitých a originálních příběhů, které přinášejí čtenářům zábavu, napětí a dojemné momenty. V této knize se spojily autorky, aby vytvořily pestrý mix příběhů z různých žánrů. Každá povídka v knize přináší něco nového a zajímavého. Od dojemného osudu italské uprchlice a českého mladíka za první světové války, přes napínavý thriller o přijímačkách na střední školy, až po vtipnou sci-fi o dokonalých robomanželkách nebo psychologický horor o hlubinách mateřské duše.

Příběhy jsou psány s jemným stylem, který vtahuje čtenáře do každého světa a postavy. Autorky dokázaly vytvořit soubor povídek, který zaujme široké spektrum čtenářů a nabídne jim něco pro každého. "Srdcová desítka" je skvělou volbou pro ty, kteří hledají krátké, ale intenzivní čtení plné emocí, překvapení a živých postav.

Mé oblíbené autorky Miriam Bláhová a Scarlett Wilková jen potvrdily, že jsou právem v mých TOP seznamech.

Ale na plné čáře u mě zvítězila povídka od Jany Jašové – Stepford, dokonce až tak moc, že jsem se už dívala, co dalšího bych si od ní mohla přečíst. Píše i thrillery, tak to bych mohla zvládnout. :-)

jahlina
02.04.2024 5 z 5

Opravdu povedený výběr povídek. Jasně, některé mě oslovily více než ostatní. Ale líbily se mi v podstatě všechny, což se mi v podobných antologiích nestává.

Miroslavacte
30.03.2024 5 z 5

Povídky jsou velice různorodé, bavily mě.

Ditules
29.03.2024 4 z 5

Deset autorek si vyzkoušelo jiný žánr, než v kterém jsou kované. Musím říci, že se mi některé povídky opravdu zamlouvaly. Třeba ta s přijímacími zkouškami mě bude strašit asi jeďte dlouho. Těším se na další podobné počiny.

Marekh
29.03.2024 4 z 5

V této knize se nachází 10 povídek od 10 českých spisovatelek, které jsou tváří nakladatelství Motta. Nakladatelství požádalo autorky, aby napsaly povídku jiného žánru, než obvykle píšou. Autorky se pustily s chutí do psaní a následně vznikla tato kniha povídek.

Z této antologie znám 6 autorek, od kterých jsem již v minulosti četl některé knihy (M. Klevisová, S. Wilková, B. Šťastná, J. Poncarová, M. Blahová, P. Klabouchová). Od 4 autorek jsem prozatím nečetl žádnou knihu (L. Šilhová, J. Jašová, Z. Hamerová, K. Mandausová), ale časem něco vyzkouším.

Povídky jsou krátké a v povídkách nalezneme různé žánry – příběh z 1. světové války, thriller, vtipná sci-fi, psychologický horor aj.

Celkově se povídky četly dobře. Převažovaly povídky, které se mi líbily.

Nejvíce se mi líbily tyto povídky: Kde domov můj (dojemný příběh), Pod čarou (hodně napínavé a překvapivé), Není na co čekat (pěkná povídka ze života), Nemůže se nic stát (o hlubinách mateřské duše), Teorie krásné Amélie (na zamyšlení, pociťoval jsem napětí), Sedmdesát dva hodin (odloučení manželů, válka).

Méně se mi líbily tyto povídky: Stepford (sci-fi, humor), Selhání dokonalého muže (humor).

Líbilo se mi, že když skončila povídka od konkrétní autorky, tak následoval autorčin krátký medailonek (na jedné straně) včetně knih, které napsaly. Jsou v něm také graficky znázorněny některé knihy, které napsaly. Možná na této straně se mohly nacházet také fotografie autorek. Prostor pro fotografie by určitě byl.

mnohoknih
16.03.2024 4 z 5

Tak tohle je rozhodně zajímavý počin. Autorky vystoupily ze své komfortní zóny a můžu říct, že až na jednu povídku, se mi všechny moc líbily. A ta jedna se vlastně nepočítá neb autorčina tvorba se mi nečte dobře nikdy. Autorky se rozhodně vyřádily a my si tak počteme příběhy veselé i smutné, k zamyšlení i k zapomenutí. Já osobně jsem ráda za povídku Jany Jašové Stepford, protože tady se mi spojily dvě oblíbenosti. Autorka a námět ze Stepfordských paniček. Rozhodně můžu tuto antalogii jen a jen doporučit. Velikostně je akorát do kabelky, takže ji můžete vzít s sebou kamkoli a tam ji s chutí přečíst.

Ctenar1202
16.03.2024 4 z 5

Deset autorek, deset příběhů a desetkrát jiný žánr, než autorky běžně píšou. Do rukou se vam tak dostane velice zajímavá směs příběhů, které vás budou bavit hodně i méně.

Povídka Pod čarou od Barbory Šťastné byla opravdu hodně zajímavá. V příběhu se dočteme o matce,která udělá vše pro to, aby se její dcera dostala na školu...

Lucie Šilhová napsala naprosto dokonalou povídku s názvem Chtěl bych tě fotit. Ta mě z celé knihy zaujala úplně nejvíc. Sledujeme v ní umělce Egona Schieleho, který byl velice úspěšný, ale bohužel, zemřel na španělskou chřipku...přeneseme se o sto let později, do života fotografa Šimona, když celosvětově řádí Covid-19... Velice skvěle zkombinované těma umění a pandemie.

Scarlett Wilková mě zaujala povídkou, která člověka donutí se zamyslet nad honbou za dokonalostí. Ale ne u ženy, ale u muže. Povídka se jmenuje Selhání dokonalého muže a je zaměřena na vysoké požadavky a seberozvoji hlavně v pracovním procesu. Velice zajímavě zvolené téma a skvěle napsané.

Moc a moc děkuji všem autorkám, že zkusily napsat příběhy, které běžně nepíšou. Já jsem si všechny povídky užila. Jelikož je kniha malého formátu a v paperbacku, je dokonalá na cesty. Vejde se snad do každé kabelky.

terryaknihy
11.03.2024 5 z 5

U většiny autorek jsem již měla tu čest číst jejich příběhy, ale velmi mě zajímalo setkání s Michaelou Klevisovou, Scarlett Wilkovou a Petrou Klabouchovou. Každá autorka zde nechala jednu povídku a i když jsem s jednou povídkou měla velký osobní problém a jedna mě úplně nechytila za srdce tak, jak měla, byla jsem i velmi překvapená a celkově antalogii hodnotím velmi vysoko.
Určitě bych moc ráda vyzdvihla povídku Michaely Klevisové, která opustila od krimi žánru a napsala hezkou a miloučkou povídku o rodině a důležitosti zázemí. Zároveň milým překvapením pro mě byly povídky od Kláry Mandusové a Zdenky Hamerové. Byly příjemně čtivé, měly určitou hloubku a vyvolaly u mě zajímavou směsici emocí.
Velký boom pro mě byla povídka od Miriam Blahové, jejíž knihy miluju a tentokrát se pustila se svou povídkou do většího dramatu a já byla při čtení napjatá jak kšandy - WOW :).
Absolutním zklamáním a velkým naštváním pro mě byla povídka od Scarlett Wilkové. Rovnou píšu, že se jedná o osobní problém, protože autorka si vybrala jako téma povídky to, že se chlapovy zhnusí žena u porodu a následně se na tom snaží postavit bussiness.
Celkově je to za mě ale velmi povedená krásná kniha, s moc hezkou přebálkou a se spoustou povídek od úžasných autorek. Po každé povídce navíc máte krátký medailonek dané autorky i několik jejich knih. Určitě vím, že knihy od Michaely Klevisové a Petry Klabouchové si musím šoupnout na svém TBR výše :).
.
Celkově hodnotím 4,5 hvězdiček.

eva3992
10.03.2024 4 z 5

Povídkový soubor od deseti autorek, které vydávají své knihy i u nakladatelství Motto. Můžete se těšit na netypické žánry od spisovatelek: Michaela Klevisová, Scarlett Wilková, Barbora Šťastná, Jana Poncarová, Lucie Šilhová, Jana Jašová, Miriam Blahová, Zdenka Hamerová, Klára Mandausová a Petra Klabouchová.

Povídkové knihy nečtu moc často, ale když po nějaké sáhnu, většinou mi přijdou k chuti. Jsou pro mě odpočinkové a pomůžou třeba i při čtecí krizi. Navíc, když je každá povídka od jiné autorky, mohu se tak seznámit s jejich tvorbou a třeba mě navnadí natolik, abych si od nich přečetla i něco víc.

Moc se mi proto líbilo, že na konci každé povídky je pár slov o samotné spisovatelce a rovnou i její knihy, nemusela jsem si tak sama nic dohledávat.

Povídky tu jsou opravdu různorodé – dojemné, milé, ale i vtipné a napínavé. Některé jsou ze života, jiné třeba z blízké budoucnosti. Věřím, že si každý najde to své, každá povídka si nade své fanoušky. Každá je originální.

A co mě nejvíce zaujalo?
Hned první povídka od Petry Klabouchové byla naprosto dokonalá.
Rozhodně zajímavá je povídka od Lucie Šilhové.
Milá povídka, u které mi bylo dobře, je od Michaely Klevisové.
Zajímavá a nepředvídatelná byla povídka od Miriam Blahové.
A poslední povídka od Jany Poncarové mě naprosto dostala a pěkně jsem si u ní pobrečela.
Krásná tečka na závěr.

Jane2016
08.03.2024 5 z 5

Srdcová desítka, povídkový soubor od velmi známých a talentovaných autorek! Povídky mám strašně ráda, protože si užívám, jak v jedné knize najdu různé příběhy, postavy a osudy. Pokaždé něco jiného, ale pokaždé něco skvělého. Proto, když mi dorazila tato kniha, měla jsem obrovskou radost a těšila jsem se s čím nás autorky překvapí!

A po dočtení musím říct, že všechny příběhy byly skvělé, ani u jednoho jsem se nenudila, ale asi Vás nepřekvapí, že mám svoje oblíbence. A těmi jsou tyto dvě povídky: Pod čarou od Barbory Šťastné a Selhání dokonalého muže od Scarlett Wilkové. A zrovna u povídky Pod čarou si dovedu představit, že by vyšla na celou knihu!

Za sebe musím poslat pochvalu do nakladatelství Motto, protože tento povídkový soubor se opravdu povedl. A ještě větší díky všem autorkám!

Mona-Lisa
08.03.2024 3 z 5

Málokdy bývám uchvácená ze všech povídek v knize. Krom knížek od Stephena Kinga.
Tady se opakoval můj obvyklý vzorec, kdy mě půlka povídek posadila na zadek a zbytek jsem nemusela číst.
Kdo bude poptávat odpočinkovou knížku na deku k vodě nebo do letadla - vřele mu ji doporučím.
U povídky paní Klabouchové jsem si připomněla, proč se mi je z její tvorby podlamují kolena, u Barbory Štastné jsem se ze srdce zasmála, u Jany Jašové mě příjemně šimralo v zátylku a u povídky paní Klevisové jsem si dokola opakovala, že se musím pustit do zbytku jejích detektivek!!!! Právě na její part budu vzpomínat nejvíc!
No a zbytek povídek kolem mě proplul bez výraznější stopy.
Víte, co ale cením? Že je to sympatická útla brožovaná knížka, u které lidi nebudou zas remcat, kolik stojí peněz.

Misa.K1
02.03.2024 5 z 5

Až na dvě povídky, které mě moc nebavily, mi všechny přišly skvělé.
Povídka od Míši Klevisové jako vždy "pohlazení po duši".

iveta3689
01.03.2024 5 z 5

Vždy jsem ve sbírkách povídek našla lepší i slabší kousky. Tady jsem byla nadšená ze všech. Skvělý výběr autorek a každá z nich napsala super příběh.