Lesní lišky a další znepokojivé příběhy přehled
* antologie

Lesní lišky a další znepokojivé příběhy jsou malou antologií finské fantastické literatury, která zažívá v poslední době období hojnosti a úspěšně proniká i za hranice země svého vzniku. Bývá často označována termínem suomikumma či Finnish Weird – „finské podivno“, jejž poprvé použila nejvýznamnější představitelka tohoto literárního proudu Johanna Sinisalo. Mnohoznačnost spojená s takovým pojmenováním není náhodná: pro „finské podivno“ je typické míšení různých žánrů a název se opírá i o národní literární tradici. Množství magických prvků najdeme už v Kalevale a stále živé jsou inspirace finskou či baltsko-severskou lidovou slovesností, zaklínadly i příběhy o přírodních živlech, dravých šelmách, mystikou opředených bažinách a „křížencích“ lidí a zvířat. Druhým inspiračním zdrojem finské fantastiky je pak magický realismus a surreálné vnímání světa. Všechny tyto ingredience dodávají „finskému podivnu“ specifický charakter a obdařují je mocí proměňovat příběhy vycházející ze zdánlivě známé a všední reality v příběhy značně znepokojivé. V antologii jsou zastoupeni následující autoři: Pasi Ilmari Jääskeläinen, Leena Krohn, Anne Leinonen, Tiina Raevaara, Johanna Sinisalo, Jyrki Vainonen, Maarit Verronen.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lesní lišky a další znepokojivé příběhy. Přihlašte se a napište ho.

Povídky holt nejsou pro každého, pro mě tedy také ne. I když mám ráda nejasnosti, náznaky a tajemství, povídky jsou pro mě osobně prostě vždycky příliš krátké. Nejvíce mi sedla ta nejvíc klasická témata - Temná zhouba, uzda smrti (typická ponurá atmosféra, vlčí motiv), Kéž bychom tu byli taky (lehké a nepříliš originální scifíčko, ale tahle témata mě strašně baví tím, jak mohou být reálná) a titulní Lesní lišky, i když u těch jsem neustále čekala na fantaskní vyústění a závěr byl na můj vkus trochu plytký. Každopádně jde o zajímavou sbírku, která klidně mohla být bohatší.

Letel jsem na par dni pracovne do Lahti tak jsem udelal to co obvykle kdyz jedu do zahranici - pujcil si s sebou mistni literaturu. Snazim se o poznani mista tak, ze si prectu mistni knizku, dam mistni pokrm, projdu se po mistnim lese a okouknu mistni devcata (driv jsem mel snahu o vyssi mety ale single times are gone, fortunately).
Tohle tedy byla prapodivna volba, ani nevim jak jsem na to prisel. Hodne ujete povidky, bizarni fantasy s prvky folklorniho mysticna. Zaujala me povidka o narozeni vlkodlaka, jinak popravde nic moc... samotne "lesni lisky" me nebraly, v popisu lesa (a na ten ja si potrpim) si autor/ka odporuje.
Kniha Lesní lišky a další znepokojivé příběhy v seznamech
v Mé knihovně | 287x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
povídky finská literatura rozhlasové zpracování severské podivno finské podivno, suomikummaČást díla
Čarodějná kolébka 1992 |
2008 | ![]() |
2020 | ![]() |
2016 | ![]() |
2015 | ![]() |
Knihu jsem četla do výzvy... Kdyby to tak nebylo, asi bych ji odložila. Abych byla spravedlivá, 2 povídky mě bavily dost