Terezita Terezita komentáře u knih

☰ menu

Copatá máma Copatá máma Barbora Bečvářová

Nápad dobrý. Ale to je tak všechno. Styl psaní mi nevyhovoval, rozhodně to nevypadalo na vyprávění devatenáctileté slečny. Cítila jsem z toho třicetiletou ženu, která píše příspěvky na "miminkovská" fóra. Na druhou stranu chápu, že se knížka někomu líbí. Pro mě je to ale naprosto zbytečná knížka.

18.06.2018 1 z 5


Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Nechutně zvrácený Jack mi vlezl pod kůži a nedokázala jsem pochopit, že se mu Grace tak rychle oddala. Vážně, v průběhu čtení jsem cítila neskutečný odpor k tomu nechutnému člověku, který je schopný takových zrůdností a přála jsem si, aby skončil co nejhůř (protože Molly a Millie). Doufala jsem, že Ester bude hodně obezřetná vůči tomu lživě-dokonalému manželství, byla mi z celé knížky nejvíc sympatická - hned po Millie.

Tahle záležitost se čte moc dobře, stránky rychle utíkají, protože chcete vědět, jak to vlastně všechno dopadne. Šla jsem do toho s tím, že vím, co mě čeká. Ale mýlila jsem se. Nutně potřebuju V pasti lží.

15.06.2018 5 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Ačkoli to trvalo dlouho, knížku jsem dočetla a považuju ji za kvalitní českou literaturu. Autorka se o svoje dílo očividně zajímá a text na to vypadá. Dotažené k dokonalosti, ale bohužel se mi některé pasáže zdály až moc zdlouhavé. I přesto se jedná o jednu z nejlepších knížek, které jsem kdy četla. Autorka si rozhodně zaslouží více pozornosti, než se jí, v porovnání s některými českými autory, dostává.

09.06.2018 4 z 5


Tramvaj do stanice Touha Tramvaj do stanice Touha Tennessee Williams (p)

Nevím, co si o tom myslet. Z díla je cítit něco velkého, co neumím určit, ale co ve vás zanechá stopu.

21.05.2018 4 z 5


Johana Johana Pavla Horáková

Přečteno během několika málo hodin s tím, že jsem si 20 stran nechala na druhý den ráno. Takže asi tak. Hodně super. Krásná ukázka života holky, slečny, ženy, která zažila hodně, ale vlastně skoro nic. Jelikož jsem čerstvě po rozchodu, hodně jsem jí rozuměla s pocity ohledně chlapců a mužů. Ale i bez toho to je skvělá oddechová četba, kterou vřele doporučuji.

12.05.2018 5 z 5


Něco vypůjčeného Něco vypůjčeného Emily Giffin

Jako nebylo to úplně špatný. Ale jelikož mám zlozvyk, že si pokaždý přečtu poslední větu, než začnu knížku číst, celou dobu jsem věděla, jak to dopadne a i tak se mi to zdálo hodně předvídatelné. Našla jsem tam pár mouder, která jsou pravdivá, ale jinak nic výjimečného. A překlad se mi nelíbil vůbec.

11.05.2018 2 z 5


Šlehačková oblaka Šlehačková oblaka Tereza Salte

Terezu jsem před pořízením knížky sledovala jen krátce, ale zaujala mě. Knížku jsem si tedy pořídila a měla jsem možná až moc velká očekávání. Tím nechci říct, že by to byl nějaký brak, který nestojí za přečtení. Knížka je zajímavá, graficky velmi pěkně zpracovaná, člověk si z ní možná i něco vezme (pokud chce). Ale nebylo to nic, z čeho bych si měla sednout na zadek. Ale jak říkám, neznamená to, že by byla špatnou knížkou. Krásný průměr.

03.04.2018 3 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Slepá mapa se řadí mezi ty papírové zázraky, které vám dají odvahu. Ukážou, že na světě je hodně špatného, ale i dobrého. Že ne každý je takový, jaký se vám zdá. Že svět není černobílý a že se všechno může změnit. Navíc styl psaní paní Mornštajnové je skvělý, text se čte rychle, téměř sám a vy jen sedíte a pozorujete a nestačíte se divit, jak je to všechno dohromady pěkné.

03.04.2018 5 z 5


Divá Bára a jiné prózy (4 povídky) Divá Bára a jiné prózy (4 povídky) Božena Němcová

Divou Báru jsem jako samotnou povídku přečetla třikrát. Tuhle sbírku jsem dočetla poprvé a musím říct, že nelituji. Všechny povídky jsou pěkné, ale největší dojem na mě udělaly povídky Dobrý člověk a Pan učitel.))

26.03.2018 4 z 5


P.S. P.S. Aňa Geislerová (p)

Četla jsem ji první léto po jejím vydání. Snažila jsem se ji šetřit, aby vystačila na celé léto. To nešlo, samozřejmě. Rozhodně se k ní ještě vrátím.

Mám ji spojenou s meruňkami a marmeládou.
Je krásná. Ne jen ilustracemi, ale i slovem. Takové pohlazení.

02.03.2018 5 z 5


Poslední Poslední Alexandra Oliva

Podle komentářů jsem čekala nějaký brak. A ono to bylo celkem pěkné čtení. Byla jsem mile překvapená, možná právě proto, že jsem od knížky nečekala nic velkého.

Při čtení jsem měla dva zásadní problémy s hlavní hrdinkou:
Nedokázala jsem si ji představit jako blondýnu, pro mě to byla zrzka.
Neskutečně mě vytáčelo její opakování, jak to je jen hra, že to není skutečné. I když se v závěru všechno vysvětlilo. Prostě mě to štvalo. Hrozně.

Taky mě trochu mrzí, že ten hlavní problém je představený hned na začátku.

Jinak to bylo pěkný, na oddech super.

02.03.2018 4 z 5


Agnes a sedmý host Agnes a sedmý host Kati Närhi

Jednoduše krásné! Příběh jednoduchý, ale napínavý a kresby úchvatné. Celé to dávalo smysl. Vážně se mi to moc líbilo. Agnes mě nejspíš naučí číst komiksy a myslím, že pro začátečníky s tímto žánrem (jako jsem já), je to skvělá volba.

23.02.2018 5 z 5


Dělám si to sám Dělám si to sám Martin Váša

Silnější průměr. Co se musí autorovi nechat, je osobitý styl a humor, u kterého se člověk upřímně a od srdce zasměje. Knížka je čtivá, jednoduchá. Ukazuje peripetie, které se neřeší jednoduše. Jinak bohužel nic výjimečného.

23.02.2018 3 z 5


Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Všechno podstatné je řečeno v knížce. Ohromně se mi líbil závěr, jako ten úplný. Samozřejmě kromě všech těch pocitů, které kniha vyvolává, především tématem smrti, kterým je kniha prosáklá.
Petra Soukopová má dar vrtat se v (knižní) lidské psychice a tento dar využívá skvěle.

19.02.2018 5 z 5


Žena v okně Žena v okně A.J. Finn (p)

Skvělá záležitost. Děj propracovaný, člověk si několikrát myslí, že autorovi vidí do hlavy, že ví, jak to všechno je. Že ví, jak to dopadne. Neříkám, nejspíš se najdou geniální jedinci, já mezi ně však nepatřím a jsem ráda. Nerada bych byla ochuzena o ten pocit v závěru, o to neuvěřitelný vyvrcholení. Prostě super čtení.

19.02.2018 5 z 5


Zlodějka příběhů Zlodějka příběhů Michaela Klevisová

Knížka byla krok do tmy, dostala jsem ji k Vánocům a moc nevěděla co od autorky čekat. Začátek byl dost vláčný a trochu roztahaný. Líbil se mi pohled do životů, zdánlivě nedůležitý příběh Agáty. Druhá polovina knihy se četla dobře, přečetla jsem ji za dva večery. Ale ten konec? Nevím, jestli je to mojí nevšímavostí, ale vážně mě dostal. Všechno do sebe najednou zapadlo a dohromady to dávalo smysl. Super. Myslím, že autorka má ocenění oprávněně.

29.01.2018 4 z 5


Fangirl Fangirl Rainbow Rowell

Moje první zkušenost s autorkou a musím uznat, že mě mile překvapila. Myslela jsem si, že z tohohle žánru jsem už vyrostla. Ale Fangirl je vážně super. Příběh je originální, nikdy jsem na tohle téma nic nečetla, ani o ničem nevím (neznamená to, že nic neexistuje). Je to ohromně příjemná oddechovka, četla se rychle, plynule, skoro sama.

Mám dvě výtky
Otevřené konce mi nevadí, ale tady mi přišel nevhodně zvolený způsob. Ta druhá je můj osobní problém. Nesnáším slovo "hihňat" a v téhle knížce bylo použito víc, než často.

Jinak ale super čtení, možná si od autorky přečtu ještě víc. Trochu se ale bojím, že mě po tomhle úspěchu zklame.

27.01.2018 4 z 5


Kdo zabil Snížka? Kdo zabil Snížka? Petra Soukupová

Soukupová umí. A je jedno, jestli je to dětská knížka, nebo cokoliv jiného. Příběh Martiny a jejích kamarádů je kouzelný. Pro mě, jako pro milovníka psů, bylo smutné, když Snížek zemřel. I když to nebyl dobrý pes. Navíc se mi líbí zhodnocení jeho smrti na konci knihy. Asi bych to úplně nehodnotila jako detektivku, ale jako knížka pro starší děti super.

10.01.2018 5 z 5


Ke dnu Ke dnu Anna Bolavá (p)

Ke dnu nemůžu hodnotit jinak, než plným počtem. I když to bylo něco jiného, než jsem čekala, bylo to super.
Kniha ve mně vyvolala různé pocity, Hanu jsem ze srdce nenáviděla (nevím proč), Anička byla na pár facek, ale měla jsem ji neskutečně ráda. Když to vezmu kolem a kolem, iritovaly mne snad všechny postavy.
Přišlo mi, že většina knihy se točila okolo Miladiny rodiny, že o Diviše a zesnulou Divišovou ani tak nešlo (i když to všechno byla jejich "zásluha").
Jediné, co mi chybí, je rozuzlení Málka. A co si budeme, čekala jsem nějakou zmínku o Anně z knihy Do tmy (nebo tam byla a já si nevšimla?).
Jinak skvělé, autorka umí krásně psát a čtenáře zasáhnout.

20.12.2017 5 z 5


A zrodí se píseň A zrodí se píseň Samantha Shannon

Já nevím, ale už nemám co říct. Pravidelně mám u knížek této autorky problém se začíst, i když to není špatné. Jenže potom mě knížka vtáhne a já si to čtení vyloženě užívám a neskutečně to prožívám. Třetí díl série nebyl výjimkou a já už se nemůžu dočkat dalšího dílu.

05.12.2017 5 z 5