Divá Bára a jiné prózy (4 povídky)

Divá Bára a jiné prózy (4 povídky) https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40617/diva-bara-a-jine-pro-40617.jpg 4 120 23

OBSAHUJE ČTYŘI POVÍDKY: Divá Bára -- Karla -- Dobrý člověk -- Pan učitel.Výbor povídek postihuje charakter autorčiny tvorby a dvojí příznačné tématické zaměření: na portrét kladné osobnosti a na problematiku mezi lidmi. V titulní povídce vypráví Němcová příběh o temperamentní vesnické dívce, která riskuje vyvržení z vesnického společenství proto, aby osvědčila své přátelství a pomohla své kamarádce z těžké životní situace. Tři další povídky se také odehrávají v tradičním vesnickém prostředí se zaběhnutým pracovním i přírodním rytmem, zaměřují se na všední život prostého člověka a zdůrazňují jeho přirozenou obětavost a odvahu čelit životním těžkostem. Uspořádal, medailón o autorovi napsal a ediční poznámkou opatřil Mojmír Otruba.... celý text

Přidat komentář

Danielka959
23.01.2022 4 z 5

Tuhle knížku jsem měla v povinné četbě, ale kniha byla dobrodružná a krásná moc se mi líbil konec a četla jsem ho i s mamkou.... Podíváme se i na film jestli to bude mít stejný děj a doufám že ano ;)).

Veveruška320
23.01.2022 5 z 5

Příběh o Báře,byl půvabný....dcera měla tuto knihu jako povinnou a přesto nezklamala,bylo to hezké čtení a koukneme ještě na film...,abychom mohly porovnávat.


martineden
29.09.2021 5 z 5

Divá Bára je velmi aktuální povídka! Být jiná, žít jinak než ostatní, mít jiný názor... Bravo!

Jája92
06.05.2021 5 z 5

Bylo fajn se vrátit do doby Boženy Němcové a na chvíli se u jejího vyprávění o tehdejším životě zasnít. Myslela jsem si, že mi bude dělat problém porozumět textu, když není psán moderním jazykem, ale bylo tomu naopak, o to zajímavější bylo celé čtení, obzvlášť u povídky Karla, která je psaná v domažlickém nářečí.

leny.wood
24.04.2021 4 z 5

Nebýt povídky "Pan učitel", dala bych plný počet. Čtení jsem si užila, ale již zmiňovaná povídka je nudná, nic se v ní neděje. Na druhou stranu se jistě najdou tací, kteří ocení květnaté popisy tehdejší výuky.

alimraj1
22.04.2021 5 z 5

Jednoduše - léty ověřená klasika, kterou by si měl přečíst každý!

stejsdan
03.04.2021 5 z 5

V rámci ČV jsem se vrátila k Boženě Němcové, po mnoha letech. A byl to velice příjemný návrat. Knížka obsahuje celkem 4 povídky:
1. Divá Bára - povídka o dívce, která se nebojí riskovat vyvržení ze společnosti, když pomůže trochu netradičním způsobem svojí přítelkyni. Navíc úžasné popisy...
2. Karla je psaná v domažlickém nářečí, což mě hodně bavilo:)
3. Dobrý člověk vypráví o dívce, která uteče před nechtěným ženichem a po cestě se zamiluje, ale není to klasická romantika. Také se dozvíme, co všechno museli dříve mladí lidé podstupovat, aby se mohli vyučit řemeslu apod.
4. Pan učitel popisuje chod jedné venkovské školy z pohledu její žačky.
Paní Němcová píše skvělým jazykem, během čtení na mě dýchalo lidské teplo, krásný vhled do života její doby.

Leona333
13.03.2021 5 z 5

Tato knížka od paní Boženy Němcové, je takovou literární perličkou. Všechny povídky, které knížka obsahuje za přečtení rozhodně stojí. Nejvíce se mi líbila povídka Karla, neb co vše rodina - matka dokáže udělat pro dítě, aby jej uchránila před narukováním na vojnu...



Nastokrát děkuju
mej zlatej mamičce,
že je mne chovala
v strakatej peřince.

Chovala, chovala,
nevěděla komu,
když mne vychovala,
vzali mne na vojnu.

téravokudlaná
06.02.2021 5 z 5

Vůbec nemůžu popsat, která povídka se mi líbila nejvíce. Možná Dobrý člověk, nebo Karla :-) . Určitě všem vřele doporučuji

Kristulda
03.02.2021 5 z 5

Knihu jsem si chtěla přečíst, nezklamala mě. Divou Báru jsem znala z dřívějška Karla ta mě pobavila, na tu dobu kdy to bylo psané to byl velmi zajímavý příběh. A Dobrý člověk a Pan učitel se mi líbily nejvíce.

666Jitka
09.04.2020 4 z 5

Tuto knihu jsem dostala od své babičky jako malá. Příběhy se mi moc líbily a v čase, který jsem trávila u prarodičů na vesnici, jsem si tak trochu jako Divá Bára připadala sama :-) Nyní jsem knihu poslouchala v audio verzi a příběh mě opět potěšil ...

lukas.com
02.05.2019 4 z 5

Nejvíc se mi líbila povídka Karla, Divá Bára mě celkem zklamala, přestože je známější než již zmíněná Karla. Němcová velmi pěkně popsala vztahy mezi postavami a vzniklé situace byly uvěřitelné a věřím, že nějak takhle to dříve chodilo.
Ubírám jednu hvězdičku za občasné zdlouhavé popisové pasáže.

LordCookie
02.09.2018 4 z 5

Po téhle knize jsem šáhla kvůli maturitě. Původně jsem myslela, že mě bude nudit a bude mi nepříjemný starší styl psaní. Ale je to velmi příjemné čtení a česká klasika. Nakonec jsem ráda, že ji mám na maturitním seznamu.

1.Agness
08.05.2018

Za mě nejlepší dílo Němcové, poutavé, jednoduché, a řekla bych, že z jejích děl, co jsem četla, má k lidem naší doby nejblíž, a tak se člověk do postav může i dnes vžít.

Marekh
07.04.2018 4 z 5

Knihu jsem četl v minulosti a při procházení Databáze knih jsem zjistil, že mám zaznamenáno velmi málo knih, které jsem přečetl od Boženy Němcové. Komentář ke knize jsem napsal v minulosti, ale zapomněl jsem zaškrtnout položku PŘEČTENO, takže v důsledku toho se kniha nezobrazila v přečtených knihách.

Povídku DIVÁ BÁRA jsem četl na střední škole jako povinnou četbu. Ostatní povídky si už příliš nevybavuji. Každopádně bych si chtěl časem přečíst další knihy od této autorky, případně znovu přečíst Babičku nebo knihy, které jsem četl v minulosti.

Citát z povídky Divá Bára:

Zkrátka, Bára neznala strach a bázeň; ani když hrom bil a bouřce nad údolím vztek svůj vylévala, nechvěla se Bára. Ba naopak, když vesničané okna i dvéře zavírali, hromniční více rozsvěceli strachem třesoucí se modlili, by se na ně Pánbůh nehněval, tu Bára nejraději stála na záspi, by lépe dívat se mohla na obzor, před okem rozprostřený. Jakub mnohdy jí říkal: "Já nevím, děvče, jakou to radost máš, dívat se do nebe, když se Pánbůh hněvá" - "Právě takovou, jakou mám, když se směje," odpověděla.

Z dopisu, který Božena Němcová napsala svému synu Karlovi:

"... s člověkem tupým, hloupým, zlomyslným, s tím nic nemít. - S hloupostí se nepouští ani pánbůh do boje, těm se vyhni vždy, dokonce jestli se s hloupostí i zloba spolčí, to jsou nejhorší potvory člověcké."

Terezita
26.03.2018 4 z 5

Divou Báru jsem jako samotnou povídku přečetla třikrát. Tuhle sbírku jsem dočetla poprvé a musím říct, že nelituji. Všechny povídky jsou pěkné, ale největší dojem na mě udělaly povídky Dobrý člověk a Pan učitel.))

kilometr
19.06.2017 5 z 5

Kniha mě chytla a bavila neskutečně.A i když jsem na pracovišti sklidil posměch,co že to čtu-jako Němcovou(?) a nestydím se za to!!95%.

EvikU.
09.04.2017 4 z 5

Celkem dobrá kniha.

fvalek
31.01.2017 5 z 5

Ze všech próz jsem si knihu vybral samozřejmě kvůli Divé Báře. Ta je prostě dokonalá, typická romantická hrdinka. Nejdříve se mi zdálo, že má maličko homosexuální sklony k Elišce, ale nakonec si vzala toho pohledného statného myslivce, tak snad se jí to bude líbit. Příběh mě bavil, jeden z nejlepší od jinak, nemůžu si pomoci, ale nudné, usedlé Boženy Němcové. Dávám plný počet hvězdiček a doporučuji, není to nuda, je čtivá a zaujme. Krásný je taky starý film, ten jsem si pustil hned potom a byl jsem spokojený.

valleyhills
16.01.2016 5 z 5

VLASTENECTVÍ. ROMANTIKA .... perfecto