Něco vypůjčeného

Něco vypůjčeného https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40972/mid_neco-vypujceneho-9jg-40972.jpg 4 48 14

Něco vypůjčeného série

1. díl >

Jak vypadá verze Nebezpečných známostí pro 21. století? Debut americké autorky o dvou nerozlučných kamarádkách z dětství s různými povahami, kdy se jedné daří ve vztazích a druhé ne, kdy jedné jde zábava a druhé práce, kdy se jedna zamiluje do snoubence té druhé a stojí před volbou, zda se vzdát lásky kvůli přítelkyni a ztratit muže svého srdce, anebo kamarádku, která svému snoubenci zas tak věrná není, zradit, oslovil tolik čtenářek, že se zdá, že se v moderní vztahologii trefil do černého. Název odkazuje k viktoriánské pověře, podle níž má mít nevěsta na sobě něco starého (symbol její rodiny), něco nového (symbol naděje do budoucna), něco vypůjčeného (pro štěstí od kamarádky) a něco modrého (až do 19. století barva svatebních šatů).... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Argo
Originální název:

Something Borrowed , 2007


více info...

Přidat komentář

Pišingr
13.01.2023 5 z 5

Skvělá kniha, zhltla jsem ji jedním dechem! Není to ale oddychovka, docela mě to emocionálně vyčerpávalo.

LuciKo
05.03.2019 4 z 5

Po letech jsem si ji zopakovala, abych mohla plynuleji pokračovat druhým dílem. A i napodruhé se četla skvěle. I když jsem věděla, jak knížka dopadne (vlastně to se dá u tohoto žánru tušit i při prvním čtení), nekazilo mi to dojem a mohla jsem si příjemné vyprávění autorky opět užívat. Pro čtenářky není těžké fandit Rachel, vzhledem k tomu, jak je Darcy vykreslena. A kolik z nás mělo v dětství kamarádku, v jejímž stínu si připadaly neviditelné. Tím jednodušší je se do příběhu vžít. Jsem zvědavá na pokračování a doufám v seznámení s jinými stránkami Darcyiny osobnosti. :) Jinak - jak tak ráda chválím obálky, tato se dle mého vůbec nepovedla.


Barkku
17.07.2018 3 z 5

Několik prvních desítek stran se pro samá klišé a předvídatelnost skoro nedalo číst. Limonádka, kde je jasně stanoveno, komu máte fandit. Pak se ukáže, že pani docela umí psát, nebo aspoň ví o čem mluví, ale stejně to vorá absencí fantazie. Konec je hrozný a navíc vypočítavý- myslím, že kdyby byla autorka poctivá sama k sobě, zakončila by to jinak, ale jelikož měla v kapse připravené pokračování, domluvili se s editorem, že debilní konec čtenáře lépe naláká na další knihu. Skvělá kniha na prázdniny. A pokud trpíte nedostatkem sebevědomí, sebejistoty a zatím jste se nevdala.

bookcase
02.07.2018 4 z 5

Četlo se dobře, fandila jsem Rachel, Darcy byla neskutečná potvora, která mi lezla na nervy.

Terezita
11.05.2018 2 z 5

Jako nebylo to úplně špatný. Ale jelikož mám zlozvyk, že si pokaždý přečtu poslední větu, než začnu knížku číst, celou dobu jsem věděla, jak to dopadne a i tak se mi to zdálo hodně předvídatelné. Našla jsem tam pár mouder, která jsou pravdivá, ale jinak nic výjimečného. A překlad se mi nelíbil vůbec.

lucycom
03.05.2018 5 z 5

Tahle knížka mě v první řadě zaujala svým originálním obalem, který mě ihned zaujal v záplavě dalších knih v Levných knihách a tak jsem jí dala šanci. Musím říct, že jsem byla velice nadmíru překvapená! Knížka mě vtáhla hned od první stránky a byla jsem zvědavá, jak se to vyvine, takže jsem ji slupla rychle. Musím se přiznat, že i přesto, že se hlavní hrdinka nezachovala jako opravdová kamarádka, časem si moje sympatie získala! :D Hned jsem běžela pro druhý díl, který je psán z pohledy Darcy.

Anna 13
11.02.2018 5 z 5

Zdá se, že Emily Giffinová se stává další mojí oblíbenou autorkou ze světa ženské literatury. Četla jsem Zkoušku dítětem, která mě nadchla a tento román jsem nemohla pustit z ruky, dokud jsem nedočetla až na samotný konec. Čteno jedním dechem, po pár stránkách jste v příběhu jako doma a užíváte si charismatické hrdiny, kterým fandíte a víte, že pokud to nedopadne šťastně, nejspíš vás to tak na den vyřadí z provozu. :)
Autorka vždy zabruslí do řekněme odsuzujících témat... Zde jde o hrdinku, která před svatbou své nejlepší kamarádky přebere jejího snoubence. Zní to tak, že hlavní hrdinkou chcete opovrhovat, avšak její kamarádka je hnusnou manipulátorkou a tyranizérkou, že se nebudete divit, že se Dex (její snoubenec) zamiluje do jiné... A že ta se citům nebrání, protože ví, že on je ten pravý a pokud o něj nebude bojovat, už nikdy nikoho takového nepotká. Také po letech začne svou nejlepší přítelkyni vidět v pravých barvách a pochopí, že výčitky a pocity viny teď rozhodně nejsou na místě...

Doporučuji... :)

tess.de.veles
29.01.2016 3 z 5

Jaj....vůbec se mi to nečetlo dobře....takže jsem s touhle knihou stravila asi 14 dni a nakonec poslednich deset stranek ani nedočetla....narozdil od mojí mamky,ktera to prečetla jednim dechem...a to uz je paní v letech.....Druhý dil určitě číst nehodlám......radeji sáhnu po jine knize od autorky......Podle knihy byl natočený i film....se stejným názvem.....český název dodám,až ho vyguglim :)
.

LilianaFalcon
09.09.2015 2 z 5

Emily prostě umí psát. Je to čtivé, rychle se necháte vtáhnout do děje, ale... tentokrát mi to prostě nesedlo. Stačí si přečíst začátek a konec a zjistíte, že jste vůbec ale vůbec o nic nepřišli. A ještě ke všemu jsou postavy ještě černo-bělejší než na začátku.

evelýny
06.09.2015 3 z 5

Neříkám, že mě kniha úplně zklamala, ale já spíše čekala příběh přítomného okamžiku. Ještě jsem pochopila rozebírání minulosti formou vzpomínek, ale úplně jsem se ztrácela v úvahách Rachel ,,co by kdyby". Je to kronika jednoho přátelství od dob holčičích střevíčků až po svatební lodičky. Zde - zdá se - přátelství skončilo. A opravdu skončilo? Počkám si na druhý díl. Mně byla sympatická postava Ethana, který se tímto příběhem jenom mihnul.
Ovšem film, natočený podle knihy, je hrozný paskvil.
A obálka knihy - to je horor!

gossipavlina
24.08.2015 3 z 5

Začnu obálkou, ta se mi vůbec, ale vůbec nelíbila. A pokračuji tím, co je uvnitř. Styl Emily Giffin mi sedí, čte se dobře, baví mě. Knihu jsem měla přečtenou za jeden den. Ale v porovnání s Kam patříme je příběh Rachel, Darcy a Dexe průměrný. A k postavám: Darcy bych za kámošku nechtěla určitě, Dexe bych poslala, vy víte kam, a Rachel? S tou bych si asi rozuměla, ale za první družičku bych si ji nevybrala ;-)

nnell
21.05.2015

Podle knihy byl natočený film "Tvůj snoubenec, můj milenec" s Kate Hudson.

malypanacek
23.09.2013

Moc hezký příběh, krásně se čte..

mayinka
16.08.2012

realita ... pribeh "odsejpa", hlavni hrdinka a jeji kamaradka - komu budete drzet palce vy? :)

Autorovy další knížky

Emily Giffin
americká, 1972
2014  78%Na čem záleží
2013  83%Kam patříme
2009  78%Něco vypůjčeného
2010  83%Něco modrého
2009  78%Zkouška dítětem

Kniha Něco vypůjčeného je v

Právě čtených1x
Přečtených86x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených8x
Knihotéce76x
Chystám se číst35x
Chci si koupit2x