Tano Tano komentáře u knih

☰ menu

Pustá duše Pustá duše Dan Simmons

Pro mě byla kniha víc utrpení, než zábava. Už roky jsem nemusela tolik bojovat, abych něco dočetla do konce. První půlka se mi nečetla dobře vůbec, pak jsem kapitulovala a tu neustálou matematiku kříženou s násilím jsem už nějak dokousla. Ani konec pro mě knihu nezachránil.

25.02.2024 2 z 5


Pasažéři Pasažéři John Marrs

Dobrá, zajímavá a pěkně plynoucí kniha. Ideální i do mhd, protože členění kapitol nebo různých úhlů pohledů pasažérů je tak akorát dlouhé :)
Konec mi tak úplně nesednul, za to snižuji trochu hodnocení, jinak ale paráda!

21.01.2024 4 z 5


Grimmové Grimmové Kenneth Bøgh Andersen

Tak jsem se těšila na děs běs původních "pohádek" z časů, kdy si je vyprávěli spíš dospělí, než že by byly určené pro děti a z tohohle pohledu jsem jednoduše zklamaná. Dobrá půlka je přesně v té podobě, v jaké jí znám, když jsem pohádky jako malá poslouchala na kazetě. Nejděsivější jsou ilustrace. Nové pro mě byly asi jen dva příběhy. Ok, ale znovu číst nebudu :)

21.01.2024 3 z 5


Zničený Zničený Kevin Hearne

Tentokrát mi přečtení trvalo déle než 2 dny. Je asi fajn, že se nám rozšířily hlavní postavy a už se zaměřujeme nejen na Attica, ale i jeho arcidruida a novou druidku, ale pro mě tím kniha trochu pozbyla vtipu. Hlášky Attika jsou prostě nejlepší a bavily mě nejvíc. Nicméně na další díl se samozřejmě zase těším :)

27.12.2023 4 z 5


Uštvaný Uštvaný Kevin Hearne

Super díl, líbilo se mi, jak se dá poradit s Olympany, i když toho tentokrát měli naši favorité na krku hodně, skoro jako by se spykl celý svět :) A stále máme našlápnuto dál, naštěstí mám další díl už doma :D

23.11.2023 5 z 5


Nahraný Nahraný Kevin Hearne

Zase výborný! :) Ty hlášky snad autorovi nikdy nedojdou a mohl by je klidně vydat v sólo příručce :D
Rovnou beru do ruky další díl.

21.11.2023 5 z 5


Napálený Napálený Kevin Hearne

Samozřejmě mě i tenhle díl byl zase super, ale linie nadpřirozena kolem kojota a kožoměnců mě nebavila tolik, jako klasické pantheony z minulých dílů.

21.11.2023 4 z 5


Mateřský kód Mateřský kód Carole Stivers

Takový lepší průměr. Kniha se čte poměrně dobře, bavil mě začátek ohledně vzniku a řešení "apokalypsy", ale linie dětí už tolik ne.

12.11.2023 3 z 5


Novacén: Nadcházející věk hyperinteligence Novacén: Nadcházející věk hyperinteligence James Lovelock

Jsem poměrně ráda, že je kniha takto krátká, větší rozsah by mě asi nebavil, ale takto byl čtenáři předložen naprosto dostačující ucelený přehled našeho vývoje a směřování. Bylo fajn si některé návaznosti zopakovat, samozřejmě ne ve všem s autorem souhlasím, ale kolik lidí, tolik názorů. Pan Lovelock má za sebou pozoruhodnou kariéru a je velice užitečné si přečíst úvahy takto brilantního vědce :)

31.10.2023 4 z 5


Praštěný Praštěný Kevin Hearne

Dobré a vtipné, ale na předešlé díly Praštěný tentokrát nemá. Uvidíme, co bude dál, číst dál totiž určitě budu, protože i tak tu byly vysloveně vtipné okamžiky a super hlášky :)

23.10.2023 4 z 5


Růženky Růženky Stephen King

King není zrovna moje srdcovka, tentokrát to byla skutečně výzva v rámci výzvy. Od Kinga je to moje druhá kniha, první byla Pod kupolí (pro mě daleko lepší) a vidím tu určitě jisté podobnosti. Zajímavé téma, ale pro mě jaksi neuspokojivě zpracované. Na to, kolik má kniha stran, si myslím, že se příběh Růženek mohl odvíjet zajímavěji a konec mě nechal nedojatou. Výzva splněna, ale kniha ve mně dlouho nezůstane, i když mi po začtení už ubíhala docela dobře.

15.10.2023 3 z 5


24 osobností Billyho Milligana 24 osobností Billyho Milligana Daniel Keyes

(SPOILER) Trpělivě jsem čekala, až se kniha vydá v ČR a za trpělivé čekání rozhodně stála. Zajímá mě obecně téma sériových vrahů a vyšinutých násilníků, ale rozhodně jsem s žádným nikdy nesympatizovala, ani když měli těžké dětství jako Billy, jen mě zajímá, co se jim asi tak honí v hlavě. V tomto ohledu pro mě byl případ Billyho určitě jediněčný, protože mě dostal na "svou stranu" poměrně rychle.
Ačkoli je kniha stavěná na objektivních podkladech, pořád se jedná o poutavý příběh a i když je případ již dlouho známý, člověk pořád trochu doufá, že to pro Billyho dobře dopadne. Líbilo se mi, jak nejeden člověk přistoupil poprvé k Billymu se skepticismem jako k podfukáři, ale i velké lékařské kapacity nakonec díky Billyho abnormálním proměnám přestoupili na jeho stranu.
Zajímavý byl taky náhled na soudní systém a "poskytování pomoci" duševně nemocným a potenciálně nebezpečným lidem v té době. Můžete mít odborných a relevantních posudků kolik chcete, ale stejně to nemusí nic znamenat a pomoci se duševně nemocnému člověku dostat prostě nemusí, i když se stát ohání výrokem na papíru, že se tak stalo. Můžeme jen doufat, že dnes už je lepší jak systém tak i pomoc v příslušných instutucích :)

Kniha trochu defúzovala i mě, o mnohačetných osobnostech se mi teď i zdá :) Knize nemůžu vytknout absolutně nic, pro mě je to 100% dílo a pana Keyese jako velkého autora uznávám už od Růží pro Algernon.

05.10.2023 5 z 5


Proklatý Proklatý Kevin Hearne

Tak už jsem ready na další díl :D
I druhý díl mě strašně bavil, knihy se čtou jedním dechem (doslova, za den bylo hotovo). Netřeba nadměrně přemýšlet, ideální odpočinkové čtení od těžších děl, zde se člověk jednoduše pobaví i zasměje.

02.10.2023 5 z 5


Vzpomínka na Zemi Vzpomínka na Zemi Liou Cch'-sin

Viděla bych to na 4.5*, 4 je málo, ale plných 5 to přeci jen není...Opět je zde neskutečný vývoj děje, co všechno autor dokáže pojmout a domyslet dopředu je úžasné. Ale... ale neuspokojil mě konec a celou boží dobu mě fakt štvala Sin, takhle silné antipatie k hlavní postavě jsem neměla už dlouho. Něco tak blbého, nepoučitelného a přitom se utápějícícho ve vlastních nedomyšlených rozhodnutích aby člověk pohledal :)

29.09.2023 5 z 5


Bez citu Bez citu Neal Shusterman

(SPOILER) Dobrá kniha, ale nezaujala mě tolik, jako první díl. Už jsem i vyhlížela konec, jak se co vyvrbí... takže jsem ve výsledku ještě poměrně neuspokojená, že prakticky všechny linie zůstaly otevřené.

13.09.2023 4 z 5


Báthory - život a smrt Báthory - život a smrt Tünde Lengyelová

Při čtení jsem si vzpomněla na našeho češtináře ze střední školy - pěkné, ale název díla má určovat obsah díla, což neodpovídá, nejlepší známka za 3. Už jen začátek knihy není úplně pro slabé povahy, nemálo stran je věnováno době za turecké války, takže je součástí i výčet všech možných zvěrstev páchaných na běžném obyvatelstvu např. násilným pitím močůvky počínaje, znásilněním pokračuje a zakopáváním malých dětí do země konče. Super, že teď znám oblíbené pochoutky na stole Turků na přelomu 16. a 17. století, ale krom jedné věty sem a druhé tam se o Báthory Erzsébet začíná mluvit cca až na straně 175 a to už v souvislosti s vyšetřováním případu, ani ne za 100 stran následuje epilog. Kdyby to bylo o době Báthory, ok, ale tady jsem se dozvěděla víc o Thurzovi, Batthyánym a dalších osobnostech doby. Jsem zastáncem teorie, že Erzsébet je spíše démonizovaná, takže se mi líbila argumentace a výzkum autorů k případu, ale bohužel toho o jejím životě celkově bylo uvedeno v knize dost málo.

11.09.2023 3 z 5


Prohnaný Prohnaný Kevin Hearne

Boha jeho, tuhle knihu jsem si tak užila! Příběh, akce, vtip, to fakt nemá chybu. Ještě když jsou některé ty prastaré myšlenky přeloženy do moderní řeči, fakt jsem se smála nahlas :)
Na sérii jsem přišla náhodou přes nějaké štítky a je mi jasné, že budu číst dál, super oddechovka.

19.08.2023 5 z 5


Baneovy kroniky Baneovy kroniky Cassandra Clare (p)

Magnus Bane mě baví ve všech knihách, konečně jsme se o něm dozvěděli trochu víc a pro mě to byla dobrá oddechovka :)

16.08.2023 5 z 5


Chlapec v bílé místnosti Chlapec v bílé místnosti Karl Olsberg (p)

Knihu jsem si opravdu užila a cca od poloviny se mi ji ani nechtělo odkládat, tak jsem ji prostě musela dočíst :) Pro mě tam byla asi jen jedna slabší chvilka, ale jinak super. Ta Manuelova frustrace, že si s ním pořád někdo hraje a někdo mu lže byla téměř hmatatelná a zvraty v ději byly opravdu dobré. Kniha je ve výsledku lepší, než jsem čekala a je snadno čtivá.

16.08.2023 5 z 5


Dámský gambit Dámský gambit Walter Tevis

Kdo by řekl, že se dá napsat tak čtivá kniha zrovna ze světa šachu? Na jednu stranu jsou tahy rozepsány podrobně, pole po poli, ale na druhou stranu si myslím, že knihu byl si zvládnul užít i laik, který se pořádně neorientuje ani v rozestavení kamenů na šachovnici :) Příběh se mi líbil, knihu jsem si určitě užila a jsem ráda, že mě k ní výzva dovedla. Že Beth překonávala během cca 10 let všechny nesnáze a i nějakou tu prohru mi nevadilo. Pokud se mělo jednat o geniální šachový mozek, tak mi dává poměrně smysl, že by běhěm let, až v dospělosti, zvládla udolávat i ty nejlepší. Ostatně kdyby pořád ztroskotávala, ví bůh, jak by kniha byla vůbec populární :)

14.08.2023 4 z 5