Chlapec v bílé místnosti

Chlapec v bílé místnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423316/bmid_chlapec-v-bile-mistnosti-isc-423316.jpg 4 24 11

Manuel se zcela bez paměti probudí v uzavřené bílé místnosti. Neví, kdo je, neví, jak se sem dostal. Jediným jeho vodítkem je počítačový hlas jménem Alice, s jehož pomocí má přístup na internet. Kousek po kousku skládá Manuel online svůj příběh a zjišťuje, co se stalo: Při pokusu o únos byl smrtelně zraněn. Ale jak to, že tedy stále žije? Může se dostat ven? A je to skutečně tak, jak to vypadá? Kdo je Manuel doopravdy? Strhující příběh, v němž nic není takové, jak se zdá. Autor v Manuelově příběhu prozkoumává nebezpečí virtuálních světů a umělé inteligence a zároveň klade základní otázky týkající se lidské identity a reality. Napínavé až do samotného konce!... celý text

Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , Jan Vašut (Vašut)
Originální název:

Boy in a white Room , 2017


více info...

Přidat komentář

Tano
16.08.2023 5 z 5

Knihu jsem si opravdu užila a cca od poloviny se mi ji ani nechtělo odkládat, tak jsem ji prostě musela dočíst :) Pro mě tam byla asi jen jedna slabší chvilka, ale jinak super. Ta Manuelova frustrace, že si s ním pořád někdo hraje a někdo mu lže byla téměř hmatatelná a zvraty v ději byly opravdu dobré. Kniha je ve výsledku lepší, než jsem čekala a je snadno čtivá.

Micho86
06.06.2023 5 z 5

Ze začátku jsem moc nechápala, jaká je vlastně zápletka - jasně, Manuel přišel o své fyzické tělo a snaží se s tím vypořádat a vše pochopit, to je moc smutný, ale o tom bude teď celá kniha? Naštěstí autor nenechal na zápletku dlouho čekat a děj začal nabírat na zajímavosti, najednou jsem zjistila, že jsem už v půlce knihy, a tak jsem ji celou nakonec přečetla za 3 dny. Bylo to skvělý.
Sice bych měla pár výhrad k tomu trochu moc dlouhému zakončení příběhu (bylo to asi jako když sjedete horskou dráhu na pouti, vozík do cíle dojíždí už jen pomalým tempem a trvá to na vás moc dlouho, protože vy už se těšíte, až vystoupíte, a budete vyprávět svůj zážitek kamarádům), ale nemůžu popřít, že rozuzlení bylo naprosto nečekané.
Milovníkům scifi doporučuji a pouštím se do další knížky od Karla Olsberga, začínám být na jeho práci docela zvědavá.


Tuti
29.10.2021 4 z 5

Za mě musím hodnotit pozitivně!
Skvěle se to četlo a palec nahoru za neočekávaný zvrat v ději!!

Andina123
23.09.2021 4 z 5

Kniha se mi hodně dobře četla, napínavá po celou dobu. Jen škoda toho zmateného konce. Vysvětlování je hrozně zdlouhavé, člověk ho přestává vnímat a je těžké ho pochopit. Nicméně knihu hodnotím velmi kladně.
Hodí se pro někoho, kdo miluje sci-fi a nebojí se u čtení přemýšlet.

olle3
03.04.2021 3 z 5

Verdikt: Kdyby autor sesbíral všechny hnidopišské poznámky od všech perfekcionistických šťouralů a na jejich základě knihu přepsal, výsledkem by mohl být strhující mindblow sci-fi trhák.

Irsaf
18.10.2020 4 z 5

Další skvělá kniha od pana spisovatele Olsberga...
Nemůžu jinak, než se hned pustit do dalšího dílu...
Doporučuji...

Aivinka
19.07.2020 4 z 5

Od příběhu jsem čekala něco úplně jiného. Chvílemi mě štval Manuelův postoj ke všemu. Věřím, že kdyby někdo přišel o paměť, chtěl by se o svém životě dozvědět všechno, ale nemyslím si, že by patnáctiletý kluk odmítl možnost žít ve fantasy světě, který podle všeho miluje.

Romantička
17.01.2020 4 z 5

Manuel se probudil v úplně prázdné bílé místnosti bez dveří a oken. Ze smyslů mu zbyl jenom zrak a sluch, jeho hlas zní jako počítačová simulace. Je vyděšený a vůbec nic si nepamatuje. Konečně se mu ozve počítač Alice. Alice mu nic nedokáže vysvětlit, ale dobře položenými otázkami z ní Manuel dostane, že se nachází ve virtuální realitě. Stěny místnosti jsou dotykové monitory a má téměř neomezený přístup na internet. Pomocí internetového vyhledávače a sociálních sítí se zkontaktuje s tím, kdo za vším stojí. Tedy pokud je to opravdu on.
Inteligentní a velmi současná knížka pro mladou generaci. Umělá inteligence je nebezpečná a snadno zneužitelná, skutečné vztahy a reálný život jsou nenahraditelné jakkoliv dokonalou imaginární realitou. Autentické polibky a objetí vám žádný počítač věrohodně nenasimiluje. Včetně bolesti, která opravdový život provází.
Velmi povedené!

PHochmannova
14.01.2020 odpad!

Je to čistě můj názor, ale čekala jsem od této knihy víc.
Konec je sice nečekaný, ale tak zmatený a zdlouhavý, že pro mě bylo posledních 60 stran tak vyčerpávajících až jsem chtěla knihu odložit.
Nakonec dočteno, ale s velkou námahou.

Aprilek
11.01.2020 5 z 5

Nečekaný konec

Olous1
22.12.2019

Tak tuto knihu odkládám,né že by byla špatná,ale bohužel téma virtuální svět,počítačové hry není pro mě.Doporučuji spíše mužské populaci:)

Autorovy další knížky

Karl Olsberg (p)
německá, 1960
2018  81%Zrcátko
2019  77%Chlapec v bílé místnosti
2020  64%Dívka v podivné zemi
2023  60%Ztroskotání na Smaragdovém ostrově
2023  60%Nebezpečí v Netheru

Kniha Chlapec v bílé místnosti je v

Právě čtených1x
Přečtených32x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených2x
Knihotéce8x
Chystám se číst23x
Chci si koupit13x