Sudeda Sudeda komentáře u knih

☰ menu

Válka Řeků s Peršany Válka Řeků s Peršany Jiří Kovařík

Krásné zpracování od Kovaříka Řecko-perské války v rámci klasického období. Mapy nebo obrázky mohly být v rámci grafického zpracování barevné, pro lepší přehlednost.

Co se týče obsahové formy, zde není co vytknout. Prolínání faktů, úvah nad možnými souvislostmi a citací od starověkých autorů je bezchybné.

Doporučuji

23.11.2023 5 z 5


Akciové investice Akciové investice Daniel Gladiš

Dobrá knížka o světě akcií a investic. Investor může dostat skvělou příručku jak postupovat při analýze jednotlivých společností, tak i psychologickém tlaku na investora samotného při vývoji na trzích. Určitě je však pro budoucí pokročilé investory než však pro klasického investora kupující ETF jenž se tomuto hobby nechce tolik věnovat.

05.10.2023 4 z 5


Civilizace Civilizace Laurent Binet

Zajímavé čtení o alternativní historii. Jakápak by byla historie, pokud by civilizace za oceánem se vyvíjela jinak? Stačily by jiné životní osudy a všechno by mohlo být jinak. Celý svět by byl naruby. První polovina knihy je až neuvěřitelně napínavá, bohužel u druhé poloviny se už čtenář při vzpomínání mezi rodovymi liniemi ztrácí.

05.10.2023 3 z 5


Atlas předkolumbovské Ameriky: Od počátků osídlení po conquistu Atlas předkolumbovské Ameriky: Od počátků osídlení po conquistu Brigitte Faugère

Poměrně složité čtení pro člověka, aniž by znal dobu před Kolumbem. Je zde směsice nepřehledných až moc popisovaných obchodů, měst a národů, jenž mezi sebou rozvíjeli vztahy, bohužel však bez žádné pointy, díky které by si dané téma člověk mohl vštěpit do paměti.

05.10.2023 3 z 5


Konec Evropy: Diktátoři, demagogové a doba temna před námi Konec Evropy: Diktátoři, demagogové a doba temna před námi Jamie Kirchick

Zajímavé čtení, které částečně předpovídá budoucnost, jenž se nyní odehrává na Ukrajině. Knížka je určitě skvělým uceleným přehledem diplomacie, mezinárodních vztahů a událostí mezi státy.

05.10.2023 5 z 5


Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

Skvělá kniha pana Taberyho shrnující politický vývoj našeho státu po současnost. Čtenáři, jenž není v politickém dění znalý, rekapituluje veškerá historická fakta do souvislosti. Skvělé je autorovo kritické myšlení, které nám snad ukazuje příkladem, jimiž by jsme se měli v budoucnu vést.

02.05.2021 5 z 5


Vítězové nad Kartágem Vítězové nad Kartágem Jiří Kovařík

Úžasná knížka, která popisuje začátek výbojů římského lidu. Autor navíc dokáže psát historické souvislosti poutavou formou, tudíž se kniha čte snáze. Určitě doporučuji všem, kdo se zabývá římským válečnictvím nebo historií.

02.01.2021 5 z 5


Dobyvatel světa: Válečná anabáze Alexandra Velikého Dobyvatel světa: Válečná anabáze Alexandra Velikého Karel Richter

Standardní pojetí Alexandrova tažení, ikdyž v některých ohledech krapet přestřelené (popisování sexuálních scén). Neuškodily by mapky, plány a další pomocné nákresy bitev, které by umožnily lépe představit psanou myšlenku.

30.09.2020 4 z 5


Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Myslím, že i tato kniha nám ukazuje, že minulost by neměla být NIKDY zapomínána. Protože pokud to tak bude, historie se bude vždycky opakovat...

14.10.2019 4 z 5


Křižáci v Levantě Křižáci v Levantě Miroslav Hroch

Obsáhlé množství informací v tak malé knížce jsem nečekal. Výstižně popisuje kompletní výpravy křižáků do svatých míst, včetně okolností, které k tomu vedly.

24.08.2019 4 z 5


Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

Jako fanouška filmové předlohy se mi první díl trilogie opravdu líbil. Oproti filmu je zde příběh samozřejmě lépe vykreslený a hlavně příběh samotný dává více smysl, včetně návaznosti na Hobita, jenž je jejím lehkým pokračováním. I postavy mi jsou zde více sympatické oproti filmu (Frodo). Film se mi více zamlouvá akčností a dechberoucí hudbou. I tak je tohle mistrovské dílo a podle mě základ celého fantasy světa. Jsem rád, že na tomto příběhu jsem vyrostl. :)

24.06.2019 5 z 5


Hobit (alebo Cesta tam a späť) Hobit (alebo Cesta tam a späť) J. R. R. Tolkien

Myslel jsem, že na pohádky mám hodně roků, avšak tato knížka mne chytla asi nejvíce co jsem kdy kterou četl. Tolkien měl neuvěřitelnou představivost stvořit tento propracovaný svět plný národů, krajiny a dějových línií. Už se těším až budu tento příběh číst svým dětem, jelikož děti mají daleko větší cítění a představivost pro tyto příběhy. :)

08.02.2019 5 z 5


Egypťan Sinuhet – Patnáct knih ze života lékaře Egypťan Sinuhet – Patnáct knih ze života lékaře Mika Waltari

Po delší době jsem chtěl začít číst knihu, jenž by mne upoutala na delší čas. Až babička mi tuto knihu doporučila a proto jsem se do ní pustil. Vůbec mi nevadila obsáhlost knihy, ba právě naopak nějaký ten čas jsem se s ní i sžil. Hned jsem si zamiloval dlouhé a únavné monology Kaptaha a argument proti lidem jejichž mluva je jako bzučení mouchy kolem uší. :D Určitě mi však dokázala bezkonkurenčně nahlédnout do minulosti starých egypťanů a proto splnila svůj účel. :)

14.01.2019 4 z 5


Dějiny psané Římem Dějiny psané Římem Vojtech Zamarovský

Skvělá kniha popisující jedno ze zajímavých a historicky důležitých mezníku našeho světa. Zamarovský tyto události píše v duchu vypravování a nevynechá žádný celek, který by měl chybět, jak od kulturního vyžití, tak politických aktů. Není spravedlivé zde odsuzovat menší ochutnávku bitev a konkrétních výprav díky které se Řím stal impériem. Je nemožné do 380 stránkové knihy zahrnout veškeré sledy událostí a zavděčit se každému. I proto tuto knihu hodnotím jako celek, která stojí za přečtení, pokud člověk chce znát dějiny antického Říma.

Jediné mínus je podsouvání politické korektnosti, tedy zatracování kapitalismu a vyzdvihování tehdejšího socialismu, včetně vnucujících citací marxistických ideologií. To by v žádném případě v historické knize, konkrétně o starověkém Římě nemělo co dělat.

Hodnocení tedy 4 hvězdy.

23.09.2018 4 z 5


Alexandr Veliký Alexandr Veliký Vladimír Vavřínek

Na stáří této knihy jsou informace a všeobecné pohledy na Alexandra objektivní a autor není nijak kritický nebo zastáncem osobnosti tohoto vojevůdce. Skvěle doplněné jsou názory veškerých autorů a osobností v průběhu historie. Přesně takto se má přihlížet a hodnotit osobnosti.

01.07.2018 5 z 5


Nový svět Nový svět Nicholas Hordern

Velice obsáhlé množství informací o kompletním osidlováním Ameriky. Velké plus jsou mnohé dobové a současné fotografie či obrázky, které přehledně prokládají text, tudíž čtenář má možnost vidět vizualizace tehdejší doby. Určitě pro každého, koho zajímá kolonizace nového světa.

12.05.2018 5 z 5


Muž, který chtěl být šťastný Muž, který chtěl být šťastný Laurent Gounelle

Jdi za svým snem...

18.02.2018 4 z 5


Pes baskervillský Pes baskervillský Arthur Conan Doyle

Kniha u které jsem měl nejvíce nahnáno! Ten pocit, když je mlha hustá jako mlíko a ve tmě se stále něco hýbe je bezmocný... Splněno díky maturitě :)

29.12.2017 4 z 5


Hitlerovo Německo Hitlerovo Německo Matthew Hughes

Ještě jsem neměl možnost číst ostatní knihy o vnitřních záležitostech Hitlerova Německa, tak nemám moc ucelený pohled jak tuto kniho recenzovat. To důležité a podstatné jsem zde našel, takže za mne spokojenost.

26.12.2017 3 z 5


Můj příběh Můj příběh Alex Ferguson

Skvělá biografie ještě s lepším managerem. Ferguson dokázal neuvěřitelné a zůstal u týmu jak v dobrých, tak špatných časech. Tým dokázal udržet na vrcholu i s průměrnými hráči, ale drtivá většina je hlavně o hlavě a v tom Ferguson se svými filosofickými tahy (Fergie time) bezkonkurenční.

26.12.2017 4 z 5