Alexandr Veliký

Alexandr Veliký https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/185618/bmid_alexandr-veliky-185618.jpg 5 13 3

Podrobný životopis slavného makedonského krále a vynikajícího vojevůdce Alexandra Velikého. Va spolupráci se Socialistickou akademií vydalo nakladatelství Svoboda.

Sudeda
Sudeda
01.07.2018 5 z 5

Na stáří této knihy jsou informace a všeobecné pohledy na Alexandra objektivní a autor není nijak kritický nebo zastáncem osobnosti tohoto vojevůdce. Skvěle doplněné jsou názory veškerých autorů a osobností v průběhu historie. Přesně takto se má přihlížet a hodnotit osobnosti.

braunerova
braunerova
02.04.2018 5 z 5

Zatím nejlepší studie o Alexandrovi, kterou jsem četl. Vždycky mě vytočí, když čtu, že to byl největší vojevůdce starověku, případně všech dob. Nikdo se přitom nenamáhá porovnat třeba počet vyhraných bitev nebo motivaci, výzbroj a výcvik protivníků. Oproti tomu se autor snaží být maximálně objektivní a nestranný. Je to portrét, takže nečekejte podrobné popisy jeho tažení nebo rozbory bitev. Hodně prostoru je naopak věnováno úryvkům textů jiných autorů od antiky až dodnes. Třeba Čapkův apokryf byl vynikající. Nechybí podrobný rejstřík a seznam literatury. A pod autorovo hodnocení Alexandra se mohu z fleku podepsat:

"Jakkoli fascinující byla jeho osobnost i skutky, zůstává cosi, co má trvalejší význam a hodnotu a co Alexandra skutečně řadí k největším zjevům lidských dějin: jeho přínos civilizační"


Marbo
Marbo
27.02.2017 4 z 5

Základní informace o legendárním vojevůdci, příjemným bonusem jsou literární zmínky a citace vztahující se k Alexandrovi.