Vítězové nad Kartágem

Vítězové nad Kartágem https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/209524/bmid_vitezove-nad-kartagem-rimske-valky--209524.jpg 5 44 13

Římské války série

1. díl >

Vítězové nad Kartágem je kniha o vojenské historii antického Říma, plná příběhů o vojevůdcích a vojácích, o taženích, které prodělali, o vítězných či prohraných bitvách na souši i na moři, o pochodech, táboření, útocích, obranách, obléhání, o slávě, strádání i vlastnostech pravých římských vojáků, jimiž byly dignitas – důstojnost, disciplína – ukázněnost a virtus – statečnost. Také o tom, jak legie vypadaly, kterak manévrovaly, z čeho se skládaly, čím bojovaly a čím žily. První svazek cyklu Římské války začíná dobou před zrodem legií, pokračuje zrodem občanské armády římské republiky přes přerod falangy v manipulární legii a její existencí do doby, než se změnila na legii kohortovou a v profesionální armádu. Líčí války od doby, kdy je těžké oddělit pravdu od legend, přes válku s Pyrrhem až k historii punských válek či k podmanění Řecka. Další svazek zahrne dobu soumraku římské republiky, války Mariovy a Sullovy za hranicemi i jednoho proti druhému, Crassovo vítězství nad Spartakem i jeho porážku v bitvě s Parthy a první triumfy Pompeiovy.... celý text

Přidat komentář

LivieBorova
20.03.2024 5 z 5

Přečetla jsem celou sérii, komentář napíšu sem k prvnímu dílu, protože platí o všech dílech.
Je to úžasné, moc dobře napsané. Plné informací, skvěle podané. Myslím, že série zaujme i lidi, kteří této literatuře běžně neholdují.

hetzerjoke
09.06.2023 5 z 5

Vynikající knížka zejména pro milovníky starověkého válečnictví, kterým se zde dostane uceleného přehledu dějin ranné římské republiky přehlednou a přitažlivou formou. Autor zde popisuje nejen nejznámnější bitvy, ale také veškeré postranní střety a politické pozadí na obou stranách, neprofiluje pouze dobře známé vojevůdce (Hannibal, Pyrrhos, Scipio Africanus), ale také jejich neméně úspěšné, avšak historií neprávem přehlížené sekundanty, kteří často měli na dění během Punských a Makedonských válek mnohem větší vliv. Popisy bitev jsou přehledné a vkusně doplněné citacemi starověkých historiků (velmi kladně hodnotím autorovu revizi realističnosti - Appianus a Polybius přeci jen nebyli politicky nestranní a občas tíhli k nadsazování některých římských úspěchů či ponižování poražených). Každá bitva je navíc krom průběhu doprovázena neméně důležitými informacemi o složení vojsk a typu výzbroje vojáků. Jedním slovem velmi podrobné a přeci záživné dílo, ke kterému si rozhodně přečtu minimálně jedno pokračování.


Radesan
11.04.2023 5 z 5

Pana Kovaříka znám jako autora už od popisu historie antického Řecka, kde se mi jeho styl psaní natolik zalíbil, že jsem chtěl pokračovat. Co mě zajímalo bylo hlavně období před válkou s Kartágem, tedy samotný vznik Říma a vývoj z malého města až po metropoli antického světa.

Co je pro mne podstatnější je, že mi kniha vyvrátila pár mnou uvažovaných mýtů o Římu jako takovém a hlavně dodala ucelenější informace o Pyrrhovi, o povaze střetů dvou naprosto rozdílných typů armád (manipuly a falanga) nebo třeba o Římu jako vyloženě expanzivní agresivní republice, což kniha svým způsobem vyvrací (a díky za to).

Prostě kvalitní čtení z období, které mne zajímá hned po anitckém Řecku nejvíce, doporučuji.

bleekemolen
06.03.2022 4 z 5

Jsem moc rád, že jsem autora objevil. Vlastně omylem, na aukčním serveru, při hledání úplně jiné knihy. Nakonec jsem si knihu Vítězové nad Kartágem koupil a několik let mi ležela v knihovně. O Punských válkách a ostatních jiných nepřístojnostech, páchaných na mladé římské republice, vím přece všechno, co se dá kde sehnat. A ano, kniha je vlastně výtahem informací Polybia a Livia, občas si neodpustí popíchnutí Goldsworthyho a nic převratného vlastně ani nepřináší.
Jenže je vážně moc dobře napsána a výše zmíněné informace přináší logicky (občasná předlouhá souvětí a překlepy odpouštím) a přehledně. Pokud se případný neznalý čtenář přeje s tímto zajímavým obdobím seznámit, ať nečeká žádné politické pojednání. Dostane se mu pojednání o válečných taženích, od casus belli až po důsledky, včetně popisů jednotlivých bitev (kde k tomu máme prameny). Ovšem po přečtení bude mít ve všem naprosto jasno.
Okamžitě jsem dokoupil zbývající 4 díly a pár ostatních knih z období, která mne zajímají. Moc se těším. A, pane Kovaříku, velká poklona.

Joker208
21.02.2022 5 z 5

Průvodce válečnými taženími mladého Říma až po zničení Kartága. Autor často cituje antické prameny, věnuje se i popisu výzbroje, výstroje a organizace legie. Vzhledem k počtu stran je zde i obšírná polemika na téma konstrukce a použití válečného námořnictva. Kniha dle mého gusta.

Sudeda
02.01.2021 5 z 5

Úžasná knížka, která popisuje začátek výbojů římského lidu. Autor navíc dokáže psát historické souvislosti poutavou formou, tudíž se kniha čte snáze. Určitě doporučuji všem, kdo se zabývá římským válečnictvím nebo historií.

ondra2
17.12.2020 4 z 5

Standardní autorův přístup, kdy vlastní text prokládá citacemi antických historiků. Relativně stručný historický přehled válek a bitev Římanů s jejich protivníky bez podrobnějšího zabíhání do jiných oblastí tehdejšího života.

Richie1
12.11.2018 5 z 5

Kovařík se tentokrát věnuje především válečnictví, a to u národa, který válkami zmohutněl natolik, že se stal největší říší starověku. Římská říše za celou dobu své dlouhé historie válčila takřka neustále, takže autor měl možnost vybírat z nepřeberného množství bitev a válečných střetnutí. Popisy všech římských válek vydají na několik knih a už první díl byl parádní. Mladá římská republika musela zpočátku ještě bojovat o uhájení své existence, často proti mocnějším nepřátelům. Příkladné odhodlání římských občanů a statečnost a disciplína jejich legií nakonec vždy triumfovala a jejich stát se stále více rozrůstal a rozšiřoval. Boje s takovými vojevůdci jako byl Pyrrhos nebo Hannibal znamenalo prověření všech schopností římské válečné mašinérie. Popisy klíčových střetnutí a bitev byly velmi přehledné a zároveň i patřičně napínavé a čtivé - tak, jak to Jiří Kovařík skvěle umí. I vzhledem k mému oblíbenému období historie nešlo knihu ohodnotit méně než 5 hvězdičkami. 90%

Akana
19.08.2018 5 z 5

Překlepů a formálních nepřesností je určitě škoda, ale ani tak nemohou pokazit zážitek z tradičně strhujícího vyprávění i faktické pečlivosti Jiřího Kováříka. A to jsem, prosím, „jen“ zájemce o historii jako takovou, fanoušek vojenských dějin, ten si musí teprve pomlaskávat. A jako vždy mi tu autor vedle záplavy informací, které se mi chtě nechtě a dříve či později nenávratně poztrácejí v paměťových přihrádkách, naservíroval i zajímavosti, o jakých jsem dosud neměl tušení, které mi ale v hlavě zaručeně uvíznou. Třeba ta o původu jména Barcelony.

Predator3313
11.08.2018 5 z 5

No nejsem extra fanoušek historie, ale Řím mě vždy fascinoval. Proto jsem si tuto knihu zakoupil a rozhodně to stálo za to. Srozumitelné pro laika. Sice to na mě byla celkem těžká četba, ale stálo to za to a nejspíš si pořídím i další díl.

Garamond
16.03.2017 4 z 5

Výborná kniha, která přehledně a fundovaně popisuje vývoj římského vojenství na základě rozboru antických pramenů. Nezbytnost do knihovny každého milovníka antiky. Bohužel celkový dojem z knihy kazí poněkud odfláknutá redakce a z toho se odvíjející řada drobných nepřesností. Campus Martius není Marciův vršek, Kynoskefalai jsou Psí hlavy a o nesystematickém skloňování římských jmen ani nemluvě (Jeden z oddílů se jmenuje Dva Scipionové, ale hned o kousek dál autor skloňuje Scipio bez Scipia). I tak ale rozhodně doporučuji.

DavidGreňa
31.01.2017 5 z 5

Môžem v kľude napísať, že táto série kníh o rímskej armáde je to najlepšie čo som o rímskych legiach čítal.A momentálne na trhu nič lepšie ani nie je,žiadna kniha neopisuje rímsku armádu tak podrobne a tak živo,ako táto séria kníh.

vrgulnik
05.04.2016 5 z 5

Úžasné. Pokud jste milovníci historie, antiky s ještě válečné tématiky. Ačkoliv kniha popisuje poměrně velký úsek dějin Říma, nenajdete v ní téměř žádné politické, ekonomické, sociální či kulturní aspekty doby. Je to výhradně válečná tématika, ale zpracovaná čtivým a velmi detailní způsobem. Autora jsem doposud neznal, ale po první knize určitě přijdou další.