Válka Řeků s Peršany

Válka Řeků s Peršany https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89206/bmid_valka-reku-s-persany-e88-89206.jpg 5 49 16

Ladé — Marathón — Thermopyly — Artemisium — Salamina — Plataje — Mykalé Válka Řeků s Peršany, první v celé šíři historicky zdokumentovaný konflikt v dějinách lidstva a současně velký střet dvou odlišných civilizací, ožívá v této knize v plné šíři, počínaje představením obou soupeřů, perských králů Dareia a Xerxa na jedné a hlavních řeckých protagonistů, Athén i Sparty, na druhé straně. Je to převážně vojenská historie, která vás povede od bojů v Malé Asii přes legendární bitvy u Marathónu, Thermopyl či Salaminy až po konec válek, v němž se skrývaly zárodky úpadku a zániku obou soupeřů. Krom toho se v knize seznámíte i s bojovými technikami, taktikou, výzbrojí a druhy vojska zápolících stran.... celý text

Přidat komentář

Sudeda
23.11.2023 5 z 5

Krásné zpracování od Kovaříka Řecko-perské války v rámci klasického období. Mapy nebo obrázky mohly být v rámci grafického zpracování barevné, pro lepší přehlednost.

Co se týče obsahové formy, zde není co vytknout. Prolínání faktů, úvah nad možnými souvislostmi a citací od starověkých autorů je bezchybné.

Doporučuji

Hor89
10.01.2023 5 z 5

Pan Kovařík se po Napoleonských válkách a středověku pustil i do období Antiky. A vznikla přehledná, podrobná a velice čtivá kniha zabývající se řecko-perskými válkami z pohledu obou bojujících stran. Kniha je doplněna spoustou citací antických autorů a rozsáhlou mapovou/obrazovou přílohou. Na knihu tématicky navazuje další kniha p. Kovaříka - Peloponnéská válka.


Martinmmm
02.01.2022 5 z 5

Zaujímavý pohľad na 150 rokov grécko - perzských vojen a na civilizačnú vyspelosť Peržanov a Grékov..

Radesan
12.08.2021 5 z 5

Pro člověka, co má rád období antiky jako hlavní předmět zájmu z historie velkých civilizací je to rozhodně zajímavé čtení.

Po čase musím svou recenzi trochu poupravit. Konflikt mezi Persií a Řeckem je vlastně založen na nedorozumnění kultur a absolutního nepochopení jedné strany druhou......což se opakuje znova a znova.... jak pošetilé, že i v dnešní době nejsme schopni a ochotni předcházet konfliktům nasloucháním a kvalitní diskuzí.... možná, kdyby již tenkrát, jak autor zmiňuje, nedošlo k Trójské válce, dalo se této letité předpojatosti předejít...... možná....

Textařka
24.07.2021 5 z 5

Zajímavý pohled na válečný konflikt, o kterém asi každý z nás slyšel na střední škole. Je mi jasné, že školní osnovy nedovolují nějaký hlubší výklad - i proto jsem ráda, že jsem se po letech od maturity k tomuto tématu dostala a odnesla si detailnější obraz. Chvílemi dokonce člověk "fandil" Peršanům a ne těm "dobrým" Řekům, které známe z hodin dějepisu. Je celkem zajímavé zamyslet se, jak by asi dnešní svět vypadal, kdyby to tenkrát dopadlo jinak.
Celkový dojem: Kniha je čtivě napsaná, i když místy bylo i tak těžké porozumět hloubce konfliktu. Velmi se mi líbila závěrečná kapitola, kde autor nabízí mimo jiné i cenné myšlenky k zamyšlení ohledně velkých říší a rozpínání některých kultur. Má to velký přesah.

Igor1311
26.09.2020 4 z 5

Som nadšencom dejín antického Grécka a toto bola ozaj výborná kniha, aj keď nie až tak výborná, ako som na základe hodnotení čakal. Autor sa klasicky verne drží reálií a spomienok súčasníkov /v tomto prípade najmä Herodota/. Okrem samotných vojnových operácii sa venuje aj vzniku Perzskej ríše, politickým udalostiam a ich dôsledkom. Námorným bitkám venuje nielen ich verným opis, ale aj ich anatómiu, stavbu lodí, skladbu mužstva či stratégiu. Ide vskutku o vzácnu publikáciu v našich končinách.

Placi
10.07.2020 5 z 5

Jako malý jsem měl toto dějinné období snad nejraději. Nyní jsem se k němu vrátil prostřednictvím této skvělé knihy uznávaného historika Jiřího Kovaříka. Skvělý souhrn snad se všemi historickými souvislostmi, vojenskou taktikou obou stran i jejich výstrojí a výzbrojí. Vždy říkám, že je důležité číst odborné práce, aby člověk danému tématu porozuměl. Z hodin dějepisu a filmů by totiž člověk nabyl dojmu, že přišli Peršané Řeky vykořisťovat. Skutečnost a celé tažení byly pochopitelně mnohem komplexnější. Nejvíce mě zaujal právě pohled na vzestup perské říše a její fungování a především motivaci perských vládců.

iskovsky
29.03.2020 5 z 5

povinnosť...

DavidGreňa
13.01.2020 5 z 5

Nemám už ani čo dodať. Výborná kniha. Už som ju čítal dvakrát a stále mám chuť si ju prečítať znova. Číta sa ako román a pritom je to faktografia. Skvelá práca z pera skvelého Českého spisovateľa. A to pritom len na chvíľu odbočil od napoleonských dôb. Formát vynikajúci. Veľké množstvo máp, nákresov bojísk, nákresov vojakov, fotky a dokonca aj fotky z filmu "300" a z hry "Rome total war". Rovnako odporúčam aj knihy o rímskej armáde od pána Kovaříka. A aj práve čítane knihy Napoleon I. - II. sú výborné.

Rawen616
09.09.2019 5 z 5

Tak tohle zaslouží plnou palbu a rovnou čestné místo v knihovničce mezi mými nejoblíbenějšími tituly. Čtivě a objektivně shrnutý průběh řecko-perského konfliktu. Není tam nic vyloženě nového, ale je to pěkně přehledně na jednom místě a navíc je to celé napsané tak sympaticky barvitě, že vám celý konflikt ožívá před očima jako film. Kovařík má dar popsat události o kterých víme jak dopadnou takovým způsobem, že se těšíte jak to bude pokračovat na další stránce.

KAREL6725
06.07.2019 5 z 5

Od autora čteno vše co se týká Napoleonských válek. Proto velké překvapení, že autor napsal knihu ze starověku. Tohle téma mě bavilo už na škole , tak že tohle se četlo samo. Velice poučné a zajímavé čtení doplnil jsem si vzdělání. Za mě plný počet hvězd. Doporučuji rozhodně stojí za přečtení.

Vavča
30.11.2015

Pro někoho, kdo ukončil svoje znalosti historie základní, střední školou, nebo nečte zahraniční knihy, nebo historické práce přeložené do češtiny (třeba edice Osprey Publishing) to rozhodně může být podnětné a zajímavé dílo. Pro mě celkem vydojené téma, ale autor odvedl solidní práci, má zde pár velmi hezkých a vtipných postřehů o některých podobnostech Sparty, Persie, systému jejich expanze, řešení populačního růstu atd. Bohužel pro mě v tom není vyloženě nic nového, co bych mohl výrazněji využít. Pokud bych dostal šanci, zpracoval bych tématiku poněkud jinak (snad lépe!) více technicky, přes experimentální archeologii, nové objevy ohledně Perské říše atd.

Richie1
28.03.2015 4 z 5

Kovařík se po středověku a napoleonské době pustil i do starověku a je to opět výborné. Období řecko-perských válek je docela dobře známé a ve své knize nám autor zprostředkuje všechny události hezky chronologicky, jak se udály od vzniku perské říše až po dobu Alexandra Velikého. Kovařík výborně popisuje bitevní scény, ale nevyhýbá se ani pozadí všech střetnutí, politických rozhodnutí, postavám jednotlivých státníků a vojevůdců i popisu krajin, zbraní či technických záležitostí.
Kniha se čte dobře, nenudí a především bitevní scény, taktika a strategie jsou velmi dobře propracovány s využitím všech dostupných informací, které nám současná historická věda umožňuje. Mnoho citací známých antických autorů nám navíc ještě umožňuje lépe se vcítit do koloritu doby. Starověké Řecko při čtení ožívalo v podobě heroického vzepětí úžasného národa, ale ani perská říše nebyla vylíčena nepříznivě (např. athénské poskytnutí "země a vody" Dáreiovi I., bylo chápáno z perského hlediska jako podřízení se perské říši a pozdější athénská podpora vzpoury ionských měst zase jako nehorázná zrada, která musí být po zásluze potrestána).
Kovařík svou knihou o řecko-perských válkách nezklamal - 90%.

braunerova
12.05.2014 5 z 5

Další výborné dílo tohoto autora. Není to jen o řecko-perských válkách, ale i o založení perské říše a historii řeckých městských států. A také o uvažování a morálce Řeků a Peršanů, o jejich chápání pravdy a čestného slova - athénští nejdříve předali perskému králi dar půdy a vody, pak na to rychle zapoměli a perské posly hodili v Athénách do propasti a ve Spartě do studny. Trochu mi to připomělo vstup Řecka do EU :) Závěrem ještě jedna citace z knihy: "Poutníče, jsem Kýros, který založil perskou říši a byl králem Asie. Přesto mi nezáviď ten kousek země, který kryje mé tělo." Kéž by někdy takhle přemýšleli i naši politici.

david83
08.04.2014 5 z 5

Vynikající kniha, kde se člověk dozví hodně zajímavých věcí. Překvapilo mě, že je kniha velmi čtivá, i přes množství citací starých autorů. Nejedná se o žádnou encyklopedii, ale o popis průběhu Řeckoprezských válek a tomu co jim předcházelo a následovalo. Člověk si po přečtení jen povzdechne, proč filmaři nenatočí něco historicky věrného? Místo toho točí stupidní 300: Bitva u Thermopyl a 300 vzestup říše.

Lucilla
16.10.2012 5 z 5

Moc pěkná práce - dějiny řecko-perských válek podané čtivou formou. Doporučuji všem zájemcům o danou problematiku. Místy je hodně podrobná, odborná, leč neztrácí na plynulosti a čtivosti.