Nový svět

Nový svět https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118740/bmid_novy-svet-8ob-118740.jpg 5 52 10

Dějiny postupného dobývání celé Ameriky bělochy s popisem nejvyspělejších i méně vyspělých indiánských kultur. Obsah: 1. Bůh, zlato a sláva-Nový svět, Říše Aztéků, Země Inků, Kvecalkoatl se vrací, Dobytí Tenochtitlánu, Sedm měst Ciboly, Objevitelé a dobyvatelé, Hledání nových pokladů, Konec jednoho věku, Cesty od Atlantiku, Za novými cíli. 2. Indiáni, Honba za zlatem, Francie zasahuje do hry, Anglie proniká na západ, Nová Anglie v popředí zájmu, Holanďané zakládají Nový Amsterodam, "Velká řeka", Boj o Severní Ameriku. 3. Most přes kontinent-Spojené státy získávají Louisianu, Ruská Amerika, Predchůdci, Vojáci na průzkumné výpravě, Průzkum Jihozápadu, Obchodníci s kožešinami, pronikají do hor, Cesta do Santa Fe, Pronikání do Kalifornie, Stopař, Dobytí dalekého západu, Vyděděnci, Dědici. První vydaní. Cena knihy v čase vydání: 130.- Kčs.... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy Historie
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Die neue Welt , 1971


více info...

Přidat komentář

Corso
11.09.2023 5 z 5

Skvela publikacia o objavovani americkeho kontinentu europanmi. Schvalne pisem europanmi, lebo .... sak viete, vikingovia a mozno... aj fenicania, egyptania. Ludia staroveku neboli na hlavu padnuti a su urcite indicie a dokazy.
Skvela aj po tolkych rokoch, radi sa k nestarnucim klasikam podobne ako Ceramove, Zamarovskeho diela. Hoci doslo uz k mnohym spresnujucim objavom hlavne v prehistorickej etape osidlovania kontinentu, co je tu vzdy v prvej kapitole kazdej z troch casti opisane, dokonca sa objavili a spresnili informacie o predmajskych civilizaciach, to ale nie je tazisko knihy... nasledujuce kapitoly o konkretnych zdokumentovanych udalostiach pokolumbovskych, su uplne dostacujuce a putavo napisane. A bohato ilustracne a mapovo dolozene. Proste krasa. Dobijanie majskej, azteckej rise, utrapy prvych cestovatelov za hladanim zlata, neskor uz vedecke expedicie, objavovanie severneho kontinentu spanielmi, francuzskymi lovcami kozusin, strety s indianmi, vsetko je tu strucne ale dostacujuco, putavo predstavene. A ked ja vidim nejaku mapku, som uplne spokojny a tych je tu pozehnane. Doporucujem najst v antiku kazdemu kto rad cita napr. uz toho spomenuteho Zamarovskeho, a trebars aj ludi zaoberajucich sa dejinami Spanielska, Portugalska, Francuzska, Anglie, a hlavne Ameriky.

boxas
04.02.2022 5 z 5

Tuhle velkou, tlustou knihu jsem si, světe div se, s sebou jednou vzala do nemocnice. Nevím proč, asi jsem zrovna nenahmátla žádnou detektivku, nebo už jsem příliš myslela na tu nemocnici, nevím.
Každopádně světe div se podruhé, já toho vůbec nelitovala, ba právě naopak!
Nový svět je totiž velice zdařilé a zajímavé vypravování o historii dobývání Ameriky, doplněné obrovským množstvím ilustrací.
Knihu jsem v té nemocnici kupodivu celou přečetla, i když má přes pět set stran. A dodnes v ní mám vylisované rostlinky z nemocniční zahrady, které mi tehdy nahrazovaly záložku.


Lesní_chodec
11.04.2021 4 z 5

Krásná kniha, která Vás je schopná uvést do základní problematiky objevování Nového světa. Přestože má okolo 500 stran, většinu tvoří dobové ilustrace a fotografie, které jsou jedním slovem dechberoucí. Pokud se budete chtít dozvědět o téhle úžasné etapě dějin víc, doporučuji spíš českou knihu "Moře, objevy, staletí" ta vše líčí daleko podrobněji, ale chybí jí zase obrazová stránka.

draka
29.08.2020 5 z 5

V době vydání u nás jistě nejlepší celistvá kniha o osídlování Nového světa se spoustou obrazové dokumentace. Četl jsem ji několikrát a vracím se k ní.

stanlus
01.05.2020 4 z 5

Na to, o jak starou publikaci se jedná, jde o obsahově i graficky velmi vydařenou a kvalitní publikaci dávající ucelený základní vhled do problematiky dobývání Nového světa.

PavelT
22.03.2020 5 z 5

Je až s podivem, že takto kvalitní západoněmecká kniha se tu před rokem 89 objevila, ale přeci jen je to už rok 1987. Výhodou toho je fakt, že překlad byl proveden pod dohledem historiků, což by v 90. letech dost možná nebyl.

Sudeda
12.05.2018 5 z 5

Velice obsáhlé množství informací o kompletním osidlováním Ameriky. Velké plus jsou mnohé dobové a současné fotografie či obrázky, které přehledně prokládají text, tudíž čtenář má možnost vidět vizualizace tehdejší doby. Určitě pro každého, koho zajímá kolonizace nového světa.

Bublinaaa
29.07.2017 5 z 5

Do této knihy jsem se zamilovala. A díky tomu i do tématiky Indiánů předkolumbovské éry a do dějin toho, co se dělo, když Kolumbus dorazil k břehům Nového světa. :)

kasparos
19.02.2017 5 z 5

Dobrá kniha

Dera
31.01.2013 4 z 5

Vyčerpávající pohled na Americký kontinent od jeho objevení až takřka po současnost. Kniha obsahuje spousty dobových ilustrací a fotografií. Komu imponuje tato část dějin Ameriky musí tuto knihu číst...