simcat13 simcat13 komentáře u knih

☰ menu

Mladá dáma Mladá dáma Evelyn Skye

Super, moc se mi to líbilo. Nechala jsem se nalákat herečkou na obálce a knížku jsem četla v angličtině. Příběh je originální, vymyšlený do detailů, hlavní hrdinka není žádná trubka a celkově děj není jenom naivně růžový. Víc prozrazovat nechci a rozhodně bych se nebála knížku doporučit všem čtenářům fantasy. Pro srovnání s filmem knížka stoprocentně vede, ale film je moc hezky vizuálně zpracovaný. Krom názvu v češtině nemám co vytknout.

20.04.2024 4 z 5


Pět jazyků omluvy Pět jazyků omluvy Gary Chapman

Rozhodně zde najdete dost užitečných myšlenek a z knížky si musí odnést něco úplně každý, ale už to není tak vyhraněné, jako jazyky lásky. U těch omluv mi přijde trochu zbytečné je škatulkovat do jazyků, protože ve výsledku je stejně nejlepší do omluvy zakomponovat všechno, jen něčeho trochu více. Co bych taky ráda zmínila je to, že zde autor hodně prosazuje Boha. Bylo tam toho na mě už hodně. Poslední připomínka je ta, že autor tam popisuje případy svých klientů a všechny až na jeden dávaly smysl a byly to hezké názorné ukázky, jak omluvu použít v praxi. Každopádně ukázka toho, že se jde již dospělá žena omluvit svému tátovi, který ji v dětství sexuálně zneužíval, mi přišla přes čáru. To jsem koukala s otevřenou pusou. Krom toho bych ale knížku i tak doporučila, jen se připravte na filtrování dobrých myšlenek.

23.03.2024 3 z 5


Za zamčenými dveřmi Za zamčenými dveřmi Freida McFadden

(SPOILER) Tímto komentářem nechci nikoho pobouřit, ale snad jsem ještě nikdy nedala knížce jednu hvězdu... a tu dávám za to, že se těch 240 stránek aspoň četlo rychle. Thrillerů už pár načtených mám, ale horší jsem ještě nečetla. Jediná postava v knížce nebyla sympatická, hlavní hrdinka není normální a konec byl ještě blbější, než celý příběh. Někdo mě pronásleduje? Nevadí. Někdo mi rozřezal gumy od auta? Starost navíc. Někdo mi buší v noci na zadní dveře a hází pod ně dopisy? Roztrhám je a budu dělat, že se to nestalo. Mám v domě krev a v autě uříznutou ruku? Podlahu umyju a ruku vyhodím. Někdo mi míří na zátylek zbraní? Ajajaj, asi jsem přece jenom tu policii měla zavolat. Víc uměle vtlačených zápletek a postav jsem v knížce nečetla. Pomocnice byla super, ale tohle... omlouvám se všem, ale tohle je za mě tedy velké ne.

08.03.2024 1 z 5


Velké maličkosti Velké maličkosti Jodi Picoult

Citlivé a silné téma. Rozebírané téma rasismu je zde vykresleno z několika úhlů, ovšem nejsou to domněnky, ale události a syrové pocity lidí z USA, které autorka díky rozhovorům s tolika různými lidmi nasbírala. Děj uchytila bravurně a ke konci nemám žádnou připomínku. Možná bych jen ubrala půl hvězdičky za to, že je to lehce natahovaný. 50 stránek osekat a bylo by to naprosto perfektní. Kniha rozhodně stojí za přečtení.

05.03.2024 5 z 5


Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Má první přečtená kniha od Nesba a od světového autora bestsellerů jsem čekala mnohem víc. Už v polovině knihy jsem uhádla pachatele, a o to více mě štvali ukvapené závěry Harryho. Napsané je to čtivě, v první půlce jsem si dokonce říkala, že je to solidní, ale nakonec zklamání. Příliš dlouhé a předvídatelné.

20.02.2024 3 z 5


Překvapivá fakta o zvířatech Překvapivá fakta o zvířatech Lucy Cooke

Knížka mě moc mile překvapila. Každé zvíře má svojí kapitolku, která je okolo 20 stránek dlouhá a je obohacená fotkami/kresbami. Autorka vás nenásilně provede mýty i fakty z minulosti až po současnost. Knížce nechybí ani humor a s úplným přehledem ji přečte i laik. Není to kniha na posezení, ale trápit se u ní rozhodně nebudete. Stojí za přečtení!

06.02.2024 4 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Krásná knížka s netradičním příběhem. Jsem si jistá, že na ni jen tak nezapomenu. Prolíná se zde více žánrů. Nedostanete obyčejný příběh, ale příběh o rodině, lásce, přírodě, samotě, a aby toho nebylo málo, dostanete zde i dějovou linku o vyšetřování. Prostředí bažin je zde úchvatně popsané do detailů, každičká mušle i pírko, a opravdu mi to přirostlo k srdci. Film k tomu už je pouze moc pěkný bonus.

23.01.2024 5 z 5


Rychle domů Rychle domů Roz Nay

Nemám žádné výtky, až na neustálé používání slova 'děcko' v českém překladu. To ovšem bylo to jediné, co mi vadilo. Příběh utíkal jako voda a občasné předvídatelné situace mi napětí nijak nenarušily. Teď se jen chytám za hlavu, proč jsem čtení této knížky tak dlouho odkládala.

05.01.2024 4 z 5


Není úniku Není úniku Taylor Adams

Teda jo, tohle se mi fakt líbilo. Vyklubal se z toho docela solidní akčňák, který byl ovšem (aspoň za mě) uvěřitelný. Rozhodně tam hrála souhra náhod, ale ne nahodilých "hovadin". Co postava, to úplně jiná osobnost. Stojí za nenáročné přečtení.

20.12.2023 4 z 5


Řetěz Řetěz Adrian McKinty

Věřila bych tomu, že řetěz jako takový by mohl existovat, ale vůbec jsem teda nebaštila city a nálady hlavních protagonistů. Nápad super, četlo se to opravdu dobře, ale ty postavy byly tak ploché a duchaprosté, jestli to slovo vůbec existuje. Stačilo by tak málo, aby nechybělo tolik. Děj uvěřitelný, postavy ne.

29.11.2023 2 z 5


Pod hladinou Pod hladinou Darcy Coates

Já jsem nadšená. Téma oceánu a hlubokomořského potápění mi neskutečně sedlo. Mě by tam teda nikdo nedostal, ale baví mě o tom číst nebo na to koukat ve filmech či dokumentech. Kniha má přidanou hodnotu tím, že autorka popisuje, jak tělo v hloubce funguje, co se s ním děje a co si potápěč musí ohlídat. Postavy nejsou ploché, děj je napínavý a za mě super. Jediný konec je malinko slabší, ale za mě ani jednu hvězdičku v hodnocení nestrhne.

19.11.2023 5 z 5


Mléko a med Mléko a med Rupi Kaur

psáno.
asi tímhle
stylem

Mimo to je to ale plné hlubokých myšlenek a popisů autorčiných traumat. Začátek drsný, ale ke konci jsou některé řádky milé. Některé se vás dotknou více, některé méně. Neuchvátilo mě to, ale přečtený to máte do hodinky.

05.11.2023 4 z 5


Přízraky domu Carrowů Přízraky domu Carrowů Darcy Coates

Tak jsem na podzim tematicky šáhla po hororu. Do knihy se začtete raz dva, dostanete to, co od hororu čekáte a dohromady to navodí super strašidelnou a ponurou atmosféru. Postav je tam spousta a hezky to do sebe zapadá. Konec byl trochu bláznivý, ale ve výsledku napínavá a čtivá knížka.

29.10.2023 4 z 5


Vězeňkyně Vězeňkyně B. A. Paris (p)

Začátek knížky začíná zajímavě, ale pak už to jde jen z kopce. Hlavní postava je vykreslená ploše a neprožívá emoce. Děj mi přišel jako hrozná slátanina, nic a nikdo mi nenaháněl husí kůži, děj se mi nedostal pod kůži a celkově jsem to tak proletěla bez žádných větších emocí. Při čtení jsem si říkala, jestli nečtu prvotinu od nějakého autora.

24.10.2023 2 z 5


Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Za mě bych knihu klidně označila jako povinnou četbu. Je to nenásilných 120 stránek, které vám otevřou oči. Ať jste fanouškem seberozvoje či ne nebo úplným nováčkem jako já, tohle zvládne přelouskat každý a troufám si říct, že si z toho nejde odnést nic. Bála jsem se z komentářů, jak moc tam bude zakomponovaná víra, ale ta je tam spojená jen s jedním případem manželského páru, kdy paní byla věřící a jinak s tím nesouvisí ani trochu. Takže za mě úleva. Autor tam vypisuje fakta převedená do praxe. Je to příjemné poučné čtení.

18.10.2023 5 z 5


Pomocnice Pomocnice Freida McFadden

(SPOILER) Za mě super psychothriller. Vyloženě ho vdechnete. Neměla bych co vytknout krom *menší spoiler* autorčiny mylnosti ohledně biologie člověka? Docela mě pobavilo v nevhodnou a napínavou chvilku, že hlavní postava byla po 6 hodinách bez vody mátožná a oslabená a po 12 hodinách se již mluví o těžké dehydrataci. Dále trest s knihami, kde je popisováno, že nejtěžší kniha má kolem kila a při položení tří knih na pánev ji to drtilo kostrč a nemohla to vydržet ani se nadechnout. Přišlo mi to nereálné. To samé se pak ještě v nereálnějším měřítku opakovalo s Andrewem. Psychická bolest a potupa to byla, o tom žádná, ale fyzicky to nebylo nevykonatelné. Jsou to jen drobnosti, které mě u čtení rušily.

30.09.2023 4 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Nerada vybočím z davu, ale kniha mě tedy vůbec nenadchla. Od paní autorky jsem již četla Hanu a Slepou mapu a byla jsem nadšená. Jenže u této knihy tomu tak nebylo. 2/3 knihy se vlečou, konec to trochu pozdvihne, ale i tak za mě tedy ne. Čtení mě nebavilo a po přečtení to ve mně nezanechalo žádný valný pocit, prostě jsem jen dočetla knihu (to u paní autorky není zvykem). Ale i tak se nenechám odradit od dalších autorčiných titulů

10.09.2023 2 z 5


Na smrt Na smrt Jozef Karika

Ještě jsem nečetla knížku, která by se mě dotkla natolik, že by mi bylo při čtení až fyzicky špatně. Autor vás do děje nemilosrdně zatáhne a příběh se vás osobně dotýká. Děj přebíhá do různých časů i míst, ale přesto se v tom snadno zorientujete. Jsem ráda, že jsem čtení této knížky odkládala 2 roky, protože tehdy bych ji asi horko těžko zvládla přečíst. Před čtením se pořádně obrňte.

16.08.2023 5 z 5


Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Asi bych to shrnula tím, že kniha je dobrá, ale rozhodně není nejlepší. Děj hezky plyne, čte se to samo. Je to asi jediná knížka, u který jsem si kdy řekla, že bych ji radši viděla zfilmovanou. Bohužel jsem podle recenzí čekala větší bombu + část s ošetřením jedné osoby v nemocnici jsem nepochopila a naštvala mě ta "bezvýchodná" (zbytečná) situace.

10.07.2023 4 z 5


Krásné zelené oči Krásné zelené oči Arnošt Lustig

Tak tohle mi vůbec nesedlo... Je to první knížka, kterou jsem od pana autora četla a asi jsem sáhla špatně. Nalákalo mě téma, protože jsem o tom do teď vůbec nic nevěděla, a vesměs pozitivní recenze. Každopádně za mě teda ne. Těžké tíživé téma, které je ovšem tak strašně zdlouhavě a nepoutavě napsáno. Knížka se dělí do 3 částí. První přetrpíte, čte se rychleji. Druhá část je prostě jenom opakování stejných frází o Bohu na 100 stránkách, hrůza. Třetí část neboli konec už je stravitelnější a donutil mě dát místo jedné hvězdičky dvě. Na autora nechci zanevřít, ale tohle byl za mě přešlap.

26.06.2023 2 z 5