Mladá dáma

Mladá dáma https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535116/bmid_mlada-dama-6602aa5151059.jpg 4 9 5

Elodie nikdy nesnila o palácích a přepychu. Jako dědička chudého vévodství moc dobře ví, co to znamená hlad a bída. Když ji ale požádá o ruku okouzlující princ bohatého ostrovního státu Aurea, bez váhání přijme. Vždyť sňatek s Henrym znamená, že její lid už nikdy nebude trpět! Za pohádkovou nabídkou se však ukrývá tajemství. Temné, zubaté tajemství. Aurea totiž sdílí ostrov s drakem – krvežíznivou bestií, která si výměnou za svoji přízeň žádá krev. Královskou krev. Elodie je ihned po honosné svatbě obětována netvorovi. Bude potřebovat veškerý svůj důvtip, aby v jeskynním bludišti unikla ze spárů jisté smrti a pomstila se všem, kdo ji zradili. Román je výsledkem unikátní spolupráce filmařského týmu Netflixu, v čele s autorem scénáře Danem Mazeau, a bestsellerové autorky New York Times Evelyn Skye.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Damsel , 2023


více info...

Přidat komentář

knihomolkaJani
včera 4 z 5

"Kdo zachrání tebe?"
Většina knihy je provedená ve velmi podobném duchu jako film... Respektive film se velmi podobá knize, ale konec mě tedy opravdu hodně překvapil..
.
"Vis kir vis. Sanae kir res. Život za život. Krev za oheň."
Z počátku se mi styl psaní četl hůře, ale nakonec jsem uvítala vyprávění více různých postav. Skvěle to celý příběh dokreslilo a dozvěděli jsme se nějakou tu historii (která se rovněž od filmu liší).
I celá kniha končí jinak a já si nejsem jistá s jakým jsem spokojená více, vlastně bych asi nejvíce uvítala kombinaci obou.
.
Elodie je jednou z nejsilnějších hrdinek za poslední dobu.. a dračice? Tu jsem si nakonec taky zamilovala a chápala, i když to až do konce opravdu dost drhlo. "Jsi princezna Aureje. Tohle je teď tvojí povinností."
.
Princ Henry je oddaný svému království, ale nedokázala jsem překousnout vše, co pro dobro obětoval. Ve filmu je královna Isabelle zobrazena jako velmi zákeřná, ale zde jsem pro ní chvilkama měla pochopení.. I ona zde má pár kapitol. "Elodie má příliš mnoho vlastních nápadů. Příliš by se bránila našim zvykům, které není možné změnit...."
.
Nejvíce si mé srdce získala postava jménem Corra, jediná čistá dětská duše.. Nejdojemnější okamžiky způsobila právě ona, svou nebojácností a odhodlaností, přestože jí je zde jen 9 let.
.
Vyzdvihnout musím vlastní vytvořený jazyk, za který je zodpovědná samotná dcera autorky! Skvělá práce..
.
"Já myslela, že draci jsou jenom v pohádkách.." "Erra terin u farris. Já jsem konec všech pohádek."
.
Za knihu k recenzi moc děkuji Gradě

Paja.92
25.04.2024 4 z 5

Když jsem knížku brala do ruky, očekávala jsem od ní pohádkovou oddechovku a té se mi taky dostalo.

Příběh Elodie je akční pohádkou pro náctileté, kde nechybí hrdinka se srdcem na správném místě a odhodláním, které překoná všechny překážky. Líbilo se mi, že byla kniha vyprávěna z více pohledů, takže jsem měla možnost nahlédnout na děj z více úhlů. Díky tomu příběh odsýpal a boj Elodie s drakem nepůsobil zdlouhavě.

Mladá dáma nepoukazuje pouze na klasický boj dobra se zlem, ale i na to, že vše není černobílé a neměli bychom soudit ostatní, když neznáme jejich minulost.

Za mě moc povedená oddechovka, a ačkoliv mi tam chyběla romantická linka, přečetla jsem ji za dvě odpoledne.

Jen tak mimochodem… Henryho bych nejraději vlastnoručně zabila. :D

@knihozroutka_eleanorcorvin


simcat13
20.04.2024 4 z 5

Super, moc se mi to líbilo. Nechala jsem se nalákat herečkou na obálce a knížku jsem četla v angličtině. Příběh je originální, vymyšlený do detailů, hlavní hrdinka není žádná trubka a celkově děj není jenom naivně růžový. Víc prozrazovat nechci a rozhodně bych se nebála knížku doporučit všem čtenářům fantasy. Pro srovnání s filmem knížka stoprocentně vede, ale film je moc hezky vizuálně zpracovaný. Krom názvu v češtině nemám co vytknout.

Laxik
19.04.2024

Zase jednou je kniha lepší než film. O to divnější to je, že tentokrát jako první vznikl filmový scénář.

Mladá dáma (hloupý název, moc díky, český Neflixe) je překvapivě povedené pohádkové převyprávění, které staví na hlavu koncept princezny unesené drakem. Zatímco obvykle přiletí drak, napadne království, unese princeznu a zoufalí král s královnou vypíšou odměnu na drakovu hlavu, tady je to tak, že krvežíznivý drak a království žijí ve strašlivé symbióze, ve které královská rodina prohledává svět a dováží z něj princezny jako obětiny drakovi. Tradice, která se opakuje rok co rok už 800 let.

Jenže tentokrát v dračí sluji skončí Elodie. Sice to není žádná princezna-bojovnice, ale ani nejde o žádné ořezávátko. A navíc je to holka mazaná, odhodlaná a má srdce na pravém místě.

Kniha velmi dobře vykresluje všechny zásadní postavy, jak hlavní hrdinku, tak i její rodinu a záporáky, kteří – na rozdíl od filmu – nejsou jen kníry si kroutící jednorozměrné svině, ale lidi, kteří mají pro svoje chování sice zvrácené, ale přesto celkem logické důvody.

Je to opulentní, napínavý, klaustrofobický, nelineární a mega uspokojivý. A navíc na konci najdete slovníček dračího jazyka. A nepřežvejká vám to všechno hned napoprvé, při druhém čtení si tam určitě najdete něco nového.

Bohužel mi přišly některé pasáže moc uspěchané a je z toho znát, že jde o knihu napsanou na zakázku a se záměrem. Nic proti příběhům, kde všechny ženy jsou samé silné osobnosti a muži fňukny, oportunisti a neschopní břídilové, ale zrovna tady mi to přišlo už maličko na sílu, chtělo by to, aby i ten břídil měl trochu solidnější důvody pro svoje chování než jen to, že je to blbec, který nevidí, co má přímo před nosem.

Solidní, poctivé 4 * s potenciálem k opětovnému čtení.

Mikky01
15.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Zdravím, přátele!

mám pro Vás takovou menší recenzi a doporučeni na knihu "Mladá dáma".

Kniha v Angličtině vyšla pod názvem "Damsel", který byl u nás přeložen jako "Mladá dáma". Tento název mi ke knize vůbec nesedí, protože to nemá aboslutně nic společného s obsahem knihy. Kdyby kniha vyšla s původní obálkou, tak si snad budu myslet, že se jedná o nějaké romatické dílo z 18 století, což tomu tak vůbec není. Je to jen můj úhel pohledu, protože většinu čtenářů může tento název odradit od koupi knihy. Nicméně, kniha vyšla s filmovou obálkou od Netflixu, takže alespoň díky ní je poznat, že to bude akční fantaskní kniha. Mimochodem, po dočtení knihy jsem se podíval na filmové zpracování na Netflixu. Film byl dobrý, ale byly tam vynechány zásadní aspekty knihy, které dodávaly ději grády.

Hlavní hrdinkou knihy je Elodie, pocházející z velmi chudého vévodtsví. Jéjímu životu vládne hlad, bída a chudoba, díky tomu se musela o sebe naučit postarat a bojovat o přežití sebe a své rodiny. Aby se celé vévodství vymanilo z tísnivých životních podmínek, tak se rodiče Elodie rozhodnou, že bude provdána za prince Henryho v naopak velmi bohatém statu Aurea. Elodice bez váhání přijme nabídku, jelikož ví, že to pro ní a její lid znamená život bez útrap. Jenomže tento sňatek skrývá svá tajemstí. První část knihy byla velmi romantická, kdy se konala honosná svatba, byla přijata velmi vřele do rodiny a s princem to od první chvíle začalo jiskřit. Poté, co proběhne sňatek, začíná být Elodie v Eufoii z toho, že konečně bude ve svém životě šťastná. Jenomže po svatbě je Elodie odvedena na vrchol hory, kde se koná rituál (Bylo jí od královské rodiny řečeno, že rituál se koná za účelem spojení dvou rodů - krevní přísaha). Po dokončení rituálu, vezme princ Elodie do náručí a vhodí jí do útrob hory, kde žije drak. Elodice v tu chvíli jde o holý život a začíná zjišťovat, že už po několik století musí království obětovat princezny, za účelem prosperity státu Aurea. Co se týká tajemství, tak více nebudu prozrazovat, abyste byli překvapení, stejně jako. Každopádně, druhá část knihy byla velmi akční, jednalo se doslova o survivor. Elodie se bude pokoušet dostat ze spáru hory, kde je jako lovná zvěř pro draka. Cesta to bude velmi bolestivá, plná strachu a příkoří. Královská rodina jí lhala ve všech možný ohledech, což bude mít zásadní dohru pro závěr knihy. říká si, že jí nic horšího v životě nemohlo potkat, ale to se bolestně spletla.

Knihu bych hodnotil jako jedno z lepší děl v rámci YA. Není to žádná naivní pohádka, kde všechny čeká šťastný život až do smrti. Hodně jsem byl překvapen z druhé části knihy, občas mi to přišlo horrové a děsivé, jako vážně! A co se týká samotného konce knihy? Poslední stránky jsem dočítal už jen s otevřenou pusou a říkal si, "co se to sakra stalo?".

Takhle kniha je nutnost pro všechny fanoušky Fantasy.

Moje hodnocení 9/10 - Bod ztrhávám za název knihy :-D