Sharrymt Sharrymt komentáře u knih

☰ menu

Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Knihu jsem jednou rozečetla a pak na dlouho odložila. Když jsem se k tomu dostala podruhé, přečetla jsem to téměř okamžitě. Je to dílo, které si člověk nemůže číst, jak se mu zachce, musí prostě být naladěn na stejnou vlnu.
Atmosféra knihy mě vcucla a já slyšela po celou dobu v hlavě starcův hlas, jakoby mi to sám vyprávěl. Jednotlivé úryvky děje jsem si po zavření očí přemítala a viděla to tak podrobně, jako bych to sama prožila. A vůbec nejvíc kouzelné byla i slaná pachuť moře a teplo slunce, které jsem cítila, i když byla zima.

17.06.2021


Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Tohle je rozhodně hodně dobré young adult. Skvělý nápad, který mě nadchnul. Svět, nad kterým jsem hodně přemýšlela. Hlavní postavy, u kterých jsem nevěděla, koho mám radši. A příběh, který jsem opravdu nečekala.
Trochu jsem se od samého začátku začala bát, že se z knihy stane trapná romanťárna a já budu zklamaná. To se naštěstí nestalo a já si čtení moc užila. Teď se už těším na přečtení dalších dílů :)

17.06.2021 4 z 5


Smrt krásných srnců Smrt krásných srnců Ota Pavel

Kniha petří mezi mé nejoblíbenější české knihy. Autor popisuje své dětství a především svého otce. Realisticky a velmi krásně. Strašidelný bonus jsou útrapy války, která zasáhla do tohoto života.

17.06.2021 4 z 5


Severská mytologie Severská mytologie Neil Gaiman

Mytologie mě opravdu hodně zajímá, ale že jde napsat takovým poutavým způsobem, jsem opravdu netušila. Knihu jsem musela dát na jeden zátah a jsem moc ráda, že ji mám v knihovně, páč se k ní budu vracet a to moc ráda. Když jsem si pročítala severskou mytologii, před přečtením této knihy (ne moc podrobně), tak jsem si říkala, že ti Vikingové opravdu museli jet na houbičkách, jinak by takový kraviny nevymysleli. Teď si to říkám taky, ale už spíše s obdivem, kolik toho dokázali obhájit. Jednotlivé příběhy ve mně zanechali opravdu velkou stopu a těším se, až (jak sám autor doporučuje) budu vlastním stylem předávat tyto příběhy někde u ohně.
Zájemcům o mytologii doporučuji a těm, kteří mytologii neholdují, přímo vnucuji :)

17.06.2021 5 z 5


Ready Player One - Hra začíná Ready Player One - Hra začíná Ernest Cline

Naprosto jsem si tento příběh zamilovala a v tomto odvětví tuto knihu překonala jen Armada. Příběh vás tu ovšem hodně rychle spoutá a pustí až na konci, do té doby nebudete mít klid. Kniha je další příklad toho, že je prostě lepší než její filmové zpracování a přes onen film jsem se překousla až potom, co jsem si namluvila, že je to vlastně něco úplně jinýho. Je to rozhodně kniha, kterou bych strčila do ruky nečtenářovi, abych ho dostale ke čtení.

17.06.2021 5 z 5


Pražská sonáta Pražská sonáta Bradford Morrow

Knihu jsem dlouho chtěla číst a díky skvělému obalu, si ji i koupit. Za to přečtení jsem ráda a také jsem ráda, že jsem si knihu nekoupila. Od knihy jsem dostala přesně to, co jsem očekávala. Poutavý příběh, od kterého se ale lehce odtrhnete, i když vás zajímá, co bude dál. Celá kniha je velmi klidná a dost popisná, což skvěle pomáhá vykreslovat celkou atmosféru knihy. Je to kniha, kterou si rádi přečtete za pohodového letního dnu a budete si užívat jejího příběhu. Celý příběh na vás působí poměrně realisticky, bohužel čím se dostáváte dál, tím víc máte pocit, že některé věci jsou realitě poměrně vzdálený.
Není to kniha, ke které si sednu a přečtu si ji znova, ať už kvůli velkému počtu stran, či kvůli příběhu, který opravdu stačí přečíst jednou. Jediný důvod, proč bych si ji pořídila, je tedy ta krásná obálka.
Celkově jsem si čtení užila a tomu, kdo nehledá pořádnou akci, můžu jen doporučit.

17.06.2021 5 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Rozhodně jedna z nejsilnějších knih, které jsem četla. Dala jsem ji na jeden zátah a i když oči už unavené byly, stejně jsem nemohla přestat. Patří do té povinné literatury, která tam má zasloužené místo. Rozhodně to nebylo mé poslední čtení knihy.

17.06.2021 5 z 5


Město z kostí Město z kostí Cassandra Clare (p)

Asi jsem od této série chtěla víc, nadchnula mě světem, ale bohužel to není nic moc velkolepého. Young adult knihy moc nemusím a tato patří k těm lepším, ale rozhodně ne k těm nejlepším. Pro fanoušky tohoto žánru můžu doporučit, já bohužel asi čekala míň toho young adult.

17.06.2021 3 z 5


Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Na jednu stranu jsem čekala víc, na druhou vlastně i míň. Rozhodně to není nějaký odpad a jsem ráda, že jsem knihu přečetla. Od prvních stránek, jsem se nemohla odtrhnout a chtěla vědět, jak to skončí, bohužel právě ten konec mě lehce zklamal. Tak od půlky knihy jsem už tušila, jak to dopadne, a doufala, že mě kniha překvapí, to se bohužel nestalo. I tak tomu nechybí napětí a příběh, který vás zaujme.
Autorka z Kinga očividně čerpá (i na knížce je napsáno, že je její oblíbený autor, takže se tím ani nijak netají), ale mě tyto věci jednoduše nevadí. Každý autor z něčeho čerpá, kdybychom měli označit za napodobeninu každé dílo, ve kterém se objevují prvky z jiného díla, asi bychom tu moc originálních knih neměli. Pro lidi, co tyto napodobeniny umí překousnout, je to super čtení, které mohu doporučit.

17.06.2021 3 z 5


Koralina Koralina Neil Gaiman

U filmu jsem se jako malá hodně bála a ráda říkám, že je to první horor, který jsem vydržela. Postupně jsem se k filmu v průběhu let vracela a je to můj oblíbený animák. Když jsem pak zjistila, že je to podle knižní předlohy, musela jsem to přečíst.
Většinou je poměrně snadné rozhodnout se, jestli je film nebo kniha lepší (kniha samozřejmě v naprosté většině), ale tady jednoduše nevím. Z knihy asi nešla taková hrůza jako z filmu (pravda, četla jsem to jako dospělá), ale i to je svým způsobem dobře, vzhledem k tomu, že je příběh určený pro děti.
Pro mě je kniha neoddělitelnou součástí knihovny, která tam už vždy bude mít čestné místo :)

17.06.2021 5 z 5


Holčička, která měla ráda Toma Gordona Holčička, která měla ráda Toma Gordona Stephen King

Tohle mě jednoduše vtáhlo a pustilo až nakonci. A stejně tak to měli i další lidé kolem, kteří to četli. Napětí je prostě neustálé a vy si nedáte pokoj, dokud nedojdete až na konec knihy. Za mě je to skvělá kniha, kterou jsem si moc užila.

17.06.2021 5 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Tato kniha si prostě své místo v povinné literaturě zasluhuje. Podle mého skromného názoru, by si ji měl přečíst každý. Je krátká, je snadna poživatelná i pro nečtenáře a sakra výstižná. Je krásné, jak moc velké poučení z bajky může plynout. Navíc je to skvělá lekce z historie, co víc si přát.

17.06.2021 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

(SPOILER) Povinná literatura, kterou jsem si s chutí dala do maturitního kánonu. Do děje jsem se nemusela začítat, jednoduše mě vtáhnul a musím říct, že na konci rozhodně nepustil. Knihu si prostě musím pořídit do knihovny, protože patří k těm, které si člověk rád po čase přečte znovu.
Je to skvělé vykreslení toho, jak moc může totalitní režim být nebezpečný. Celou dobu člověk doufá, že to dobře dopadne, ale je jasné, že opak bude pravdou. Jediný minus pro mě bylo to, že jsem nad knihou ještě asi dva měsíce přemýšlela a měla dlouhou pauzu od čtení. Po tomhle se vám jednoduše nechce číst nic jiného.

17.06.2021


Bílá nemoc Bílá nemoc Karel Čapek

Dost silně pochybuji, že tato kniha potřebuje nějaké komentáře. Jednoduše brilatní dílo, u kterého budete přemýšlet, jestli ten Čapek neměl stroj času. U děje si na jednu stranu odpočinete, na druhou stranu ale budete trnout hrůzou. Toto dílo rozhodně do povinné literatury patří a to z hodně dobrého důvodu.

17.06.2021 5 z 5


Dcera kostí a dýmu Dcera kostí a dýmu Laini Taylor

Knihu jsem si pořídala v akci asi jako čtrnáctiletá. Tehdy jsem po knížkách spíš jen koukala a pokud byly v akci, tak tedy koupila. Poté zůstali dlouho ležet v knihovně a po čase je vytáhla, většina z nich byla ale propadák. Tahle kniha je ale výjimkou, young adult moc ráda nemám, ale když je kvalitní, tak mě pohltí. Svět z této knihy mi leží už dlouho na srdci a jen tak neodejde. Pro mě naprosto fantastická kniha, u které si vyčítám jedinou věc, že jsem si ji přečetla. Strašně dlouho sháním k přečtení druhý díl a jako by se po něm zem propadla. Každopádně, až na něj jednou narazím, přečtu si s chutí první díl a znovu se ráda ponořím do tohoto skvělého světa.

17.06.2021 4 z 5


Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

První kniha tohoto druhu, kterou jsem přečetla. Popravdě trvalo mi se začíst. Je to prostě ten typ knihy, u které se musíte přebrodit přes první stránky a postupně začínáte být víc a víc zvědaví, co bude dál. Nakonec jsem knihu hodně dlouho nemohla dostat z hlavy a jsem ráda, že jsem ji po prvním neuspěšném rozečtení rozečetla ještě jednou.

17.06.2021 5 z 5


Armada Armada Ernest Cline

Knihu jsem četla hned po Ready Player One. Myslela jsem si, že to bude chyba, jelikož jsem přepokládala, že se jí nevyrovná. To jsem se ale šeredně spletla. Jelikož opravdu hodně miluji sci-fi, kniha se u mě stala oblíbenější než Ready Player One a je to prostě něco, co každý fanoušek tohoto žánru musí zkusit. Jediné mínus je, že začátek je poměrně pomalý a nemohla jsem se pořádně začíst (četla jsem to pár let dozadu, dnes už bych nejspíš byla jiného názoru). Když jsem se ale začetla, kniha se pro mě stala tím typem knihy, od které prostě nemůžete odejít. Takže doporučuji si na čtení vyhradit dlouhý, ničím prerušovaný čas :)

17.06.2021 5 z 5