servus servus komentáře u knih

☰ menu

Výstraha Výstraha James Patterson

No, není to úplně typický Patterson. Ano, krátké střihové kapitoly jsou jeho doménou, ale ten nezvyklý příběh i styl je malinko odlišný. Možná za to může přizvaný spoluautor Howard Roughan, který zde sice není uvedený ani v tiráži (snad se o tom nedozví), ale už s Pattersonem úspěšně spolupracoval na dřívější knize Líbánky. James Patterson už je asi natolik časově vytížený, že nestíhá psát romány sám, díky tomu se však čtenáři mohou dočkat i takových zajímavých překvapení, jakým kniha Výstraha rozhodně je. Napínavá, zamotaná a z úplně jiného soudku, než na co jsme od mistra thrillerů zvyklí…

23.03.2014 4 z 5


Vendeta Vendeta Lee Child

Některé příběhy zajímavé, s některými problém dočíst do konce.

23.03.2014 3 z 5


Supermarket sovětských hrdinů Supermarket sovětských hrdinů Jáchym Topol

Ve všech textech knihy je Jáchym Topol jako obvykle surovým, chytře přisprostlým, mírně upovídaným, ale přesným, a především zručným vypravěčem. Čtenáře neúnavně zásobuje variacemi na téměř stejné téma osobního příběhu postaveného na historickém pozadí, na téma (po) válečného útlaku a úniku, drsnosti obyčejného života a alkoholového oparu vznášejícího se v kupé nějakého toho zaprášeného východoevropského vlaku.

15.03.2014 4 z 5


Vlčí něha Vlčí něha Stef Penney

Román Vlčí něha debutující britské autorky Stef Penney zavádí čtenáře do atraktivního prostředí krásné a divoké kanadské přírody, do společnosti odvážných, ale mnohdy zkorumpovaných lovců kožešin, a také mezi první přistěhovalce, kteří tyto nehostinné končiny osídlili. Jsou to právě svérázné postavy místních obyvatel a jejich pečlivě vykreslené charaktery a pohnuté osudy, jež povýšily prvotinu Stef Penney nad žánr dobrodružné literatury a přinesly jí v roce 2006 nečekaně i ocenění nejvyšší, The Costa Book Award (dříve Whitbreadova cena).

15.03.2014 5 z 5


Přestupní stanice štěstí Přestupní stanice štěstí Ladislav Muška

Drsný příběh o zcela vyhořelých lidech, kterým ještě zabliklo světýlko naděje, ale konec je bohužel tragický.

09.03.2014 3 z 5


Nehlaď duši kamenem Nehlaď duši kamenem Ludmila Prossová

Láska, touha, štěstí, žárlivost i nenávist nás provází po celý život v různých
podobách. Bez této bouře citů a pocitů by byl život šedý. Krátké povídky i básně
ukazují malá pestrá dramata všedního dne. V nejedné z nich může čtenář najít sám
sebe.

09.03.2014 5 z 5


Klec pro majáky Klec pro majáky Mike Perry

Skvěle napsaná kniha. Obdivuji upřímnost s jakou byla napsána a odvahu jít s pravdou ven. Určitě je motivací pro ty, kteří se narodili ve špatném těle, že s tím jde něco dělat a není třeba se trápit a mohou žít, jak to cítí a ne jak to od nich ostatní očekávají.

16.02.2014 5 z 5


Moc podvědomí Moc podvědomí Joseph Murphy

Zajímavá kniha. Bylo těžké prokousat se začátkem, ale stálo za to vydržet číst až do konce. Od té doby, co jsem ji začala číst, mám stále dobrou náladu a spoustu věcí řeším jinak. Vřele doporučuji.

28.01.2014 5 z 5


Hranice zoufalství Hranice zoufalství Nicholas Evans

Emoce, napětí, překvapení.
Povaha lidí: Jak někdo může být skvělý a jiný tak krutě podlý? Emoce: Láska a nenávist, radost a zoufalství, odvaha a strach. Život je pestrá paleta barev otáčející se na nepředvídatelném virtuálním kolotoči událostí. Mladí, staří, plačící, smějící se. Nezáleží na tom, kolik člověku je, kolotoč se točí s každým. A nikdo neví, kdy se zastaví, kdy člověka vynese do výšky nebo kdy s ním sjede dolů. Snad se člověk s přibývajícími lety alespoň naučí odhadovat, kterým směrem se kolotoč bude točit dál. Kdo ví.

16.11.2013 5 z 5


Nebe nezná vyvolených Nebe nezná vyvolených Erich Maria Remarque (p)

Skvělá kniha o lásce k životu a jeho smyslu. Četla jsem ji už několikrát a ráda se k ní stále vracím. Od Remarqua moje nejoblíbenější.

14.10.2013 5 z 5


Prokletí hradu Leerhill Prokletí hradu Leerhill Hana Parkánová-Whitton

Mám tuto autorku ráda. Jak její nenáročné detektivky, tak i knihy o jejím druhém domově - Anglii, které píše s nadhledem a s velkým smyslem pro humor.

14.10.2013 5 z 5


Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Přečteno jedním dechem. Je obdivuhodné, jak dokáže cizinec popsat reálné dění v jiné zemi. Kniha mě rozhodně inspirovala k návštěvě vily Tugendhat, o které jsem již věděla dříve, ale po přečtení knihy, mě to tam táhne ještě víc. Nemůžu si pomoct, ale Mawer dokáže tak dokonale popsat myšlení žen, jako by byl jednou z nás ;-)

13.10.2013 5 z 5


Modlitba za Owena Meanyho Modlitba za Owena Meanyho John Irving

Owen Meany a jeho kamarád Johnny Wheelwright. Na tuto postavu se opravdu nedá zapomenout. Dramatický a nečekaný závěr.

07.10.2013 5 z 5


Dokud tě nenajdu Dokud tě nenajdu John Irving

Ať si kdo chce, co chce říká, mi se prostě líbila. Drsňák Irving opět nezklamal.

07.10.2013 5 z 5


Hotel New Hampshire Hotel New Hampshire John Irving

Jak jen to ten Irving dělá? Dokáže Vás dojmout k pláči i rozesmát tak, že se až za břicho popadáte. Skvělý, skvělý, skvělý ....

07.10.2013 5 z 5


Rok vdovou Rok vdovou John Irving

Přečteno jedním dechem, další skvělá Irvingova kniha.

07.10.2013 5 z 5


Pravidla moštárny Pravidla moštárny John Irving

Další skvělá Irvingova kniha. Dokáže neskutečně vtáhnout do děje a nepustí až do konce. Další kontroverzní, skvělé téma a povedené bylo i filmové zpracování, i když nebylo vyřčeno vše, co bylo v knize.

07.10.2013 5 z 5


Štvrtá ruka Štvrtá ruka John Irving

Typický Irving. Spousta ulítlých, nečekaných situací a zvratů. Nezklamal jako obvykle. Přečteno jedním dechem.

07.10.2013 5 z 5


Svět podle Garpa Svět podle Garpa John Irving

Další skvělá Irvingova kniha a kupodivu se mi líbilo i filmové zpracování, i když celý obsah knihy, jak už to tak bývá, se do něj vtěsnat nedal. Prostě jeho knihy hltám.

07.10.2013 5 z 5


Na Chesilské pláži Na Chesilské pláži Ian McEwan

Moje první kniha od McEwana (kromě filmového zpracování Pokání, z kterého jsem byla víc než nadšená) o tom, jak opravdu není nikdy snadné, je-li ve hře láska k druhému člověku, jemuž nechceme ublížit a jehož milujeme, vyjádřit se slovy tak, aby si plně porozuměli a jeden druhého pochopili. "Zbytečné" trápení obou hrdinů, sympatie a soucit k oběma zúčastněným stranám a třebaže by konec mohl vyznít tragicky, nakonec to dobře dopadlo.

07.10.2013 5 z 5