Vendeta

Vendeta https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139512/vendeta-139512.gif 4 54 16

Je-li zapotřebí jiného typu spravedlnosti – rychlé, efektivní a osobní –, bere si ji na starost i nový typ mstitele. Sbírka Vendeta obsahuje nové povídky od slavných spisovatelů krimirománů jako Michael Connelly, Dennis Lehane, Karin Slaughterová a pochopitelně Lee Child; ale také od právě objevených talentů, jejichž hvězda teprve stoupá. Mezi hrdiny těchto povídek patří například policista, který viděl příliš mnoho, žena dohnaná do úzkých, obyčejný člověk, který zmůže to, co zákony nezmohou. Někteří je označují jako strážce spravedlnosti, jiní tvrdí, že jsou zkrátka jiným typem obyčejných zločinců. Povídky vybral Lee Child a opatřil sbírku předmluvou. Všechny texty odhalují šokující důsledky činů, jimiž se snaží muži i ženy brát zákon do vlastních rukou. Autoři, kteří přispěli povídkami do výboru VENDETA: Alafair Burkeová, Michael Connelly, Brendan DuBois, Jim Fusilli, Michelle Gagnonová, Lee Child, Darrell James, Dennis Lehane, Steve Liskow, Rick McMahan, Adam Meyer, Dreda Say Mitchellová, Michael Niemann, Twist Phelanová, Zoë Sharpová, Karin Slaughterová, Orest Stelmach, Anne Swardsonová, Janice Law Treckerová, Mike Cooper, C. E. Lawrenceová.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Povídky
Vydáno: , BB art
Originální název:

Vengeance , 2011


více info...

Přidat komentář

Luigi1
11.04.2023 4 z 5

Povídková kniha se vcelku povedla

Jessybelle
20.01.2022 4 z 5

Nebylo to špatné, některé povídky byly lepší, čtivější než jiné. Ale jako taková nenáročná oddechovka to bylo fajn.
Nejvíc se mi líbilo Čtrnáctý porotce, Tajemství od Seiny, Poslední hlasovací lístek, Nepozoruhodné srdce, Jemný krvavý závoj, Hollywood v mých vzpomínkách.


ArwenAragorn
17.10.2020 3 z 5

Celkově hodnotím knihu jako průměr, některé povídky se mi líbily víc, jiné míň, ale nebyla tam žádná slabá nebo vyloženě špatná. Všechny povídky spojuje pomsta, ale každý z autorů ji uchopí po svém.
Nepozoruhodné srdce-Karin Slaughter-z té jsem byla otřesená
Krev a sluníčko-Adam Meyer-ta mě šokovala
Horká linka-Dreda Say Mitchellová- ta mě pobavila
Tajemství od Seiny-Anne Swardsonová, Jemný krvavý závoj-Michael Connelly-ty se mně líbily nejvíc

Jerry H
19.10.2019 4 z 5

Některé příběhy hodně povedené, některé nikoliv. Je to takové rychlé a krátké čtení. Asi dva příběhy jsem vůbec nepochopil, co měl autor na mysli. Některé zase byly opravdu zajímavé a nutily mne k zamyšlení.

knihomolka525
25.12.2018 5 z 5

poutavé čtení vhodné na cestování

coquus
25.02.2018 4 z 5

I když upřednostňuji delší příběhy, těchto jednadvacet povídek bylo pro mě příjemným zpestřením. Jejich kvalitu hodnotím celkem vysoko, není zde asi žádná, která by se mně vyloženě nelíbila. I když všechny povídky spojuje jedno téma, každý z autorů jej pojal po svém a z jiného úhlu pohledu. Po dočtení téměř každé z nich jsem si musel dát chvíli pauzu, abych si v hlavě vychutnal dojem z příběhu a jeho pointy dřív, než se pustím do čtení povídky další. I to považuji za známku jisté kvality.

iveta3689
24.01.2018 3 z 5

Povídky nemusím, dávám přednost dlouhým románům. Ale tato kniha byla celkem zajímavá. Výběr autorů se povedl. Asi jako u každé povídkové knihy se našly lepší i slabší kousky.

ecila13
27.09.2017 3 z 5

Průměrný výběr.
Ale co se týče mystery, jsem hodně zmlsaná :-) díky jiným autorům jako Nesbo, Dahl, Poe ...

Lmslaver
31.07.2017 4 z 5

U autorů jako Lehane, Connelly, nebo Child je to v téhle povídkové sbírce sázka na jistotu. Ve Vendetě mě zaujaly i povídky od McMahana, Liskowa, za zmínku určitě taky stojí příběhy od Phelana, Coopera a Stelmacha. Pak už to šlo tak trochu s hodnocením dolů, ale chápu, že ne každý autor dokáže na tak malém prostoru rozehrát dechberoucí zápletku. Každopádně nadprůměrná antologie.

trudoš
15.07.2017 4 z 5

Příliš jsem si od titulu nesliboval, protože co se stran autorů týče, jde převážně o neznámá jména. A Lee Child jako editor působí spíš dojmem sázky na popularitu, než redakční kvalitu. Jenže spisovatelé jako Dennis Lehane či Michael Connelly mě zaháčkují v jakémkoli případě, takže koupě byla od začátku jasná.
Ovšem jak jsem byl zpočátku skeptický, tak to nakonec dopadlo překvapivě slušně. Jasně, takřka dva tucty povídek zákonitě přináší různorodou kvalitu, ale v rámci prvních výstřelů jde pořád o nadprůměr. Favoriti samozřejmě nezklamali a mezi nepoznanými jmény se našlo pár těch, kteří skutečně zaujali buď pro jazykovou stylistiku, nebo pro nápadité zpracování. Slabším kouskům se výběr sice nevyhne, ale pořád je jich míň, než těch lepších. To navíc podtrhuje krátký rozsah, kdy prakticky žádná povídka nepřesáhne počet dvaceti stran a přitom funguje zcela akurátně. Paradoxně jedinou nevýhodou je tematické zaměření celé antologie, díky čemuž se většina textů stává rychle odhadnutelnými.

beran25
16.08.2016 2 z 5

Lepší a horší detektivní povídky o pomstě. Podle mého subjektivního pohledu víc slabších...

kusma
05.03.2016 4 z 5

Některé povídky slabší, některé opravdu výborné. Nejsem povídkový čtenář, raději mám propracované příběhy, přesto se mi tato sbírka z větší části líbila. Nejvíc se mi líbily povídky Nepozoruhodné srdce, Tajemství od Seiny a Hollywood v mých vzpomínkách.

furunkl
15.10.2015 4 z 5

Nevyrovnanější antologii abyste pohledali.

servus
23.03.2014 3 z 5

Některé příběhy zajímavé, s některými problém dočíst do konce.

Solverino
14.08.2013 1 z 5

Šílená nuda a pomalost nad pomalost. Horko těžko jsem přelouskal první tři povídky, ale fakt se to nedalo. S klasickým Reacherem & spol. se to vůbec nedá srovnat. Slabota!

čef
18.04.2013 5 z 5

Kniha povídek na téma pomsty je vcelku dobrá sbírka prací dobrých amerických spisovatelů kriminálního žánru. Na malém prostoru se ovšem nedá vykreslit vše tak jako v románu. Z tohoto výběru si asi zapamatuji nejvíc povídky Dokonce i slepec, Nepozoruhodné srdce nebo Tichá spravedlnost, ale i ostatní stojí za přečtení. Bohužel jsem narazil i na chyby v překladu - např. když zabíjel kysličník uhličitý unikající z kotle.