scr00chy scr00chy komentáře u knih

☰ menu

Nežádoucí efekt Nežádoucí efekt Christopher M. Priest (p)

Film je o dost lepší. Knížka skoro vůbec nevyužívá příležitostí pro budování napětí, promrhává překvapivé zvraty, což ve filmu naopak fungovalo na výbornou. Místo toho je jakákoli překvapivá informace suše a nezajímavě vysvětlena.

I tak jsem si čtení docela užil, protože mě bavilo sledování rozdílů oproti filmu. Nolanova adaptace je však podle mě výrazně povedenější. Osekala všechny nezajímavé části (jako dějovou linii ze současnosti a nedůležité informace z deníků) a soustředila se na to hlavní – konflikt mezi kouzelníky, jehož začátek je ve filmu mimochodem o dost lépe vymyšlený a uvěřitelnejší.

13.08.2017 3 z 5


Příběhy vašeho života Příběhy vašeho života Ted Chiang

Původně jsem měl v plánu si přečíst jen povídku Příběh tvého života, jelikož mě hodně nalákal trailer na film Příchozí, který byl natočen právě podle ní. Jenže mě povídka tak zaujala, že jsem se rozhodl přečíst i ostatní. Jedná se převážně o velice originální a hlavně chytře promyšlené kousky, nad kterými zůstává rozum stát a člověk jen zírá s otevřenou pusou.

Nejvíce mě bavily: Když se vám líbí, co vidíte: Dokument a Peklo je nepřítomnost Boha
Nejméně mě bavily: Dělení nulou, Vývoj lidské vědy

14.11.2016 4 z 5


Krev na sněhu Krev na sněhu Jo Nesbø

Moje první setkání s Nesbem, jelikož detektivky a knihy s kriminální tematikou normálně nevyhledávám. V rámci Čtenářské výzvy 2016 jsem si však chtěl trochu rozšířit obzory a nečíst pořád jen sci-fi, tak jsem zkusil Krev na sněhu, jelikož o Nesbovi jsem slyšel ze všech stran.

Rozhodně nelituju, že jsem si knížku přečetl. Bavila mě, a tak jsem ji přečetl na jeden zátah, jelikož je kraťoučká. Přestože tento žánr nevyhledávám a znám ho spíše z filmů, přišlo mi, že v knize bylo několik klišé. Díky rychlému tempu mi to však dojem naštěstí moc nezkazilo.

Takže i když mě kniha v podstatě bavila, neoslovila mě natolik, abych cítil potřebu přečíst si něco dalšího z podobného soudku. Ať už od Nesba, nebo od někoho jiného.

14.11.2016 3 z 5


Rudý Mars Rudý Mars Kim Stanley Robinson

Z této knihy mám trochu rozpolcené pocity. Velice mě bavila první třetina, ve které jsou popisovány technické aspekty cesty na Mars, související problémy a počáteční kolonizační snahy.

V polovině knihy se však děj točí spíše kolem sociálních a politických problémů a ty mě moc nebavily. Navíc mě ubíjelo přehnaně podrobné popisování marsovské krajiny, které po chvíli začalo nudit. Ke konci naštěstí děj zase nabere na tempu.

Nakonec dávám tři hvězdičky a necítím potřebu číst pokračování, neboť se obávám, že se budou primárně zabývat právě politikou a sociálními problémy, které mě narozdíl od těch technických a vědeckých aspektů moc nezajímají.

14.11.2016 3 z 5


Nadace Nadace Isaac Asimov

Nadace na mě působila trochu jako sbírka povídek, ve kterých se některé postavy objevují opakovaně. Kvůli tomu se člověk může v ději občas trochu ztrácet, jelikož jednotlivé části od sebe dělí dlouhá časová období a objevuje se v nich hodně různých postav. Takže může být obtížné se ke knize vrátit, pokud ji třeba na delší dobu odložíte. Pokračování si ale určitě časem přečtu.

Mimochodem, Asimov tuto knihu napsal, když mu bylo pouhých 21 let!

14.11.2016 4 z 5


Muž z vysokého zámku Muž z vysokého zámku Philip K. Dick

Moje první kniha od Dicka a asi jsem se úplně netrefil. Kniha mě moc nebavila. Koncept alternativní reality, ve které Hitler vyhrál válku, je sice fajn, ale nadšení ze zajímavého světa rychle vyprchalo, protože postavy mi nepřišly moc zajímavé a děj byl docela nudný a místy zbytečně roztahaný. Myslím, že se z tohoto nápadu dalo vytěžit více.

14.11.2016 2 z 5


Armada Armada Ernest Cline

Horší než Ready Player One, ale pořád ucházející. Celá zápletka je docela absurdní a v podstatě existuje jen proto, aby čtenář-pařan mohl snít o tom, jak taky jednou řekne: "Vidíš, mami, ty roky strávený pařením her nebyly ztrátou času! Teď díky tomu můžu zachránit svět!"

Ernest Cline vzal pravidla fungování virtuálního světa a aplikoval je na příběh ze světa reálného, což nefunguje zdaleka tak dobře, jako tomu bylo v případě Ready Player One, neboť u Armady to vyžaduje, abyste hodně přimhouřili oči a přistoupili na hru autora. Moc nad tím zkrátka nepřemýšlejte, jinak budete celou dobu obracet oči v sloup.

Nicméně i tak se jedná o zábavné počtení plné akce a popkulturních odkazů stejně jako v případě Ready Player One, takže pokud vás bavilo to, užijete si nejspíš i tohle.

14.11.2016 3 z 5


Vetřelci z hlubin Vetřelci z hlubin John Wyndham (p)

Velice zajímavé apokalyptické sci-fi o pomalu eskalujícím boji mezi lidmi a neznámou hrozbou z mořských hlubin. Nejvíce mě na knize zaujaly realisticky znázorněné reakce veřejnosti, médií a vlád různých zemí a to, jak se postupem času měnily následkem neustále se zhoršující situace. Velmi mi to připomínalo Čapkovu Válku s mloky, ale je pravda, že jsem knížku četl už dávno a moc si ji nepamatuju.

30.06.2015 4 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Výborná knížka, kterou jsem nedokázal odložit. Něco jako mix Trosečníka a Apolla 13. Podáno vtipně, ale zároveň z technického hlediska velice věrohodně a zajímavě. Těším se na film.

10.08.2014 5 z 5


Daemon Daemon Daniel Suarez

Velmi kvalitní čtení. A pokračování s názvem Freedom mě bavilo ještě víc. Doporučuji.

24.06.2014 4 z 5


Dlouhý pochod Dlouhý pochod Stephen King

Mrzelo mě, že King téměř vůbec nerozvedl politickou situaci a nepopsal svět, ve kterém se příběh odehrává.

17.12.2013 4 z 5


Ani sami bohové Ani sami bohové Isaac Asimov

Zklamání. Asimov je jeden z mých nejoblíbenějších autorů, ale bohužel především na základě jeho povídek o robotech. Z románů jsem četl jen Konec věčnosti a Nadaci a obojí se mi líbilo.

Tato kniha je složena ze tří bloků a především ten druhý (z para-světa) mě moc nebavil. Celkově je kniha na můj vkus moc chladná, přímočará, až nudná.

27.08.2013 2 z 5


Ten, kdo stojí v koutě Ten, kdo stojí v koutě Stephen Chbosky

Film je podle mě lepší, ale knížka mě taky bavila.

16.07.2013 4 z 5


Dva kapitáni Dva kapitáni Veniamin Alexandrovič Zilber

Kdybych to četl o nějakých 10 let dříve (je mi skoro 26 let), určitě by to na mě mělo větší dopad. Dnes mi už však tato dobrodružná fikce o překonávání nástrah dospívání a života obecně připadá naivní. Přesto mě kniha v podstatě bavila a bylo zajímavé sledovat ságu jednoho obyčejného kluka na pozadí Ruska v první polovině 20. století. Jedním z problémů taky bylo to, že vydání, které jsem četl, je z roku 1963 a tudíž je plné archaismů a rusismů, které mi občas dělaly problémy. Celkově mi navíc styl psaní přišel někdy zbytečně prostý a jindy zas ne úplně jasný a zamotaný. Potenciálně zajímavé momenty (například ty z války samotné) pak jsou často zmíněny pár větičkami, což je škoda, mohlo by to přidat na akčnosti.

15.06.2013 3 z 5


Světová válka Z Světová válka Z Max Brooks

Na mém oblíbeném postapokalyptickém/katastrofickém žánru mě vždy štvalo, že knihy většinou buď končí moc brzo (zrovna když dojde ke katastrofě a nedozvíme se tak, jak se s ní svět vypořádal), nebo začíná poté, co se katastrofa udála, ale rozsah je omezen na příběh jednoho člověka/rodiny/města/země, což poskytuje jen omezený pohled. Případně příběh začíná dlouho poté, co k apokalypse došlo.

Mě vždy zajímalo to globální hledisko. Jak by se civilizace vzpamatovala z celosvětové katastrofy? Co by dělaly vlády rozličných zemí? Jak by se lidé z různých sociálních vrstev a zemí vypořádávali s náhlým chaosem? Jak by to ovlivnilo geopolitické rozložení světa?

Tento globální pohled na věc je málokdy prozkoumán. Nejspíš proto, že je dost těžké se s tím poprat tak, aby výsledek nepůsobil naivně a nerealisticky. Světová válka Z se s tím vypořádala velice dobře, a proto jsem si její čtení užil.

Knížka má neobvyklý formát (podobně jako Robokalypsa Daniela Wilsona). Není to plynulý příběh, ve kterém bychom sledovali několik hlavních hrdinů. Místo toho je kniha pojata jakýmsi dokumentárním stylem. O zombie apokalypse se dozvídáme skrz vyprávění rozličných přeživších, kteří "byli u toho". Vyprávění je pak místy doplněno otázkami novináře, který je zároveň autorem tohoto fiktivního dokumentu.

Apokalypsu poznáme od začátku až do konce očima ruských vojáků, činských doktorů, amerických politiků, překupníků lidských orgánů, Židů, Afričanů, mnichů, námořníků, psovodů, běžné rodiny a mnohých dalších... Každý příběh poskytuje velice odlišný pohled na věc a vytváří malý dílek enormní skládačky, kterou je Světová válka Z.

10.06.2013 4 z 5


Boží blud Boží blud Richard Dawkins

Extrémně důležitá kniha, která by měla být povinnou četbou na všech školách, především v Americe. Náboženství přináší bolest, nenávist, násilí, ignoranství a diskriminaci. Jsem velice vděčný za to, že jsem se narodil v zemi, kde je náboženství v menšině a má na můj život minimální vliv. Rodiče jsou ateisti, kteří mi však jejich volbu nikdy nenutili a nechali mě udělat si vlastní názor.

Dawkins v knížce využívá logiky, vědeckých faktů, matematických modelů, fyzikálních teorií a evolučních principů ve své argumentaci proti náboženství a mistrně reaguje na klasické protiargumenty těch, co koncept náboženství podporují.

Pokud už ateisti/agnostici jste, tahle knížka vám dodá argumenty pro případnou budoucí diskuzi, ve které budete chtít artikulovat svůj názor. Pokud jste na hraně, možná vám tahle kniha pomůže přehoupnout se na stranu ateismu. Pokud jste věřící, přečtěte si prosím tuto knihu s otevřenou myslí a snad to ve vás vyvolá určité pochyby nebo otázky.

Nemám sebemenší pochyby o tom, že svět bez náboženství by byl lepší než ten s ním. Šiřte poselství této knihy, kam jen to jde. V 21. století pro náboženství už není místo. Lidstvo tuto berličku nepotřebuje.

10.06.2013 5 z 5


Terapie láskou Terapie láskou Matthew Quick

Znalost filmu mi trochu zkazila zážitek z knížky, jelikož se až tak výrazně neliší, ale i tak se jedná o velice dobrou knížku, která nabízí nevšední pohled na myšlení a problémy lidí s "papíry na hlavu".

22.03.2013 4 z 5


Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

3 a půl hvězdičky. Na můj vkus se to místy dost vleklo a všechny ty snové sekvence se mi už ke konci začaly dost zajídat. Navíc mi vadily ty fantasy prvky, i když jich bylo jen málo. Konec mi pak přišel zbytečně zbrklej a trochu odfláknutej. Ale abych jen nehanil, celkově mě to bavilo a téma jako takový je výborný. Ale to bude tím, že post-apo je moje oblíbené.

11.10.2011 3 z 5


Vypečený život flákače Vypečený život flákače Bryan Lee O’Malley

Komiks jsem četl před vydáním filmu a vůbec mě to nezaujalo. Nebavilo mě to. Film naopak považuju za téměř geniální záležitost. Tak si to nějak přeberte :)

24.09.2011 3 z 5