Ryan Ryan komentáře u knih

☰ menu

Poklad na ostrově Poklad na ostrově Robert Louis Stevenson

Číst to tak 10-15 let nazpět, kdy jsem byl zhruba ve věku cílové skupiny, tak mi to možná něco dá, ale takhle... Jednoduchý děj, jednoduché postavy, nějaké silnější zainteresování do příběhu se nekoná, jen to v rámci lepších (zpravidla akčních) a horších pasáží v poklidu uplyne až do konce. Knížka je poměrně krátká, takže to naštěstí není zdlouhavý. Šíleností jsou napůl překládaná jména (Jíra Merry, Honza Silver atd.), ale za to Stevenson pochopitelně nemůže.

01.03.2017


Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Stejně jako pro spoustu dalších lidí, co na HP vyrůstala, i pro mě je velmi složité zachovat si při hodnocení nějakou tu objektivitu. Předně je důležité k tomu nepřistupovat jako k plnohodnotnému nástupci knižní série. Je to divadelní hra a tomu odpovídá větší míra teatrálnosti některých momentů, dialogů, ale i zvratů. Cestování časem v podání Jacka Thorna je jeden velký guláš a zpětně se tím prokázala dřívější prozřetelnost JKR, když ve třetím díle zacházela s obracečem času velmi opatrně, díky čemuž byl třetí HP bez logických lapsů způsobených měnící se minulostí, které zde naopak vyvěrají v nemalé míře. Nicméně pro mě osobně (i díky tomu divadelnímu pojetí) nebylo příliš těžké brát tento příběh jako sice docela přepálený, ale celkem zábavný bonus ke knižní (románové) sérii, na které jsem vyrůstal. Jelikož jsem to stihl přelouskat za odpoledne, tak to nuda být nemohla, protože moc nečtu a kdyby mě to nebavilo, tak to určitě nedám na jedno posezení.

17.10.2016 3 z 5


Zpěv drozda Zpěv drozda Walter Tevis

Socha Soukromí v New Yorku. Neptej se a pusť to z hlavy. Výuka čtení je zločin. Se souložením je třeba se moc nepárat. Jestli Walter Tevis odhadl vývoj z hlediska vědeckotechnického je mi jedno, z hlediska společenského má ale jeho dílo spoustu tref do černého. Ani se nedivím, že tu knihu u nás vydali ještě za komančů, protože jisté pasáže Tevisovy kritiky se jim ideologicky hodily, ačkoli bych rozhodně netvrdil, že je Zpěv drozda nějaké socialistické dílo, to určitě ne. Deníkové vyprávění se mi líbilo. Div je, že Zpěv drozda nemá filmovou adaptaci, o kvalitní futuristické sci-fi je mezi diváky vždy zájem. Jen tohle by asi nebylo moc akční.

29.11.2014 5 z 5


Bylo nás pět Bylo nás pět Karel Poláček

Seriál, jenž vznikl na motivy Poláčkovy předlohy, je vynikající, ale samotná předloha mě po emoční rovině minula a chvílema nudila, že jsem měl problém to vůbec dočíst, což je velmi zlá vizitka v kontextu malého obsahu, jímž disponuje.

29.11.2014 2 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

V mnoha ohledech pozoruhodné a nadčasové dílo nebo spíš dílko, protože přečíst se to dá jedním tahem. Farmu zvířat jsem si vytáhl u maturity a byl jsem za to rád, jelikož Soviet Union před druhou světovou válkou se na příkladu téhle bajky dá popsat vskutku exemplárně a já měl z toho plnej počet bodů.

29.11.2014 5 z 5


Jak je důležité míti Filipa Jak je důležité míti Filipa Oscar Wilde

Hra, co nemá chybu. Jak je důležité míti Filipa jsem prvně zaregistroval ve filmu Olivera Parkera, kde mě tato konverzační komedie nadchla. Totéž mohu říct i o předloze. Skvělá záležitost.

25.11.2014 5 z 5


Tři mušketýři po dvaceti letech Tři mušketýři po dvaceti letech Alexandre Dumas, st.

Opět dvoudílné pokračování Mušketýrů jsem přelouskal s podobnou grácií jako jeho předchůdce. O 20 let starší d'Artagnan je jediným ze staré party Mušketýrů, jenž je ještě ve službě a pro svoje účely postupně verbuje všechny 3 staré přátele s protichůdnými zájmy. Zajímavé na tomto pokračování je to, že královna Anna, kterou Dumas v prvním dvoudíle vykreslil převážně v superlativech, je zde v roli naprosté slepice. Stěžejní část příběhu se odehrává v Anglii, kde Dumas Mušketýry šikovně zapletl do událostí Cromwellovy revoluce. Za mě v hodnocení není co řešit, komu se líbila první část, měl by si přečíst i druhou.

25.11.2014 5 z 5


Tři mušketýři Tři mušketýři Alexandre Dumas, st.

Naprosto geniální, superčtivá kniha. Dobrodružná story v tom nejkvalitnějším balení, legendární postavy tří-čtyř mušketýrů, nevinná Constance, neodolatelná intrikářka de Winter a to všechno pod drobnohledem pravděpodobně nejslavnějšího kardinála francouzské historie. Dumas těch klasik světové literatury vytvořil víc, tohle je ale ta nejslavnější z nich a pro mě je to jedna z nejoblíbenějších knih vůbec.

24.11.2014 5 z 5


Romeo a Julie Romeo a Julie William Shakespeare

Romeo a Julie je jedno z nejslavnějších děl všech dob, důkaz Shakespearovy geniality mě to však nepřineslo. Nejsem zrovna fanda poezie a zde na mě veršované pasáže působily jako rušivý element. Legendární milostný příběh je sice velkým milníkem, jehož vliv na literaturu je neoddiskutovatelný. To ale nemění nic na tom, že jsem četl hry, které mě zaujaly mnohonásobně víc.

24.11.2014 2 z 5


Lakomec Lakomec Molière (p)

Lakomec je jedním ze tří parádních komedií, které jsem si přečetl v rámci maturitní četby. Stejně jako v případě Revizora a Filipa mě tahle satira královsky bavila. Díky kratšímu a zábavnýmu obsahu je to podle mě jasná volba pro ty, kdo si Lakomce do svého seznamu mohou vybrat. Harpagon nemá chybu.

24.11.2014 5 z 5


Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Díl I–IV Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Díl I–IV Jaroslav Hašek

U Švejka je největší škoda, že Hašek neměl příležitost dovést jeho osudy do uceleného konce. Dílo končící uprostřed čtvrté knihy ve mě vyvolalo akorát smutek, protože poslední věta představovala konec autorova života. Jinak čtivo je to kvalitní, má to své lepší i horší pasáže. Kladné pocity převládají, i když přelouskat to úplně celý chce trochu té trpělivosti.

23.11.2014 3 z 5


Příběhy Sherlocka Holmese Příběhy Sherlocka Holmese Arthur Conan Doyle

Úplně první příběhy Sherlocka Holmese, které Doyle napsal, obsahujíc 2 romány a sbírku několika kratších povídek. Lepší 4*. Ne že bych měl nutkání se k tomu vracet, ale především ty dva romány byly opravu vynikající a Doyle dokázal vždy přijít s něčím, co jsem nečekal. Povídky nebyly až tak výživné, protože svou menší obsáhlostí nebyly tolik propracované, avšak zajímavé čtení to bylo stejně. A třeba Skandál v Čechách považuju za velmi důležitou povídku, jelikož v něm vystupuje Irene Adlerová, která pro mě nepochopitelně nedostala v dalších Holmesových příbězích víc prostoru.

23.11.2014 4 z 5


Povídky z jedné kapsy / Povídky z druhé kapsy Povídky z jedné kapsy / Povídky z druhé kapsy Karel Čapek

Sbírka převážně detektivních povídek. Mě osobně se to docela líbilo, některé povídky byly zajímavé více, některé méně a přečteno jsem to měl poměrně svižným tempem.

23.11.2014 3 z 5


Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

Ty jeden Tolkiene, u mě jsi byl minimálně ve Společenstvu převálcován Jacksonem. Na to, jak je tvoje dílo slavný, to byla chvílema slušná nuda. Bavit mě to začalo až s příchodem Aragorna na scénu a třeba tu pasáž s Bombadilem jsem vyloženě přetrpěl. Zdlouhavý začátek je naštěstí vynahrazen velmi slušnou druhou polovinou, i tak bych ale čekal, že budu tímhle daleko víc pohlcen.

23.11.2014 4 z 5


Bajky barda Beedleho Bajky barda Beedleho J. K. Rowling (p)

Pár kouzelnických pohádek, které Rowlingová sepsala kvůli té poslední, která vlastně nebyla tak docela pohádka a měla zásadní vliv na Potterovské finále. Já jsem rád za každé rozšíření HP mytologie, ale krom toho, že si zde můžu sám přečíst tu záhadnou povídku Příběh tří bratří, což samo o sobě není nic, co bych nutně potřeboval, tak mi tahle doplňková kniha nemá co dát. Za Brumbálovy komentáře malé plus.

22.11.2014 4 z 5


Harry Potter a relikvie smrti Harry Potter a relikvie smrti J. K. Rowling (p)

Velké finále, od ostatních dílů odlišné především v tom, že se z velké části neodehrává ve škole. Tu často kritizovanou první ukrývací polovinu knihy mám snad radši, než celej závěr. Ačkoliv je třeba uznat, že např. Snapeova linie je bez nadsázky brilantní, souboj Harryho s Voldym daleko smysluplnější, než jak jsme ho viděli ve filmu a vůbec to dává pocit, že poslední věta knihy "Všechno bylo, jak má být", není jen planým klišé do větru, ale do celé ságy perfektně zapadá. On ten Harry si toho za těch 17 let zažil tolik, že je naprosto na místě, když ho jeho stvořitelka po konečném vítězství nechá žít v klidu a míru se skvělou zrzavou holkou - byť musím poznamenat, že ty jména jejich dětí byly už přes čáru. Pokud jde o srovnání s filmem, tak zde Rowlingová soupeří hned s dvěma filmy a i když je to souboj pro ní vítězný, tak to zaplaťpánbůh není tak zdrcující vítězství jako v předešlých dvou případech. Yates Relikviemi smrti částečně napravil předchozí 2 faily a především první část Relikvií jsem si opravdu užil. Na svoje předlohy však zůstal krátký až do samého konce.

22.11.2014 5 z 5


Harry Potter a princ dvojí krve Harry Potter a princ dvojí krve J. K. Rowling (p)

Musím říct, že princ dvojí krve mě při prvním čtení velmi mile překvapil. Po vynikajícím Fénixově řádu jsem totiž nečekal nic extra a to nejenom proto, že spousta lidí tvrdila, že to je jen zbytečně nastavovaný most pro zápletku posledního dílu. V HP6 se hodně řeší vztahy a popravdě, proč ne. Mě přijde fajn, že každý díl se něčím vymyká od ostatních a taky mi se mi hodně líbil vztah Harry & Ginny, následně brutálně zprasený ve filmu. Yatesův film se mimo jiné dle mého názoru neúspěšně snažil zachytit odlehčenou atmosféru knihy, která je v kontrastu se závěrem, opět poznamenaným velkou tragédií, jelikož podruhé za sebou Rowlingová nechala odkrouhnout sympatickou postavu, která měla s Harrym hlubší vztah. Stejně jako ve Fénixově řádu, i zde platí, že kniha naprosto suverénně převálcovala film.

22.11.2014 5 z 5


Harry Potter a Fénixův řád Harry Potter a Fénixův řád J. K. Rowling (p)

Pátý HP je pro mě výjimečný tím, že jsem ho kdysi jako nejdelší knihu přelouskal za nejkratší dobu. Téměř 800 stránek za 4 dny, to je výkon, který moje mdlé čtenářství už pravděpodobně nikdy nepřekoná. Dále je to první ze dvou dílů, jenž byl velmi výrazně zprzněn filmovou adaptací. Je až zarážející, že z nejobsáhlejší předlohy udělal Yates nejkratší film. Že zde jednoznačně vyhrává předloha nad filmem tak už nemusím připomínat. Fénixův řád je jeden z mých adeptů na nejlepší HP knihu, všechny díly jsem četl dvakrát a jasného vítěze stále nemám. Obsahuje souboj dvou největších kouzelníků a poněkud morbidní Harryho vztah s přítelkyní zemřelého Cedrika - zlatá Ginny. Příjemným překvapením je určitě nová postava Lenka, která do příběhu zapadla víc, než by se zprvu mohlo zdát. A pak je tu Umbridgeová jakožto s přehledem nejnenáviděnější profesorka, vskutku brilantně napsaná kariéristická vlezdoprdelka, o růžovém kabinetě nemluvě. Celý ten politický kontext s ututláváním a nalháváním si světlé skutečnosti, to je to, co dělá Fénixův řád nadstandardním příspěvkem do série a vůbec si nemyslím, že to Rowlingová zbytečně natahovala. Mě těch 800 stránek nedělalo sebemenší problém a to se jinak delším knihám vyhýbám.

22.11.2014 5 z 5


Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

Jestli Vězeň z Azkabanu je milníkem filmové série, Ohnivý pohár je milníkem té knižní. Je to první díl, jenž obsahově přesahuje hranice celovečerního filmu, což dohnalo filmaře ke značnému škrtání. Také je to díl, kde Harry zažije první pubertální pobláznění a kde se stane klíčová věc pro zbytek série a totiž, že se nám vrátí Mr. Big Nose Voldy. Za zmínku stojí také to, že poprvé HP končí poměrně výrazným antihappyendem. Krom úspěšného návratu Voldyho je tu smrt Diggoryho. To sice není postava, jehož smrt by mnou nějak otřásla, avšak je to poprvé, kdy zemře taky nějakej ten good guy. Že si Harry zázračně zachrání život pak nějak v tom smutečním závěru zapadne do pozadí. Dále turnaj tří kouzelníků byl rozhodně dobrý nápad, přinesl oživení především v řadě nových postav a vnesl do příběhu konflikt mezi soutěživostí a bojem o holý život. No a na závěr, je to první díl, kde kniha poráží film. To škrtání je zlo a Newell není Cuaron.

22.11.2014 5 z 5


Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu J. K. Rowling (p)

HP 3 se často označuje jako milník série, kdy to přestává být tolik pro děti. To ale podle mě platí spíš pro film, kde to Cuaron vzal hodně po svém a jeho film tak oproti dvěma Columbusovým vypadá jako nebe a dudy. Třetí kniha není tak výrazně jiná. Krok k dospělosti tam je, ale zdaleka méně viditelný, než ve filmu. Oceňuju další hrabání se v minulosti, jelikož ta je příliš zajímavá, než aby během sedmidílné ságy nebyla probírána. Harry pozná svého kmotra a tak tento díl vlastně nemá záporáka. Ze Siriuse se vyklube dobrák a Pettigrewa pří vší jeho odpornosti za záporáka nepovažuju, je to spíš takový nemehlo a ve finální zápletce tohoto dílu se ocitl spíš omylem. Ve věci kniha/film je to podruhé nerozhodně. Rowlingová se každou knihou zlepšovala, avšak Cuaron natočil pravděpodobně nejlepší HP film.

22.11.2014 5 z 5